Vaka kako prvo crossover kabelot tie greska ke si stais Straight kabel i stavete se site na switchot .Vtoro vlezi vo ruterot (preku web so user i pass) na 192.168.0.1 ili 1.1 ili 0.254 nekoj od tie addresi iskluci go dhcp serverot i stavete si manuelano ip addresi (ne zaboravajte na gateway)Епа дај и ја да прашам нешто пошто глеам свашта има ,секакви прашања..
Делиме кабловски интернет ,Телекабел...Сеа стаивме и рутер претходно со свич бевме и тоа 3ца..
Значи ставаме рутер,Lynksys wrt54..Од кабловски модем влага у таа влезна порта со е ,а ние тројца зимаме од првите 3 порти и се е во ред кога се работи за интернет..
Е сеа има проблем кога ќе сака да играме нешто у мрежа ,т.е. не можеме да играме ама баш ништо..Пробуваме на Кантер и Тока Туринг Кар..али џабе..На Токата кога ке креира едниот го дава дека креирал и ти пробуваш да влезеш и после неколку секунди ти пишува (No Reply from the Host) ..Ја па ако креирам не ме ни дава дека сум креирал.......и незнам зошто е така..имаме исклучено Firewall ,и сите скоро во сите комбинации може да се влага кај друг во Компјутер..скоро во сите ..
Али главниот проблем за кој што сакам да прашам е ,од последниот (4ти)порт излага кабел(кој е кросовер наместен) кој што води до свитч кај што треба да се пушти уште еден компјутер(наскоро и 2-3)
али таму на тој комјутер нема ни мрежа ни интернет..Нема ништо..
Го стаивме во ист ВоркГруп али за него беше исто иако од кај мене па можев да го видам во тој ВоркГруп али не можев да влезам..
Значи дали кога имам и свич после рутерот треба некои додатни подесувања да се направат во Контролниот Панел или се треба да си биде автоматски ,пошто стварно незнам што да подесам во врска со тоа..
Во превод, да.Значи од рутер до свитч треба со страит кабел така?
Jas ti kazav Straight kabel ce upotrebish i po moznost site da se staite na switchot (veruvaj deka ruterot pravi problemi za igranje (osven ako znaes da go nasteluvas i isto taka zavisi i od ruterot)so switchot ne bi trebalo da imate problemi a za dhcp posto se nekade okolu 5 korisnici nepotrebno go zamarate ruterot i vaseto podkrevanje na XP Moj predlog stavete si manuelno ip addressi i gateway (ako stakate int) i ne bi trebalo da ima problemiЗначи од рутер до свитч треба со страит кабел така?..Ама ја колку што знам Рутер со свитч се поврзува со кросовер !!
Второ,Работата е во тоа што ние што сме 3ца сме на еден кат т.е. блиску ,а свитчот 2ката подоле и таму треба да се уклучат уште 2ца..
Сеа дали ми кажуваш ти да го оставиме само свитчот ,значи без рутер или ??
Или само ми викаш да иклучиме DHCP и да наместиме статички ИП адреси..Дали со ова ке нема проблем пошто сме на Телекабел и дали ќе може да играме игри у ЛАН..
1. Da se vbrojuva.Ме интересираат неколку работи за кабелскиот/АДСЛ-интернетот:
1. Дали слушањето музика/гледањето видео-клипови на Интернет се вбројува во сообраќајот?
2. Дали слушањето Интернет-радио се вбројува во сообраќајот?
3. Дали симнувањето слики (Save Picture As) се вбројува?
Фала!
А заборавив да прашам дали Temporary Internet Files (Cache) што се собираат од разгледувањето страници се вбројуваат? Иначе не знаев дека радиото и клиповите се вбројувале... Да не си грешка? Ми рекоа дека не се вбројуваат тие во сообраќајот... А и кога би се вбројувале, многу ли сообраќај прават?1. Da se vbrojuva.
2. Da se vbrojuva.
3. Samo da ja otvorish slikata i save as i kraj.. zna4i kje zeme samo da ja otvorish slikata.. zavisi od nejzinata golemina.. btw.. se sho bara internet.. se vbrojuva vo soobrakajot..
A ti da ne prasa vo mt.net. za adsl do 500 mb? Tamu nisto ne se vbrojuva se dodeka na napravis dogovr za dve godini e poslem sve ce ti se broi . Sekoe zakacuvanje na int ,sliki,filmovi,ili samo surfanje se smeta za soobracaj znaci i samo da surfas pak imas soobracaj taka da toa tetkicite na tel neka ne te vrtat sve se broi.А заборавив да прашам дали Temporary Internet Files (Cache) што се собираат од разгледувањето страници се вбројуваат? Иначе не знаев дека радиото и клиповите се вбројувале... Да не си грешка? Ми рекоа дека не се вбројуваат тие во сообраќајот... А и кога би се вбројувале, многу ли сообраќај прават?