Дали Скопје треба да биде главен град на Р.Македонија?

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Bitola treba da bide glaven grad. Ima istorija, a i vo tursko bil glaven grad na togasnata oblast Makedonija. A i ke bidem eden cekor poblisku do EU, grcija ni e na 15 Km.

Сакаш да кажеш Скопје нема историја? И близината до Грција е еден од најглупите аргументи евр ред... И другар ми од средно шо седевме у иста клупа секогаш имаше петки, а ја се бунев како тоа седам толку блиску до него а јас неам петка. Секому според заслугите

Skopje ima istoria poise od site gradovi zaedno Skopje e edno i edno ke ostane!!A za glaven grad dali da bide...sekako deka ke bide zs sme najgolem grad i najdobar koj me podrzuva?

А бе што се карате како деца мали за играчка! Како вие ќе добиете нешто ака Скопје или Битола бидат главни градови!
Реално гледано Скопје е пренатрупан, се е таму и ги жалам луѓето што живеат таму зошто квалитетот на живот е на најниско можно ниво во цела Македонија! Огромно загадување(цела индустрија е таму, сообраќаен метеж и огромен број превозни средства иако сообраќајниците се правени за пред 20-30 години, односно за тогашните потреби на градот), се јавува депопулација во државава(сите одат да живеат во Скопје зошто другите места се запуштаат од страна на државата), огромна бучава(влијае на здравјето и квалитетот на животот, предизвикува поголема појава на срцеви заболувања и слично).
Значи да не ме разберете погрешно, треба да се води сметка и за луѓето кои што живеат таму, и тие не се криви за се што се слушува, крива е државата!
Треба да го следиме примерот на високоразвиените земји, каде индустријата е рамномерно распоредена низ цела држава, најголемиот град не е секогаш и главен(САД, Германија, Швајцарија, Холандија, Австрија, Канада, Аустралија и.т.н.). Значи треба да се распоредат сите гранки(индустрија, образование, министерства, култура, земјоделство, сточарство и слично-не ми текнуваат сите во моментов) рамномерно.
Сите велат дека имаме сонце и дека имаме одлишни услови за развој на земјоделство ама кој ќе произведува кога сите одат за Скопје и пак ќе треба да вршиме увоз и да имаме излив на девизни средства надвор од државата наместо да останата кај нас! Се надевам дека ме свативте на што алудирам! Инаку не ми смета Скопје да е главен град!

А бе што се карате како деца мали за играчка! Како вие ќе добиете нешто ака Скопје или Битола бидат главни градови!
Реално гледано Скопје е пренатрупан, се е таму и ги жалам луѓето што живеат таму зошто квалитетот на живот е на најниско можно ниво во цела Македонија! Огромно загадување(цела индустрија е таму, сообраќаен метеж и огромен број превозни средства иако сообраќајниците се правени за пред 20-30 години, односно за тогашните потреби на градот), се јавува депопулација во државава(сите одат да живеат во Скопје зошто другите места се запуштаат од страна на државата), огромна бучава(влијае на здравјето и квалитетот на животот, предизвикува поголема појава на срцеви заболувања и слично).
Значи да не ме разберете погрешно, треба да се води сметка и за луѓето кои што живеат таму, и тие не се криви за се што се слушува, крива е државата!
Треба да го следиме примерот на високоразвиените земји, каде индустријата е рамномерно распоредена низ цела држава, најголемиот град не е секогаш и главен(САД, Германија, Швајцарија, Холандија, Австрија, Канада, Аустралија и.т.н.). Значи треба да се распоредат сите гранки(индустрија, образование, министерства, култура, земјоделство, сточарство и слично-не ми текнуваат сите во моментов) рамномерно.
Сите велат дека имаме сонце и дека имаме одлишни услови за развој на земјоделство ама кој ќе произведува кога сите одат за Скопје и пак ќе треба да вршиме увоз и да имаме излив на девизни средства надвор од државата наместо да останата кај нас! Се надевам дека ме свативте на што алудирам! Инаку не ми смета Скопје да е главен град!
Јас барем, фантастично те разбрав, и се сложувам комплетно. А кога сите ќе дојдат во Скопје, ја ќе се заакам некаде кај Аквадуктот, некаде после Бардовци, ќе купам земја и ќе садам компир (или шо и да расте таму) :)

Супер напишано.
Е сега ме мрзи да барам на почеток ама мислам дека идејата на Мисирков кога ја отвори темата беше дали да остани? АМА со цел дали ако се смени главниот град ќе има развој на останатиот дел од земјата. Да се направи потег со кој ќе се децентрализираат работите шо ги наброја.

Во Моментов Скопје треба да бди главен град на Македонија

Токму затоа пријателе Скопје е единствено. Пцуењето на семафор, фаќање сеир при сообраќајка, фрлање ишарети на ул. Македонија, чекање пред Fresh, јадење симит во Чаир во 4 сабајле, купување петарди на Плоштад, жвалавење на клупа во Парк, белите говна во мај од тополите, силното сонце во јануари, место за паркинг=jack pot, дупките на улиците, пред новогодишна треска, новогодишна треска, Valentine's day треска, осмомартовска, пред матурска треска...
Скопскиот дух прави овој град да е главен град.

Не треба да биде, ама е. Којзнае странци кога идат што помислуваат....Во Скопје, елитата и „убавината“ се во центарот. Се околу, (имам сретнато рушени куќи и продавници во близина) е знак за неестетичност и несреденост...Може пола Македонија е во Скопје (и да, одеднаш СИТЕ се скопјани) ама што дека? Градот не чиниииии...Единствено, факултетот си го сакам.

Градот не чиниииии...Единствено, факултетот си го сакам.

А токму факултетот заедно со уште пар... стотина градби е една од наидиотските градби. Но повторно, љубовта не познава граници... љубовта е слепа, и др. сл. што се учи на факултет. :helou:

А токму факултетот заедно со уште пар... стотина градби е една од наидиотските градби. Но повторно, љубовта не познава граници... љубовта е слепа, и др. сл. што се учи на факултет. :helou:

Блек Лили пази што збориш за Скопје Виктор ќе се изнервира па *ршум ќе почне да праи и да се лути и ред други ствари... за него скопје е најубавиот град...

Ни моментално ни во иднина Скопје не треба да биде главен град... заш не ојме по примерот на Бразил и за главен град да тупосаме некој рецимо од Источна Македонија... Барем луѓето ќе видат бел ден таму

Абе не се расправајте , да си направиме шема на секои 2 години да мењаме главен град , нека и се раздени на цела Македонија :vozbud:

Блек Лили пази што збориш за Скопје Виктор ќе се изнервира па *ршум ќе почне да праи и да се лути и ред други ствари... за него скопје е најубавиот град...

Ни моментално ни во иднина Скопје не треба да биде главен град... заш не ојме по примерот на Бразил и за главен град да тупосаме некој рецимо од Источна Македонија... Барем луѓето ќе видат бел ден таму

Неможе тоа зашо така па Ѕинго ќе испадне градоначалник на главен град:smir:
Останатите источни градови мнозинството од населението се попишува како бугарско, а и да биде главен град некој друг пак сите ќе сакаат во Скопје да бидат главни:smir:

Неможе тоа зашо така па Ѕинго ќе испадне градоначалник на главен град:smir:
Останатите источни градови мнозинството од населението се попишува како бугарско, а и да биде главен град некој друг пак сите ќе сакаат во Скопје да бидат главни:smir:

Јас сум од источна Македонија од Штип,па никој не е деклариран како бугарин.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom