Мајка ми е досадна или...?

• Креатор на темата Креатор на темата ivance20
  • Време на започнување Време на започнување
Кога ќе имате свое дете, ќе сватите што значи жива досада. Ќе се тресете над него во секое време и нема да Ви е гајле што мисли тоа. Важно ќе Ви биде, Вие да се осигурате дали е тоа добро згрижено. Ги сваќате работите што Ви ги правеле Вашите родители и продолжувате понатаму со истата тортура.
Не им замерувајте на Вашите родители. Тоа го прават од грижа за Вас. Само подзамислете се малку - има деца што немаат родители. Тие, колку само сакаат некој да им биде досаден.
Затоа, пак ќе кажам, уживајте. Тие нека си го одработат своето, Вие Вашето.

Зар мислиш дека ти како родител дека треба да му вршиш тортура за тоа да биде среќно. Не Миркец, ти го правиш тоа за твојата душа да биде мирна. Не му помагаш на своето дете. Се` што можеш да направиш е да му набиеш комплекси кои ќе ги влече низ животот. Твојата работа (како родител) е да го нараниш, напиеш, дадеш кров над глава, воспиташ додека е мало, и помогнеш доколку с епојави невоља.

Јас не велам дека е лесно да се биде родител, велам дека не е обврска која може секој да си ја дозволи. Од мал милион причини.

Извини брат, ама не ме свати. Кога реков тортура, мислам, дека се гледа од контекстот, дека се мисли за ГРИЖА, а не за тортура во буквална смисла.
Имам пишувано и во други теми. Значи, лично за мене - моето дете останува мое дете до крај на животот. Се додека сум жив, јас ќе му вршам тортура (притисок) и секогаш ќе го прашувам дали нешто му треба или не, за да му помогнам во неговиот живот. Истото и ден денес моите го прават тоа, мада имам свој стан, сам живеам и имам свој живот. Колку и да им кажуваш, брат, тоа ти е тоа. Нема бегање од родителската грижа, како што ние ја нарековме досада или тортура. Сите ние тоа ќе го поминуваме и искусуваме, ма колку и да не ни се допаѓа во одредени моменти. Ама пак ќе кажам - сето тоа е добронамерно. :smir:

Досадна е.Многу.Ама ја свакам.Мајка е,и тоа и е примарна функција,секојдневно да дроби за тоа колку треба да учам,дека не треба премногу да испагам,порано да се прибирам дома,да не трошам многу пари...едно време влезе во филм дека можам да направам грешка со некоја девојка,во смисол да напраам дете:pos2:...
Исто така,секојдневно слушам како не треба да седам на два стола,дека треба да си најдам една девојка и да бидам со неа...наспроти татко ми,кој ми вика,цитирам:Ебаај и остави после.:pos2::toe:...Се у свему,си ја сакам мајка ми...:smir:

Сега сум јас мајка и потполно ја разбирам мојата мајка и сега ми е јасно зошто се поставувала на некој начин заштитнички спрема мене.Мислам дека додека не осетите сами на своја кожа не можете да судите

napast nevidena mora vo tekot na vecerta dodeka sum izlezena da se javi barem 5 pati za da mi go slusnela glasot:vozbud:da vidi dali sum ok da ne imam frki da ne mi treba nesto abe da ti pukne picnata zila:pos2:luda rabota ali ipak srcka e i si ja sakam ako dosagja :pos2:

samo 5 pati? pa ti si bila srekna... jas kako sto sedam u sk ima edno 15 pati samo taa vo tekot na denot da mi se javi: dali sum spiela, jadela, da ne ucam mnogu, da fatam da poucam.. dali imam pari (i normalno odgovorot e sekogas deka nemam) ...bla bla....
a i so tatkomi ista pesna....
gi trpam do 6-7ot pat ama posle zbesnuvam..
ok znam deka se grizat sto ne sum doma sto pravam kako pravam bla bla...

ama preterizam e preterizam

Ok da se grizi so dosagane veke i naviknav ama koga ke ocne da me zamara obleci go ova ne ona vaka ova ke ti e podobro kosata pusti ja ...... i t.n. zbesnuvam kaj jas nemozam da si pogodam uste ona kapak

Јас мама многу си ја сакам...прво млада е доста и ме разбира се...не ме замара дури и некад се чудам зашто не ме бара а тоа обично кога спијам кај другарка ми...порано да ќе се јавеше да ме праша само кај сум и што праам и како си поминувам али никогаш не ме замарала.

Мајка ми е досадна само за учењето. Абе нонстоп да се вика земи учи учи, жената уште не свати дека учењето ми е слаба страна, си гледам само колку да си поминам година.

Мајка ми понекогаш, а ви последно време многу е досадна не знам зашто така малце се смени, ни мене не ми е јасно, а јас кога ќе и кажам дека малку претерува со некои работи она веднаш лошо го сфаќа тоа и се лути, а тоа и мене ме фрустрира уште повеќе.

ABE KAKVA TAKVA KOLKU I DA NI SMETA TOA NEMOZEME DA IM ZAMERAVAME NA NIV TOA IM E RABOTATA

не да е досадна....уффф...давеж.....ретко се сложуваме за нешто и нон стоп се караме...додека со татко ми си сум во супер односи :back:

Мајка како мајка..

И мојата е досадна ама барем знам дека се прави за мене..
Се за да ме направи среќен..нема ден да не се испокарам со неа ама пак си имаме многу добар однос како мајка и син:)

Извини брат, ама не ме свати. Кога реков тортура, мислам, дека се гледа од контекстот, дека се мисли за ГРИЖА, а не за тортура во буквална смисла.
Имам пишувано и во други теми. Значи, лично за мене - моето дете останува мое дете до крај на животот. Се додека сум жив, јас ќе му вршам тортура (притисок) и секогаш ќе го прашувам дали нешто му треба или не, за да му помогнам во неговиот живот. Истото и ден денес моите го прават тоа, мада имам свој стан, сам живеам и имам свој живот. Колку и да им кажуваш, брат, тоа ти е тоа. Нема бегање од родителската грижа, како што ние ја нарековме досада или тортура. Сите ние тоа ќе го поминуваме и искусуваме, ма колку и да не ни се допаѓа во одредени моменти. Ама пак ќе кажам - сето тоа е добронамерно. :smir:
Потполно се согласувам со mirkec.
Не знам како можи некој своите родители да ги наречи досадни?Мислам стварно не ми е јасно.Па секој родител си го сака своето дете,сака тоа да биде среќно,ќе направи се за неговата среќа.Што се не поминале родителите за нивното дете да има топол дома,се прават да им ги исполнат желбите на децата,сакаат да им поделат најискрен совет на за да не направат грешка,и на крај некој тоа да го наречи досадвање.Секој родител ќе стори се за своето дете и нормално е да се интресира за него.И како што кажа mirkec,родителите остануваат цел живот родители.Без разлика колку години имаш,тие секогаш ќе се грижат,ќе се секираат за тебе,ти засекогаш ќе останиш нивно дете.
Има многу деца без родители.Прашајте ги нив како им е ,па после дискутирајте.Тие деца ќе дадат се на светот само да им се вратат родителите.Така да,бидете среќмни што имате родители кои секогаш ќе бидат тука за вас и што ќе ви „досадуваат„.

Потполно се согласувам со mirkec.
Не знам како можи некој своите родители да ги наречи досадни?Мислам стварно не ми е јасно.Па секој родител си го сака своето дете,сака тоа да биде среќно,ќе направи се за неговата среќа.Што се не поминале родителите за нивното дете да има топол дома,се прават да им ги исполнат желбите на децата,сакаат да им поделат најискрен совет на за да не направат грешка,и на крај некој тоа да го наречи досадвање.Секој родител ќе стори се за своето дете и нормално е да се интресира за него.И како што кажа mirkec,родителите остануваат цел живот родители.Без разлика колку години имаш,тие секогаш ќе се грижат,ќе се секираат за тебе,ти засекогаш ќе останиш нивно дете.
Има многу деца без родители.Прашајте ги нив како им е ,па после дискутирајте.Тие деца ќе дадат се на светот само да им се вратат родителите.Така да,бидете среќмни што имате родители кои секогаш ќе бидат тука за вас и што ќе ви „досадуваат„.

Зарем ти не ги сакаш своите родители? Зар ти не би сторила се` за твоите родители? Зар не би го жртвувала сопствениот живот за да го спосиш нивниот доколку има потреба. Одговорот на сите тие прашања е ДА. но ти не ги гњавиш со прашања и не им наметнуваш правила и покрај тоа што објективно има потреба од тоа. Знаеш зошто, зошто си ги прифатила како авторитет своевиден, а сите луѓе со авторитет имаат его. Сите родители имаат потреба пред своите деца да го докажуваат својот статус. Затоа често ги малтретираат со непотребни работи, кои најчесто се важни за нив самите повеќе отколку за децата.
Плус, децата во пубертетските години се страшно одбивни на наредби и совети. Сите трубења над глава се антипродуктивни. Добар родител мора да најде мост мешу својота родителска позиција како надреден и детето како пациент без мозок. А со досаѓање само на детето ќе му даде до шанса да научи да пуши, пие, и не дај боже да се дрогира. Ниедно дете не почнува со пороци заради другарчињата на улица, почнува заради неспособниот родител да го научи дека не треба. Секое дете на 15 години, ако му забраните да проба цигара, ќе го стори тоа. Бидејќи знаете, збранетото е најслатко...
Ако сметате дека родителите ги сакаат децата, тие треба да сакаат да ги изведат на најдобриот можен пат во животот. А со досаѓање го постигнуваат сосема спротивното, затоа речениците “ги разбирам и оправдувам“ според мене не се точни.

Дека родителите си ги сакаат децата нема сомнеж. Дека некогаш не знаат како да ја покажат нивната љубов и грижа и одбираат несоодветни начини повторно нема сомнеж. И тогаш велиме дека се досадни, а не дека сме неблагодарни или нешто слично туку затоа што во моментот ете поради начинот којшто го избрале не можеме да процениме дека нештото го направиле за наша корист. Значи и ние и родителите не сме совршени во тој однос, а проблемите се уште поголеми кога не знаеме да комуницираме меѓусебно а најчесто како последица на ова е непостоењето на ,,осет,, за меѓусебните потреби и години. Една друга грешка која родителите често ја прават е наметнувањето на авторитет врз детето по секоја цена и без да ги образложат своите наредби или команди се поставуваат супериорно врз децата, не сакаат да ислушаат и не сакаат да искомуницираат. И ова е сигурен пат да се јави инает и да се влошат односите меѓу двете страни. И тогаш се јавува синдромот детето е непослушно а мајката е досадна.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom