Чао НАТО, Русиjа не чека!

• Креатор на темата Креатор на темата ABC
  • Време на започнување Време на започнување
Тоа што го кажал Антонио значи дека нема врска името со влезот во НАТО.

Тоа е она што го кажувам цело време.

Затоа без драматизирање во врска со НАТО и името, нема тука што да се организираме, да паѓаме во несвест, да се чувствуваме како натепани деца, па да лупаме глупости "Ќе видиш, ќе видиш ко ќе му кажам на Русите, да знајш, што ќе ти направат..."

Едноставно не е таква ситуацијата, и сите напори да се турка Македонија сега во некој друг сојуз или друга прегратка, ја носат нашава држава во пропаст, а некој тоа намерно го пласира, затоа што тоа го сака...

Со најновата посета на високиот државен службеник или амбасадорот на САД во НАТО-Викторија Нуланд,Американците ги доотворија картите и јасно им кажаа на нашите политичари дека членството во НАТО за Македонија зависи покрај другото најмногу од тоа дали ќе го смениме името,без што може да заборавиме за членство и во ЕУ според извештаите и од Брисел.
Со тоа сме ставени пред свршен чин и практично портите ни ги заклучија за подолг период кој мораме да го искористиме токму во овие моменти кога Русија би можела да покаже поголем интерес за свое влијание на Балканот најпрвин преку Косово а потоа преку Србија и Црна Гора која веќе е распродадена на богати Руски тајкуни.Значи времето до Јануар е кратко за работи кој САД ги бара од нас и кој однапред знае дека е невозможно да се исполнат како такви,па практично не турка во други раце во кој можеби ќе имаме посветла иднина отколку во НАТО со оглед дека нафтата енормно ја зголеми цената на светските берзи па подобро би било да си на страна кај оној кој ги поседува енергенсите.:

„ Заинтересирани сме дека е време Скопје и Атина да се вратат на маса, да разговараат за прашањата кои ги раздвојуваат и во тој дух ние го поддржуваме забрзувањето на процесот што го води Нимиц под закрила на ОН и денеска разговаравме многу искрено за потребата од тоа двете страни активно да се вклучат во тој процес“, рече Нуланд.
Нуланд потсетила дека добрососедските односи се еден од критериумите за членство во НАТО. Порачала дека Вашингтон очекува искрена и посветена работа во процесот на разговори. Побарала воспоставување сериозна комуникација меѓу властите во Скопје и Атина. „Не мора да има решение за името до букурешкиот самит, но внесете суштина во дијалогот со Грција“ - била пораката на Викторија Нуланд.

Eве што вели едно друго женче кое има малку повеќе влијание во ЕУ а ни доаѓа од Грција:

По Лондон, се тврди дека и Берлин ја прифатил позицијата на Грција за евентуално вето на приемот на Македонија во НАТО. „Со нерешен спор за името, не може да стане збор за влез на Скопје во алијансата“ - ја пренесуваат грчките медиуми изјавата на шефот на германската дипломатија Штајнмајер дадена по средбата со Бакојани во Берлин. Таа денеска во Атина го информирала премиерот Караманлис за нејзините разговори во Велика Британија и Германија. Бакојани не го става во ист контекст косовското со прашањето за името.

chek, chek, ckeh be choek be

pa neli Amerika alias USA ni go prizna imeto eden den pred odrzuvanje na referendumot protiv decentralizacijata ili kako ona ja narekuvaa kantonizacijata??

Neli imashe golemo slavlje na ploshtad, so vrzani znaminja na USA, Grcija i Fu.. ups MKD ?

Neli laufaa na MTV non stop spotovi, deka sme pobedile, sto e ova sega???

Neli im dadovme na Kale da napravat vtora USA. Tamu gore, od kade sto vladeele sit nad Skopje??

Neli vo vojskata i policijata se oni?

I sega kako od ednas Rusija i chao djaci.

Makedonche belokrilo
vo oblaci ti sto letas
:pos2:

ima da se pushi zasluzheno do smrt

Грција тројански коњ на Русија во ЕУ
Атина играла на руската карта меѓу другото и за да издејствува руско вето околу спорот за името со Македонија

Браво Зевс, тоа е тоа, ама ај објасни му на ова нашиве со плиток ум колку плажата во Крани.
Доста бе со пароли - Русија, Русија, Нато зликовци и други глупости.

Bas so taa politika pogore debelo markiranata Grcija ke izdejstvuva da bide problemot so nas po nejzina volja kaj EU-clenkite i USA t.e. NATO. Toa se vika politika od najvisok stil.

kapishi ?

Zevsus,тука нема пропаганда от моја страна.Това е мое мнение.Македонија е самостојна и може да оди каде си сака.Ако сака може да е со Африка,со Кина со Русија или со ЕУ.Па нај-логично е да биде или со Русија или со ЕУ.Нема други велики сили в нијна близина.Ни САД,ни Кина е близо.
Много е интерестно,кога БГ беше нај-верната држава на СССР,тогава Македонија като част от југославија беше по-демократична,несакаше тесни относи со СССР,гледаха со лошо око на БГ и СССР,па сега што видиме и Србија и Македонија,кои беха от југославија сакат да бидат први приателки со Русија.што ви стана бре?
Кажи ми ти ако МК не биде во НАТО,кој ке гарантира границата со Албанија,со Косово?Кој ке даде милиарди евра фондове на МК?Това е ЕУ.Големиа проблем на ЕУ е енергетската зависност от Русија.ЕУ работи да има други држави от кои да взема нефт и газ.
Речи ти как видиш иднината на МК?

Problemot e sto NATO ja pretvora Makedonija vo Albanija. Granica vnatre se sozdava, a se dvizi kon istok.
Razbirash le momche?

Како бе доста кога експлицитно и јасно дури и јавно пред цел аудиториум Грците излегоа со официјален став дека Македонија нема да влезе во НАТО под тоа име и оти имаат 6 месеци време да ги "обработат" Скопјани за да го сменат името доколку сакаат влез во НАТО.Доколку не успеат во "обработката"тогаш отворено настапуваат со вето и нема членство,или ќе има објаснување од САД како Македонија не ги исполнила критериумите ,дрн,дрн,дрн,родила се мана.Mинистерката на САД за НАТО,не најде за сходно да ја пофали Македонија за успешно изведената акција на Македонските безбедносни сили во Бродец каде е запленето оружје со кое можеле да се наоружаат 600-700 потенцијални терористи туку на прес конференција убаво и јасно кажа дека мораме да го смениме името за да влеземе во НАТО.Значи на НАТО не му е до мирна и стабилна Македонија туку му е до промена на името па "ги боли таквото" каква ќе биде состојбата во оваа Балканска држава.Или накратко ние нема што да бараме таму и да исполнуваме некакви невозможни услови кој и да се исполнат во некој случај ќе бидат бадијала додека не се смени името Македонија.

Del od vas gi idoliziraat rusite, del od vas bugarite, del od vas srbite. Retki se tie sto ja sakaat makedonija od se srce i nejziniot napredok. Najiskreno vi go kazuvam ova. Kako mozhe Rusija da i bide partner na Makedonija, ili kje zamizhime za nekoi raboti? Kako mozhe Srbija da i bide partner na Makedonija, koga ni vera ne ti priznava, drzhavata ni ja rasparchi vo pocetok na 20tiot vek, i vrshele pritisok vrz makedonskoto naselenie ushte od togash? Tie shto ne gi znaat tie fakti, neka se zaprashaat zasto se zataeni tie podatoci, i od kogo. Od srbisti chelnici vo nashava drzhava.
Stopati sum rekol, stopati lugje go izbegnuvale toa prashanje. Srbija, ne priznava vera, Bugarija, jazik i narod, Grcka, ime i istorija. Koj iskreno kje mi odgovoroi shto ima napraveno Albanija kako drzhava kon Makedonija, ama kako drzhava, a ne nekoj da mi trubi tuka da mi soli pamet za nekoi si grupi iredentisti, radikalisti i fundamentalisti. Tuku kako drzhaven stav, R. Albanija, kon R. Makedonija.

E sega, Amerika, i te kako se vo partnerstvo so Albanija, ABC mozhe toa do sabajle da go uspori, ne mu branam, ama albanci ima vo Americki senat, i toa e dovolno lobi za Albanskata drzhava. Da ne navleguvam i vo istoriski fakti shto Americkata alijansa ushte vo svetskite vojni ima pokazano interes i prijatelstvo kon Albanija.

