За верниците - зошто верувате?

Член од
13 октомври 2007
Мислења
69
Поени од реакции
7
tvrdokoren sosema se soglasuvam so tebe i imam nekolku prashanja do vernicite:kako go dozivuvate gospod? dali veruvate deka gospod e covek koj voskresnal i sega sedi gore na neboto gledajki ne? dali veruvate deka ve slusha koga mu se molite? zoshto troshite pari vo crkva?zoshto palite sveki? se plashite li od nego?gi pocituvate li vo celost(kako vistinski vernici)bozjite zapovedi?
ova se samo del od prashanjata sto sakam da vi gi postavam na vas vernicite,a za koi nikogash ne sum dobila konkreten odgovor.
navistina e cudno toa sto so takva gordost se narekuvate vernici vo gospod sto ne go razbirate i ne go pocituvate.

Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
tvrdokoren sosema se soglasuvam so tebe i imam nekolku prashanja do vernicite:kako go dozivuvate gospod? dali veruvate deka gospod e covek koj voskresnal i sega sedi gore na neboto gledajki ne? dali veruvate deka ve slusha koga mu se molite? zoshto troshite pari vo crkva?zoshto palite sveki? se plashite li od nego?gi pocituvate li vo celost(kako vistinski vernici)bozjite zapovedi?
ova se samo del od prashanjata sto sakam da vi gi postavam na vas vernicite,a za koi nikogash ne sum dobila konkreten odgovor.
navistina e cudno toa sto so takva gordost se narekuvate vernici vo gospod sto ne go razbirate i ne go pocituvate.
Еве ти одговори на сите прашања:
1. kako go dozivuvate gospod?
Како го доживувам? Како што ти мајка ти и татко ти
2. Не седи не не гледа....тој е меѓу нас и во сите нас...
3. dali veruvate deka ve slusha koga mu se molite?
Да, ги слуша нашите молитви и ако се искрени ги исполнува
4. zoshto troshite pari vo crkva?
Затоа што сакаме да ги наградиме оние кои го проповедаат неговото Големство
5. se plashite li od nego?
Се плашиш од мајка ти?
6. gi pocituvate li vo celost(kako vistinski vernici)bozjite zapovedi?
Ги почитуваме, но правиме и гревови, за кои бараме прошка...

Еве едно прашање до тебе: Каде и од кого бараш духовен мир и прошка за твоето неспокојство?

Член од
8 февруари 2007
Мислења
1.968
Поени од реакции
43
Се плашиш од мајка ти?

Еве едно прашање до тебе: Каде и од кого бараш духовен мир и прошка за твоето неспокојство?
Да не се повторувам Lady го кажа она што имав да го кажам.

Туку да бидеме реални дека во црква секој остава онолку колку што може. Бог е голем и не замерува, ниту пак ги дели луѓето на богати и сиромашни. Тоа си го направивме ние самите.:wink:

Божјите заповеди се за да ги почитуваш. Тоа се и човечките морални вредности, кои нажалост некои ги забораваат.

Лично мене секогаш ми е полесно кога ќе одам во црква, ќе се помолам и ќе запалам свеќа. Знам дека има некој кој ќе ме ислуша и ќе ми помогне. Верувам дека е така.
Само незнам зошто скоро сите оние кои зборуваат дека не веруваат во Бога, кога ќе им згусне и ќе им биде најтешко го бараат токму него?

Член од
13 октомври 2007
Мислења
69
Поени од реакции
7
Еве едно прашање до тебе: Каде и од кого бараш духовен мир и прошка за твоето неспокојство?[/quote]

duhoven mir naogam vo neshtata sto dobro znam da gi pravam, vo soznanieto deka mozam i jas nesto da pridonesam, pokraj lugeto sto gi sakam i znam deka me sakaat...
nikogash ne mozam da si dozvolam da baram proshka,sekogash se trudam ako zgresham toa da go popravam.

Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62

Поради фактот што сум голем верник, секогаш имам духовен мир и спокојство, за разлика од неверниците...

