- Член од
- 26 септември 2007
- Мислења
- 89
- Поени од реакции
- 1
Јас би рекол а зошто да веруваме?? Религијата ни вели дека Мојсеј со еден обичен стап го преполовил морето, исто така ни говори дека Исус од празни корпи вадел риби неограничено. Не ми е јасно како тоа пред 2000 години било можно, а векови навака тоа е е научна фантастика. И ајде кажете ми вие како да верувам сега??? Дали да верувам дека Планетава била цела вода, кога се знае дека кога настанала била целата усвитена и жешка, па подоцна почнала да се лади, а исто така е докажано дека голем процент на земја е пропаднат под вода, па токму затоа денеска е 3/4 вода... Но она што мене не ми е јасно е тоа како можел Ное да направи тооооолкава голема арка во тоа време, и да ги збере сите животни во бродот (замислете си само колку би требало да биде голем тој брод), а денеска и најголеммиот брод што е конструиран е 50 пати помал од арката што постоела. Е сега ќе кажат верниците, со божја сила се е можно, али не ми е јасно каде ја видоа или осетија таа божја сила?? Убаво во една америчка анкета беа наведени земјите кои најмногу веруваат, и земјите кои најмалку веруваат во бог. Резултатот беше на прво место Шведска во неверници со 90%, па потоа Франција 87%, Германија 73%, Шпанија 65% итн... И беше установено дека најголем е бројот на верници во сиромашните земји и тоа како причина се наведува процентот на недоволно цивилизираност те.е укост на населението, како и големиот процент на сиромашни луѓе кои најчесто маката ја бараат во натприродната сила. Ете ова не беше моја или македонска анкета, лично од амерички институт беше спроведена, и точно се изнесени податоците. И ајде сеа кажете ми како да верурвам, кога докази дека не постои има многу, а докази дека постои ниеден, освен една книга која наречена Библија која според мене е иста како 1001 ноќ или Грчката митологија т.е. приказни и митови и ништо друго..