"Невидени" успеси на Македонската влада!

Член од
12 септември 2008
Мислења
359
Поени од реакции
4
Еве бе мики, ја ќе ти ги кажам успесите.
Признавам дека ова Влада успеа:

- Да накоти уште 20 000+ партиски војници у администрацијата.
- Да го допартизира до даска и така партизираното судство.
- Да го раскара народот, и да го подели на патриоти и предавници.
- Да го стави целиот медиумски простор под нејзино закрило.
- Да ја уназади демократијата за минимум 10 години.
- Да не сака во ЕУ, а да носи закони ко да живееме во Германија.
- Да спроведе избори какви што веќе и во Косово нема.
- Да ја множи секоја позитивна работа која ќе ја направи со 10.
- Да ја дели секоја негативна работа што ќе ја направи со 10.
- Да сите бидат криви за лошите потези, освен нив.
- Да владетелот си ја запосли потесната фамилија на најзначајните места во државава.
- Да ги направи сите апаши, само за да тие бидат поштени.
- Да носи неуставни закони кои после 2 месеца паѓаат пред уставен суд.
- Да носи странци директори на витални места, демек тука веќе нема кој да краде.
- Да си прави бизнис со увозот на струјата.
- Да промовира своја бизнис олигархија.
- Да кога ќе си одам дома, неможам на раат да пуштам телевизор, бидејќи на секоја програма одат владино-партиски соопштенија од половина час.​

Има уште, ама досадно ми стана :)
е па чим ти е досадно јас ке ти набројам:
-најнизок рамен данок во Европа од 10%, со целосно ослободување од оданочување на реинвестираната добивка
-двојно повисоки странски дирекни ивестиции во изност од 240 милиони евра во 2007 и 100 милиони евра во првите 2 месеци од 2008
-историски највисока стапка на пораст на извозот од 40% во 2007
-исплатени се долгогодишните заостанати плати во водостопанствата
-завршен е земјоделскиот попист прв во последните 20 години
-во 2008 година обезбедени се 3 милиони евра за подршка на руралниот развој
-повисоки пензии во 2008 за 15% во просек (20% за пензионерите со најниски пензии) со цврста обврска кумулативниот пораст заклучно со 2009 да достигне вкупно 20-30%
-повисоки плати за јавната администрација во 2008 за 10%, со цврста обврска кумулативниот пораст заклучно со октомври 2009 година да достигне вкупно 34%, со уште две покачувања по 10% во октомври 2008 и во октомври 2009.
и ако сакаш усте ке ти набројам работи.

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
е па чим ти е досадно јас ке ти набројам:
-најнизок рамен данок во Европа од 10%, со целосно ослободување од оданочување на реинвестираната добивка
Данок те данок коа си запнал ебаго.
Јас ќе ти кажам дека го плаќам истиот данок кој го плаќав 2003/2005/2007.
Ете некој можеби на форумов ќе ме демантира.
Нека повели и нека каже, дали од 2003 па наваму, барем еден месец платил понизок данок.

-двојно повисоки странски дирекни ивестиции во изност од 240 милиони евра во 2007 и 100 милиони евра во првите 2 месеци од 2008
Странски инвестиции велиш...а ?
Само доколки го читаш текстот, имам направено ненамерна грешка.
Во Србија инвестициите се 4 милјарди долари, а не евра.
-историски највисока стапка на пораст на извозот од 40% во 2007
Доколку не ги читаш и препишуваш овие информации, образложи ми на што се должи порастот на извозот.
-исплатени се долгогодишните заостанати плати во водостопанствата
Туф туф.
-завршен е земјоделскиот попист прв во последните 20 години
Позитивно....признајем.
-во 2008 година обезбедени се 3 милиони евра за подршка на руралниот развој
Руралниот развој не се крпит со 3 милиони евра, туку со здрава стратегија и програма, која ќе ги опфати најмалку наредните 20 години.
-повисоки пензии во 2008 за 15% во просек (20% за пензионерите со најниски пензии) со цврста обврска кумулативниот пораст заклучно со 2009 да достигне вкупно 20-30%
-повисоки плати за јавната администрација во 2008 за 10%, со цврста обврска кумулативниот пораст заклучно со октомври 2009 година да достигне вкупно 34%, со уште две покачувања по 10% во октомври 2008 и во октомври 2009.
Повисоки пензии и плати во администрацијата.
А камо услови за приватниот сектор.
Или они нека цркнат :)
и ако сакаш усте ке ти набројам работи.
Сакам да ми наброиш работи..
Ама не да информациите да ги копираш од страната на ДПМНЕ.
Туку да се распрашаш по комшии, пријатели, братучеди...кој што осетил од овие работи кои ги набројуваш ?
Се разбира освен административците и пензионерите.

Член од
12 септември 2008
Мислења
359
Поени од реакции
4
Данок те данок коа си запнал ебаго.
Јас ќе ти кажам дека го плаќам истиот данок кој го плаќав 2003/2005/2007.
Ете некој можеби на форумов ќе ме демантира.
Нека повели и нека каже, дали од 2003 па наваму, барем еден месец платил понизок данок.

Странски инвестиции велиш...а ?
Само доколки го читаш текстот, имам направено ненамерна грешка.
Во Србија инвестициите се 4 милјарди долари, а не евра.
Доколку не ги читаш и препишуваш овие информации, образложи ми на што се должи порастот на извозот.
Туф туф.
Позитивно....признајем.
Руралниот развој не се крпит со 3 милиони евра, туку со здрава стратегија и програма, која ќе ги опфати најмалку наредните 20 години.
Повисоки пензии и плати во администрацијата.
А камо услови за приватниот сектор.
Или они нека цркнат :)
Сакам да ми наброиш работи..
Ама не да информациите да ги копираш од страната на ДПМНЕ.
Туку да се распрашаш по комшии, пријатели, братучеди...кој што осетил од овие работи кои ги набројуваш ?
Се разбира освен административците и пензионерите.
не бе не ги копирам од страна на ВМРО информациите туку ти казувам што направија и евети уште некои работи:
-во првите две години од мандато на ВМРО за земјоделскиот сектор одвоија вкупно 90 милиони евра, наспроти 4-5 милиони евра годишно во мандатот на СДСМ од 2002-2006
-во ребалансот во 2006 ги зголемија сунвестициите од наследните 6 милиони евра на 18 милиони евра, во 2007 27 милиони евра, а додека во 2008 на 45 милиони евра.
одобрени се 125 стипендии за студенти што студираат информациски технологии, во вредност од 5,000 денара месечно
-компјутер за сите апсолвенти и лица со посебни потреби преку давање на околу 13,000 ваучери во поединечна вредност од 200 евра
- започна изградба на 50 станови за деца што го напуштиле домот за деца без родители
-нови лични документи и пасоши со биометриски податоци

elencesrce

Love Is In The Air!
Член од
10 јануари 2008
Мислења
95
Поени од реакции
2
Нема да цитирам кој што пишал за тоа што јас го пишав ке кажам само неколку работи. Прво ќе ти кажам тебе ogledalo не знам како сте ме разбрале јас не ја бранам минатата влада па сега ајде ја критикувам оваа сите се исти гледаат да си фатат добра позиција и гледаат што повеќе да украдат. Тоа што го кажав дека сме во затвор и тоа е точно јас се чувствувам како да сум во затвор а знаеш зошто затоа што на нас ни требаат за секаде визи да чекаш еден месец за да добијаш виза побрзо ке ми се одмили и одење и се.
GORAZDS ако ти треба тебе кукла можам слободно јас да ти дадам донација лично само јас немој да се правиш многу паметен као демек постар сум и се знам тоа можиш дома да му го кажиш. Како што кажав погоре не сум од никоја партија само ги кажувам работите какви што се. И да ти кажам дека моите дома никогаш пред мене не разговарале за политика не ми треба мене некој да ми кажува нешто што не сакам јас да го прифатам тебе ако ти кажуваат така дома терај си и не се замарај со другите.
babydol да не пофторувам по три пати и за тебе имам одговор ќе го видиш сам.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Нема да цитирам кој што пишал за тоа што јас го пишав ке кажам само неколку работи. Прво ќе ти кажам тебе ogledalo не знам како сте ме разбрале јас не ја бранам минатата влада па сега ајде ја критикувам оваа сите се исти гледаат да си фатат добра позиција и гледаат што повеќе да украдат. Тоа што го кажав дека сме во затвор и тоа е точно јас се чувствувам како да сум во затвор а знаеш зошто затоа што на нас ни требаат за секаде визи да чекаш еден месец за да добијаш виза побрзо ке ми се одмили и одење и се.
GORAZDS ако ти треба тебе кукла можам слободно јас да ти дадам донација лично само јас немој да се правиш многу паметен као демек постар сум и се знам тоа можиш дома да му го кажиш. Како што кажав погоре не сум од никоја партија само ги кажувам работите какви што се. И да ти кажам дека моите дома никогаш пред мене не разговарале за политика не ми треба мене некој да ми кажува нешто што не сакам јас да го прифатам тебе ако ти кажуваат така дома терај си и не се замарај со другите.
babydol да не пофторувам по три пати и за тебе имам одговор ќе го видиш сам.
Работата е во тоа што некои од нив се јавуваат од странство па не го разбираат твојот проблем,онака како што треба.:toe:

babydol

Copy...
Член од
15 јули 2008
Мислења
1.561
Поени од реакции
92
Работата е во тоа што некои од нив се јавуваат од странство па не го разбираат твојот проблем,онака како што треба.:toe:
Да не случајно сакаш да кажеш дека се недоволно паметни дека не се засегнати дирекно од ситуацијата?
Те моолам!

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
Да не случајно сакаш да кажеш дека се недоволно паметни дека не се засегнати дирекно од ситуацијата?
Те моолам!
А како тоа некој од Америка да кажеме, или од Канада, може да биде директно засегнат од овдешните проблеми ?

DarkWalker

Think globaly , Act Localy!!!
Член од
4 февруари 2006
Мислења
1.209
Поени од реакции
70
Ве читам тука и можам да кажам дека ABC И РЕАЛЕН07 се единствените кои реално и точно пишуваат како што стојат работите...

babydol како може да знае некој од страна повеке од мене кога не живее тука и не ги гледа проблемите што ги имаме туку се што знае за оваа држава му е од телевизија слушнато или од некој медиум во кој што 70% од медиумите си имаат свои приказни и сите различно кажуваат ?? НИЕ добро си знаеме како е и што е ...

babydol

Copy...
Член од
15 јули 2008
Мислења
1.561
Поени од реакции
92
Ве читам тука и можам да кажам дека ABC И РЕАЛЕН07 се единствените кои реално и точно пишуваат како што стојат работите...

babydol како може да знае некој од страна повеке од мене кога не живее тука и не ги гледа проблемите што ги имаме туку се што знае за оваа држава му е од телевизија слушнато или од некој медиум во кој што 70% од медиумите си имаат свои приказни и сите различно кажуваат ?? НИЕ добро си знаеме како е и што е ...[/quote]

Паааа, да не ти текнало дека можеби нешто го натерало да си ја побара својата срека надвор од државава, што би водело до тоа дека веке бил доволно засегнат од ситуацијата во која бил?

DarkWalker

Think globaly , Act Localy!!!
Член од
4 февруари 2006
Мислења
1.209
Поени од реакции
70
Паааа, да не ти текнало дека можеби нешто го натерало да си ја побара својата срека надвор од државава, што би водело до тоа дека веке бил доволно засегнат од ситуацијата во која бил?

Тој „бил“ ама бил пред 4-5-20 години пред да си оди ...ова излегува дека некој пример од дијаспората кој е 20 години таму знае повеке за проблемите во Македонија одколку јас што израснав во ова држава и знам се што се случува од а до ш ... не викам дека не знаат , знаат сите но ние осекаме на своја кожа , тие таму ништо не осекаат на своја кожа само се загрижени за наша ситуација :) ме свакаш ? поздрав и отидовме многу во ОФ топици :)

Член од
14 јули 2005
Мислења
1.428
Поени од реакции
43
А како тоа некој од Америка да кажеме, или од Канада, може да биде директно засегнат од овдешните проблеми ?
Ајде вака. Да речеме, ти си поминал неколку години во една од овие земји, си заштедил нешто пари, и планираш да се вратиш назад во Македонија, да отпочнеш некој бизнис, да помогнеш и на државата, и на твоите блиски, и на самиот себе. Нормално, во училиште си ја читал басната за лавот и лисицата. Прво што ќе направиш, да видиш како поминуваат оние што пред тебе оствариле сличен чекор. Притоа, за да не губиш непотребно време, ги оставаш на страна лузерите, и се концентрираш на оние што успеале. И доаѓаш до следните примери:

Пелагонија Тириц и АД Пелагонија од Гевгелија се два дела од една иста приказна на успешно реинтегрирање на македонски повратник од странство во новите капиталистички текови и превирања.

Кој е заклучокот што ќе го извлечеш?

п.с. поентата на дискусијата е дали оние што се надвор се запознаени со сотојбите дома. Има и такви кои одамна изгубиле реален контакт, но не е мал бројот и на оние кои се со умот и духот повеќе во Македонија одошто во државата кадешто живеат. Прашај го concrete на пример ...

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
Ајде вака. Да речеме, ти си поминал неколку години во една од овие земји, си заштедил нешто пари, и планираш да се вратиш назад во Македонија, да отпочнеш некој бизнис, да помогнеш и на државата, и на твоите блиски, и на самиот себе. Нормално, во училиште си ја читал басната за лавот и лисицата. Прво што ќе направиш, да видиш како поминуваат оние што пред тебе оствариле сличен чекор. Притоа, за да не губиш непотребно време, ги оставаш на страна лузерите, и се концентрираш на оние што успеале. И доаѓаш до следните примери:

Пелагонија Тириц и АД Пелагонија од Гевгелија се два дела од една иста приказна на успешно реинтегрирање на македонски повратник од странство во новите капиталистички текови и превирања.

Кој е заклучокот што ќе го извлечеш?

п.с. поентата на дискусијата е дали оние што се надвор се запознаени со сотојбите дома. Има и такви кои одамна изгубиле реален контакт, но не е мал бројот и на оние кои се со умот и духот повеќе во Македонија одошто во државата кадешто живеат. Прашај го concrete на пример ...
Или како примерот со Оливер Димов и рибникот во Струга, кој откако проговори на Канал 5 за проблемот со кој се соочува, утредента беше веднаш награден со инспекција.

Ако Македонската дијаспора бара исти услови за бизнис кои им се нудат по Америка, Австралија, Канада, Германија, Франција....има да се изначекат уште стотина години.

Не велам дека нема Македонци кои сакат да се вратат и инвестираат во Македонија чисто од патриотски причини....но нивниот процент е многу мал.

Поголемиот процент си го гледа профитот и исплатливоста на бизнисот и инвестицијата, исто како и странските инвеститори кои доаѓаат во Македонија.

elencesrce

Love Is In The Air!
Член од
10 јануари 2008
Мислења
95
Поени од реакции
2
Те моолам!

Секој што потекнува од својата родна земја нормално дека го засега што се случува ама тие не можат да осетат на сопствена кожа како е. Влегуваш во продавница за најосновните работи имаш сметка од најмалку 500денари само се чудам како им е на оние кои земаат по 1000-2000денари социјално.:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom