Опседноста на балканските народи со историјата...

• Креатор на темата Креатор на темата Bertone
  • Време на започнување Време на започнување
Да беа Балканците економски силни, ќе беа како оние од т.н Западна Ецраоп, т.е ќе си се смешкавме, ќе си се шеткавме и немаше да помислуваме што и како било, и немаше да се замараме едни со други, и сите заедно ќе им делевме ум на оние останатите...
Money makes the world go around!

Така е, немотијата прави хората озлобени и агресивни, в Западна Европа отдавна са преодолили различијата и гледат да се кооперират и да си с'трудничат все повече и повече. Ние тука гледаме само назаде, плјуеме се, псуваме се, делиме се и ставаме все по-бедни. Б'дештето е в кооперирането и с'трудничеството на Балканите. Трјабва да се гледа напред, а не назад. Ако се гледа назад ште се караме и ште си седиме в Гетото на Европа.:nenene:
А и проблем е, че политиците тука пишат историјата, а не учените историци. И всеки си ја преиначава по него му. Затова трјабва да се гледа смело напреде!

Да беа Балканците економски силни, ќе беа како оние од т.н Западна Ецраоп, т.е ќе си се смешкавме, ќе си се шеткавме и немаше да помислуваме што и како било, и немаше да се замараме едни со други, и сите заедно ќе им делевме ум на оние останатите...

Bas vaka e! Vidi gi germancite kolko malcinstva imat i kolku zemi imat izgubeno, ama tam nikoj ne se zamara so vakvi nesta. Tie si gledat zivota i ne im e gajle deka Lothringen e vo Francija ili deka Danzig veke e Gdansk.

A na balkanite tie malcinstva se kako bolest. Pa makedoncite vo Bugarija nemale nesto, a bugarite vo Srbija isto se represirani, Srbite vo Bosna, vlasite vo Makedonija...Aj dosta so tie gluposti, malcinstvata da se opravat , jebi ga veke nema totalitarni vladi na balkanot, nema i Milosevic i drugi slicni.

Всушност сите влади на Балканот се тотални и тука лежи главниот проблем.

Всушност сите влади на Балканот се тотални и тука лежи главниот проблем.

Odsekogas bile i odsekogas nekoj od "Evropa" gi vladeel ....nikogas... vo za mene poznatata modena istorija nemalo vistinska avtenticnost kaj nikogo......
Sega so EU samo ke se institucionalizira sostojbata.......zatoa i ova "dzvakanje" na nekoi zemji i narodi........so cel sto positno da se "rasitnat"...:):)!!
No toa ti e toa.......

Odsekogas bile i odsekogas nekoj od "Evropa" gi vladeel ....nikogas... vo za mene poznatata modena istorija nemalo vistinska avtenticnost kaj nikogo......
Sega so EU samo ke se institucionalizira sostojbata.......zatoa i ova "dzavakanje" na nekoi zemji i narodi........so cel sto positno da se "rasitnat"...:):)!!
No toa ti e toa.......

Ова тие џвакање или џавкање?

Така е, немотијата прави хората озлобени и агресивни, в Западна Европа отдавна са преодолили различијата и гледат да се кооперират и да си с'трудничат все повече и повече. Ние тука гледаме само назаде, плјуеме се, псуваме се, делиме се и ставаме все по-бедни. Б'дештето е в кооперирането и с'трудничеството на Балканите. Трјабва да се гледа напред, а не назад. Ако се гледа назад ште се караме и ште си седиме в Гетото на Европа.:nenene:
А и проблем е, че политиците тука пишат историјата, а не учените историци. И всеки си ја преиначава по него му. Затова трјабва да се гледа смело напреде!

:smir::smir::smir::smir::smir:

Ubava tema,mnogo e dobra ideata,ama nie na Balkana nema da se promenime.Na zapad vodeha 100 godishni voini,pa posle 1-va 2-ra swetska i razbraha shto s voina nishto nema da se reshi.Pa sega se otdali na priatelstvo,satrudnichestvo,ikonomichesko razvitie i uvelichavane na blagosastoianieto na narodo.Nie tuka oshte se delim,oshte za teritorii se razpravame,oshte se mrazim,vseki kopa grob na drugia...vreme e tova da se promeni...

