Трпението на македонските граѓани се намалува!

• Креатор на темата Креатор на темата 10101
  • Време на започнување Време на започнување
goca, zosto egejcite odea za Avstralija ? od tamu dosle ? Sum slusal tuka deka 250 albanci od Kosova dosle vo Makedonija, dali i za niv vazi deka dosle tuka zatoa sto od Makedonija otisle na Kosova ?
Eh kolku maloumna si bila, bas se pravuvam sto li si napisala vo onie 497 tovi odgovori, sigurno vakvi gluposti.
Otisle zaradi terorot sto se vrsel vrz muslimanite, a vo toa vreme lugjeto bile mnogu po custvitelni za verskite obicai. Odnosno fanatici.
No tie lugje sto se vo Turcija suste zboruvaat albanski , i se obiduvaat da gi socuvaat svoite obicai. Znaci sepak nema vrska toa sto napisa.

леле ...еее....е
толку многу мислења кои те оспоруваат во твоето незнаење ?!

его игрите знаат да бидат и забавни
инаетот знае да даде плод
незнаењето се надополнува со знаење

4држави против
знаеш ли зошто?
не ги употребувај навредите

ДЕЛОТО ГО КРАСИ ЧОВЕКОТ

самиот се бламираш...

Околу 200 Делчевчани заминаа на печалба во Црна Гора. Меѓу нив и фудбалската надеж од делчевска “Брегалница“ Златко Пешев кој покрај добро платената работа како градежник игра и за прволигашот Бечиќи:
- Работам во фирма во која помала е платата отколку за натпреварите. Во фирмата земам 300 евра, приватно е подобро. Малку е потешко, но...
Само од делчевски Станар денес заминаа педесетина, сите помлади од 30 г.
- Одам во Подгорица. Добивам 20 евра дневница. Услугите таму се подобри. Овде не е ни 100 евра минималец - изјавува еден мештанин.
Црна Гора е најатрактивната дестинација за делчевските печалбари. Таму лесно се наоѓа работа или преку фирма или преку претприемачи. Се работи исклучиво на згради во Подгорица, но и на приморјето. Претприемачите велат дека во моментов има околу 2.000 Македонци на градилиштата во ЦГ. И Бугарија е интересна за печалба. Таму Македонците по туристичките центри се добри келнери но и градежници.
Во регионот 40% од работоспособното население се води како невработено. Во конфекциите кои доминираат во стопанството се ангажирани претежно жените, додека за мажите нема вработување. Тие што работат поради ниските плати ја напуштаат државата. Ниедна институција не знае колкав е бројот на младите кои во потрага по подобар живот заминуваат од РМ.

Па сигурно дека ќе се вратат,не рекле џабе -како дома нема нигде- освен ако не најдеш негде поубаво.:)

Tito ,ako veke nekoj misli deka toa taka se pravi.....se dogovoril so Turcija da gi primi site koi sakaat da odat i koi se izjasnuvaat kako turci...detalite na proverka ne gi znam....I SITE KOI OTISLE OTISLE OD DVE PRICINI
1.da go izbegnat (...kolku neinformirani..) simnuvanjeto na feredzeto, sto togas so zakon se zabranilo

Od sozdavanjeto na "Ataturkovata Turcija " ( modernata republika turcija ) nosenjeto na feredze e zabraneto so ustav vo Turcija. Taka da ne ti drzi pricinata.
Vsusnost proteruvanjeto na albancite od Makedonija pocnuva uste pred vremeto na TITO, uste za vreme na kralstvoto SKS, koga imalo dogovor pomegu nadvoresniot minister na Turcija i Kralot, za nasilno ( preku razni pritisoci ) otseluvanje na albancite od ovie prostori.

на македонскиот политички терен вечно силите ќе ги одмеруваат два тима, СДСМ и ВМРО, со трансфери за дебели пари од време на време, и резервна клупа составена од нивните коалициони партнери. И кој е крив за тоа, македонската политичка атмосфера, во која сеуште не го вдишуваме вистинскиот демократски воздух. А судиите на теренот, уште долго ќе ни делат црвени картони и ќе го контролираат резултатот според своето високо-политичко сценарио. До кога вака? Па бесконечно, во недоглед, се срамам од глупавоста на нашиве политички глави, парламентарната рашомонијада, несигурни влади, културни аномалии, лош социјален систем.

Па нормално дека им е преку глава.Немаат луѓето пари,немаат работа нервозни се,слушаат секојдневно реформи,реформи,НАТО,НАТО,ЕУ.
Нормално дека ќе им биде преку глава.
Ама како и да и луѓето си сносат одговорност.Навикнати сме да ќутиме и да климаме со главата дури и тогаш кога не треба.

Od sozdavanjeto na "Ataturkovata Turcija " ( modernata republika turcija ) nosenjeto na feredze e zabraneto so ustav vo Turcija. Taka da ne ti drzi pricinata.
Vsusnost proteruvanjeto na albancite od Makedonija pocnuva uste pred vremeto na TITO, uste za vreme na kralstvoto SKS, koga imalo dogovor pomegu nadvoresniot minister na Turcija i Kralot, za nasilno ( preku razni pritisoci ) otseluvanje na albancite od ovie prostori.

Prvo muabetot bese mnogu odamna, vtoro "ALBANCITE" , ona relativno malku Arnauti vo Makedonija , nikoj nikogas ne gi brkal, vtoro za Turcija , Ataturk,ferendze i motivi na odenje na TURCITE od Makedonija ne prai muabet , ako ne znaes nisto , treto NEMOJ DA SI MESAS ALBANCI SO TURCI...toa ti e kako da mesas voda so zejtin....i na kraj, za "albancite" vo Makedonija raskazuvaj na vnucite, togas koga ke isceznat tie kako mene...za sega kuti..traj... :)

Concrete, 4 brakja na baba mi bile izbrkani od Skopje, od strana na Bugarite. Nivniot zivot si go prodolzile vo Turska. Zdravi se i zivi. Mozhat da ti kazat i od kade se, i kade ziveele, koja kukja, kade se rodeni, koja godina. Nivnata kukja vo Skopje za srekja, sega vekje e vo familjarna sopstvenost.
Albancite BILE proterani vo Turska. Od kogo, ne navleguvam. Pretezno toa bilo od Bugarskite okupatori, i od Srbite. Ne mora da mi veruvash, nitu pa jas tebe da te poslusham. No jas za ova shto go tvrdam imam zivi fakti. A ne muabeti od toa shto dedo ti ti kazuval pred zaspivanje.

Concrete, 4 brakja na baba mi bile izbrkani od Skopje, od strana na Bugarite. Nivniot zivot si go prodolzile vo Turska. Zdravi se i zivi. Mozhat da ti kazat i od kade se, i kade ziveele, koja kukja, kade se rodeni, koja godina. Nivnata kukja vo Skopje za srekja, sega vekje e vo familjarna sopstvenost.
Albancite BILE proterani vo Turska. Od kogo, ne navleguvam. Pretezno toa bilo od Bugarskite okupatori, i od Srbite. Ne mora da mi veruvash, nitu pa jas tebe da te poslusham. No jas za ova shto go tvrdam imam zivi fakti. A ne muabeti od toa shto dedo ti ti kazuval pred zaspivanje.
rymz, aj bar ti ne me zezaj :) ..............mnogumaina na ovie prostori mozat da kazat od kade poteknuvaat i kade ziveele, koja kukja bila nivna ,koja godina.
Na zalost nekoi kukji ne se USTE vrateni vo familijarna sopstvenost............, a tupadzii ..nezavisno od koja provinencija ME NERVIRAAT...posebno koga pojma nemaat od toa za sto tvrdat deka dooobro goznaat.......ti barem verojatno si zabelezal :)

Inaku edna rabota sekogas me intrigirala...kako toa najmnogu "BRKANIOT " narod na ex YU dosega ne izceznal od prostorive?????...ili toa srbite epten ne gi bivalo ili samo voda mozat da im nosat na primer na grcite , a i ova brkanive ne se bas za zalenje vo rolja na BRKACI...:)

Vidi, deka ne se vrateni kukji, fakt e, mozhebi i nikogash nema da se vratat, zhalam. Deka mnogu lugje se proterani od makedonija, kosovo, juzna srbija, bez razlika na nardonost, i toa e fakt.
Samo reagirav na toa tvoeto deka albancite samovolno idele vo Turska. Ne e vistina.
Kako pra-vnuk na Mustafa Shapka mozam ubavo da ti kazam zashto i kako bugarite go brkale od deneshna stara charshija so pushki, deka delot od negovata kukja, kaj deneshniot teatar na narodnosti mu e odzemen.
Nikoj samovolno togash ne begal od ovie prostori druzhe concrete, nemalo togash problemi golemi-mali plati, site si imale ovci i kozi, kravi i brashno. Po toa se merelo bogatstvoto.

Narodnosti BILE isteruvani od ovie prostori. Ne negiram za makedonskiot ili bilo koj drug narod. Samo potvrduvam i garantiram za albanskiot.

Prvo muabetot bese mnogu odamna, vtoro "ALBANCITE" , ona relativno malku Arnauti vo Makedonija , nikoj nikogas ne gi brkal, vtoro za Turcija , Ataturk,ferendze i motivi na odenje na TURCITE od Makedonija ne prai muabet , ako ne znaes nisto , treto NEMOJ DA SI MESAS ALBANCI SO TURCI...toa ti e kako da mesas voda so zejtin....i na kraj, za "albancite" vo Makedonija raskazuvaj na vnucite, togas koga ke isceznat tie kako mene...za sega kuti..traj... :)

Ne si mesam ja albanci i turci, ic takvoto da ne te boli tebe. Barem toj del od istorijata ja znam edno stotina pati podobro od tebe. Ti, ne znam od kade poteknuvas, ja inace imam bajagi dolgi koreni vo skopje, i ja znam bajagi dobro skopskata istorija. Zamisli, imam poveke rodnini vo turcija odkolku tuka, i toa site otideni od tuka, i site zboruvaat albanski. Znaci tie se albanci. Da go donesam stariot, da ti kaze sto maltretiranja imale dur si otisle, pa kako ziveele prvite godini tamu, sekoj den pesacel po 5 km za litar voda, ke se uveris i samiot deka ne otisle svoevolno.
I dosta se pravis pameten a blage veze od nisto nemas, prvin vikas deka zaradi feredzeto otisle vo turcija, pa otkako ti go pobivam toj fakt, ti od nemok mi odgovaras на drzok nacin, demek ja da kutam zosto ne znam nisto, da ne ti praam muabet za toa, ti demek imas doktorska tema odbraneto na taa tema.
Zatoa za albancite vo Makedonija, pa uste poveke za albancite i makedoncite vo Skopje, kuti, traj, praj nisto nikoj da ne te slusne, zosto aber nemas od nisto, tuku konstantno samo lazes i siris nevistini, koi posle toa so avtoritarni izlaganja vo tvoite mislenje sakas da gi prikries.

black_hole...ako si arnaut...nemoj batka da si go brukas rodot....."seznajko":)..
...........gledam "skopska" istorija na usi ti istekuva :).................dolgi koreni :) ??? ....jebi ga .., sekoj denes moze basni da raskazuva..:)

Ne si mesam ja albanci i turci, ic takvoto da ne te boli tebe. Barem toj del od istorijata ja znam edno stotina pati podobro od tebe. Ti, ne znam od kade poteknuvas, ja inace imam bajagi dolgi koreni vo skopje, i ja znam bajagi dobro skopskata istorija. Zamisli, imam poveke rodnini vo turcija odkolku tuka, i toa site otideni od tuka, i site zboruvaat albanski. Znaci tie se albanci. Da go donesam stariot, da ti kaze sto maltretiranja imale dur si otisle, pa kako ziveele prvite godini tamu, sekoj den pesacel po 5 km za litar voda, ke se uveris i samiot deka ne otisle svoevolno.
I dosta se pravis pameten a blage veze od nisto nemas, prvin vikas deka zaradi feredzeto otisle vo turcija, pa otkako ti go pobivam toj fakt, ti od nemok mi odgovaras на drzok nacin, demek ja da kutam zosto ne znam nisto, da ne ti praam muabet za toa, ti demek imas doktorska tema odbraneto na taa tema.
Zatoa za albancite vo Makedonija, pa uste poveke za albancite i makedoncite vo Skopje, kuti, traj, praj nisto nikoj da ne te slusne, zosto aber nemas od nisto, tuku konstantno samo lazes i siris nevistini, koi posle toa so avtoritarni izlaganja vo tvoite mislenje sakas da gi prikries.
Ne go razbiras batka,
ubo ti kaza...nasive mislele ako odat TR ce mozat tamu feredze...
Kako bilo i na TR i na Tito taka im cinelo...ovie samo se namestile...
Paradox,na nivno mesto idat Kosovari od selo na koi ne im preci bez feredze.

Ne go razbiras batka,
ubo ti kaza...nasive mislele ako odat TR ce mozat tamu feredze...
Kako bilo i na TR i na Tito taka im cinelo...ovie samo se namestile...
Paradox,na nivno mesto idat Kosovari od selo na koi ne im preci bez feredze.

Go razbiram ja dobro, tuku ti kazuvam deka nikoj ne otisol vo Turcija zaradi feredzeto.
I ne zezaj ziti se. Tvojata logika e slednava : albancite od tuka otisle vo Turcija mislejki deka tamu ke mozat da si go nosat feredzeto, ama se zaebale. Pa dobro be majku mu stara, ovie slucuvanje ne se slucuvale pred nasata era, tuku pred nekolku decenii, vreme koga patuvanjeto do turcija traelo dva dena maksimum, vreme koga postoele komunikaciski sredtsva, pisma da receme, pa ako nekoj se zaebal ke kazel da go ebam. Baska seta taa preselba ne se vrsi za edna godina tuku za poveke godini, kako sto i kazav, pocnuva uste od vremeto na kralstvoto SKS pa prodolzuva i za vreme na Rankovic i kompanija. Znaci ipak imalo bajagi vreme deka da se doznae po balkanov deka i vo Turcija ne se nosi feredze. Taka da taa pricina otfrlete ja, ne drzi.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom