Масони

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Немав намера да пишувам, но ја уочив следнава контрадикторност. Дали Кроули бил или не масон, затоа што еднаш се тврди дека бил, а друг пат дека небил!
Тоа што основачот на ОТО (Алистер Кроули) бил масон, не значи дека неговата нова организација е поврзана со масонството или дека некогаш била. Тоа што на ОТО им се сака да си мислат (а и светот да мисли) дека биле дел од масонството некогаш - тоа си е нивни проблем и недостаток на самодоверба веројатно...
Наркоманските испади на Кроули и неговата фасцинација со масонеријата се негов проблем, но тој никогаш не бил член на ниедна регуларна масонска ложа, а единствено на некаква квази ложа во Мексико, па после се чудел зошто во ниедна легална ложа во Европа не го примаат.
Денешната претензија на членовите на ОТО дека имаат врска со масонеријата е помалку бизарна, затоа што основните принципи на масонеријата и на ОТО се не само различни, туку и доста спротивни. Идејата дека и двете се иницијатски друштва и затоа едното е поврзано со другото е смешна, затоа што има илјадници иницијатски друштва по светов, секое со своите обележја и разлики. Потребата да се претставуваат себе си како масони (не знам само какви, со оглед на тоа што НЕ СЕ членови на ниедна регуларна масонска ложа), доволно зборува за вредностите на нивната организација.
http://forum.kajgana.com/showthread.php?834-Масони&p=3744366&viewfull=1#post3744366
Ако Кроули бил квази масон, зошто во првиот случај не го кажа тоа, туку јасно кажа "бил масон" и дека неговата "нова" организација не е поврзана со масонството! Што исто така е невистина, бидејќи О.Т.О не е негова организација, тој само бил член на О.Т.О а не нејзин основач!

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Ipsissimus - благодарам за забелешката.
Го имам објаснувано ова, но е расфрлено низ форумот...
Алистер Кроули - не бил регуларен масон, односно никогаш не бил член на регуларна масонска ложа. Тоа значи - не бил масон.
Проблемот е што бил член на некаква квази-масонска организација, и самиот бил убеден дека е масон (нешто што требало да го појаснам во постот каде што сум го напишал тоа што го цитираш). Сепак - текстот е во одговор на тоа дека ОТО е поврзана со масонеријата, врз основа на тврдењата дека Кроули бил масон. Дури и некој да е регуларен масон, ако формира некаква организација, не значи дека новата организација е масонска.
Кроули, иако не е основач на ОТО е главниот идеолог и ја менува организацијата од корен. Така што - доста валидно е да се каже дека е "негова" организација.
shapeless - не, не се тоа имињата - зборовите имаат симболичко значење.

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.085
Поени од реакции
1.254
zidarski, зошто големата ложа на масоните во Скопје не одговараат на ниту едно прашање кога ќе се поставува преку маил?????
А немат ни телефон ни ништо,само маил си имат, а не даваат одговори. Дали маилот е така пишувано туку да се речи, немам намера да станам масон,но чисто така ме интересира информативно за некои прашања,ама тие не ми одговараат ништо, например другарми исто така ги прашуваше преку маил ама не сврши работа,како да контактира со нив? и како да стане масон,бидејки имаше читано многу книги за масоните и имаше знаење за нив а во едно студира,односно сега е на магистерски студии во Украина,но тие не одговориле ништо,,,е сега по која логика постои сајтот и маилот на големата ложа?????

http://www.glm.org.mk/mk/

???????????????????????????????????????????

пссс и уште едно прашање?? Дали тие' што сакат да бидат масони во Македонија, а во едно ако бидат примени од страна на македонската масонска ложа во Скопје,, дали тие се обврзани да знаат англиски и старо-англиски јазик, уствари пред да бидат примени,дали се бара тоа??????

karlovic

имам срце ама имам и фрижидер
Член од
5 ноември 2010
Мислења
616
Поени од реакции
161
ејј другарче..кој бара да знаеш за масоните,ако си добра женска си масон,ако си богат маж си масон
ротари клуб добра пичка држи:)

Член од
17 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
34
zidarski, зошто големата ложа на масоните во Скопје не одговараат на ниту едно прашање кога ќе се поставува преку маил?????
А немат ни телефон ни ништо,само маил си имат, а не даваат одговори. Дали маилот е така пишувано туку да се речи, немам намера да станам масон,но чисто така ме интересира информативно за некои прашања,ама тие не ми одговараат ништо, например другарми исто така ги прашуваше преку маил ама не сврши работа,како да контактира со нив? и како да стане масон,бидејки имаше читано многу книги за масоните и имаше знаење за нив а во едно студира,односно сега е на магистерски студии во Украина,но тие не одговориле ништо,,,е сега по која логика постои сајтот и маилот на големата ложа?????

http://www.glm.org.mk/mk/

???????????????????????????????????????????

пссс и уште едно прашање?? Дали тие' што сакат да бидат масони во Македонија, а во едно ако бидат примени од страна на македонската масонска ложа во Скопје,, дали тие се обврзани да знаат англиски и старо-англиски јазик, уствари пред да бидат примени,дали се бара тоа??????
OON-znaci od informaciite koi jas gi imam i mozam da gi spodelam so vas ke kazam deka ima problem so odrzuvanje na sajtot no toa e sekundarno primarno e deka koj saka da go najde ona sto go bara ke si vlozi soodveten trud i ke go pronajde toa sto go bara.Da fakt e deka kaj nas vo MK masonerijata e podzatvorena no toa e zaradi toa sto e relativno mlada i gi preoduva detskite godini od postoenje sto ke rece deka e i dosta ranliva od razno razni nekulturni personi.Za rabotenjeto vo lozite imas navedeno i na sajtot na GLM deka samo vo edna se raboti na angliski vo ostanatite e na makedonski.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
OON-znaci od informaciite koi jas gi imam i mozam da gi spodelam so vas ke kazam deka ima problem so odrzuvanje na sajtot no toa e sekundarno primarno e deka koj saka da go najde ona sto go bara ke si vlozi soodveten trud i ke go pronajde toa sto go bara.Da fakt e deka kaj nas vo MK masonerijata e podzatvorena no toa e zaradi toa sto e relativno mlada i gi preoduva detskite godini od postoenje sto ke rece deka e i dosta ranliva od razno razni nekulturni personi.Za rabotenjeto vo lozite imas navedeno i na sajtot na GLM deka samo vo edna se raboti na angliski vo ostanatite e na makedonski.
Дали е точно дека доколку кандидатот има некој физички недостаток нема да му биде дозволено да биде масон?

--ТИГАР--

Фино :)
Член од
3 октомври 2009
Мислења
175
Поени од реакции
3
Малку оф.топик..
Јас мисламдека има вкупно 7 масони во светот...
И се верува дека тие го држеле светот
-е сега колку е вистина ни јас незнам :)

Член од
17 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
34
Tigar-Do kolku kazewse 7 milioni ke bese poblisku do cifrata.Mislam neumesno e posle tolku mnogu strani pisuvanje na forumov da se iznesuvaat vakvi nesta??I posle ke ima cudenje zosto GLM e tolku rigidna i zatvorena!!!
Tocno e deka dokolku kandidatot ima fizicki nedostatok nema da moze da bide mason poradi opravdani pricini koi se poznati na site aspiranti za vlez vo masonerijata koi imaat malku podprocitano za uslovite.

Член од
20 октомври 2009
Мислења
38
Поени од реакции
0
Зашто го имаш "All seeing eye" на аватар ? Бтв мислам дека луѓе како масоните и илуминатите треба да се истребат :D

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Зашто го имаш "All seeing eye" на аватар ? Бтв мислам дека луѓе како масоните и илуминатите треба да се истребат :D
Затоа што не сум слепец како одредени поединци кој мислат дека истребувањето е решение за се!

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Може ли да ги посочиш тие причини?
За жал, директно посочување на причините, ќе доведе до претерано отворена дискусија за детаљи кои се премногу лични и не се дискутираат јавно.
Но, ќе објаснам најопшто што можам.
Во ѕидарските гилдии, секој кандидат морало да биде здрав - и физички и ментално. Физички, за да може да работи, ментално, за да може да ја разбере суштината на работата.
Имајќи во предвид дека станува збор за доцниот среден век (кога се формирани масонските ложи и нивните правила), физичките и менталните недостатоци навистина претставувале огромна пречка за некој да може да биде член.
Но - денес, речиси за секаков физички недостаток (освен многу малку исклучоци), може да се добие специјална дозвола од страна на Големата Ложа и да се иницира кандидатот.

Имаше прашање за сајтот на Големата Ложа на Македонија.
МНОГУ ПАТИ имам повторено - не сум член на Големата Ложа на Македонија (ниту пак некој од учесниците на овој форум е!!!) - и не можеме да зборуваме во нивно име. Имам детално објаснето зошто ложата во Македонија е позатворена и повнимателна во однос на примањето на членови или во однос на јавната комуникација, но зошто не одговориле на еден или на друг маил - тоа не можам да го одговорам. Имајте во предвид дека сигурно десетици луѓе дневно праќаат секакви маилови на нивната адреса - прашањето тогаш е - зошто би ви одговориле токму вам?!

\m/arko

A place where the beer flows like wine...
Член од
15 јануари 2008
Мислења
6.357
Поени од реакции
790
Tigar-Do kolku kazewse 7 milioni ke bese poblisku do cifrata.Mislam neumesno e posle tolku mnogu strani pisuvanje na forumov da se iznesuvaat vakvi nesta??I posle ke ima cudenje zosto GLM e tolku rigidna i zatvorena!!!
Tocno e deka dokolku kandidatot ima fizicki nedostatok nema da moze da bide mason poradi opravdani pricini koi se poznati na site aspiranti za vlez vo masonerijata koi imaat malku podprocitano za uslovite.
A што ако типот е во право а ти не си? Што ако претходниве страни се само безвезни муабети? Што ако тие масони не "вртат" за нивното постоење. И имам уште 1000 "Што ако?"

Член од
17 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
34
ajde generalno ke kazam deka sem umstveni aktivnosti imas i fizicki aktivnosti koi ne se kojznae kolku no sepak kako lice so hendikep mozebi nema da bide vo moznost da gi izvrsi istite(merka na pretpazlivost ako taka moze da se kaze).Znaci mora covek da e zdrav i psihicki i fizicki.

--- надополнето ---

A што ако типот е во право а ти не си? Што ако претходниве страни се само безвезни муабети? Што ако тие масони не "вртат" за нивното постоење. И имам уште 1000 "Што ако?"
OK si e tvoeto SHTO AKO sekoj si ima pravo da si zazema svoj stav,no jas samiot sebe si ne mozam da se vrtam i ako jas ne znam sto sum i mi treba nekoj drug da me opravi .....Ako procita na forumot vnimatelno ke najdese deka tuka sme samo 2ca makedonci masoni i toa i obajcata ne pripagjame na GLM .(Kanada i USA).I veruvaj mi tuka sme za da podpomogneme na site onie koi izvorno sakaat da dobijat nekoi informacii a ne za da vrtime nekogo!!!!

Kajgana Shop

На врв Bottom