Интересно
но некои работи не сум баш согласе со тебе Члену
балканот не е гето
победниците ја пишуваат историјата
делиме се како народи се делиме или делиме народ
епа јас имам нешто македонски народ па ја да по поделиме
делбите или струи се сосем природни појави
темава ми изгледа оптимистичко буренце но
ние сме подобри а вие не сте (мото на балканците)
народите не се познаваат и не се признаваат како такви
и тука е проблемот
ние или вие сме сите тука но зашто се игнорираме
некој лаже ами кој е тој
како што рече во европа народите веќе ги воочиле разликите но нашето делење не враќа назад
тие се поделиле но ние сме целина

Интересно
но некои работи не сум баш согласе со тебе Члену
балканот не е гето
победниците ја пишуваат историјата
делиме се како народи се делиме или делиме народ
епа јас имам нешто македонски народ па ја да по поделиме
делбите или струи се сосем природни појави
темава ми изгледа оптимистичко буренце но
ние сме подобри а вие не сте (мото на балканците)
народите не се познаваат и не се признаваат како такви
и тука е проблемот
ние или вие сме сите тука но зашто се игнорираме
некој лаже ами кој е тој
како што рече во европа народите веќе ги воочиле разликите но нашето делење не враќа назад
тие се поделиле но ние сме целина
да се надоврзам со твоето согледување ... и ако ја пратиш историјата на запад ќе видиш дека никој никого не оспорува и сите си имаат демократски права .Абе луѓе се додека не ми ја признаат МАКЕДОНИЈА и МАКЕДОНСКОТО МИНАТО и да имам полн стомак , ќе ми се превртува во него . Ај , малку свест ! Никој не бара територија ,си го барам правото да бидам МАКЕДОНЕЦ КАДЕ И ДА СУМ !Сакам да зборувам МАКЕДОНСКИ и никој да не ми рече (ова е друг јазик ). Сакам сите да ја прифатат мојата РЕАЛНОСТ , мојата реалност е МАКЕДОНИЈА .

Kolku ubavo ke bese makedoncite da bea opsednati so svojata istorija, barem ke ja znaea i ke ja odbranea:(

http://forum.kajgana.com/showthread.php?p=911296#post911296
Напишано од Струмикс

Потполно се согласувамкога не можеме да им се пофалиме на светот со сегашноста која е трегична бараме утеха во историјата и се разбира на Балканот сите мислиме дака сме најголеми
Кога ке зајакнеме економски сите на Балканот нема толку да се вртиме назад

Балкаснките народи се опседнати со историја од една проста причина: имаат историја

Богато минато, религии, кралеви, философи, освојувачи, прастари цивилизации, писма.. во време кога за преостанатиот дел од светот и не се знаело, освен оние домордни племиња кои самите живееле таму некаде

крстопат на цивилизациите, затоа е толку замрсено. што по автоматизам не значи дека не треба да бидеме опседнати, или така некако

напротив. да се знае кој сме, што сме и од каде сме

Оставете ја историјата и погледнете во иднината....тоа беа зборовите на универзитетскиот професор од Пиреа-Аристотел Цампарис, во емисијата „Гласот на народот„ во која гостуваше нашиот историчар проф.Никола Жежов.
(инаку грчкиот професор е продеолжена рака на проф.Евангелос Кофос-кој е најголемиот АНТИМАКЕДОНИСТ).
Тој истиот антимакедонист се занимава многу години со „македонското прашање„.

Оставете ја историјата и погледнете во иднината....тоа беа зборовите на универзитетскиот професор од Пиреа-Аристотел Цампарис, во емисијата „Гласот на народот„ во која гостуваше нашиот историчар проф.Никола Жежов.
(инаку грчкиот професор е продеолжена рака на проф.Евангелос Кофос-кој е најголемиот АНТИМАКЕДОНИСТ).
Тој истиот антимакедонист се занимава многу години со „македонското прашање„.

Хехе, нашиот Жежов го попари во емисијата, кога почна аргументирано историски да го ренда.

Многу мерак ми направи историчаров, многу го ценам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom