За верниците - зошто верувате?

Член од
26 септември 2007
Мислења
89
Поени од реакции
1
Јас би рекол а зошто да веруваме?? Религијата ни вели дека Мојсеј со еден обичен стап го преполовил морето, исто така ни говори дека Исус од празни корпи вадел риби неограничено. Не ми е јасно како тоа пред 2000 години било можно, а векови навака тоа е е научна фантастика. И ајде кажете ми вие како да верувам сега??? Дали да верувам дека Планетава била цела вода, кога се знае дека кога настанала била целата усвитена и жешка, па подоцна почнала да се лади, а исто така е докажано дека голем процент на земја е пропаднат под вода, па токму затоа денеска е 3/4 вода... Но она што мене не ми е јасно е тоа како можел Ное да направи тооооолкава голема арка во тоа време, и да ги збере сите животни во бродот (замислете си само колку би требало да биде голем тој брод), а денеска и најголеммиот брод што е конструиран е 50 пати помал од арката што постоела. Е сега ќе кажат верниците, со божја сила се е можно, али не ми е јасно каде ја видоа или осетија таа божја сила?? Убаво во една америчка анкета беа наведени земјите кои најмногу веруваат, и земјите кои најмалку веруваат во бог. Резултатот беше на прво место Шведска во неверници со 90%, па потоа Франција 87%, Германија 73%, Шпанија 65% итн... И беше установено дека најголем е бројот на верници во сиромашните земји и тоа како причина се наведува процентот на недоволно цивилизираност те.е укост на населението, како и големиот процент на сиромашни луѓе кои најчесто маката ја бараат во натприродната сила. Ете ова не беше моја или македонска анкета, лично од амерички институт беше спроведена, и точно се изнесени податоците. И ајде сеа кажете ми како да верурвам, кога докази дека не постои има многу, а докази дека постои ниеден, освен една книга која наречена Библија која според мене е иста како 1001 ноќ или Грчката митологија т.е. приказни и митови и ништо друго..

Член од
30 јули 2007
Мислења
352
Поени од реакции
3
Вјарвам заштото вјарата е сила! Какво губим ако вјарваме? Ништо! А ако е истина ште отидеш в раја а ако не поне ште знаеш че си живјал достојно! Вјарата ни е спасила от турците - това малко ли е?

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
Јас би рекол а зошто да веруваме?? Религијата ни вели дека Мојсеј со еден обичен стап го преполовил морето, исто така ни говори дека Исус од празни корпи вадел риби неограничено. Не ми е јасно како тоа пред 2000 години било можно, а векови навака тоа е е научна фантастика. И ајде кажете ми вие како да верувам сега??? Дали да верувам дека Планетава била цела вода, кога се знае дека кога настанала била целата усвитена и жешка, па подоцна почнала да се лади, а исто така е докажано дека голем процент на земја е пропаднат под вода, па токму затоа денеска е 3/4 вода... Но она што мене не ми е јасно е тоа како можел Ное да направи тооооолкава голема арка во тоа време, и да ги збере сите животни во бродот (замислете си само колку би требало да биде голем тој брод), а денеска и најголеммиот брод што е конструиран е 50 пати помал од арката што постоела. Е сега ќе кажат верниците, со божја сила се е можно, али не ми е јасно каде ја видоа или осетија таа божја сила?? Убаво во една америчка анкета беа наведени земјите кои најмногу веруваат, и земјите кои најмалку веруваат во бог. Резултатот беше на прво место Шведска во неверници со 90%, па потоа Франција 87%, Германија 73%, Шпанија 65% итн... И беше установено дека најголем е бројот на верници во сиромашните земји и тоа како причина се наведува процентот на недоволно цивилизираност те.е укост на населението, како и големиот процент на сиромашни луѓе кои најчесто маката ја бараат во натприродната сила. Ете ова не беше моја или македонска анкета, лично од амерички институт беше спроведена, и точно се изнесени податоците. И ајде сеа кажете ми како да верурвам, кога докази дека не постои има многу, а докази дека постои ниеден, освен една книга која наречена Библија која според мене е иста како 1001 ноќ или Грчката митологија т.е. приказни и митови и ништо друго..
кога ја видов темава сакав да пишувам нешто слично на ова ама бидејќи не треба нешто повеќе од ова да се каже ќе ти дадам едно зеленко:smir:

Член од
8 февруари 2007
Мислења
1.968
Поени од реакции
43
Затоа што сакам да верувам во нешто.
Кој што сака нека зборува сепак кога ви е тешко нели се обраќате на Бога, или со кое и да име го нарекувате? Секоја чест на оние кои се навистина атеисти ама сепак повеќе од половина не го мислат она што го кажуваат.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Верувам, затоа што сум убедена во тоа. Имам длабока и цврста верба која во мене длабоко пуштила корења и нема теоретски шанси тоа да се отстрани.
Моето семејство се верници, но мене вербата во никој случај не ми била наметната. Имам свои причини за да верувам.

Член од
26 септември 2007
Мислења
89
Поени од реакции
1
Верувам,затоа што сум убедена во тоа.Имам длабока и цврста верба која во мене длабоко пуштила корења и нема теоретски шанси тоа да се одстрани.
Моето семејство се верници,но мене вербата во никој случај не ми била наметната.Имам свои причини за да верувам.

Гледам во потпис го прашуваш бога нешто. Дали ти одговори?? :smir: Или само онака веруваш слепо, па макар и тоа што и самата знаеш дека дур си жива нема да добиеш одговор :toe:

Crazy in Love

Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Гледам во потпис го прашуваш бога нешто. Дали ти одговори?? :smir: Или само онака веруваш слепо, па макар и тоа што и самата знаеш дека дур си жива нема да добиеш одговор :toe:
Прашањето е реторичко и не сакам одговор, бидејќи знам дека Господ се што прави има причина.
Не ми треба да добијам одговор. Сигурна сум во мојата верба.

Член од
26 септември 2007
Мислења
89
Поени од реакции
1
хехе, типично вернички, без никакви докази нити смисла за да се влезе подлабоко во мистериозното, едноставно постои и готово... Тоа се нарекува тврдоглавост, но тоа е вкоренето во голем дел од населението, и е грешка на самото општество. Но добро, оваа грешка ќе се оправа со време, како ќе се достигнува до битните научни достигнувања, така се помалку ќе се верува дека има таму некој дедо со бела брада, кој гледа како ни умира дечко кој што најмалку заслужи да умре, а живеат најголемите гадови на планетава и тоа до 90 години, и сето тоа со насмевка го проследува. Човек да си помисли дека планетава е казнен дом каде што само лошите достигнуваат длабока старост... Нели е малку лудо??

Crazy in Love

Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Не ми треба доказ за да верувам. И не ме интересираат научните достигнувања и тоа што го вели науката.

Член од
26 септември 2007
Мислења
89
Поени од реакции
1
да да, затоа у школо се бориш за петка нели?? И немој да ми кажеш дека не те интересира науката, благодарение на неа ти денеска можеш да ми одговориш тука :wink::wink: Не го гледам Бог да пишува а ти да му диктираш тука нели? :wink::wink:

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
да да, затоа у школо се бориш за петка нели?? И немој да ми кажеш дека не те интересира науката, благодарение на неа ти денеска можеш да ми одговориш тука :wink::wink: Не го гледам Бог да пишува а ти да му диктираш тука нели? :wink::wink:
џабе и објаснуваш,остави ја нека си верува,можеби ќе и се исплати некој ден:pos2:

Член од
26 септември 2007
Мислења
89
Поени од реакции
1
друже јас не и објаснувам нејзе, туку ме нервира што токму тие верници излагаат и јавно не нарекуваат богохули ова она, тие се тие што се мешаат во животот на секого а не ние, тие се тие кои викаат абе научнициве се луди ќе ги казнат ова она... А од друга страна се прават невини.... А не се ни свесни пак, дека токму религиите се најголемите причини за војни, значи испаѓа Бог и Мухамед отишле у кладилница и рекле ајде сеа да типуваме и да видиме дали твоите или моите ќе победат... И гинат луѓено тука на планетава денеска...

Crazy in Love

Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Не ме интересира науката бе, други работи ме интересираат.
Ги учев тие предмети, затоа што бев приморана. Затоа у 4та немав ниеден од нив, затоа што многу ги сакав и ме интересираа.

џабе и објаснуваш,остави ја нека си верува,можеби ќе и се исплати некој ден:pos2:
Мое е дали си верувам или не, а ти не мораш да се смееш, јас не се смеам на тоа што ти не веруваш, така да...

Член од
26 септември 2007
Мислења
89
Поени од реакции
1
Не ме интересира науката бе,други работи ме интересираат.
Ги учев тие предмети,затоа што бев приморана.Затоа у4та немав ниеден од нив,затоа што многу ги сакав и ме интересираа.

Мое е дали си верувам или не,а ти немораш да се смееш,јас не се смеам на тоа што ти не веруваш,така да...
па добро ние тука рзговараме за наука и религија а не за нешто друго :wink:

Crazy in Love

Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
па добро ние тука рзговараме за наука и религија а не за нешто друго :wink:
Поентата на темата е зашто веруваме и јас си го искажав мојот став.:wink:

друже јас не и објаснувам нејзе, туку ме нервира што токму тие верници излагаат и јавно не нарекуваат богохули ова она, тие се тие што се мешаат во животот на секого а не ние, тие се тие кои викаат абе научнициве се луди ќе ги казнат ова она... А од друга страна се прават невини.... А не се ни свесни пак, дека токму религиите се најголемите причини за војни, значи испаѓа Бог и Мухамед отишле у кладилница и рекле ајде сеа да типуваме и да видиме дали твоите или моите ќе победат... И гинат луѓено тука на планетава денеска...
Никогаш немам речено дека научниците се богохулници, туку едноставно науката не ме интересира.
Мојата верба си ја чувам за себе и ниту се расправам, ниту наметнувам. Секој има избор да верува во тоа што го сака или да не верува.

Kajgana Shop

На врв Bottom