What's MY point? Makedonija, poradi srbisti, bugarofili, grci i drugi seronji, gi ima odbieno Amerikancite i nivnata pomosh. Cenata ja plakjame, i te kako. Zaslepeni po majka rusija i brakja srbi, go imame jadeno stapot bash od istite, ni dale nozh u grb koga se reshavale nekoi raboti.
Samo vo USA ni e spasot, ama toa momentalno tesko da se postigne, deka tipci od ABC koi krojat nekoi si zagovori za nafta i ruda, tipci od ...aj da ne imenuvam, gi velicat srbite i rusija, od tipci koi shto gi branat bugarite, drzhavata ne chekori napred.

Ja problemot so Nato, Rusija, Ime, i se drugo bi go reshil na sleden nacin. Cenkanje. Aljo, Bush, oj sedni na masa i kazhi shto i shto treba da zhrtvuvam za chlenstvo vo Nato, i podrshka za imeto. Se sednuva na masa, se dogovarash. Kopanje po istorija, drskost, i inaet, ne vodi nikade. Se postignuva dogovor, dobivame chlenstvo vo Nato, i vo toj ist moment, drzhava ima garantiran integritet, granica, i sigurnost, pa koj saka da trubi za nestabilnost, neka ne se lazhe sebesi. Clenstvoto vo Nato, bash kje ti garantira stabilnost. E sega....otkako kje postigneme toa, tek togash mozheme da se razbudime od son, i da pocneme da kopame po istorija, i da im plesneme na Grcite, a oni vo toj moment nema da mozhat da ni usporat nishto, ni politicki, ni embargo ni nishto, deka togash vekje kje sme chlenki na Nato.

Postojat (tvrdam, znam) arhivi vo Turska, za se shto se deshavalo vo vreme na nivnoto vladeenje vo ovie predeli. I koj kako se vikal, i koj kade zhiveel. Arhivite mnogu lesno mozhe da se posetat, da se napraat kopii od tie dokumenti, i na taa Kurvata Bakojani u faca da i se plesnat, i da im se smeeme. Mala drzhava sme, seto ova ne mozheme sami, mora so podrshka. Edinstven partner koj mislam deka ima sila da ne podrzhi, e Amerika.

Moj stav, moe mislenje, ne mi trubete takvoto so kontra repliki. Crno na belo, da, mozhe. Ama crno na belo, a ne shpekulacii u stilu Majka Rusija, pa posle da ispadne deka i oni so Grcite grob ni kopaat.

Mnogu e prosto, da se odgovori na tvojot "pameten" post momche.
Ti koga ke se deklariras kako Makedonec, koga na tvoite deca ke im dades makedonski iminja i ke gi ispratis vo makedonski ucilista, pa koga ke se ispoozenat duri i zenskite tvoi deca so Makedonci, koga ke pocnete da zboruvate doma makedonski....

Togas ke mozes da zboris za makedonski nacionalni interesi, zatoa sto ke bides togas Makedonec.

Еве те замолувам напиши еден поголем одговор каква треба да биде политиката (надворешна) на Македонија следните 10 години без НАТО и ЕУ. Со кои земји може успешно да соработуваме и кој ќе биде нивниот интерес да соработуваат со нас.

Ако пишуваш и за Русија, конкретно кој е интересот на Русија за Македонија (вез врткање, сакам црно на бело) и што ние а што тие можат да понудат. Јас лично мислам дека Русија нема интерес за Македонија па еве демантирај ме.

Коментирај го малку повеќе и написот од Утрински (Атина-Русија) и како ќе го неутрализираш отпорот кај албанските партии кои ќе бидеат оштро против секаква соработка со Русија.

Очекувам добра и издржана анализа (без нуклеарка, зошто тоа е друга тема)!

Mesto ABC sakam jas da odgovoram na ova prasanje, koe se razbira gi machi site, bukvalno site, a i onie koi gi glasavte na vlast vo minatite godini, koi gi proglasuvam za nesposobni, barem onie koi sum gi videl do sega.

Dali takvata politika, bi rodila uspeh za Makedonija, za da bide eden den homogena, stabilna i bogata drzava, koja ke moze i da ekspanzionira vo sekoj pogled, edinstvena cel za koja vredi da se razmisluva koga se misli na Makedonija, se razbira moze samo vremeto da pokaze.

Od start politikata koja dosega se vodeshe, koja Zevsus spored mene mnogu dobro slikovito ja opisha, "djukeli koi vrtat okolu masa za koska...." nema da rodi nikogash nikakov uspeh. Svetot e surov, a djukelite gi ubivaat shinteri.
Ako ni e navistina tolku silata, a tolku bezizlezna sostojbata, da igrame t.e. bideme i sme djukeli, togash ama voopsto ne vredi da pravime muabet za seto ova.

Edna drzhava i eden narod, koj sozdal nacija, treba da znae sto e negov nacionalen interes. Tie nacionalni interesi nikogas ne smeat da se napustat, nitu pod razno. Ke kazam samo eden prost primer, a toa e dozvoluanjeto na USA da gradi ambasada na Kale DEBELA TOCHKA
Za drugite primeri koi vsusnost ja dokrajcija ovaa drzava ne sakam sega nitu da zboruvam.

Politikata e:
Da za NATO , da za USA, no samo zaradi makedonskite nacionalni interesi.

A tie ne se samo, imeto pa imeto, imeto pa imeto, so koi ve lazat vasite polikanti koi gi glasavte...
Da se kazheshe na NATO t.e. USA "NE" za mnogu raboti koi prethodno ni gi storija protiv voljata na del od makedonskiot narod, nacionalno svesniot del, koj e mnogu mal, denes nemase da bideme vo pozicija da vikame "NE" vo vrska predlogot na nekoj si Nimic za imeto ili da odlucuvame pomegju ime i nato.

I taka so sekoj, so Rusija, Kina, Indija, itn itn.

E koga taka ke se vodi politika, t.e. koga ke se svatat makedonskite nacionalni interesi, togas i ke se prepoznaat onie onie koi imaat najbliski nacionalni intersesi so nasite i ne postuvaat deka postoime.

E koga taka ke se vodi politika, t.e. koga ke se svatat makedonskite nacionalni interesi, togas i ke se prepoznaat onie onie koi imaat najbliski nacionalni intersesi so nasite i ne postuvaat deka postoime.

Ама и ти многу истеоретизира со анализа за проблемите зашто и како сме на ова дереџе (што ни е добро познато) но не даде одговор на моите прашања, каква стратегија треба да превземе Македонија во следните 10 години ако влезот во НАТО и ЕУ се изјалови.

Ама и ти многу истеоретизира со анализа за проблемите зашто и како сме на ова дереџе (што ни е добро познато) но не даде одговор на моите прашања, каква стратегија треба да превземе Македонија во следните 10 години ако влезот во НАТО и ЕУ се изјалови.
Momci...aj ovaka.:smir:
Mene me interesiraat pari i ekonomija.Od politika...najvise me interesira stabilnost i funkcionalnost na mojata drzava...za da mozam jas da igram.:vozbud:

Al jebi ga...strasno me nervira faktot sto razni nesposobnjakovici i polukreteni spremni da izvrsuvaat naredba se sobrani na kupce i treba da mislat i da odlucuvaat za sudbonosni nesta za site nas...a niv i na teorija ne im se poznati.
I sto se slucuva sekoj den....pa oni se `najdeni` i prepoznati vo nivnata slabost i od kilometar se gleda ona dvoumenje u.p.m sto da pravam sega...aj..aj...ama ja zagaziv.
I toa uste i simpaticno bi bilo i bi izgledalo (ma pusti gi nek krsat glava)koga ovoj region od svetot ne bi bil pod konstantna prismotra na site relevantni silovi karakteri vo celiot svet.
I onda pustaat profesionalen igrac...diplomat...koj sto nasive gi macka na leb...na prviot blef.
I pak ke kazam...nasite politicari duri i seriozno ne se svateni kako takvi od golemite ribi...nivnoto mislenje e verovatno na frekvencija...e...aj pusti go John,Hans,Igor...nek im kaze na onie plistarcine sto ne smee i sto mora da napravat...da ne im ebeme mater!
I nashite pak...aj..aj...sto me spotera...pa...pa.
I go jadat od site...posto nema nacionalna strategija spored koja se nastapuva vo nadvoresnata politika...bez razlika koj e na vlast momentalno...doma kaj nas.
Milion pati sum kazal...ima interesi sto se opsto-makedonski za site, i tuka ne smee da se dobivaat dnevno-politicki poeni...posto toa e prestapno!

A vremeto...vremeto e faktor koj ne smee da se ispusti od predvid!
Djabe se...:vozbud:...ako ne si go izigras planiraniot poteg dur traat zalozite...:wink:...koj ke ti veruva posle toa na nezalozeno deka ti si ja osetil igrata...

Momci...aj ovaka.:smir:
Mene me interesiraat pari i ekonomija.Od politika...najvise me interesira stabilnost i funkcionalnost na mojata drzava...za da mozam jas da igram.:vozbud:

Al jebi ga...strasno me nervira faktot sto razni nesposobnjakovici i polukreteni spremni da izvrsuvaat naredba se sobrani na kupce i treba da mislat i da odlucuvaat za sudbonosni nesta za site nas...a niv i na teorija ne im se poznati.
I sto se slucuva sekoj den....pa oni se `najdeni` i prepoznati vo nivnata slabost i od kilometar se gleda ona dvoumenje u.p.m sto da pravam sega...aj..aj...ama ja zagaziv.
I toa uste i simpaticno bi bilo i bi izgledalo (ma pusti gi nek krsat glava)koga ovoj region od svetot ne bi bil pod konstantna prismotra na site relevantni silovi karakteri vo celiot svet.
I onda pustaat profesionalen igrac...diplomat...koj sto nasive gi macka na leb...na prviot blef.
I pak ke kazam...nasite politicari duri i seriozno ne se svateni kako takvi od golemite ribi...nivnoto mislenje e verovatno na frekvencija...e...aj pusti go John,Hans,Igor...nek im kaze na onie plistarcine sto ne smee i sto mora da napravat...da ne im ebeme mater!
I nashite pak...aj..aj...sto me spotera...pa...pa.
I go jadat od site...posto nema nacionalna strategija spored koja se nastapuva vo nadvoresnata politika...bez razlika koj e na vlast momentalno...doma kaj nas.
Milion pati sum kazal...ima interesi sto se opsto-makedonski za site, i tuka ne smee da se dobivaat dnevno-politicki poeni...posto toa e prestapno!

A vremeto...vremeto e faktor koj ne smee da se ispusti od predvid!
Djabe se...:vozbud:...ako ne si go izigras planiraniot poteg dur traat zalozite...:wink:...koj ke ti veruva posle toa na nezalozeno deka ti si ja osetil igrata...

Па убаво кажав,за да се затворат сите шпекулации окулу името потребно е да се направи еден референдум во кој ќе стои формулација -дали се согласувате државава да се вика Македонија и дека никој не смее да преговара или разговара окулу промената на нејзиното име-.
Доколку се согласат 51% од гласачите на референдумот работата е завршена па практично нема да се губат "корци" окулу името и беспредметно да се дебатира за приеми и слични асоцијации под друго име.Тоа е лесно и едноставно само засега не гледам таква власт во Македонија која е спремна ова прашање толку едноставно да го затвори еднаш за секогаш.

АБЦ ова како Српскиот нов устав за Косово ти е тебе..и него сите го подржаа ама пак за Косово денес други решаваат....:toe:

АБЦ ова како Српскиот нов устав за Косово ти е тебе..и него сите го подржаа ама пак за Косово денес други решаваат....:toe:

Точно така,ама за да не дојдеме во ситуација како за Косово,други да решаваат за нашето име,ние треба тој референдум што побрзо да го направиме додека кај народот постои концензус кон прашањето за името,во спротивно би дошле во состојба доколку се пролонгира оваа морбидна и апатична состојба на 51% од народот да им биде сеедно само да имаат да јадат леб.

Па убаво кажав,за да се затворат сите шпекулации окулу името потребно е да се направи еден референдум во кој ќе стои формулација -дали се согласувате државава да се вика Македонија и дека никој не смее да преговара или разговара окулу промената на нејзиното име-.
Доколку се согласат 51% од гласачите на референдумот работата е завршена па практично нема да се губат "корци" окулу името и беспредметно да се дебатира за приеми и слични асоцијации под друго име.Тоа е лесно и едноставно само засега не гледам таква власт во Македонија која е спремна ова прашање толку едноставно да го затвори еднаш за секогаш.

Za takov referendum e mnogu docna ABC.
Takov referendum trebashe da sprovede Gligorov pred da dade soglasnost za "PRIVREMENOTO IME".

Се додека народот има малку надеж во посветла иднина не е доцна за таков референдум.Времето брзо ја подјаднува таа предност и со тоа гледаме дека времето не работи за нас туку напротив тоа работи против нас.:(

Znaes ti prasa go prasa ABC "Еве те замолувам напиши еден поголем одговор каква треба да биде политиката (надворешна) на Македонија следните 10 години без НАТО и ЕУ. Со кои земји може успешно да соработуваме и кој ќе биде нивниот интерес да соработуваат со нас."

Jas ti dadov formula kako da gi prepoznaesh zemjite so koi mozhe uspeshno da sorabotuvame, a koj ke bide nivniot interes da sorabotuvaat so nas, toa tie podobro go znaat od nas. Nie moze samo da pretpostavuvame. Taka da edinstveno e da ne sorabotuvame so nekogo na kogo negoviot interes e protiv nashiot se razbira nacionalen interes.
No ocigledno nie toa bas i go pravevme.

Vo slucaj na presija na takvite, toa veke i ne e sorabotka, tuku ednostavno okupacija i togas se pravat odstapki, za da se prezivee do onoj moment koga ke moze da se oslobodime da bideme nivni zalozhnici. Togash im se vrti grbot, a dokolku moze da si dozvolime i im se zariva nozhot vo grb.

Jas vsusnost znam kakva trebase da bide nasata politika od 1991 do 2001/2002, posleden pat do 2004 (ebes mu mater koga bese referendumot..), posle toa dignav race od nasata politika, zatoa sto sozreav, a i prilicno razbrav deka nitu mozam da vlijaam, da deluvam, nitu pak nesto da menuvam. Isto taka spored mene se preminaa site granici na odstapki i vreme postoenjeto na drzavata kako makedonska drzhava, a uste polosho vreme postoenjeto na makedonskiot narod e doneseno vo krajna opasnost.

Ima tuka eden drug problem so koj se soochuvas ti samiot, a toa se gleda od samoto tvoe prasanje koe mi go postavi.
Vlezot na NATO i EU ako bil izjaloven, sto ke sme prevzemale?....... Pa zarem ne e ocigledno uste mnogu odamna deka vlezovite vo ovie organizacii se jalovi vo smisol so makedonskite nacionalni interesi???
Dali si svesen, kolku e mokna edna USA vo sporedba so nas i sto se mozela da napravi za nas, ako imala interes za nas? Nie sme edno malo gradce za velesila kako sto e USA, koe moze da go izgradi vo rok od 5 godini vo vtora USA ( taka e zborot), na ekonomski, praven, voen i sekakov plan. Pa toa ne go storila, tuku storila nesto sosema drugo kaj nas....Od se sto storila USA i EU, t.e. Germanija, ja zemam kako glava i motor sila na EU, se gleda uste od 1996 deka e se jalovo, a nivnite nacionalni interesi nemaat vrska so nasite nacionalni interesi.
Koi merki sega mozeme da gi prevzememe kako drzava od koga se se sluci vo Makedonija i okolinata na nea vo poslednite desetina godini. Da bidam iskren i da ne te lazam, ama bas nikakvi merki kako drzava ne mozeme da prevzememe. Ovaa drzava veke nema vrska so nacionalniot interes na makedonskiot narod. Taa kako drzava ne go stiti veke negoviot nacionalen interes.
A kako Makedonci, kako narod mozeme samo edno da prevzememe,
- da prezhiveeme, t.e. da molchime javno, no da si zborime zad kulisite, za da ne ni go perat mediumite mozocite, da se molime na Boga, deka ke se smeni sostojbata vo svetot i regionot i deka ke dojde nekogas nasiot red i najvazhno od se, da se mnozhime. Za zal i toa ne go pravime. Taka da....:kesa:

PS. I dosta veke, imeto pa imeto, imeto pa imeto, imeto ne e edinstveno od koe ne treba, ne trebase da se otkazeme. Nie znaeme koe ni e imeto, kako mozeme kako narod da se otkazeme od imeto? No sence e toa. Nie se otkazavme od mnogu drugi raboti, bez da gi predizvikame okupatorite da si go pokazat liceto.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom