Економски факултет (стара тема)

Статус
Затворена за нови мислења.

toiise

Паско Кузман
Член од
17 декември 2007
Мислења
661
Поени од реакции
94
Ај некој фин нека ме упати во мистичната појава и настап на ценетата професорка Златка Поповска,каде очигледно мотивацијата за да учам нема да ми биде доволна!
можеби како мотивација ке ти служи ако знаеш дека на испит е со раскажување на лекции.

Член од
22 август 2009
Мислења
615
Поени од реакции
221
Одбрав од изборните социологија и сега некако се премислувам да земам еколошки менаџмент...
Што викате да менувам или не..?
Ако ти предава социологија Ристо Христов малку зезнато може да ти биде. Јас лично многу повеќе сум се нервирал кога учев соцологија, отколку другиве предмети. Некако такви се книгите, незнаеш што да учиш. А и професорот нема некој критериум при оценување, како ќе му текне прави.
Спореди со еколошки менаџмент па одлучи, инаку јас зошто кај Ристо сум имал два предмети повеќе време сум губел учејки ги нив отколку другиве, ама зборувам кога сакаш солидно да го спремиш испитот. Некои пак викаат дека лесно поминале кај него, секој со свое искуство.
И да не заборавам, ако останеш на испит тешко тебе, ќе те малтретира до крај,многу ретко пушта.

Член од
11 јули 2008
Мислења
4.777
Поени од реакции
3.853
a na matematika lesno pominuvate? hahahahaha
Колешке, пред се гледај во неговите очи да не си убава пошто го надрља. Ке ти ја плесне групата одоздола (што ни сам не може да ја реши, без зафрканција) и никогаш нема да поминеш.
На колоквиум никако дотерани - мртов сериозен сум!

Баталете предавања. Џабе ке одите кога не само што нема да сватите ништо, туку и тоа малку што ке го разберете ке успее да го напраи конфузно.
Идете на часови кај Петар. Бајаги се поголеми шансите да положите ако вежбате кај него (ова не важи за студентките кои Драге ке ги земе на пик :)).
На прв колоквиум ке ви даде задачи од збирката кои што се решени внатре и која што ке може да ја носите на колоквиум. Ако сте ја поминале барем еднаш 100% прв колоквиум ке го земете.
За понатаму, пред се со Среќа, а после со знаење:helou:

IronTrooper

The King of Cool
Член од
27 март 2007
Мислења
1.496
Поени од реакции
32
Одбрав од изборните социологија и сега некако се премислувам да земам еколошки менаџмент...
јас лани заменив трговско право со еколошки. ако одиш на предавања имаш оцена +, ако имаш есеи имаш оцена +. првиот колоквиум беше прелесен, а другите два потешки. јас го поминував со два дена учење пред колоквиум. за социологија не знам како е, но еден другар се жалеше демек комплициран бил професорот, ставал оцени од типот петнашес и сл..

Член од
5 февруари 2009
Мислења
120
Поени од реакции
93
e, neam vreme da gleam nazad po stranite...
po menadzment, za prva, koi knigi mora da gi kupam na novo, a koi ne?
i dali prodava nekoj od tie so moze da se kupat na staro za prva godina
falaaa :))

Член од
19 мај 2008
Мислења
1.929
Поени од реакции
500
Менувај и ич да не се секираш. Јас во прва социологија се убив од учење. Не беше доволно да се знае само материјата од книга, туку требаше да се учи и речникот кој беше на задните страни. Еколошки менаџмент ќе ти предава Пеце Недановски кој е еден од најдобрите професори. И како што ти кажаа со редовно присуство оцена +, и со есеј уште една. Не знам како правел на еколошки менаџмент, но знам дека за "Економија на животна средина" оставаше доколку паднеш на1 кол. да се појавиш на 2, па на крајот да го полагаш само делот кој ти останал. Сепак на крајот на краиштата тоа е твој избор.

Член од
29 септември 2007
Мислења
151
Поени од реакции
3
Abe batalete Sociologija ako nejkete da vi se komplicira zivotot, ke se nervirate so profesorot. Ekoloski em e prilicno lesno,profesorot odlicno predava i dava poeni za prisustvo! I baska ke se iznagubite casovi bidejki e prorektor,pa nema vreme mnogu covekot;)

Член од
19 мај 2008
Мислења
1.929
Поени од реакции
500
можеби како мотивација ке ти служи ако знаеш дека на испит е со раскажување на лекции.
Нема врска. Јас полагав сега во септемвриска испит "Управување со системите" и немаше раскажување на лекции, туку беше мешано. Половина со заокружување и неколку прашања со раскажување, како и кај повеќето професори. За "Политика на технолошки развој" не знам како е бидејќи го имам овој семестар. Во секој случај далеку подобро е да ги положиш предметите на Златка преку колоквиуми бидејќи во спротивно знае да биде доста комплицирано.

Член од
22 август 2009
Мислења
615
Поени од реакции
221
Ако предава еколошки менаџмент Пеце Недановски, како што пишува погоре, ти препорачувам да го смениш Ристо.
Пеце ми предаваше применета економија и економија на животна средина и има одлично искуство со него, за разлика од кај Ристо, кај кога имав исто два предмета.
Колку за информација Пеце редовно води евиденција за присуство, која на крај ја пресметува во крајната оцена. Како што паметам од можни 100 поени пушташе со 10, ама после требаше да предаваш една лекција и те сметаше за положен. Според мене еден од најдобрите професори!
Да не се залажуваш дека кај него нема учење, ама барем ако научиш знаеш дека ќе поминеш, не како кај Ристо можеби и не ги прегледуваше тестовите, така даваше оцени.
Конечен совет од мене е да смениш, па кажи како ќе поминеш!

Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.202
Поени од реакции
1.943
Менувај и ич да не се секираш. Јас во прва социологија се убив од учење. Не беше доволно да се знае само материјата од книга, туку требаше да се учи и речникот кој беше на задните страни.
Мал коментар само...повеќето дефиниции на зборовите што се во речникот се извлечени од материјата. Но за да не бараш низ неа, таму полесно е да се снајдеш кога ти треба нешто конкретно.:smir: Ништо ново нема.

kod

Член од
2 април 2008
Мислења
1.113
Поени од реакции
86
Jas podnesov molba da mi ja smenat. Mnogu predmeti mi se sobraa vo prv semestar i zatoa. A i nekako profesorot na predavanjeto mi se vide bezveza. Uste narednata nedela rece deka ke ni dal nesto kako seminarska da napraime.
Како треба да се поднесе молбата за промена на изборен предмет?
Во студенски прашања само треба да отидам?
Ми кажаа нешто се плаќало, точно е или не?:smir:

Мора да ги купам книги од:
Вовед во сметководство - Зорица Божиноска
Математика - Драги Јанев
Основи на економијата - Таки Фити
?

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Мора да ги купам книги од:
Вовед во сметководство - Зорица Божиноска
Математика - Драги Јанев
Основи на економијата - Таки Фити
?
Не, не и не.
Т.е. математика мислам дека мора таблици да купиш само.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.138
Поени од реакции
163
Како треба да се поднесе молбата за промена на изборен предмет?
Во студенски прашања само треба да отидам?
Ми кажаа нешто се плаќало, точно е или не?:smir:
Molbata treba da se podnese vo arhiva, vo studentski prasanja ke otides da vides dali ti e prifatena. Se plaka 1000 denari samo ako ti ja prifatat - vaka bese do cetvrtokot. Vo petokot moi drugari otidoa da podnesat i im kazaa deka ima izmeni i za da smenis predmet treba da pocekas do 23 koga ke ni gi davale indeksite i ke kazele koj e noviot nacin na menuvanje predmet. A kolku sto slusnav lani na tie sto bile prva godina ne im naplakale za promena na predmetot.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom