При убод од оса или пчела

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
При такви случаеви најважна е ПРЕВЕНЦИЈА, значи ко ќе забележиш оса ќе застаниш мирно и ќе повторуваш КИСЕЛО КИСЕЛО КИСЕЛО КИСЕЛО за да не те касне.

Дедо ми (бог да го прости) беше без заби , ако имаше еден или два останати во вилицата како спомен од младоста, и си одбираше помеки крувчиња , веќе потемнети за да си ги гмети по полека, а еднаш во такво крувче се имаше удомаќено една оса и го касна за јазик... Е шубо си поминав тогаш, едно две ќе го прашвав дедо ми нешто и кини се од смеење ко го слушав како се обидва да ми одговори со потечен јазик од кој една третина не го береше во устата тук си седеше надвор...

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
При такви случаеви најважна е ПРЕВЕНЦИЈА, значи ко ќе забележиш оса ќе застаниш мирно и ќе повторуваш КИСЕЛО КИСЕЛО КИСЕЛО КИСЕЛО за да не те касне.
Бабини/9 Бабини/9 :) има цела тема за ова

Ако веќе функционира застани до некое улиште и киселувај да те видам.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
пред едно пола саат ме касна оса
отидов да купам лубеница ама немаше и место лубеница купив грозје и додека се враќав дома во лифт додека се возев ме касна оса и одма кога дојдов дома прстот одма во оцет го ставив и малце по малце поминува
п.с пишувам само со 1 рака
хахаха...брао бе :):)

иначе кога ќе ме касне оса или пчела оцет ставам...освен што се намалува отокот и неверојатно смрди, друго ништо не праи....

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
хахаха...брао бе :):)

иначе кога ќе ме касне оса или пчела оцет ставам...освен што се намалува отокот и неверојатно смрди, друго ништо не праи....
Eпа ако го извадите осилото веднаш ќе нема значителен оток.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.103
Поени од реакции
25.393
Без зафрканции ова може да биде и смртоносно затоа пред се битно е да знаете дали сте алергични а некој показател за тоа е да знаете дали родителите ви се. Ако сте, слично како и каснувањето од змија со нож го сечете месото околу убодот колку и да боли заразената крв истекува а ткивото околу убодот се отстранува и правец болница. Доста внимателно тука за да не се набие трнот уште подлабоко. Методи што се покажале како успешни се триење со злато, босилек, лед за отокот и во една прилка дури и ми спомнаа свежо месо на рана :toe:.

Mlad_man

Sine Qua Non
Член од
20 април 2007
Мислења
3.475
Поени од реакции
207
Се разбира дека може да биде смртоносно ако не од алергија. Од оние африкански пчели ли оси што и да се и пуно такви како нив што вика ако те убодат повеќе од нив си наебал. проблеми со дишење и слично ќе си имал.

Член од
10 јануари 2008
Мислења
14
Поени од реакции
0
majkami e alergikcna na ubodi od pceli i si nosi vo nea nonstop edni apcinja mislam se vikasea loratadin a i brat mi e alergicen ja ne ja sum izz pojke na tatko mi me imaat kasnuvano ke zemam 3 kamencinja ke gi tknam na ubodot i gi vrakjam pak na isto mesto :helou:

Mlad_man

Sine Qua Non
Член од
20 април 2007
Мислења
3.475
Поени од реакции
207
Луѓе а дали знаете во македонија дали има од тие отровни оси пчели?

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Па по 12-13 комада годишно ми ја зимаат мерката..ама тоа им е и последното што го направиле во животот.
Лек...кал под итно на местото на каснување...досега тој лек не ме изневерил..и бесплатен е, нема оток нема ништо, по 15 мин ко ништо да не се десило.
Комарец ко ќе ме касне по три дена се чешам на тоа место, така да од пчели, оси гајле немам.

Член од
10 август 2008
Мислења
744
Поени од реакции
266
Со златен прстен се тријат за да излезит осилото...

А за црвенилото најубо е под ладна вода или мраз да се држит :wink:
Мене иначе ме имат каснато три пати пчела и трите пати на плажа... беља работа... Убо шо давет на шанкојне мраз :nesvest:

Elena F.Sinatra

Temper Tantrum
Член од
5 август 2008
Мислења
227
Поени од реакции
15
Rp.// Decotal, крема, 3 пати на ден :)
евентуално... Synopen krema...
Може и Adventan крема или маст... Првите 2 подобро :) локално на местото на убодот :)

swallow

UrBaNeBoY
Член од
27 септември 2007
Мислења
81
Поени од реакции
0
Еднаш многу оддамна коа играв фудбал по улици и коа пиев вода кај ќе стигнам :uvo: ме укаса оса за буза и 1 недела ко НИГЕР (црнец) бев :toe:

Аеродром

Faithful :)
Член од
15 август 2008
Мислења
2.217
Поени од реакции
256
Me kasnala osa na prstot i toa sredniot.Toa se sluci na odmor.Samo otidov na cesma prstot pod ladna voda i gotovo,kako nisto da ne se slucilo.

Член од
15 септември 2008
Мислења
1.047
Поени од реакции
13
Имаме пчели 10 сандаци кога одев таму со дедо да вадам мед ме каснаа преку 15

Одма дома мајками со босиљок ме трлаше на местото кај шо е убодот ми помина малце и ајде на доктор сум умрел од бољава :nenene:

Фокси

Talk nerdy to me
Член од
11 октомври 2007
Мислења
2.358
Поени од реакции
1.390
Последен пат кога ме касна оса местото го триев со златен прстен,а и ставање мраз помагат.. сепак болит ко ќе те каснат:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom