Факултет за Електротехника и информациски технологии

• Креатор на темата Креатор на темата Демијан
  • Време на започнување Време на започнување
За ИИ и јас зборам :)
Значи ти во семестар рачунаш по две математики.. епа ок, за една година тоа се 4, а имаме и во втора година 4 и толку на мој смер. А на другите смерови има и уште по некоја математика :helou:

А јас пак ќе кажам, во мојот смер има 4 математики во текот на сите 3 години.

Основи на програмирање, Компјутерски апликации, Дискретни структури, Математика 1, Англиски јазик; Објектно и визуелно програмирање, Архитектура на компјутери, Конечна математика, Математика 2, Англиски јазик; Структури на податоци и алгоритми, Оперативни системи, Мултимедија (или Микро), Интернет програмирање, Бизнис и економија; Бази на податоци, Софтверско инженерство, Веб дизајн, Интернет технологии, Менаџмент и маркетинг; Компјутерски мрежи, Интеракција човек-компјутер, Професионална етика, Мрежни и оперативни системи, Безжични и мобилни технологии; 3 изборни предмети, тимска работа, дипломска.

Толку :)

Програмата горе-доле и иста како на некои приватни факултети/универзитети.

И сега по ова што го слушнав заклучив дека на ПМФ е полесно од Електро?Завршувам оваа година у ПТТ(електротехничар за електроника и телекомуникации) и се надевам дека стручните предмети како Основи на ел.тех и слично нема да ми бидат голем проблем.И математика добро ми оди ама пак сакав да слушнам совет од некој да ме усмери негде!Јас имав братучед што заврши на ПМФ(информатика) и вика дека е доста потежок од тој на Електро.А има ли некој на форумов што е на Електро или ПМФ?

А да ја скратиме дискусијата-нема полесен, потежок....ако учиш се ќе биде во ред. Друго одлуката и изборот е твој и само твој.

И сега по ова што го слушнав заклучив дека на ПМФ е полесно од Електро?Завршувам оваа година у ПТТ(електротехничар за електроника и телекомуникации) и се надевам дека стручните предмети како Основи на ел.тех и слично нема да ми бидат голем проблем.И математика добро ми оди ама пак сакав да слушнам совет од некој да ме усмери негде!Јас имав братучед што заврши на ПМФ(информатика) и вика дека е доста потежок од тој на Електро.А има ли некој на форумов што е на Електро или ПМФ?
Демијан и двата се доста тешки, тука никој нема да ти каже кој е полесен, зашто никој не е на двата па да знае како е. Секој за свој ќе си вика дека е потежок. Види ти која програма и предмети повеќе ти одговараат, па според тоа одлучи се за факултет. И ако стварно го сакаш тоа и ако си вреден, нема на ниеден да имаш проблеми :helou:

Дај бе некој постар нека каже шо да праам со Основи на Мерна Техника? Не е хуман предметов... :)! Кога ја видов книгата во ноември (тогаш ни излезе) и прочитав 20тина страни, реков дигам раце го идам на испит директива, каков колоквиум. ааааааа, зашо има вакви предмети :)! Некој совет ? :)))

Абе ако не таму тогаш каде?:) Иначе се мислам меѓу информатика на ПМФ и на Елекрто.И одбрав Електро зашто на ПМФ никогаш нема да завршам.Тука барем имам некоја шанса

И тебе да ти реплицирам. Види вака, ПМФ нема да завршиш? ват д фак? Не брат ќе завршиш се ако сакаш. Глеј сеа јас сум на Електро на смер Телекомуникации али ќе ти кажам за смерот ИКИ пошо го знам доста и ги знам предметите. ИКИ е феноменален смер ако збориме за Информатика. Одлично. Значи ИКИ доаѓа од Информатика и Компјутерско инжињерство

Прва година за сите е иста, сите ла учат основата. Имаш Математика 1, Физика 1, Ц, Основи на Електротехника 1. Втор семестар ти е Математика 2, Физика 2, Ц++, Основи на Електротехника 2. За предметиве ќе ти кажам сите се топ (за мене барем) освен Физика 2. Е тоа квантни механики ау глупости неможев да смислам. Иначе со Електротехника ќе си уживаш, најлесен предмет ( После програмирањава ).

