Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Ми треба совет. Ситуацијата е следнава.

Имаме ЛАН интернет ограничен на една мак адреса кој „не смее“ да се дели на повеќе компјутери.

ДОСЕГА го делевме така што имавме еден компјутер кој изиграваше сервер, со 2 мрежни, едната прима интернет другата е поврзана со свич, на кој секако се поврзани 2-3 други компјутери. Проблем немаше.

СЕГА од за нас неразјаснети причини, другите компјутери немаат интернет (можи само скајп да се користи :toe:). За да се осигураме дека не е проблемот од нас, го форматиравме главниот компјутер и пак не се реши проблемот.

После то инсталиравме програмче ccproxy на главниот компјутер, а на другите Proxifier. Ова профункционира и имавме интернет скоро цел ден, другиот ден, по пак ќе речам за нас нејасни причини, интернет на другите компјутери немаше.

Значи, бараме чоек со искуство за „надмудрување“ на интернет провајдери да ни дај некој совет.

Фала и пријатно.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503

Имаме ЛАН интернет ограничен на една мак адреса кој „не смее“ да се дели на повеќе компјутери.

ДОСЕГА го делевме така што имавме еден компјутер кој изиграваше сервер, со 2 мрежни, едната прима интернет другата е поврзана со свич, на кој секако се поврзани 2-3 други компјутери. Проблем немаше.

СЕГА од за нас неразјаснети причини, другите компјутери немаат интернет (можи само скајп да се користи :toe:). За да се осигураме дека не е проблемот од нас, го форматиравме главниот компјутер и пак не се реши проблемот.

После то инсталиравме програмче ccproxy на главниот компјутер, а на другите Proxifier. Ова профункционира и имавме интернет скоро цел ден, другиот ден, по пак ќе речам за нас нејасни причини, интернет на другите компјутери немаше.

Значи, бараме чоек со искуство за „надмудрување“ на интернет провајдери да ни дај некој совет.

Фала и пријатно.
Simni nekoj MAC spoofer (macmakeup, SMAC) i smeni ja MAC adresata na vtorata mrezna da ima ista MAC adresa kako taa prvata (prijavenata so koja imas net)

Член од
24 јануари 2008
Мислења
1.135
Поени од реакции
140

Фала и пријатно.

Вака пробај со програма за менување на мак адреси така да на тие компјутери што сакаш да пуштиш интернет пиши ја истата мак адреса што е одобрена од провајдерот не сум сигурен дали ке има конфликт со тоа помегу компјутерите... али имам пробано со рутер работи перфектно од кога ке ја клонираш мак адресата што е одобрена од провајдерот значи на роутерот му ја местиш мак адресата таа што е одобрена од повајдерот и после преку рутерот имаш интернет на компјутерите без никаков проблем е сега ако има конфлик со мак адресата на другиот компјутер со роутерот мислам дека не би требало ако дојди до тоа ке му ја мениш мак адресата на компјутерот и се ке биде ок :wink:

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Браво бе деца за идејата.

Решен проблемот со првата програма шо ја најдовме на гугл за смена на мак адреса Technitium MAC Address Changer v5. Сега дури и многу попрактично е решено пошто кабелот од интернетот оди дирекно во свичот и сите други компјутери се со иста мак адреса.

Да се надеваме дека ќе се реши засекогаш проблемот. Мада јас се сомневам дека вака нема да „не сетат“ од провајдерот дека го делиме интернетот.

Пак јас.

Проблемот делумно го решивме, сеа проблем е то шо истовремено 2 компјутери не можи да имат интернет. Кога е идле конекцијата дури тогаш можи да добие интернет друг компјутер.

Значи пак барам некое инвентивно решение.

Пошто незнам шо точно има провајдерот ограничено, нормално не можам да му се јавам да ги прашам. Дали е можно некако http и ftp протоколите или портојте на кој работат да се ограничени на некој начин и да не можи да се делат? Дали ќе ми збрка работа рутер (доколку му менам некако мак адреса)? Пошто колку шо знам досега мојот компјутер изиграваше рутер ама нешто е променето од страна на провајдерот и не можи да се дели појќе конекцијата.

Значи ве прашвам прво, шо има провајдерот напраено и како јас да ги „заебам“?

Фала и пријатно.

Член од
24 јануари 2008
Мислења
1.135
Поени од реакции
140
:helou:

Решен проблемот со првата програма шо ја најдовме на гугл за смена на мак адреса Technitium MAC Address Changer v5. Сега дури и многу попрактично е решено пошто кабелот од интернетот оди дирекно во свичот и сите други компјутери се со иста мак адреса.

Да се надеваме дека ќе се реши засекогаш проблемот. Мада јас се сомневам дека вака нема да „не сетат“ од провајдерот дека го делиме интернетот.

Пак јас.

Проблемот делумно го решивме, сеа проблем е то шо истовремено 2 компјутери не можи да имат интернет. Кога е идле конекцијата дури тогаш можи да добие интернет друг компјутер.

Пошто незнам шо точно има провајдерот ограничено, нормално не можам да му се јавам да ги прашам. Дали е можно некако http и ftp протоколите или портојте на кој работат да се ограничени на некој начин и да не можи да се делат? Дали ќе ми збрка работа рутер (доколку му менам некако мак адреса)? Пошто колку шо знам досега мојот компјутер изиграваше рутер ама нешто е променето од страна на провајдерот и не можи да се дели појќе конекцијата.

Фала и пријатно.

Купи си рутер уклучи го кабелот од интернетот во WLAN другите компјутери што сакаш да ги поврзиш приклучи ги во LAN после клонирај ја мак адресата во рутерот што е одобрена од провајдерот подеси го интернетот во роутерот и тоа е тоа на овој начин треба да имаш интернет на сите компјутери така би го зезнал провајдерот и ке мозиш да уклучиш повеке компјутери на една мак адреса :helou:

Член од
1 јули 2008
Мислења
165
Поени од реакции
19
еј да ве прашам нешто ве молам хитно да ми одговорите. Имам профил на фејсбук
арно ама од вчера ко ќе пробвам да се уклучам ми вика дека сум disabled by administratro а немам никое право прекршено. Сакам да знам дали и на некој друг му се има ова случено?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
арно ама од вчера ко ќе пробвам да се уклучам ми вика дека сум disabled by administratro а немам никое право прекршено. Сакам да знам дали и на некој друг му се има ова случено?
За ова обрати си се на фејсбук, може си навредил некој, или не му се свиѓала некоја твоја слика, па те пријавил и така...

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.223
Поени од реакции
34.514
Зошто да купува кога веќе има рутер? Не заебаваај... Не е тоа проблемот.

Пак јас.

Фала и пријатно.
Синдикат, врати се како што ти било поврзано на почеток. Мислам на фазата кога еден имал интернет, а другите имале само Skype. Штом имале само Skype, значи дека имале интернет - но, друг бил проблемот. Најверојатно DNS related, затоа што за Skype да функционира не се потребни DNS сервери...

Кој интернет провајдер го користиш? Односно каков? Кабелски, или?

Мада, каков и да е, ако го вратиш првобитното поврзување и ако работи Skype ќе го средиш на овој начин:

- Десен клик на Local Area Connection > Properties > кликни двапати на текстот Internet protocol TCP/IP > Селектирај User the following DNS server addresses и тука стави: 208.67.222.222 и 208.67.220.220.

Сочувај ги подесувањата и пробај да отвориш Google.

Член од
1 февруари 2008
Мислења
13
Поени од реакции
0
samo so preinstalirav windows xp i imam problem so internetot... ne mozam da otvoram www.microsoft.com i avast.com kako i nekoj povazni strani na koi baram update.. inaku koristam validen xp sp1.ve molam za pomos

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Зошто да купува кога веќе има рутер? Не заебаваај... Не е тоа проблемот.

Синдикат, врати се како што ти било поврзано на почеток. Мислам на фазата кога еден имал интернет, а другите имале само Skype. Штом имале само Skype, значи дека имале интернет - но, друг бил проблемот. Најверојатно DNS related, затоа што за Skype да функционира не се потребни DNS сервери...

Кој интернет провајдер го користиш? Односно каков? Кабелски, или?

Мада, каков и да е, ако го вратиш првобитното поврзување и ако работи Skype ќе го средиш на овој начин:

- Десен клик на Local Area Connection > Properties > кликни двапати на текстот Internet protocol TCP/IP > Селектирај User the following DNS server addresses и тука стави: 208.67.222.222 и 208.67.220.220.

Сочувај ги подесувањата и пробај да отвориш Google.
Вака значи немаме рутер сега на свич сме поврзани, значи не интересира дали ќе можи на рутеро да му ја смениме мак адресата, и после тоа рутерот нас да ни пушта интернет на сите без проблем.

Или за ова што ни кажа Acid не ми е јасно малку значи претходно вака ни беше сетирано.

На компјутерот кој што ни даваше интернет

компјутерот што примаше интернет.

Е сега дали да ги напишиме овие 208.67.222.222 и 208.67.220.220
на двата компјутери или? :toe:

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.223
Поени од реакции
34.514
Вака значи немаме рутер сега на свич сме поврзани, значи не интересира дали ќе можи на рутеро да му ја смениме мак адресата, и после тоа рутерот нас да ни пушта интернет на сите без проблем.

Или за ова што ни кажа Acid не ми е јасно малку значи претходно вака ни беше сетирано.

На компјутерот кој што ни даваше интернет

компјутерот што примаше интернет.

Е сега дали да ги напишиме овие 208.67.222.222 и 208.67.220.220
на двата компјутери или? :toe:
Наместете на секој компјутер 208.67.222.222 и 208.67.220.220 како DNS сервери... Не може да создадете проблем со нив, туку само да си го средите проблемот. Тие се универзални сервери, што се користат без разлика на кој интернет провајдер го користите.

Ако има рутерот интернет, а на другите компјутер имало само скајп - ова сигурно ќе помогне.

Друже, пробај со SP2... Ни microsoft.com.mk не ти се отвара, така?

Член од
12 март 2007
Мислења
650
Поени од реакции
73
samo so preinstalirav windows xp i imam problem so internetot... ne mozam da otvoram www.microsoft.com i avast.com kako i nekoj povazni strani na koi baram update.. inaku koristam validen xp sp1.ve molam za pomos
imas virus, и ја го иам истиот, не отвара антивирус страни,мајкроссофт,avg не може да се апдејтира, ја работам на случајот, земи си avira антивирус он може да се апдејтира,
пробај trojan remover 6.7.5 : од тука ќе го симнеш:
http://majorgeeks.com/download903.html
и пиши после дали ти успеа да ги избришеш вирусите,

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Наместете на секој компјутер 208.67.222.222 и 208.67.220.220 како DNS сервери... Не може да создадете проблем со нив, туку само да си го средите проблемот. Тие се универзални сервери, што се користат без разлика на кој интернет провајдер го користите.

Ако има рутерот интернет, а на другите компјутер имало само скајп - ова сигурно ќе помогне.
Да сигурно до тоа беше до dns серверите супер е сега се среди :smir::vozbud:

Kajgana Shop

На врв Bottom