Член од
20 јули 2007
Мислења
52
Поени од реакции
53
Кога ке научите да го цените туѓото мислење?! тоа што некој верува во нешто, во овој случај бог, е лично убедување и право. Тоа исто како јас да слушам hip hop, а некој друг pop музика и сега ке се убедуваме што е подобро. Зашто ако некој од вас не го пораншол господ во себе морате да ги напаѓате останатие кој што веруваат во бог??? Подобро е да си кажете себе стоп!!! свртете се околу себе и размислете, јас не верувам во господ, но нема да пречам на другите кој нашле утеха во верувањето дека бог постои и дека е насекаде околу нив. Тоа би било како на некој да му го одземеш лекот кој што му е потребен за да функионира исправно. Сите ние се базираме на факти, на нешто што треба да го видиме со свои очи, но не е кај сите така. Јас ако не верувам во бог значи ли дека нема бог??? кој сум јас?? мора ли мене некој да ме разбере??? Оставете ги останатите што веруваат да си веруваат, а вие како мене што не верувате дадете го својот коментар за тоа, но без судење, ароганција, тотално право, убеденст дека не постои бог.... бла бла...

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.239
Поени од реакции
84.249
Еве, заради поголема прегледност, го поделив текстот и вметнав неколку брзи болдирани, ефективни одговори, без многу заобиколување, кои се надевам ќе ја задоволат твојата љубопитност.

tvrdokoren sosema se soglasuvam so tebe i imam nekolku prashanja do vernicite:
kako go dozivuvate gospod? ДА
dali veruvate deka gospod e covek koj voskresnal i sega sedi gore na neboto gledajki ne?ДА
dali veruvate deka ve slusha koga mu se molite? ДА
zoshto troshite pari vo crkva?ДА
zoshto palite sveki? ДА
se plashite li od nego? ДА
gi pocituvate li vo celost(kako vistinski vernici)bozjite zapovedi? НЕ
ova se samo del od prashanjata sto НЕ
sakam da vi gi postavam na vas vernicite, МОЖЕБИ
a za koi nikogash ne sum ДА
dobila konkreten odgovor.НЕ

navistina e cudno toa sto ДА
so takva gordost se narekuvate vernici vo gospod sto ne go razbirate i ne go pocituvate. ДА
Ние верниците многу се радуваме кога можеме, барем преку давање информации, вака да помогнеме некому.

Член од
26 септември 2007
Мислења
89
Поени од реакции
1
Се плашиш од мајка ти?

Епа да ти кажам сега јас некои работи :smir:
Прво, парите што ги даваш во црква треба да се наменети за сиромашните, болните и сите оние кои на овој или оној начин патат, а не за оние мрсули што се кријат зад името бог, носат мантии, а од друга страна возат јаки коли, одат на одмор каде сакаат низ планетава, нивните деца учат на најдобрите светски колеџи (ако не веруваш провери, лесно се проверува сето тоа).
Второ, ги слуша моите молитви и ако се искрени ги исполнува, ЖИТИ СЕ... :pos2::pos2: Па јас сум разговартал со некои премногу успешни луѓе тука во Македонија, и сите ми рекле дај бе не ми тропај глупости, кој бог кои бакрачи, овие мои две раце и овој мој памет го направија сето ова што денс го имам, немој да го префрлуваш мојот труд на некому кој не е ништо различен од Зевс во грчката митологија...
Трето: Го почитуваме но правиме гревови и се каеме. Абе дај кажи ми кој од овие 10 заповеди си го исполнила во целост?? Дај кажи ми дали ако некој те пцуел или некако ти наштетил, си седела мирно и си дозволила да ти врзе уште еден шамар?? Дајте ве молам, вие верниците сте толку многу заслепени, но уште еднаш ќе напоменам, не сте вие вновни, вашите предци биле во големи агонии, во големи сиромаштии, и се што имале како поткрепа и помош биле токму тие цркви порано, каде што се молеле силно верувајќи дека некој ќе им помогне, но на крај пак самите ако не фателе со свои раце, немало никој да им помогне... Сето ова тука на Балканот е сеуште во огромни количини профатеон, и токму затоа Западните земји не нарекуваат заостанати и црни држави, затоа што многу малце гледате на науката како иднина, а повеќе на религијата како вистина... Јас напоменав една анкета што беше извшрена во западните земји нагоре во постовите, па види и самата увери се ако не ми веруваш :wink::wink: Сепак, немој да мислиш дека те напаѓам нити пак те осудувам, сепак сум исти како тебе, ти имаш мислење на мене како атеист и неверник (а тоа во твоите мисли значи лошо), само враќам со иста мера :wink::wink: Можам да пишувам до сабаље на оваа проблематика, но џабе е, вие секогаш имате само еден одговор, ако горнион сака така, така и ќе биде и крај, не сакате да се замислите малце, да увидите старно што се случува... Ај доста е, премногу ќе ме нападнете ако продолжам, иако и сега очекувам напади... :pos2:

Член од
20 јули 2007
Мислења
52
Поени од реакции
53
Епа да ти кажам сега јас некои работи :smir:
оние мрсули што се кријат зад името бог, носат мантии, а од друга страна возат јаки коли, одат на одмор каде сакаат.....
ги слуша моите молитви и ако се искрени ги исполнува, ЖИТИ СЕ... :pos2::pos2: Па јас сум разговартал со некои премногу успешни луѓе тука во Македонија, и сите ми рекле дај бе не ми тропај глупости, кој бог кои бакрачи, овие мои две раце и овој мој памет го направија сето ова што денс го имам...
Сепак, немој да мислиш дека те напаѓам нити пак те осудувам, сепак сум исти како тебе, ти имаш мислење на мене како атеист и неверник (а тоа во твоите мисли значи лошо), само враќам со иста мера сега очекувам напади...
Што ги зимаш поповите за пример на верник? за тоа дека тие се бизнисмени нема дилема,но верувај дека сепак има некој што вистински верува во бог, јас и ти ако не веруавме има некој што верува.

Да те прашам дали ти веруваш дека има други цивилизации таму некаде во вселената? бидејки за да веруваш во нешто треба да го видиш со свој очи и така ке прифатиш. Јас според некоја логика мислам дека има иако не сум видел ни сретнал марсовец. Е сега ако тргнуваме од тоа дали нешто сме виделе лично или не, треба ли во ништо да не веруваме?! Јас сум со резерва дали постои бог, но верувам дека дека има луѓе што веруваат во бог.

Kvendolin

чупе од бурдите
Член од
24 март 2007
Мислења
1.003
Поени од реакции
75
Кога ке научите да го цените туѓото мислење?! тоа што некој верува во нешто, во овој случај бог, е лично убедување и право. Тоа исто како јас да слушам hip hop, а некој друг pop музика и сега ке се убедуваме што е подобро. Зашто ако некој од вас не го пораншол господ во себе морате да ги напаѓате останатие кој што веруваат во бог??? Подобро е да си кажете себе стоп!!! свртете се околу себе и размислете, јас не верувам во господ, но нема да пречам на другите кој нашле утеха во верувањето дека бог постои и дека е насекаде околу нив. Тоа би било како на некој да му го одземеш лекот кој што му е потребен за да функионира исправно. Сите ние се базираме на факти, на нешто што треба да го видиме со свои очи, но не е кај сите така. Јас ако не верувам во бог значи ли дека нема бог??? кој сум јас?? мора ли мене некој да ме разбере??? Оставете ги останатите што веруваат да си веруваат, а вие како мене што не верувате дадете го својот коментар за тоа, но без судење, ароганција, тотално право, убеденст дека не постои бог.... бла бла...
Овај пост треба да ни биде пример за тоа како да се однесуваме помеѓу себе. Оние кои се декларираме како атеисти и оние како теисти. Значи, не треба да се убедуваме и да си го докажуваме спротивното, туку секој треба да биде толерантен и демократ спрема туѓите верувања и убедувања.
Јас се декларирам како верник, ама тоа во никој случај не ме прави подобра и поголем човек од некој неврник. Само ете имам потреба да верувам, оти сум слаба и кршлива како и сите ние понекогаш. Вербата е мое право ма колку год да било нелогично или далеку од здрав разум. Сепак тоа не ме прави тврдоглава, само еден несовршен човек кој треба ,,на здрави нозе,, да го помине овој тежок живот. Јас одбирам понекогаш да се помолам.

Член од
13 октомври 2007
Мислења
69
Поени од реакции
7
Што ги зимаш поповите за пример на верник? за тоа дека тие се бизнисмени нема дилема,но верувај дека сепак има некој што вистински верува во бог, јас и ти ако не веруавме има некој што верува.

Да те прашам дали ти веруваш дека има други цивилизации таму некаде во вселената? бидејки за да веруваш во нешто треба да го видиш со свој очи и така ке прифатиш. Јас според некоја логика мислам дека има иако не сум видел ни сретнал марсовец. Е сега ако тргнуваме од тоа дали нешто сме виделе лично или не, треба ли во ништо да не веруваме?! Јас сум со резерва дали постои бог, но верувам дека дека има луѓе што веруваат во бог.
i samiot si napisal deka po nekoja logika mislis deka postojat marsovci,a za razlika od toa,postoenjeto na bog e krajno nelogicno.znaci ne e rabotata vo toa deka ne treba da veruvame vo nesto sto ne sme go videle,ima mnogu nesta koi ne sum gi videla a ubedena sum deka postojat zatoa sto nivnoto postoenje se potpira na logikata za razlika od postoenjeto na bog,koj ne se potpira na nitu edna logika,zatoa i ja otvoriv temava,nemozam da razberam kako moze nekoi luge vo ova vreme pokraj se sto imame dostignato vo site sveri na naukata da bidat ubedeni deka bog postoi.samo se prasuvam dali vernicite navistina veruvaat deka adam i eva postoele?

Член од
20 јули 2007
Мислења
52
Поени од реакции
53
ima mnogu nesta koi ne sum gi videla a ubedena sum deka postojat zatoa sto nivnoto postoenje se potpira na logikata za razlika od postoenjeto na bog,koj ne se potpira na nitu edna logika
Твојата логика не е конечна!!! луѓето се разликуваат по својата индивидуа, а логиката на една индивидуа е различна.

Не се оптеретувај со тоа дали постои бог, креирај го животот според твојата логика, логигата на останатите остави ја на другите, и онака си сега при крај :)

Член од
13 октомври 2007
Мислења
69
Поени од реакции
7
Твојата логика не е конечна!!! луѓето се разликуваат по својата индивидуа, а логиката на една индивидуа е различна.

Не се оптеретувај со тоа дали постои бог, креирај го животот според твојата логика, логигата на останатите остави ја на другите, и онака си сега при крај :)
normalno deka go keiram zivotot spored mojata logika,a postoenjeto na bog ne se potpira vrz nea i da pojasnam,jas ne se opteretuvam so postoenjeto na bog,tuku sakam da znam zosto drugite veruvaat vo nego a skoro nikogas neznaat zosto

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
Ако зборуваме за логика, ...да си знаеш дека малку си утнал , иако на прв поглед звучи точно тоа што си го пишал.ЛОГИКАТА е една, универзална и конечна...во индивидуата е различна комбинацијата на инфомации и податоци што логично се поврзуваат.

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
Абе Lady , Од кај па ти знаеш како ние си ги доживуваме мајките и татковците.
инаку од некои вакви мислења како твоето се имам инспирирано да си поставам некои прашања ....а сега еве ги , можете и вие да се запрашате.
Ако бог е еден и единствен и ако тој е нешто вечно , нешто големо, ако тој е СЕ и ....како господ што е ,никој не е ....со еден збор ако бог е нешто апсолутно тогаш зашто сите да си го сваќаме и доживуваме поинаку...,
бог не е субјективна работа , туку објективна, тој не постои само за мене (иако сум атеист мора вака да се изразам), туку постои за сите нас,....и сега затоа што имам претчуство дека ќе ме наведеш кон приказната за слонот и слепците...ќе кажам , бидејќи бог збори преку гласници(пророци), зарем е тој лажго што на едни им вика дека е алах а на други господ бог.
Прашањето е зашто толку многу различни форми ....зарем имамеме право сите да си го обликуваме тоа нешто наречено бог, како сакаме, ...ако тоа не создало , зашто ние да го обликуваме него ????
секој втор верник , ма и повеќе , има своја дефиниција за бог која се разликува од таа во библијата...па ние , за право си земаме да ги порекнуваме зборовите негови искажани преку неговиот единствен медиум (пророците.)...До кога ќе изиграваме богови над нашиот бог.
Инаку секој кој ќе се обиде да верува во бог ќе наиде на купишта контрадикци.Зашто едноставно не си верувате во себе си ...

Kajgana Shop

На врв Bottom