Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

Член од
6 септември 2007
Мислења
134
Поени од реакции
4
репитер??? Појасни ми малце што е тоа..
Абе тоа ти е едно мало уредче и не многу скапо, сто се става на секои 100 метри кабел и го појачува сигналот, така да можеш да продолжиш даље со тегнење кабел.

А нели ти е попаметно на тие два далечни да им уштекаш wi-fi карти а на другиоф крај да си земеш еден Wi-fi ДСЛ рутер na primer Linksys WRT54GL (имаат и вграден свич) на пример Линксис и се ке решиш со еден потег. пробано изведено работи супер.

Alek_rjk

Za prviot vpecatok nema vtora sansa
Член од
14 март 2006
Мислења
387
Поени од реакции
4
zdr

имам гооолем проблем, иам еден слаб и еден јак копмјутер и у мрежа ми се, но пред некое време престана да ми функционира мрежата(не го глеам другиот копм, а ни он мене).А со интернетот неам проблеми.

Исто така на моменти ми се дисконектира интернетот и одма после си се закачувам без проблем.

Сменив 2 антивируса али ниеден не ми најде никаков проблем.(AVG i Symantec AV)

Формат праев пред 2 месеци.(значи тазе)

АДСЛ иам

Кажете ми што би можело да биде

nozo.mk

Ultras Karpos Boys
Член од
6 септември 2007
Мислења
472
Поени од реакции
18
но пред некое време престана да ми функционира мрежата(не го глеам другиот копм, а ни он мене)
Доколку ти е ставено автоматски да ти наоѓа ИП тогаш пробај мануелно да ги внесеш ИП адресите

NECsLon^

Kimi Räikkönen
Член од
27 ноември 2005
Мислења
80
Поени од реакции
2
Провери дали компјутерите се во иста WORKGROUP-a, и да не имаш инсталирано некој firewall заебан.

Alek_rjk

Za prviot vpecatok nema vtora sansa
Член од
14 март 2006
Мислења
387
Поени од реакции
4
НА мојов комп. ми го дава само мојот, а на другиот не познава ништо коа ке стиснеш 'view workgroup computers'.

Мислам дека морам да иам променлива IP !!!

P

Princ

Гостин
Мислиш дека МОРАШ да имаш променлива IP адреса дека со интернет пакетот оди таква? Друже, ние ти збориме за фиксна IP адреса во локална мрежа.
И провери Workgroup како што ти посоветуваа пред малку. Ако веќе бараш помош, научи се да следиш упатства и совети. Или ич не барај па пишувај по 3 извичници во твојата глава.

P

Princ

Гостин
Прашање со лесен одговор :))

Со мр.викет се кладевме нешто... Прашањето е: "Ако имаш конекција 2048 Kbps... во идеални услови, колку би требало да ти биде download-от изразено во KB/Sec?".

Се кладевме на пица. Ако победам јас ќе ја дадам пицата на првите четворица што ќе го дадат точниот одговор (по едно парче за сите :) )

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Двајцата над мене го имаат точниот одговор.. 2048 килобита делено на 8 битови во бајт = 256 килобајти во секунда.. чувајте си ги пиците, се прејадов :)

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
256 по просто амин...8kb=1KB:)
парче пица, само кажи дека јадеш капричиоза:):):)

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Со мр.викет се кладевме нешто... Прашањето е: "Ако имаш конекција 2048 Kbps... во идеални услови, колку би требало да ти биде download-от изразено во KB/Sec?".

Се кладевме на пица. Ако победам јас ќе ја дадам пицата на првите четворица што ќе го дадат точниот одговор (по едно парче за сите :) )
Абе вака. И јас доста се замарав со ова зашто мислев не ми чини интернетот али вака било. Имаше еден термин незнам како беше точно али со over**** така почнуваше и тоа значи дека додека тоа што го симињам стигне до мене имало губење на податоците.... нешто во тој стил. Затоа од теоретски 256КБпс добивам некои 220-225 преку сила.

едит: не само кај мене него сите имаат толкава брзина. иначе сите знаеме да поделиме со 8:)

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Затоа од теоретски 256КБпс добивам некои 220-225 преку сила.
затоа Принц кажа

во идеални услови
значи брзината што ти ја дава провајдерот на тебе т.е. Од мене до тебе 256KB/s а од тебе у свет не е важно:)

малце офтопик
Ова е по се изгледа за интернетот на мт.нет од 2048kbps кои што го дрват претерано многу а уствари не ти иде баш толку нели? Ако не е така мал прст од десна рака стаам на трупче и шкљоц:pos:

P

Princ

Гостин
Дечки, кур ме боли мене кој на кој провајдер е и кој со колку симнува. Знаев дека ќе почнете да го тупите со "јас волку-чичко ми толку". Прашањето беше и сеуште е ептен едноставно. ВО ИДЕАЛНИ УСЛОВИ, АКО ИМАШ КОНЕКЦИЈА СО DOWNLOAD ОД 2048 Kbps, СО КОЛКУ KB/Sec ТЕОРЕТСКИ (НА ХАРТИЈА, МАТЕМАТИЧКИ...) ТРЕБА ДА СИМНУВАШ?

Крај на муабетот и темата. Првите четворица што одговорија со 256 KB/Sec нека ми пишат приватна порака за да договорам средба со mr.wicket на која ќе се јаде пица :))

Kajgana Shop

На врв Bottom