Греана ракија

Dzings

Premium
Член од
31 март 2007
Мислења
1.804
Поени од реакции
53
Пиете? Можете да поднесете? Според мене најубавото нешто наутро, особено во зима, мислам јас само во зима и пијам. Имам некое чувство дека една чашка топла ракија делува како 1л. кафе и 1л. врел чај заедно! А не грешам сигурно.
Еве ви 2 рецепти како се прави:
1* Ставате шеќер у ѓезве ,пола лажица за кафе за секоја чашка(може и повеќе ама не се препорачува) и го оставате убаво да загрее но не да се стопи, потоа ја ставате ракијата во ѓезвето и мешате додека не почне да врие. Вака е за да го измешате мирисот на ракијата со мирисот на шеќерот, со што ќе го ослабите мирисот на ракијата да не удира толку многу во нос кога пиете!
2* Ставате ракија и шеќер истовремено во ѓезвето, не повеќе од пола лажица за кафе по чашка(губи на шмек). и мешате полека додека не зоврие. сипате во чашка и пиете на ЕКС-ЈУ.
Препорака: Топла ракија најдобро се прави со бела лозова ракија, највкусна е и најубаво се комбинира со шеќерот.
Ова ви е 'прва ударна', ако ова не ве освести наутро тогаш лекот за вас веќе не е во моја андлежзност!
Ве молам без коментари од типот: Јас никаква ракија не пијам , не пак топла. Зашто не се наместо, кој не пробал не знае!:majmun:

Член од
23 декември 2007
Мислења
330
Поени од реакции
159
topla rakija i se ke vidis inaku toplata rakija e ubavo da se pie barem ednas dnevno

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
убаво, убаво... :) јас еднаш имам пробано и многу ми е јака ракијата, можда беше до таа ракија, ама некако не ми погодиле досега... а за варено вино рецепт знаеш? :smir:

Dzings

Premium
Член од
31 март 2007
Мислења
1.804
Поени од реакции
53
убаво, убаво... :) јас еднаш имам пробано и многу ми е јака ракијата, можда беше до таа ракија, ама некако не ми погодиле досега... а за варено вино рецепт знаеш? :smir:
Па стави го на оган во ѓезве/тенџере зависи колку ти треба и чекај да зоврие! хехе. Само ова се користи како лек а не како секојдневен напиток не ми не некако вкусно, што знам. Сум чул дека некои ставаат и шеќер во виното кога се вари ама не ми изгледа во ред, Во секој случај доколку не е Витач или некое друго благо. Инаку најубаво за варење е црвено или црно! Можеш и розе да вариш ама тоа ти е исто како да пиеш шприцер у зима, настинка ке те фати! :):smir:
А тоа дека ти била јака ракијата не до неа него дека била топла! ХЕХЕ затоа напишав кој не пробал не знае како мава у глава/нос тоа мирисот, боље е од Halls е еј!

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962
Пиење топла ракија by pearl. :)

1. Го фаќаш во видно поле чоканчето, мммм, конечно ти приоѓа топол напиток во тој студен зимски ден.
2. Му се радуваш како мало дете додека си ги топлиш рачињата и го принесуваш кон носето.
3. МНОГУ БИТНО!!! Со голем и длабок здив го вмирисуваш топлото испарување и уживаш во тие ароми невидени.
4. Лизнуваш сосем малку од ракијата и почнуваш да се смешкаш чудно.
5. Продолжуваш да се смешкаш, овојпат малку поокезено и подолго.
6. Го оставаш полното чоканче на масата (ако можеш да ја погодиш) и се чудиш како тоа не можеш да "искрепиш" ниту една голтка.
7. Блиските пријатели наоколу ти се смеат и слушаш како ти велат: дој да те научиме како се пие греана ракија, да не се срамиш друг пат пред луѓе. :pos:

Dzings

Premium
Член од
31 март 2007
Мислења
1.804
Поени од реакции
53
Пиење топла ракија by pearl. :)

1. Го фаќаш во видно поле чоканчето, мммм, конечно ти приоѓа топол напиток во тој студен зимски ден.
2. Му се радуваш како мало дете додека си ги топлиш рачињата и го принесуваш кон носето.
3. МНОГУ БИТНО!!! Со голем и длабок здив го вмирисуваш топлото испарување и уживаш во тие ароми невидени.
4. Лизнуваш сосем малку од ракијата и почнуваш да се смешкаш чудно.
5. Продолжуваш да се смешкаш, овојпат малку поокезено и подолго.
6. Го оставаш полното чоканче на масата (ако можеш да ја погодиш) и се чудиш како тоа не можеш да "искрепиш" ниту една голтка.
7. Блиските пријатели наоколу ти се смеат и слушаш како ти велат: дој да те научиме како се пие греана ракија, да не се срамиш друг пат пред луѓе. :pos:
Лелее НЕ! Фала што ме потсети:
Заборавив да ви кажам(старост пустото) дека носот мора да биде затворен т.е. да не вдишувате воопшто додека пиете поготово не првата голтка, барем за почетниците е фаталано:)smir: ), премногу јако испарување! Значи вака: пиењето топла ракија ви е како секс, првиот пат имаш проблеми ама ти е убаво одкако ќе заврши, е после....:majmun:

Член од
25 мај 2007
Мислења
6.662
Поени од реакции
949
Ух,Ух како успева да ме згрее секоја година на Бадник:) И така славиме надвор, но кога ќе дојде на греана ракија мераци:) иако штипе и гори вреди да се проба бар тогаш:)

Zemzela

носител на титулата ултимативен клабер
Член од
19 јули 2006
Мислења
5.045
Поени од реакции
152
Аууу ракија да може,топла, ладна, во пиво...абе секако, како што е надвор Сибир одлично ќе ни дојде на сите

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Ракија Ракија....греана ракија, направена од дедо ми заедно со сиренце за мезе и домашни колбавчиња.....мераци:)
Дефинитивно идам на два три дена у село да се препородам

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Без две три топли во стомак сега не се излегува надвор.

jass

Aut viam inveniam aut faciam!
Член од
25 август 2007
Мислења
328
Поени од реакции
4
Uf topla rakiicka so mezence nekoe ubavo i dobro durustvence lele kako dobro bi mi doslo sega.

Dzings

Premium
Член од
31 март 2007
Мислења
1.804
Поени од реакции
53
лелеле кај има кој дава :smir:?
Ти кажи само! Јас сум секад расположен да бидам хост на топла ракија!
Uf topla rakiicka so mezence nekoe ubavo i dobro drustvence lele kako dobro bi mi doslo sega.
Лелее! Ова и резнежнува а? хехе! Е морам да ти признам овој ефект не сум го знаел, јас пак мислев обратно!
Бај д' веј, никако повеќе од 3-4 да пиете, еве јас утрово ја претерав послабаље и цел ден се вљубувам, ко лудо! :salut:

Член од
25 мај 2007
Мислења
6.662
Поени од реакции
949
Dzings а јас и ти да се состаеме зимава па да формираме екипа од форумов па на топла ракија парти?:)

Dzings

Premium
Член од
31 март 2007
Мислења
1.804
Поени од реакции
53
Зашто прашуваш? Само кажи верме и место! Гледам има многу 'проладени' зимово, ќе има интерес!:vozbud:

Kajgana Shop

На врв Bottom