Понатаму почнуваш со усовршување на твоите Компјутерски техники. Трет семестар имаш да речеме Логички Кола, што е одличен предмет, па имаш Интернет Програмирање, ќе научиш тука ЈАВА да програмираш. Имаш една Математика и зависи сеа имаш многу изборни предмети....
Понатака не ти ги знам точно предметите од ИКИ ама знам дека ќе научиш, компјутерска електроника, ќе учиш алгоритми и структури (особено важен предмет за програмирање), после ќе имаш предмети кај што учиш како функционира хардвер, па имаш Мрежно Програмирање, па имаш Бази на Податоци (мајескуел), па потоа ќе учиш друг јазик за да ги поврзеш базите (као на пример АСП), после учиш Веб Дизајн на крај таму...

Како и да е со една реченица со овој смер опфаќаш све од Информатичката технологија. Значи учиш како работат стварите, учиш Хардвер, учиш да програмираш и како да го усовршиш програмирањето, учиш да користиш Логички Кола во твојата струка и то...

Доста ти е мислам. Не грешиш ако идеш на ИКИ. Добар смер

Електро е за луѓе што континуирано учат. Секој ден кога ќе се вратиш, земаш книга учиш, за викенди учиш, наоѓаш слободно време учиш, иде некој празник учиш. Нема ич одмор. Ова горе важи ако сакаш да имаш добри оцени. Ја не го практикувам ова па затоа си имам "мали" проблеми со некои предмети.Ако некој мисли дека ќе научи една недела пред колоквиум или испит, гадно се заебал, во тој случај борбата е за 6-и, а и тие тешко се добиваат. Ако си чоек кој тешко се наканува да фати книга тогаш не препорачувам електро. Се лажат тие што мислат да се вадат на интелегенција, во стилот ќе чекам да дојдат колоквиуми т.е. кога ќе дојде јајцето на газот, па после за еден ден се ќе сфатам.
Инаку, за ИКИ смерот, прва година, се поминува повеќе време со математики, физики, електротехники, отколку со програмирање. Програмирање е уствари најлесниот дел.
Ако иде некој на електро нека спреми неколку тона листови и празни тетратки оти ќе се убие од решавање задачи, барем во првите две години.
Според мене во првиве две години на ИКИ (ИНФОРМАТИКА И КОМПЈУТЕРСКО ИНЖЕМЕРСТВО) колку што сум ја, акцентот не е баш ставен на компјутерски технологии, во прва ич, во втора нешто повеќе. Акцентот сега засега е ставен на тоа кој може да пополни повеќе тетратки со задачи, а за понатаму ќе видиме.

А да, ќе заборавев, има и една мала придобивка за тие што имале толку ноќи непреспани и од решавање задачи бицепси развиени, стипендија од 5000 месечно што од оваа година почна да ја дава владата, али колку работа има за тие 5000.... :nesvest:

А за плашењето предвреме

Не го плаши предвреме:kesa:

мислам дека никогаш нема да биде предвреме

И тебе да ти реплицирам. Види вака, ПМФ нема да завршиш? ват д фак? Не брат ќе завршиш се ако сакаш. Глеј сеа јас сум на Електро на смер Телекомуникации али ќе ти кажам за смерот ИКИ пошо го знам доста и ги знам предметите. ИКИ е феноменален смер ако збориме за Информатика. Одлично. Значи ИКИ доаѓа од Информатика и Компјутерско инжињерство

Прва година за сите е иста, сите ла учат основата. Имаш Математика 1, Физика 1, Ц, Основи на Електротехника 1. Втор семестар ти е Математика 2, Физика 2, Ц++, Основи на Електротехника 2. За предметиве ќе ти кажам сите се топ (за мене барем) освен Физика 2. Е тоа квантни механики ау глупости неможев да смислам. Иначе со Електротехника ќе си уживаш, најлесен предмет ( После програмирањава ).

Понатаму почнуваш со усовршување на твоите Компјутерски техники. Трет семестар имаш да речеме Логички Кола, што е одличен предмет, па имаш Интернет Програмирање, ќе научиш тука ЈАВА да програмираш. Имаш една Математика и зависи сеа имаш многу изборни предмети....
Понатака не ти ги знам точно предметите од ИКИ ама знам дека ќе научиш, компјутерска електроника, ќе учиш алгоритми и структури (особено важен предмет за програмирање), после ќе имаш предмети кај што учиш како функционира хардвер, па имаш Мрежно Програмирање, па имаш Бази на Податоци (мајескуел), па потоа ќе учиш друг јазик за да ги поврзеш базите (као на пример АСП), после учиш Веб Дизајн на крај таму...

Како и да е со една реченица со овој смер опфаќаш све од Информатичката технологија. Значи учиш како работат стварите, учиш Хардвер, учиш да програмираш и како да го усовршиш програмирањето, учиш да користиш Логички Кола во твојата струка и то...

Доста ти е мислам. Не грешиш ако идеш на ИКИ. Добар смер

Oвие што ги болдирав се учат демек само како предмет :pos: jas нив ги учам 4 години спцијализација се тие и нема шанси тие двете да ги научиш само во неколку предавања. Мрежно програмирање има толку многу подобласти што дури 2 години да го студираш нема да го научиш. Тоа е проблемот на електро не е доволно стручен ве учат од се по нешто а уствари ништо. Учите хардвер ,малку софтвер, малку програмирање , мрежи нешто, интернет нешто, односно ништо нема да ве научат професионално да го знајте.:helou:

Oвие што ги болдирав се учат демек само како предмет :pos: jas нив ги учам 4 години спцијализација се тие и нема шанси тие двете да ги научиш само во неколку предавања. Мрежно програмирање има толку многу подобласти што дури 2 години да го студираш нема да го научиш. Тоа е проблемот на електро не е доволно стручен ве учат од се по нешто а уствари ништо. Учите хардвер ,малку софтвер, малку програмирање , мрежи нешто, интернет нешто, односно ништо нема да ве научат професионално да го знајте.:helou:

Види вака, имаш други предмети поврзани со мрежни и такви ствари што не ги знам пошо не сум на тој смер, али енивеј и да се учи како што викаш малце...Епа прва година учев Ц++ и учев многу малку од Ц++ ама поентата е што во втора година Интернет Програмирање ( ЈАВА ) е гага зашто сум совладал Ц++. Језда спроред мене ЈАВА треба да се учи во прва година во прв семестар (како низ многу факултети) али јбг.

Енивеј Икашите од електро ќе бидат и се најдобрите програмери во земјава. Не за џабе осовиа прво место и ги истрескаа ПМФ во натпревар :wink:. Ако си некој човек што те интересира и да не те наули предметот Мрежно Програмирање ќе можеш сам да се доградиш, ако тоа ти е интересно.

Уште една ствар, има луѓе на ИКИ што слушнале дека информатика е во подем и се упишуваат без желба за програмиеање...и ќе видиш некој неможе Ц да положи а убеден е дека треба да биде информатичар. Или имаше еден пример, електраш од ИКИ ми бара да му го средам компјутерот (форматирам) пошо он не знаел.... АААААААА како тоа бе му викам, земи прочитај на нет малце образувај се срамота е ... ццццц

Се лажат тие што мислат да се вадат на интелегенција, во стилот ќе чекам да дојдат колоквиуми т.е. кога ќе дојде јајцето на газот, па после за еден ден се ќе сфатам.
Инаку, за ИКИ смерот, прва година, се поминува повеќе време со математики, физики, електротехники, отколку со програмирање.

Ти се лажеш другар :)! Јас не сум таков што се вади на интелегенција али имам неколку примери што можат. Језда се ретки ама можат. Конкретно една другарка вчера почна да спрема 4 колоквиуми, ја молам порано да почне за да можам да доам да ми објасни нешто што не ми е јасно :). Има такви доста примери. башка девојката е на ТК и има просек 9.30. Има едно 10тина такви примери што ги знам...али 10 од 600 се мал број :)! Им се може

Види вака, имаш други предмети поврзани со мрежни и такви ствари што не ги знам пошо не сум на тој смер, али енивеј и да се учи како што викаш малце...Епа прва година учев Ц++ и учев многу малку од Ц++ ама поентата е што во втора година Интернет Програмирање ( ЈАВА ) е гага зашто сум совладал Ц++. Језда спроред мене ЈАВА треба да се учи во прва година во прв семестар (како низ многу факултети) али јбг.

Енивеј Икашите од електро ќе бидат и се најдобрите програмери во земјава. Не за џабе осовиа прво место и ги истрескаа ПМФ во натпревар :wink:. Ако си некој човек што те интересира и да не те наули предметот Мрежно Програмирање ќе можеш сам да се доградиш, ако тоа ти е интересно.

Уште една ствар, има луѓе на ИКИ што слушнале дека информатика е во подем и се упишуваат без желба за програмиеање...и ќе видиш некој неможе Ц да положи а убеден е дека треба да биде информатичар. Или имаше еден пример, електраш од ИКИ ми бара да му го средам компјутерот (форматирам) пошо он не знаел.... АААААААА како тоа бе му викам, земи прочитај на нет малце образувај се срамота е ... ццццц

Можи во Македонија се најдобри дека нема подобри факултети за тоа :) инаку интернет програмирање не е само јава , под интернет програмирање спагат негде 5 6 програмски јазици.
Јас велев за општо не за во Мк за во мк знам дека немаш избор многу и то е ќе одиш на електро.

Ти се лажеш другар :)! Јас не сум таков што се вади на интелегенција али имам неколку примери што можат. Језда се ретки ама можат. Конкретно една другарка вчера почна да спрема 4 колоквиуми, ја молам порано да почне за да можам да доам да ми објасни нешто што не ми е јасно :). Има такви доста примери. башка девојката е на ТК и има просек 9.30. Има едно 10тина такви примери што ги знам...али 10 од 600 се мал број :)! Им се може

Абе малце ми е чудно да има такви кои книга не фатиле цел семестар, па после за брзо време да научат за 10-ка.Али мислам дека таквите се оние кои можат многу концентрирано да ги следат предавањата, а ја не сум од таквите, касно си легнувам и после ми здосадува и ми се спие на предавања. Ама ако некој може да ги прати концентрирано сите предавања многу се олеснува работата.

А уште една работа да додадам, кај повеќето студенти на електро доаѓа и до биолошки промени т.е. крвта во телото постепено се заменува со кафе:pos:

А уште една работа да додадам, кај повеќето студенти на електро доаѓа и до биолошки промени т.е. крвта во телото постепено се заменува со кафе:pos:

За тоа е виновна Лошковска:pos2::tapp:

Sega izvinete sto se ubacuvam kako padobranec ama mnogu me interesira dali ima smer programiranje na Evropski Univerzitet ili na Fon.I koja e razlikata ako ima.Mnogu cesto imam sretnato oglas``barame programer po toa i toa```diplomi od privatnite fakulteti ne priznavame.Zasto e toa vaka i kade covek ke nauci poveke i ke moze da uspee vo zivotot ELEKTRO,PMF,FON,EVROPSKI UNIVERZITET?

Запиши се на електро попаметен ќе се осеќаш кога ќе зафршиш, абашка и со други очи ке те гледааат !

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom