Македонија - политика - Србија: Нерешени прашања

Статус
Затворена за нови мислења.
P

Princ

Гостин
Косово е дел од Србија и како такво претставува дел од суверена и самостојна соседска држава.
Друже, од недела 17.02.2008 Косово е дел од Косово. Некои не сакаат да го сватат тоа, некои други не можат, трети си го толкуваат уставот според нивната моментална потреба... јеби га, не е битно :)

Битно е што до моментов (3 дена самостојување) Косово е признаено од 19 земји:
Costa Rica
United States
France :)vozbud: )
United Kingdom
Afghanistan
Albania
Turkey
Australia
Senegal
Norway
Malaysia
Germany
Latvia
Estonia
Italy
Belgium
Finland
Lithuania
Austria

Знаеш, таков амандман сигурно (скоро?) секоја држава има во својот устав. Тоа е основна работа. Си ја гледаме нашата работа и не се мешаме во работата на другите. Јасно како бел ден.
Но, не заборавај дека во слична ситуација како Косово се наоѓа и Македонија (од страна на Грција која не признава националност и историја), нерасчистена црква со србија, јазик и култура со бугарија... АМА СЕПАК Е ПРИЗНАЕНА :)
Муабетот ми е што ако според тебе македонија го крши уставот ако го признае косово поради политиката на србија што ја има над косово, тогаш јас лично го ставам под знак прашалник признавањето на македонија од било која држава во светот и начинот на кој јас лично ќе ја бранам нејзе како државјанин на оваа земја.
И покрај се, си го почитувам уставот јас и не сакам незаконски работи :kesa:
 
Член од
16 јануари 2008
Мислења
180
Поени од реакции
41
Nema nezavisno kosovA! Kosovo e i ke bide srpsko, ako treba za problemot so lungite ke se pomaga na srbite!
 
N

n/a

Гостин
France :)vozbud: )
:kesa:
Ueeej Princ be...hehehe
Kushnerica zavrsi rabota,a?
Po,po,po...i te kako.
Onolika kravetina mu dadovte na ona djudje od covek,`malku` kinta-ke vrsi rabota,i te kako.
Kaj videl on takov lezet be...pa on sigurno vise i se osekja kako Burim Kushner.:toe:
(za neupatenite Kushner e zenet za albanka i bese administrator na Kosovo)

Bas radi toa...radi takviot odnos i postovanje na stari prijateli i sojuznici...tie pederskite francuzi mnooogu brzo ke gi nema.:wink:
Ke si delat arapite i shvabite-aj ti.
I toj den jas ke bidam mnogu srekjen i prijatelski ke gi pozdravuvam.
Posto `sum sakal` ama nemalo kako da im se pomogne.
`Sojuznik`...ne e zaebancija.
Bule utushe u usta te jebem!
 
P

Princ

Гостин
Знае Macedalien зошто толку "се израдував" на Франција, не ми мрси онакво.
 
Член од
7 ноември 2007
Мислења
994
Поени од реакции
9
Raduvaj se redno e.
Poraka do site Makedonci Makedonski orientirani vreme e ednas zasekogash da go pokazuvate svojot stav kade nema mesto za taktiki ili ste so nas ili protiv
 
Член од
4 јануари 2008
Мислења
611
Поени од реакции
9
Не бе, убава идеја е! Доста ние патевме, време е и ние на некој да “покажеме заби“.
 

efendi

Трпение Спасение
Член од
20 јануари 2008
Мислења
271
Поени од реакции
0
Polovina sela od Ukraina i Polska se vikaat kosovo!!!
 
Член од
17 февруари 2008
Мислења
33
Поени од реакции
0
Drugarce...
ela Zeko nesto da ti kaze.
Bez razlika dali nekoj go priznal ili ne Kosovo,toa za site srbi sekogas ke si ostane srpsko.
Ne e vazno dali ke se sostavat kockite na mozaikot za 5,10,25,50,100 ili povekje godini.Koga-togas,i toj den ke dojde.:toe:Ako moze edna Kina da ceka 100 god. za da si go vrati Hong-Kong,moze i Srbija za Kosovo.

E koga ke dojde toj den-ke ima nova vojna.:wink:
I mnogu racuni ke se poramnat.
Srbija vo momentov pravi toa sto e vazno-ne priznava drzava koja sto e dobiena so nasilno aneksiranje na nejzina teritorija.
I so toa ostava prostor za da ima povratak djedaja.
a koj gi ebe srbite osven rusia ?

Nema nezavisno kosovA! Kosovo e i ke bide srpsko, ako treba za problemot so lungite ke se pomaga na srbite!
dobro de odi kazi im go toa na 20 milioni albanci niz celiot svet.. pa posle odi imas haski tribunal zali se za pravata na srbija imas polno institucii... :)
 
Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Знае Macedalien зошто толку "се израдував" на Франција, не ми мрси онакво.
Радувај и се ти на Франција : јас сум Македонец и го почитувам уставот на мојата земја се додека не биде сменет од страна на двотретинско мнозинство во парламентот или на референдум. Нејсе - не се радувај многу од проста причина што ниту Шпанија, ниту Русија ќе го признае Косово а последниве имаат и право на вето во советот на ООН. Не викај оп пред да скокнеш! :wink:

И покрај се, си го почитувам уставот јас и не сакам незаконски работи :kesa:
За таа цел - почитувај го во целост : амандманите се негови полноважечки делови! :smir:

za neupatenite Kushner e zenet za albanka i bese administrator na Kosovo
http://tempsreel.nouvelobs.com/file/284649.jpg



Не знаев дека Кристин Окрент е албанка. Или наместо фламанци и валонци во Белгија има албанци? :raz: :pos2: :pos2: :pos2: :pos2: :pos2:

[media]http://fr.youtube.com/watch?v=2d1I5Q9VeBA[/media]

Дајте проверете ги информациите пред да тропате безврска :smir:
 
Член од
20 февруари 2008
Мислења
210
Поени од реакции
3
Okolu tekstov mozam samo da kazam: HAHA HAHA

Да побараме промена на косовското знаме зашто претставува силување на „европската историја“, а лебди и заканата од шесте ѕвезди, кои други пет држави ќе влезат во „Косовска унија“?, Косово да си го смени името зашто има такво село во Македонија, Нимиц да биде назначен за медијатор...ова е само хипотетички перформанс за да предочиме со какви грчки „аргументи“ се соочени граѓаните на Република Македонија

По прогласувањето на независноста на „Република Косово“, и усвојувањето на новото знаме со шесте „ЕУ-ѕвездички“, на нашата дипломатија и' се пружа историска шанса за ефектен уметнички перформанс. Имено, пред признавањето на независноста на „приштинците“, Република Македонија може јавно да побара исполнување на следниве услови:
1) Промена на новото знаме на т.н. „Република Косово“ затоа што усвојувањето на симболите на ЕУ (сината боја со жолти ѕвездички) претставува не само манифестна кражба на културното наследство на ЕУ и „силување на европската историја“, туку и отворена закана за суверенитетот и територијалниот интегритет на секоја земја-членка на ЕУ (вклучувајќи ги тука и кандидатите). Имајќи предвид дека секоја од ѕвездичките на ЕУ-знамето означува посебна држава, останува заканувачки да лебди прашањето: Кои други пет држави ќе влезат во состав на новата „Косовска унија“?

2) Промена на името на новата држава, затоа што каква било употреба на зборот Косово е израз на територијални претензии кон Република Македонија, имајќи предвид дека името „Косово“ е географско име на населено место во Република Македонија (село во Порече). Се' додека не се разреши спорот околу името на нашиот северен сосед, бараме во ОН да се користи привремената референца „Поранешна Југословенска Покраина Косово и Метохија“, а како медијатор во спорот да биде назначен лично господинот Метју Нимиц. Малку и тие да уживаат во „фините“ предлози на финиот г. Нимиц и во некрофилската привремена референца.

3) Во Уставот на „приштинците“ да се внесат посебни одредби дека новата република нема територијални претензии кон соседните држави и дека нема да се меша во суверените права на други држави и во нивните внатрешни работи.

(Интересно ќе биде да се гледа сеир како на овие трагикомични одредби ќе реагира официјална Србија).

4) Да се преименува приштинскиот плоштад Мајка Тереза и да се оневозможи каква било натамошна злоупотреба на ликот и делото на „македонската ќерка“ Гонџа Бојаџиу - Мајка Тереза, како симбол на мирот и сожителството во Македонија.

5) Во процесот на преговарање за меѓународно прифатливо име за нашиот северен сосед, да се има предвид дека изразите „Албанци“ и „Косовари“ се неприфатливи идентитетски ознаки, затоа што го загрозуваат идентитетот ем на граѓаните на Република Македонија кои се идентификуваат како етнички Албанци, ем на жителите на македонското село „Косово“ кои се идентификуваат како „Косовари“. Исто така, не е прифатлива ниту употребата на изразите „косовски/косовска“, кои се составен дел од нашата историска традиција („Првата македонско-косовска ударна бригада“).

Ако новата држава не ги прифати сите горенаведени услови заради зачувување на мирољубивите и добрососедски односи во регионот, Република Македонија да се закани со воведување економска блокада кон „приштинците“ и со попречување на приемот на новата држава во сите меѓународни организации.

***

Знам, ќе се согласите, горенаведените услови се апсурдни, бизарни, трагикомични, навредливи, а понудените аргументи се крајно неосновани и неуверливи. Верувам, исто како што огромното мнозинство граѓани на Република Македонија се чувствуваат навредени и онеправдани од грчките уценувачки услови и „аргументи“, исто така би се чувствувале и мнозинството граѓани на новата Република Косово доколку беа соочени со такви пречки од Република Македонија. Се разбира, целта на предложениот концептуален перформанс не беше да се навреди достоинството на мнозинството граѓани од нашиот северен сосед што деновиве активно испишуваат нови страници од турбулентната балканска историја. Целта беше да се предочи трагикомичноста на грчката „аргументативна“ реторика. Сепак, колку и да изгледаат нелогични и неспоиви со здравиот разум и реалната политика, хипотетичните услови и аргументи го сугерираат и следново прашање: Ако аналогни услови, поткрепени со не помалку апсурдни „аргументи“, можеа да и' бидат поставени како пречка на Република Македонија во процесот на нејзиното меѓународно признавање и интегрирање, зошто тогаш слични услови не и' беа поставени и на најмладата европска држава? Во моментов не ми текнува попаметен одговор од стихот на популарната македонска песна - „Неправда, да тоа е неправда...“. Слично чувство на неправда ме заплисна и кога пред некој ден присуствував на прославата на независноста на Косово, организирана пред споменикот на Скендер-бег во Скопје. На прославата, и на околните улички, покрај знамето на Скендер-бег се вееја и знамињата на САД, ЕУ како и на повеќе други европски држави за кои се знаеше дека ќе го признаат Косово. Но, не забележав ниту едно државно знаме, ниту пак знамиња на другите припадници на заедниците што живеат во Република Македонија.И по прославата на независноста на Косово, како и по неофицијалната прослава на Денот на албанското знаме, останува заканувачки да лебди прашањето: Ако знамето на Скендер-бег „не го загрозува веењето на другите знамиња во Македонија“ (како што укажа Меџити), зошто тогаш на прославата не се вееше ниту државното знаме ниту пак другите знамиња на припадниците на заедниците што живеат во Република Македонија? Зошто дел од граѓаните на Република Македонија, покрај знамето со кое ја симболизираат припадноста кон својата етничка заедница, не го веат и знамето на сопствената држава?

Во еден миг помислив: „Што ќе се случеше ако на прославата пред Скендер-бег дојдев со македонското државно знаме“? Ех, тие хипотези...

Source
кикссупермен сите услови се во ред тие треба да ги бара Мак.од Косово само мала греска македонската керка не се вика Гонџа туку Гонџе Бојаџиу.
супермен извини имас заврсено средно ти?
 

Ra

Член од
15 февруари 2008
Мислења
417
Поени од реакции
5
Косово е српска покраина, по сите српски, европски и светски правила..
Тоа што се самопрогласи, е, лажна, квазидржава, која нема никаков легитимитет.
Таму, сите не албанци, тоест србите, турците, ромите, хрватите, црногорците, македонците и евреите немаат никакви права, не само законски туку ни основни, како на пример право на движење, на работење бизнис, на шетање на улица, во парк...
Квазидржавата ја водат осудени криминалци и злочинци. Според нивната логика, Албанците секоја држава на светот треба да ги толерира во нивните налудничави хирови, а тие во Шиптаријата не мораат никого да толерираат.
Македонија не смее под никакви околности да го признае нелегалниот акт и треба да застане на страната на Србија по ова прашање. И тоа да се покаже кристално јасно и безрезервно, без какви и да е недоречености.
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.585
...трети си го толкуваат уставот според нивната моментална потреба ... Знаеш, таков амандман сигурно (скоро?) секоја држава има во својот устав. ... И покрај се, си го почитувам уставот јас и не сакам незаконски работи :kesa:
Sporedbata so priznavanjeto na Makedonija ne e soodvetna, Makedonija bila drzhava za vreme na Jugoslavija, Kosovo - ne, tuku pokraina na drzhavata Srbija.

Inaku samo shto go prochitav preliminarniot "Ustav" na Kosovo (pred da donesat vistinski ustav) i frapiran sum mkolku e napishanoto jadno i bedno! Se trudat da go prikazhat dokumentot kako da e vo soglasnost so rezulucijata na ON 1244, vidi tochki 4,5,6, i 12, a nema vrska, celo vreme se liferuva planot na Ahtisari.

Chestito na tolku priznavanja za 3 dena (pred da vidat reakcija na samitot od strana na Putin), no napishanovo e katastrofa:

http://www.assembly-kosova.org/common/docs/Kosovo Declaration of Independence - English Version.pdf
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom