Дали партијата ДПМНЕ има право да го носи името на МРО?

Дали партијата ДПМНЕ има право да го носи името на МРО?


  • Вкупно гласачи
    122

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
idealot na togasnite vmrovci bil slobodna i nezavisna makedonija onie vmrovci od NOB koi bea odneseni na goli otok i vo otesevo prespansko i gi ostavija koskite tamu uspeeja da dobijat (nezavisnost)vo ramkite na jugoslavija delumno ostvaruvajki go sonot na nasite predci od ilinden za na kraj vo 1990g partijata progonuvana od kumunizmot vo toa vreme narecena VMRO-DPMNE celosno da go ostvari sonot na site makedonci zivi i mrtvi smrt ili sloboda za obedineta makedonija
 
Член од
8 декември 2007
Мислења
309
Поени од реакции
0
Kako se odnesuvate kon faktot deka Antonio Miloshovski turi venec na grobot na Hristo Matov vo Sofia od imeto na Republica Makedonija ?

Македонска делегација положи цвеќе на гробовите на Ѓорче Петров, Пејо К. Јаворов и Христо Матов ....
(Ochigledno, moderatorot Misirkov od Istorija mnogu mrazi Matov, zoshtoto 2 pati izbrisha postingot mi za venecot na Miloshovski od relevantnata tema i dobov 3 kazneni poeni za "spamirane i reklama" ! :toe:)
 

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
orginalna si e segasnata vmro ti si nasa idnina
 
Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
pa neznam za osnovacite na VMRO ama znam deka ASNOM e otvoren so istata, sto na nekoj nacin znaci i interpretacija na Makedonska himna od strana na partizanite.. ili samo jas spletkaram ovde?? :)
 
Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
celtik, ovaa himna e kompozicija sozdadena ranite 90-ti, kompozitorot pocina neodamna (neka mu e lesna zemja) nema apsolutno nikakvi istoriski ili tradicionalni koreni vo momentalnata himna.
 
Член од
8 декември 2007
Мислења
309
Поени од реакции
0
Ochigledno e deka "problemot" na originalnata himna e Bugarskiot jazik na textot, a ne smislata ! :toe:
 

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
жално е во 21 век да имаме било какви партии кој имиџот го грдат на нечија крв и слава...

да не збориме за името како име...ВНАТРЕШНА МАКЕДОНСКА РЕВОЛУЦИОНЕРНА ОРГАНИЗАЦИЈА

Алооо турците се отидени одамна.... а уште една работа се симболите..поради тоа Вмро и суетата на сдс немаме лав за грб денес...
 
Член од
6 април 2007
Мислења
375
Поени од реакции
11
Не е пропагандата бугарска заразна толку колку шо се некој глупи и наивни. Јас за малку ке повервав во приказната на Трнот за Тодор Александров да немав минимално познавање на историјата. Да величиш шпион бугарски шо активно работел за каузата бугарска, ги скинал на нај педерски начин сите шо му сметаја од Сандански до Ѓорче Петров, ја имал нај педерската тактика со магарињата( Гоце Делчев во гробот се превртва), НИ ЕДНАШ НЕ СПОМНАЛ МАКЕДОНЦИ, загинал од Протогеров а не од Ванчо Михајлов со кој соработвал колку и да јадите лајна дека не е така, наследник на идеите и врбуван од Матов за кој нема шо да се прај муабет...... И ти ке ми кажиш бил патриот оти се борел против срби и комуњари? Прво кој се комуњари за тебе во тоа време? Димо Хаџи Димов? А колку ти работи логиката се гледа од клипчето кај шо ги кладе Сандански со Сарафов заедно. Немам коментар појќе
 
Член од
6 април 2007
Мислења
375
Поени од реакции
11
Едно од најголемите табуа во Македонската национална историографија во изминативе 60 години е Бугарија и ВМРО.
Во класичен комунистички стил селективно се пласираа информации за одредени личности и организации без да се даде објаснување на историскиот контекст на настаните, затоа и ни се случува да после 17 години “независност“ сеуште да немаме национален консензус кој сме што сме, која е нашата етногенеза. Овдека во претходните постови се развива дискусија околу правото за некој да се вика ВМРО. Мојот став е јасен да, зашто да не? Исто како што СДСМ има право да се вика КПМ или СКМ (само што некако не им се допаѓа таквото поистоветување, не е во мода да бидеш комуниста). Во однос на припадноста на Александров, Михајлов и компанија кој што застапуваат пробугарски ставови, јас би запрашал, а какви ставови застапуваше Колишевски, Глигоров, Црвенковски, Малевски, дали овие ликови треба по автоматизам да ги прогласиме за немакедонци. (башка побајаги материјал оставаат за такво нешто).Што е со осудата на Трбиќ, на останатаите србомани, во која партија ваквите србомани се инфлитрирани, дали е тоа таканаречената СДСМ, дали таму можеме да ги најдеме? Дали имаме полно право СДСМ да ја наречеме антимакедонска збирштина со оглед дека ги имаме на купче (југоносталгичари, србомани, срби, цинцари и слични антимакедонски сили). Во рамките на револуционерната организација впрочем и не постои некој кој што е наклонет кон Србија или Грција. Постојат само варијации на тема кој што се движат од Автономија до отворени симпатии кон Бугарија. Мисирков го потврдува истото, кај него постојат исто така варијации од комплетна самостојност до пробугарски ставови. Да се префрлиме на комунистичкото движење, какви беа ставовите на Шаторов, на Шатев на Ченто, Чучков, Брашнаров, Рацин, Кузман? Дали беа идентични со Лазо, Видое Смилевски, Темпо? Зашто пола УДБА по војната беше исклушиво составна со Срби и просрбски кадри?
Зашто Античка Македонија 60 години беше табу тема? Работите се комплексни или ќе се открие вистината или ќе не нема. Дај да расчистиме кој се Македонците? Или ќе ги прифатиме сите под бајракот на Македонија и како Македонците заблудени од пропагандите или преку к... од вакви комунистички сценарија еднострани демек бугарашиве се лошите, а србоманите се добрите.
КОМУЊАР-ШПИОН-СРБОМАН ШТЕТНО ИСТО ТОЛКУ КОЛКУ И БУГАРОФИЛ.
 
Член од
6 април 2007
Мислења
375
Поени од реакции
11
Јас како што знам Ванчо се школувал во Скопската Српска Гимназија.
Според мене дали Тодор, дали Ванчо, Георги Баждаров, Христо Матов итн итн итн. Какви и да биле тие се дел од историјата на ВМРО.
A ovaj so se potpisva "VMRO" izgleda kako golem kosmopolit, kako da ne mu smetat spionite vo VMRO pa gi izednacva so Goce Delcev i red drugi.
Tie ne samo so bile del od VMRO bile i SRAM za VMRO
 

Kajgana Shop

На врв Bottom