Факултет за Електротехника и информациски технологии

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.165
Можам 1000 работи да ти ги набројам што би ги правел наместо да учиш:):):)
Е не, јас не можам... :p
Тоа е израз на иронија.
Ама ти, ми стои, не си го употребувал многу. Ќе да си некој стипендист. :costumed3

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Е не, јас не можам... :p
Тоа е израз на иронија.
Ама ти, ми стои, не си го употребувал многу. Ќе да си некој стипендист. :costumed3
Не сум за жал. Во средно секоја година ме одбиваа ради примањата на моите... Се надевам сега дека на факултет е поинаку. Срамота е да не ми дадат стипендија на 9.8 просек:)

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Не сум за жал. Во средно секоја година ме одбиваа ради примањата на моите... Се надевам сега дека на факултет е поинаку. Срамота е да не ми дадат стипендија на 9.8 просек:)
Алооо дечко шта радиш :devil3:

Член од
18 декември 2008
Мислења
1.277
Поени од реакции
323
ИКИ е за тебе, физика и електротехника имаш само во прва ... електротехника не е тешко, а ни физика, малце повеќе труд и поминуваш.
Заклучок: одам на ИКИ и не го отварам подфорумов дури не се запишам, за да не се предомислам. Барем рајат че спијам вечерва, утре математика полагам. Фала иначе

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.165
Охохооооо, па јас сум нашол со кога да правам муабет. :cuc:
Мене просекот експоненцијално ми опаѓа...

„Не сум стипендист, ама иам 9.8 просек“ = „Неам Audi 8, ама иам трнато 100.000 € на страна за кола“ :smir:

--- надополнето ---

Некој да ми каже лани од кога почна испитна во август??
Од 15-16-17 август, таму негде. Знам јас полагав на 24, ама тој беше меѓу последните од непарен семестар.

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Инфо е :) без навреда :smir:

Некој да ми каже лани од кога почна испитна во август??
Па искрено, навреда е. Која година си? Знаеш колку се сменети работие од пред 2-3 години? До пред 2-3 години го важеа за виша школа, а сега има доста промени и дипломата е Дипломињан инженер. Лани кога јас се запишував новата програма на инфо доби награда за најдобра програма од областа на техничкиве факултети во кои беа FEIT, PMF, Штулов во Тетово и мислам дека и Американ влезе, ама не сум сигурен за него.
Учиме тоа што треба. Омов закон баш и не ни треба денес да го знаеме. Се разбира кој што планира да работи, али кај нас знаеш што се бара, што е најплатено и што е најубаво за работа.

Зајче

Бело, и тоа!
Член од
13 септември 2008
Мислења
3.439
Поени од реакции
3.945
Па искрено, навреда е. Која година си? Знаеш колку се сменети работие од пред 2-3 години? До пред 2-3 години го важеа за виша школа, а сега има доста промени и дипломата е Дипломињан инженер. Лани кога јас се запишував новата програма на инфо доби награда за најдобра програма од областа на техничкиве факултети во кои беа FEIT, PMF, Штулов во Тетово и мислам дека и Американ влезе, ама не сум сигурен за него.
Учиме тоа што треба. Омов закон баш и не ни треба денес да го знаеме. Се разбира кој што планира да работи, али кај нас знаеш што се бара, што е најплатено и што е најубаво за работа.
Иии се напна :) Извини не сакав да те навредам, ама не можеш да ми кажеш дека ИНФО е исто како и другите смерови ... напортив, ООП што учевте вие? Што ви падна на колоквиум? Факт е дека кај другите смерови се учат многу непотребни работи во прва година ама па тоа е само една година (бар се надевам, прва сум и јас).
Сепак на крај е важно знаењето, не е битно кој смер си завршил.

Член од
13 август 2008
Мислења
151
Поени од реакции
15
Едно прашање до тие што знаат. Дали се пополнува државната квота на ТК и ако се пополнува колку отприлика е минимумот за да се влезе во неа. Фала однапред.

Boomerang

Немој CTRL+W.
Член од
18 јуни 2006
Мислења
3.709
Поени од реакции
809
Едно прашање до тие што знаат. Дали се пополнува државната квота на ТК и ако се пополнува колку отприлика е минимумот за да се влезе во неа. Фала однапред.
Незнам дали се пополнува и колку е мин. за да се влезе али знам дека лани еден другар со математика 2ка и македонски 2ка на матура успеа да влезе во Државна квота. Па сеа ти види си.

Toneh

is a turtle
Член од
21 август 2005
Мислења
5.510
Поени од реакции
907
Минатата година, по првиот уписен рок имаше 80 и нешто примени, сите во државна.

Едит:
Последниот примен имаше 63 поени.

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Иии се напна :) Извини не сакав да те навредам, ама не можеш да ми кажеш дека ИНФО е исто како и другите смерови ... напортив, ООП што учевте вие? Што ви падна на колоквиум? Факт е дека кај другите смерови се учат многу непотребни работи во прва година ама па тоа е само една година (бар се надевам, прва сум и јас).
Сепак на крај е важно знаењето, не е битно кој смер си завршил.
Истото што го имавте и вие, иста програма, исти материјали, исти лабораториски... Се е исто, секоја година СП и ООП.
Другите години, фактички и да немаме наши предмети. Гостуваме на најинтересните и најдобрите предмети од другите смерови, воглавно предмети поврзани со информатика, а за изборни бираме што сакаме од другите смерови (нормално си има правило кој од кој зависи и што може :))
Ја немаме досадната и тотално безпотребна физика и електротехника. Да бидеме реални, сите сакате да завршите факултет и да се бутнете во некоја фирма како т-мобиле и слично, каде што сите ќе работите софтвер или евентуално мрежи и одржавање на системи... Со други зборови, физика и електротехника никогаш во живот нема да ви затреба. За жал електроничарите и физичарите спаѓаат во една тотално непосакувана група на професии, а и скоро воопшто неплатена кај нас.

Ај да не забегувам, ама што планови имаат тие на ПМФ што учат хардкор математика? Што цел имаат во животот со толку математика? Да потрошат цел живот и да бидат асистенти по математика, па некогаш можеби и професори да станат... Не ми е сфатливо:)

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.165
Добро, гледам оти сте прва и двајцата и уште не ви се уште јасни некои работи, па да ви објаснам. Ако ништо друго поискусен сум, вреди да ме ислушате.

За предметите од прва на четиригодишните студии не може да се каже оти се непотребни. Ајде, за Физика и така и така, ама ако човек не ја сфати Електротехниката, нема да ја сфати и Електрониката. Ако не сфати електроника, нема да сфати ни како се имплементирани Логичките Кола, ни пак Компјутерски Архитектури. Ако не го сфати ни тоа, никогаш нема да сфати како „работи компјутерот“ и како всушност оди „програмирањето“, само може да учи функции и структури и да ги употребува врз основа на примери што ги сретнал претходно. Исто е и со Математиката, многу е потребна, па не за џабе се учи пет семестри. Е сега програмата е многу лоша, па прво се учи Структурирано Програмирање, па после се учи на основа на што оди тоа програмирање, ама тоа е. На Зајче ќе му стане јасно догодина ако е на ИКИ.

Е сега за ИНФО. Смерот е направен за да „се скрати колку што може“. Да, во главно се учат истите нешта како на ИКИ, ама се е некако набутано за да се заврши за една година порано. Некои предмети се исти (претежно изборните), а пак некои се исти само по име - некои работи не се учат. Сепак, и вие не учите само програмирање. Ако може да потрошиш 3 или 4 години од својот живот (а многумина трошат и повеќе :)) само за станеш програмер, ти само губиш време. Како што вели проф д-р Аристотел Тентов, тоа се учи на два курса на Работнички Универзитет. :wink:

Без навреда, ама на крај на креаеви (по дипломирање), студент кој бил многу добар и разбрал се од ИНФО е на исто ниво како и просечен студент од ИКИ, така мислам јас. :smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom