Чао НАТО, Русиjа не чека!

• Креатор на темата Креатор на темата ABC
  • Време на започнување Време на започнување
Западните Балкани са во териториата на Европа и е логично да бидат со ЕУ икономически.Некој рече дека ке има нов азиатски икономически пакт и МК да биде тамо.Македонија во Азија е?Турција,којато е во Азија сака ЕУ,а МК да сака Азија.Нема логика.Реформи и брз прем во НАТО и ЕУ,това треба да биде според мен иднината на МК.

Реформите се само парафразирана рачка за прием на 2 милионска држава во НАТО или ЕУ.Посебно доколку се бара од таа држава како главна реформа да го смени името,што на секому е јасно дека е невозможно.
Тоа ти е исто како на Бугарија да и побараа "реформа" на умрен да му го стани доколку сака да влезе во НАТО или ЕУ.(извинете што на Бугаринов му објаснив вака експлицитно што практично се бара од Македонија).:)

Западните Балкани са во териториата на Европа и е логично да бидат со ЕУ икономически.Некој рече дека ке има нов азиатски икономически пакт и МК да биде тамо.Македонија во Азија е?Турција,којато е во Азија сака ЕУ,а МК да сака Азија.Нема логика.Реформи и брз прем во НАТО и ЕУ,това треба да биде според мен иднината на МК.
Ne moze od vas tamu be...`drugar`.
Pouspokoite se so toa vasite propagandi...mozda i porazlicno ke pocnat da razmisluvaat lugjeto vo Makedonija.
Vaka povekjeto razmisluvaat na varijanta...jebes EU ako treba glavni promoteri i `pokroviteli` bugarite da ni bidat...neka...ne treba.
A i istoriski...ona...tradicionalno od razlicni strani sme :toe: ....toa e toa.

Ima edna bugarska pesna na Lili Ivanova...(osydeni dushi) koga i da ja cuev jas samo toa si razmisluvav i gledav vo nekoja tocka...onaka tapo...
dur site okolu mislea deka koznaj kolku sum zaljuben :pos2:
Zosto jebi ga...nie mora sekogas od kontra da igrame...:vozbud:
Ali ipak:
pod slunceto na vreme strashno
edin monah surce jeliazno...
edna jena ...otrekla sebe si...
dushite si...osudeni...goriat.

Te sa pred men...te sa vuv men
dve senki ogneni...dve bolki placheshti...
Pozdrav...do Marica...jebi ga :wink:

Јас го реков и не реков икономически! Геостратешки сојуз.
@Zevsus. Впрочем твое право е да идеализираш кого сакаш. Јас бев во Сараево пред извесен број години и дури таму ми се виде степенот на херојството на Босанците во одбраната на својот град. Кој не бил во Сараево не знае дека е прилично стеснето од сите страни со планини, а тие планини беа начичкани со српски тенкови и артилерија кои нон стоп четири години го биеја градот, ама немаа муда да влезат во борба гради в гради. Толку околу херојството на БП и сличните нему. И уште нешто. Мене Босанските Муслимани (Бошњаците) ми се исто толку браќа колку и Србите. Имав среќа три години да се дружам баш со двајца Бошњаци и еден Босански Србин (кои патем живееја во иста куќа!) и одлично се сложувавме. Гревот за таа идиотска и непотребна војна, по мое, е сепак кај Србите. И за крај немам намера да се карам. :smir:

Не би те тормозел многу,туку би ти советувал да го прочиташ следниот текст па ќе ти стане јасно со кого треба Македонија да соработува иако нема на сите да ни биде сеедно.:

http://www.vecer.com.mk/?ItemID=FCB4483AF5D1AC4FA7320005414FF0F2
Имено, имено! Истите тие кои стојат позади сите ’револуции’, преврати, војни... Ама плановите (на Бжежински) околу Русија дебело им се изјаловија, а со Кинезите и Индијците немаат никакви шанси, Не мислиш ли и ти дека овие последниве ги шијат во препреденост! :smir:

Mи се чини како сите овдека малку да сме исфрустрирани од годините пред нас кој морам да нагласам беа "години на опасно живеење" па се истураме на форумов,кој во помал кој во поголем oбем.Сепак кавгите и не ни се така големи особено доколку имаме заеднички интерес како успехот на Македонија во сите сфери.Сепак мораме да најдеме солуција штом НАТО не не сака под уставно име,итоа за доброто на идните генерации па и за нас доколку начекаме дел од тоа добро.

Zevsus,тука нема пропаганда от моја страна.Това е мое мнение.Македонија е самостојна и може да оди каде си сака.Ако сака може да е со Африка,со Кина со Русија или со ЕУ.Па нај-логично е да биде или со Русија или со ЕУ.Нема други велики сили в нијна близина.Ни САД,ни Кина е близо.
Много е интерестно,кога БГ беше нај-верната држава на СССР,тогава Македонија като част от југославија беше по-демократична,несакаше тесни относи со СССР,гледаха со лошо око на БГ и СССР,па сега што видиме и Србија и Македонија,кои беха от југославија сакат да бидат први приателки со Русија.што ви стана бре?
Кажи ми ти ако МК не биде во НАТО,кој ке гарантира границата со Албанија,со Косово?Кој ке даде милиарди евра фондове на МК?Това е ЕУ.Големиа проблем на ЕУ е енергетската зависност от Русија.ЕУ работи да има други држави от кои да взема нефт и газ.
Речи ти как видиш иднината на МК?

Eve ti ja Ruskata ljubov kon NAS-MAKEDONCITE, prevzemeno od Utrinski Vesnik:

Слободанка Јовановска

Брисел - Грција е тројански коњ на Русија во Европската унија – објави Европскиот совет за надворешни работи, новопромовирана тинк-тенк зад која стојат многу звучни имиња како што се Марти Ахтисари, Џорџ Сорос, Јошка Фишер и други актуелни премиери и претседатели.

Со студијата објавена неделава за односите меѓу ЕУ и Русија, како земја која драматично почнува да влијае на ЕУ, не само надвор туку и внатре, Грција и Кипар се посочени како единствени две земји кои отворено ги штитат руските интереси во Брисел и и' обезбедуваат корисна поддршка на Москва во остварувањето на интересите што ги има во Европа и пошироко.

„Кога САД имаат проблем со европската надворешна политика, вообичаено, бараат од Велика Британија и од Холандија да зборуваат и да настапуваат во нивно име. Русија сега го прави истото тоа“, се вели во анализата, со објаснување дека иако Бугарија била посочена од руските функционери како нивни тројански коњ во Унијата, тоа повеќе се Грција и земјата-приврзок Кипар.

Со години, според анализата, Русија и' обезбедувала поддршка на Грција во спорот со Турција и е еден од нејзините најревносни снабдувачи со оружје. Последниве години Москва станува се' позначаен енергетски партнер на Атина и, всушност, Грција ќе биде првата ЕУ-земја која учествува во изградба на нафтовод контролиран од Русија, Бургас - Александрополис. Грција, исто така, е важен партнер во изградбата на планираниот гасовод во Јужна Европа, исто така во режија на руски „Гаспром“, а беше и една од неколкуте земји кои се спротивставија на одлуката на ЕУ за растурање на монополот на дистрибуција и производство на енергијата, кој требаше да ја одбрани токму од руските енергетски гиганти.

Во анализата Грција се окарактеризира како земја-промотор на руските интереси до таа мера што секој чекор што би можел да ја вознемири Москва е блокиран од страна на Атина. Иако се оценува дека како земја Грција, сепак, нема сила да ги издејствува којзнае колку руските интереси во Унијата, дипломати во НАТО неодамна оценија дека Русија е алката на која се' повеќе се потпира Атина, бидејќи веќе не може да смета на американската поддршка. Имено, толкувајќи го цврстото грчко одбивање на независноста на Косово, дипломатите сметаат дека Атина не ја штити толку српската и православна позиција колку што гради партнерство со Москва за моментот кога ќе и' затреба во ООН околу стратегиските и националните прашања. Попросто кажано, во НАТО оценуваат дека Атина смета на Русија како на единствена земја која евентуално би ставила вето на обидите на ОН да го реши спорот со Кипар (што се случи веќе еднаш), но дека смета на Москва и околу евентуалното гласање во Советот за безбедност за спорот околу името со Македонија, т.е. на можноста токму Русија да стави вето на евентуалната одлука да се отфрли резолуцијата за БЈРМ. Без оглед на тоа што Русија е меѓу првите земји кои ја признаа Македонија со уставното име.

Во анализата генерално, Русија се претставува како „нов Рамсфелд за ЕУ“ поради оцената дека таа стана најжешкото прашање за Брисел по одлуката на САД да влезат во Ирак. Тоа прашање ја дели ЕУ на проруски и антируски земји, на зависни и независни од увозот на нафта и гас и на загрижени или не од руската ароганција, што, пак, дополнително се комплицира со проширувањето и со внесувањето на две земји кои имаат не само лоши односи туку односи на раб на конфликт со Москва (Полска и Литванија). Многу развиени односи со Русија има и Бугарија, и покрај новата западна ориентација, и оваа земја е втор најважен економски партнер на Русија по Германија. Всушност, според анализата, најмоќните земји во ЕУ не се само на листата на непријателите туку и на листата на стратегиските партнери на Русија, и покрај споровите околу монополот во енергијата, Косово, кризните жаришта во руската сфера на влијание и надвор, практиката на ембарга за трговијата и слични непријатности од Москва.

Неофицијално, кочничар за независноста на Косово сега заткулисно станува и Германија, која од неодамна влезе во крупни договори со Русија во енергетската област, па нема интерес да оди против желбите на Москва кога нема некоја голема причина за тоа.

Zevsus,тука нема пропаганда от моја страна.Това е мое мнение.Македонија е самостојна и може да оди каде си сака.Ако сака може да е со Африка,со Кина со Русија или со ЕУ.Па нај-логично е да биде или со Русија или со ЕУ.Нема други велики сили в нијна близина.Ни САД,ни Кина е близо.
Много е интерестно,кога БГ беше нај-верната држава на СССР,тогава Македонија като част от југославија беше по-демократична,несакаше тесни относи со СССР,гледаха со лошо око на БГ и СССР,па сега што видиме и Србија и Македонија,кои беха от југославија сакат да бидат први приателки со Русија.што ви стана бре?
Кажи ми ти ако МК не биде во НАТО,кој ке гарантира границата со Албанија,со Косово?Кој ке даде милиарди евра фондове на МК?Това е ЕУ.Големиа проблем на ЕУ е енергетската зависност от Русија.ЕУ работи да има други држави от кои да взема нефт и газ.
Речи ти как видиш иднината на МК?

Оној кој ја поседува енергијата,тој ја поседува моќта и владее со светот.
Токму затоа ви напоменав зошто Албанија стана поблиска до НАТО отколку Македонија,практично преку ноќ,иако од авион се гледа дека немаат скоро никакви реформи.

За натписот во утрински,би ве советувал да ги прочитате првите три имиња во тинк-танк советот на ЕУ за надворешни работи кој "случајно" се ЕВРЕЈСКО-ХАЗАРСКИ па се ќе ви стане јасно драги мои едуцирани но недоволно информирани кајганџии.:)

АБЦ,знаеш зашто САД толкова лјуби и Турција и Албанија?САД сака да има проблеми на балканите между мусолмани и христиани.Турција е нај-големата пријателка на САД.До 10-15 години ке има други източници на енергиа,кои са неизчерпаеми.Тога Русија нема да има такво значение во енергетиката.Па видите,нефта мина 95$ за барел.Това е игра на САД,но никој не мисли дека и Русија печели МНОГО.АБС,целиа свет е во рацете на Евреите.

АБЦ,знаеш зашто САД толкова лјуби и Турција и Албанија?САД сака да има проблеми на балканите между мусолмани и христиани.Турција е нај-големата пријателка на САД.До 10-15 години ке има други източници на енергиа,кои са неизчерпаеми.Тога Русија нема да има такво значение во енергетиката.Па видите,нефта мина 95$ за барел.Това е игра на САД,но никој не мисли дека и Русија печели МНОГО.АБС,целиа свет е во рацете на Евреите.

Ништо не би ти одговорил Бугарче на твојов пост за други неисцрпни протоци за енергија особено кога го знам и ова што ќе ти го постирам подолу окулу што се кршат копјата за "оној кој ја поседува енергијата дека ќе владее со светот".Тој кој ја поседува енергијата моментално е Македонија па останува само денот кога таа ќе биде искористена во вистински правец.:

Во македонскиот рудник Алшар на Кожуф има и лорандит, минерал на талиумот, кој служи за да се детектира, да се лоцира неутринот, кој пак има директно потекло од Сонцето и единствено на планетата го има тука. Талиумот во Алшар, а со тоа и неутринот, по своето количество е светски, планетарен раритет. Ако се успее да се одвои неутринот од талиумот, нашата планетарна наука ќе ги разбере процесите со чија помош се генерира енергијата на Сонцето. Футурустички, ако во тоа успееме, човекот, буквално, ќе може да произведува мали сонца, кои, по негова желба, ќе можат да се палат и да се гасат. Овој рудник во светската наука е извор за проучување на минатото и на иднината на вселената. Рудникот Алшар се наоѓа триста метри од малото село Мајден, на во длабочината на Кожуф, во Општина Конопиште. Во неговата внатрешност се влегува низ осум широки отвори во земјата. Во него, над пет илјади години се копа злато, талиум, кристали на лорандитот, антимон кој служи за легирање на тешкото оружје и други минерали што ги има само во овој рудник. Два од осумте отвори на јамите од подземните копалишта се долги шест илјади метри со калдрма, денес многу оштетена. Познати светски геолози овој рудник го нарекуваат најчувана тајна на нашата планета. Некои него го вреднуваат и како најголема тајна на човештвото, бидејќи во неговата утроба, наводно, се криела тајната на постанокот на космосот и на Сончевиот систем!

Del od vas gi idoliziraat rusite, del od vas bugarite, del od vas srbite. Retki se tie sto ja sakaat makedonija od se srce i nejziniot napredok. Najiskreno vi go kazuvam ova. Kako mozhe Rusija da i bide partner na Makedonija, ili kje zamizhime za nekoi raboti? Kako mozhe Srbija da i bide partner na Makedonija, koga ni vera ne ti priznava, drzhavata ni ja rasparchi vo pocetok na 20tiot vek, i vrshele pritisok vrz makedonskoto naselenie ushte od togash? Tie shto ne gi znaat tie fakti, neka se zaprashaat zasto se zataeni tie podatoci, i od kogo. Od srbisti chelnici vo nashava drzhava.
Stopati sum rekol, stopati lugje go izbegnuvale toa prashanje. Srbija, ne priznava vera, Bugarija, jazik i narod, Grcka, ime i istorija. Koj iskreno kje mi odgovoroi shto ima napraveno Albanija kako drzhava kon Makedonija, ama kako drzhava, a ne nekoj da mi trubi tuka da mi soli pamet za nekoi si grupi iredentisti, radikalisti i fundamentalisti. Tuku kako drzhaven stav, R. Albanija, kon R. Makedonija.

E sega, Amerika, i te kako se vo partnerstvo so Albanija, ABC mozhe toa do sabajle da go uspori, ne mu branam, ama albanci ima vo Americki senat, i toa e dovolno lobi za Albanskata drzhava. Da ne navleguvam i vo istoriski fakti shto Americkata alijansa ushte vo svetskite vojni ima pokazano interes i prijatelstvo kon Albanija.

What's MY point? Makedonija, poradi srbisti, bugarofili, grci i drugi seronji, gi ima odbieno Amerikancite i nivnata pomosh. Cenata ja plakjame, i te kako. Zaslepeni po majka rusija i brakja srbi, go imame jadeno stapot bash od istite, ni dale nozh u grb koga se reshavale nekoi raboti.
Samo vo USA ni e spasot, ama toa momentalno tesko da se postigne, deka tipci od ABC koi krojat nekoi si zagovori za nafta i ruda, tipci od ...aj da ne imenuvam, gi velicat srbite i rusija, od tipci koi shto gi branat bugarite, drzhavata ne chekori napred.

Ja problemot so Nato, Rusija, Ime, i se drugo bi go reshil na sleden nacin. Cenkanje. Aljo, Bush, oj sedni na masa i kazhi shto i shto treba da zhrtvuvam za chlenstvo vo Nato, i podrshka za imeto. Se sednuva na masa, se dogovarash. Kopanje po istorija, drskost, i inaet, ne vodi nikade. Se postignuva dogovor, dobivame chlenstvo vo Nato, i vo toj ist moment, drzhava ima garantiran integritet, granica, i sigurnost, pa koj saka da trubi za nestabilnost, neka ne se lazhe sebesi. Clenstvoto vo Nato, bash kje ti garantira stabilnost. E sega....otkako kje postigneme toa, tek togash mozheme da se razbudime od son, i da pocneme da kopame po istorija, i da im plesneme na Grcite, a oni vo toj moment nema da mozhat da ni usporat nishto, ni politicki, ni embargo ni nishto, deka togash vekje kje sme chlenki na Nato.

Postojat (tvrdam, znam) arhivi vo Turska, za se shto se deshavalo vo vreme na nivnoto vladeenje vo ovie predeli. I koj kako se vikal, i koj kade zhiveel. Arhivite mnogu lesno mozhe da se posetat, da se napraat kopii od tie dokumenti, i na taa Kurvata Bakojani u faca da i se plesnat, i da im se smeeme. Mala drzhava sme, seto ova ne mozheme sami, mora so podrshka. Edinstven partner koj mislam deka ima sila da ne podrzhi, e Amerika.

Moj stav, moe mislenje, ne mi trubete takvoto so kontra repliki. Crno na belo, da, mozhe. Ama crno na belo, a ne shpekulacii u stilu Majka Rusija, pa posle da ispadne deka i oni so Grcite grob ni kopaat.

Луѓе, едно јасно да ви биде на сите. Ние во НАТО со уставно име на влегуваме! А АКО и влеземе со референцата FYROM, тогаш тоа име ќе ни остане за вјакивеков!
Voopsto ne e tocno. Edna od retkite dobri izjavi na Milosovski:
Македонија има јасно поставени критериуми кои се важни за добивање покана и зачленување во НАТО и во тие критериуми не спаѓа билатералниот спор за името. Никој како апсолутен критериум не го поврзува со членството во НАТО, кое членство зависи од останатите критериуми за членство во НАТО, како и за претходните земји аспиранти“, рече Антонио Милошоски, министер за надворешни работи.

Ima edna tema Jamka ili Ramka. Za zal mislam deka se fakjame na jamkata na Grcija.

Voopsto ne e tocno. Edna od retkite dobri izjavi na Milosovski:
Македонија има јасно поставени критериуми кои се важни за добивање покана и зачленување во НАТО и во тие критериуми не спаѓа билатералниот спор за името. Никој како апсолутен критериум не го поврзува со членството во НАТО, кое членство зависи од останатите критериуми за членство во НАТО, како и за претходните земји аспиранти“, рече Антонио Милошоски, министер за надворешни работи.

Ima edna tema Jamka ili Ramka. Za zal mislam deka se fakjame na jamkata na Grcija.
Шо кажал бе психово човече? Вртел ко прдеж у гаќи ебате исплакнатиот. Драги колега Интел си ме разочарал, искрен да бидам. Мене ова вака ми звучи: ’Сакам да кажам дека она шо ќе го кажам ќе го кажам, а кога ќе го кажам ќе кажам шо сум кажал за да не кажете дека не сум кажал’ - АнтониЈо Милошоски. Инаку БЦ не се изјаснил до сега дали е против влез во НАТО како ФИРОМ.
Патем нели ви се чини господа дека грцине одлично не играат. Онаа нивна божемна најава за блокирање на влезот во НАТО е се со цел на нашиве шупци да им го одвлечат вниманието и да ги наведат да го мислат за голем успех влезот под референцата ФИРОМ, а всушност тоа е токму она шо Грција го сака!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom