Дали вреди SLI авантурата?

• Креатор на темата Креатор на темата 2Slow2Race
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
23 февруари 2007
Мислења
191
Поени од реакции
8
Zadnje vreme merkam edna matichna so nForce chip i poddrshka za SLI. Dali vredi da se investire vo takvo neshto, so drugi zborovi, dali dve poslabi grafichki kartichki vrzani vo SLI bi vadele pojaki performansi od edna pojaka kartica, a i dvete opcii da bidat tuka negde so performansi... Mozda deluvav malce zbunuvachki so prashanjevo, ali posle tretoto chitanje ke se razjasni ;-)
Blagodaram za odvoenoto vreme da si go procheshkate mozocheto so temava.

Pozdrav,

Aleksandar

Не, една јака ке е секогаш подобро од 2хпослаби.

Blagodaram za brziot odgovor. Samo kolku da sme na chisto, taa edna jaka bi chinela poevtino ili ednakvo kolku dve poslabi, taka? :-)

Pozdrav,

Aleksandar

Blagodaram za brziot odgovor. Samo kolku da sme na chisto, taa edna jaka bi chinela poevtino ili ednakvo kolku dve poslabi, taka? :-)

Pozdrav,

Aleksandar

Зависи од моменталните цени на пазарот, најчесто се тука негде.

Ne, Jakata bi cinela povekje. Inaku SLI-to voopsto ne bi se isplatelo.

СЛИ се исплати само со најјаките картици, кога веке нема боље од таа картица, па да стаиш две. Иначе има и специфични случаи, како на пример новава 8800GT што излезе, боље е да земеш две у СЛИ неголи една 8800GTX, ама тоа е реткост.

Јас терав со две 6600GT во SLI долго време и понекогаш добивав скоро двојно подобри перформанси гледано од аспект на fps ама најчесто беше негде околу 1.5x отприлика. Сакам да ти кажам да не се секираш за SLI плочи. Се разбира дека е бонус да ја имаш функционалноста, но најчесто ќе сакаш да купиш нова графичка наместо да ставиш од истата генерација уште една бидејќи, како што рече Sephiroth, секогаш ќе биде една подобра од две бидејќи имаш гаранција за оптимизирана употреба на потенцијалот на картичката.

Ова се само моите два центи (или 0.6 денари :) )

Blagodaram za sovetite. Namesto matichna so SLI poddrshka odluciv da ja zeam Asus P5LD2-X/1333. Bilo kakvo mislenje za nea e dobredojdeno :-)
Budget matichna so potencijal za natamoshni upgrejdi. Barem ja taka gleam na nea.
Ova bea moite 60 deni ;-)

Pozdrav,

Aleksandar

FSB na 1066mhz (overklokirano na 1333mhz), poddrshka za dual channel 667mhz, PCIx grafichki slot - dovolno potencijal za ponatamoshni procesori i grafichka kartici barem za edna godina (in my book that is) Ova go zboram od aspekt na prosechen korisnik, a ne na nekoj tech-freak so planira da odvoi 300eu za najnoviot procesor ili 400eu za najnovata grafichka.
Samo ushte edno mislenje mi treba. GeForce 8500GT so 256mb DDR2. Negde okolu 7600GS e so performansi, trpela dosta overklok, a i onaka mozze nekad da mi se najde i DX10 poddrshkata ;-) Propushtam neshto? :-)

Pozdrav,

Aleksandar

Propustas...
ATI HD2600 XT Silent Pipe...
Gddr4 e...
baska silent...
a i ne ja gledam logikata da kupuvas nova graficka i da ja overklokas osven ako ne e GS(golden sample)...

Ako e taka zemi nekoja 8800 i otklucuvaj pipeline-i pa napraj ja 8800 GT :)

FSB na 1066mhz (overklokirano na 1333mhz), poddrshka za dual channel 667mhz, PCIx grafichki slot - dovolno potencijal za ponatamoshni procesori i grafichka kartici barem za edna godina (in my book that is) Ova go zboram od aspekt na prosechen korisnik, a ne na nekoj tech-freak so planira da odvoi 300eu za najnoviot procesor ili 400eu za najnovata grafichka.
Samo ushte edno mislenje mi treba. GeForce 8500GT so 256mb DDR2. Negde okolu 7600GS e so performansi, trpela dosta overklok, a i onaka mozze nekad da mi se najde i DX10 poddrshkata ;-) Propushtam neshto? :-)

Pozdrav,

Aleksandar

Друже, се што не е 965 или П35 чипсет е заглавено со постарата генерација на Core 2 Duo (Оние од 1066). Поддршка за нов процесор нема да видиш од таа плоча, а и 667 рам е малце ако ти е за апгрејд понатака. Затоа се викаат буџет плочи, не очекувајте од нив перформанси или поддршка за идни технологии.

Pozdrav,

Aleksandar
Матична строго како што кажа Sephitort 965 или P35 чипсет, али сепак би те советувал да земеш P35. Рам со 800MHz земи, мала е разликата во цена. А графичка 8500 е тапа. Или земи 8600ГТ или некоја појака од 7ца серијата.

Ok, blagodaram za napomenite, ali ipak izglea se shto kazzavte se uklopue u scenario za 500+eu destkop pc. Jasno mi e deka vazzi devizata "kolku pari - tolku muzika", ali ipak ja probuem da sklopam neso so dobar soodnos cena:preformansi....inache vidov mnogu dobra maticna za 12K den arno ama... :-)
Negde nekoj link kao tutorial za otklucuenje toa pipeline ili so ida bese na 8800ka? Chisto onaka... :-)

Pozdrav,

Aleksandar

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom