Масони

Член од
10 јануари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
3
BLIND-toa ke bide najdobro da go prasas zidarski....spored mene valjda se smeta za tajna organizacija zatoa sto nikoj ne znae sto se slucuva koga masonite ke se zatvorat vo lozite i koga gi pravat obredite---tolku mozev da ti pomognam od moeto znaenje za masonite:salut:
 
Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Па освен анти-масоните и незапознаените, никој друг на светов не го смета масонството за тајна организација.
Масонството е јавна организација, која има одредени тајни, како и секоја една организација или општествена клетка.
Јавна е затоа што речиси секоја Голема Ложа во светов има своја веб-страница и контакт, повеќето дури имаат и адреса. Поголемиот дел од ложите во светот дури имаат веб страница на која се изложени датите на кој се состанува и локацијата каде што се состанува. Целта е ако некој сака да се информира повеќе - да отиде на соодветниот ден.
Право на секој еден член е да каже дали е член или да не го каже тоа. Тоа е основно човеково право. Исто е и со членовите на партиите - уставот на речиси секоја една земја им гарантира дека тоа е нивна приватна работа и дека ако сакаат да го декларираат јавно членството можат, но ако не сакаат никој нема право да го прави тоа во нивно име.
Да, точно - кога сме на затворен состанок, јавноста не знае што точно правиме. Тоа е само за оние кои се дел од ложата.
Но истотака - кога Скопска Пивара има состанок на бордот на директори, освен членовите на бордот, никој друг не е присутен, и јас сеуште не сум прочитал никаде некој да кука околу тој факт и да бара што тоа они кријат кога се состануваат зад затворени врати.
Кога со вашето семејство дискутирате за работи кои го засегаат само вашето семејство, не ги викате комшиите да ве слушаат. Истото го правиме и ние - ние сме едно семејство (доста буквално), кое дискутира работи кои се од многу приватен карактер и треба да останат само во тоа семејство.
Следниот пат кога ќе имате семејна вечера и ќе правите озбилен муабет - провери дали некој ве обвинува вас за заговор против светот...:toe:

Сега едно доста побитно прашање... зошто откога постои масонството има контроверзии околу него...?
Што претставува една ложа? Собир на луѓе кои ја ценат слободата (личната и општествената), правото на избор, еднаквоста на сите луѓе - пред се друго.
Имај во предвид во кои услови настанува (во оној вид во кој го имаме и денес) - во текот на 17-тиот и се официјализира во 18-тиот век.
Тоа е време на големи промени. Време кога се излегува од темното доба на суеверијата, кога науката почнува да завладејува со светот, кога разумот се поставува над претпоставките, кога се почнува со сериозни проучувања во секоја една област. Тоа е времето во кое се создаваат првите енциклопедии, првите научни расправи (од современ тип), време во кое се поставуваат основите на целата денешна наука, литература, уметност. Тоа е време во кое се менува општественото уредување - и од еден полу-робовладетелски систем, односно феудализмот, се преминува кон еден доста подемократски систем.
Сите овие идеи се создадени од луѓе кои биле масони. Луѓе кои верувале во подобра иднина, кои верувале во подобар свет. Исак Њутон, Моцарт, Робеспјер, Дидро, Волтер, Гете... безброј други, кои не правеле некакви заговори и организирани темни сценарија - а со својот труд, со своите лични убедувања и верувања - сметале дека општото добро е пред личното.
Се разбира - тоа не било во интерес на никој од тогашните власти - ниту световната (монархиите), ниту црковната (пред се папството). Соодветно - се создаваат измислени приказни, сатанистички врски кои не постојат, разни баба-роги кои требало да го заплашат народот и да ги оцрнат оние кои се стремеле кон промени.
Не е проблем што тоа постоело во 18-ти век, кога имало една општа необразованост, проблем е што денес, во 21 век, кога огромни фондови на знаење се на само еден клик растојание, сеуште има луѓе кои не се во состојба да проверат најосновни факти и податоци и да си изградат сопствено мислење, затоа што им е полесно да го следат туѓото. Полесно се вика "Уа" кога си во група...
 
Член од
10 јануари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
3
pravo da ti kazam zidarski ke pocnam da ti veruvam oti gledam za kolku kratko vreme mi odgovaras na prasanjava
znaci stvarno imas poznavanje od temava na forumov
a ja siroma vrska nemam-a i mnogu mi e zal so ne znam ama ke gledam vo bliska idnina da naucam nesto poveke....fala:salut:
 
Член од
17 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
34
Hehehehehe

Да ви препорачам една книга Vilijam Saton - Iluminati. Книгата изобилува со историски податоци од создавањето на илумиинатите, како од пред нашата ера се започнало обожувањето на сатаната и како сета таа традиција се продолжува до денешнава нова доба, се разбира дека порано биле нарекувани со други имиња и се појавувале во различни форми како секти, магии ,култови кои го обожуваат сонцето и некои богови но во сета основа како и кај нив и кај денешните илуминати и масони лежи обожување на сатаната и воведување нов светски поредок во кој ке ја има еден апсолутната власт а тоа е доагањето на антихристот .
Izvinete mi no nemozev a da ne se nasmejam,ve molam znaete i samite deka knigi pisuvaat sekakvi luge vodeni od ideja kako da se dojde do pari.Na citatelite im ostanuva dali knigata ke ja stavat vo svojata biblioteka ili ke zavrsi za potpaluvanje na ogin.Sevo ova sto go iznesovte ama bas nema nikakva vrska so vistinata a ako mislite deka 100 pati iskazana laga stanuva vistina se lazete.Ve molam samo prosirete go repertoarot na knigi za citanje i ke najdete i druga strana na medalot.Uh za malku ke zaboravev Iluminati ne e=na Masoni.Prvite se crnite ovci koi se zgasnati kratko vreme po nivnoto pojavuvanje.
 
Член од
10 јануари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
3
ok somoteitbe....
jas eve sega pocnav zemav nekoj knigi da citam za masonite,iluminatite i takvi nekoi luge koi na nekoj nacin vladeat so svetot(a ne znam na koj nacin i zatoa pocnav da citam)eve ti ako znaes nesto poveke pisi koja e razlikata megu niv....primer:salut:
 
Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Мислам дека јас веќе објаснив што се Илуминатите... ајде уште еднаш, штом се отвора повторно тоа прашање.
Илуминати - е група, друштво, формирано од Адам Вајшаупт. Основачите на организацијата се масони! Причината за формирањето на групата е наводно подлабоко езотеричко проучување, особено на кабалистички идеи. Но... многу бргу по формирањето, почнуваат да се занимаваат со политика и тоа доста отворено. Да не забораваме, ова е во 1780-тите години, кога се случуваат доста промени во Европа и во Светот. Во Америка веќе е на големо во тек борбата за независност. Во Англија веќе се поминати големите промени и општеството е доста подемократски уредено. Холандија одамна е веќе демократија и е укинат феудализмот. Во Франција, секој момент ќе се случи Големата Револуција... Германија од друга страна е доста побавна во овие промени, особено Баварија (каде што се наоѓаат Илуминатите).
Вајшаупт има доста крајни идеи, не само во врска со политичкото уредување, туку и во врска со начинот на кој треба да се извршува политичката активност. Неговите јавни пројави водат до тоа да биде исклучен од масонската ложа! Со тоа - и тој и сите членови на неговата организација, престануваат да бидат масони.
Владетелот на Баварија, самиот масон, ја забранува целосно организацијата на Вајшаупт и апси поголем дел од членовите, под обвинување на заговор против власта. Вајшаупт пребегнува во Швајцарија, оттаму во Шведска, но тоа е крај на неговите активности. Престанува да постои фамозната организација Илуминати, некаде кон крајот на 1780-тите. Зад себе остава напишани и објавени 3 книги, поголемиот дел од напишаното се однесува на неговите политички идеи.
Е сега... од каде денес толку многу се зборува за оваа организација?
Има неколку извори за нивната актуелност, сите од 19-тиот век. Ниеден од тие извори не е ниту историски, ниту фактографски издржан и уште во нивно време било докажано дека тоа што е напишано е фалсификат или чиста измислица.
Еден од нив е Лео Таксил - шарлатан, автор на крими романчиња и конспирациски книги од крајот на 19-тиот век, во Париз. Пишува серија на книги за масоните, каде што главни играчи се илуминатите. Тој го воведува познатиот мит за Бафомет и познатата слика за него, повикувајќи се наводно на докази од католичката црква користени при судењата на Темпларите. Се разбира - такви докази не постојат, ниту некогаш постоеле - но неуките маси во Париз тоа не го знаат... Не само тоа - ами тој пишува во своите книги како зборува со духот на некоја вештица, која е божица на масоните и која директно комуницира со духот на Алберт Пајк (починат во тоа време), и која директно го пренела во текот на една вечер преку Атлантскиот Океан во Америка за да се сретне со духот на Пајк, а во друга книга го одвела во длабочините на пеколот, за да види како изгледа следниот живот...
Хм... Значи... автор кој го напишал сево ова (а и уште многу други глупости од овој тип) се зема и ден денес како релевантен извор на информации?!?!?!
Неколку години трае неговата слава, но станува премногу славен. Книгите стануваат премногу актуелни и читателите веќе сакаат да се сретнат на живо со него и уште повеќе - бараат од него да ја покаже таа вештерка (божица) со која зборува и од која му се сите информации за Илуминати, Масони и се останато... Тој оди дотаму што на неколку пати свикува конференции на кои објавува дека ќе ја донесе, но се разбира - ги откажува подоцна. На крај, не можејќи да даде никаков доказ за своите книги, ЈАВНО признава дека сето тоа било измислица. Против него е покрената судска постапка за заведување на народните маси!
И ден денес - 90% од приказните за сатанистичката поврзаност на илуминатите, всушност потекнува од овој извор. Сами преценете дали има смисла да се верува и да се сфати сериозно.
Втората линија на приказни во врска со Илуминатите и Масоните потекнува од прочуените Протоколи на Сионските Мудреци... Истотака - измислица, која е докажано дека е чист фалсификат уште во времето кога е објавена!
Сепак - тоа не спречува илјадници автори и ден денес да се повикуваат на тие писанија, и да велат дека - ете, масоните ве лажат и сакаат да ве убедат дека е тоа измислица.
Проблемот во таа теорија пак е во тоа што не масони, а лингвисти имаат докажано, многу едноставно и со многу јасни, конкретни, непобитни докази, кои стојат на располагање на секој кој малку повеќе разбира од структурата на јазикот и пишувањето. Но, се разбира - обичниот народ, масите не се такви и соодветно, полесно им е да ја примат теоријата на заговор која овие таканаречени протоколи ја промовираат.
Инаку - протоколите се однесуваат на Масонско, Илуминистичко, Еврејски заговор против светот. Оттаму е кованицата Јудео-Масонство, која се користи потоа од Франко, Хитлер и Мусолини.
Само што - протоколите се препишани од неколку претходни текстови, кои се однесуваат на сосема други теми и имаат сосема други "негативци". Основата ја зема од француски текст напишан во 1860-тите години, каде што не се ни спомнуваат евреи, уште помалку масони, а се однесува на комунистите и на штотуку актуелизираната Интернационала. Протоколите имаат буквално цели пасоси, па дури и страници директно препишани од овој текст, само со промена на негативецот. Има и препишување од неколку други текстови.
Како што реков - тоа не ги спречува шпекулантите и шарлатаните да ги цитираат во последниве 100 години како да се чиста вистина и непобитен факт.

Ќе дадам само еден пример. Тоа е како денес да напишете книга, во која ќе кажете дека Никола Груевски (се извинувам што употребувам конкретно име) има натприродна моќ и дека на тој начин ги добива изборите, и не само тоа, ами за време на интервјуата, прави некаков магиски ритуал, со кој ги хипнотизира гледачите, за потоа да може да испрати кај нив духови и да влијае врз нивниот живот. Се разбира, ова ќе го поткрепите со конкретни случки и сведоштва од прва рака, како и од луѓето кои му помогнале да го постигне тоа, но потоа се одметнале од него, кога виделе дека го злоупотребува.
И после 100 години, некој да ја земе оваа книга, и да ја препишува како официјална верзија и да ја раскажува како историја.
Отприлика исто е... (иако сум сигурен дека денес може да се најдат барем 100-тина будали кои директно се во состојба да поверуваат во примерот кој го наведов со премиерот и се апсолутно убедени дека е тоа чиста вистина!:uvo:)

Така да - секогаш, што и да прочитате што се базира на шпекулација, споредете го со неколку извори и со различни автори, но пред се - проверувајте ги основните факти кои се наведени во напишаното!
 

аце_шваба

ГОРД ВУЈКО
Член од
10 септември 2008
Мислења
1.512
Поени од реакции
45
.........Луѓе кои верувале во подобра иднина, кои верувале во подобар свет. Исак Њутон, Моцарт, Робеспјер, Дидро, Волтер, Гете... безброј други, кои не правеле некакви заговори и организирани темни сценарија.......
ти читам многу објаснувања наназад и ме воодушевуваш
ама за болтираното мислам дека грешиш
ако мислиш на Робеспјер - оној властодржец после Големата Француска буржоаска револуција, кој ги наместил своите (некогашни) соборци и истомисленици па потоа јавно ги егзекутирал со цел за да се докопа до власта (според некои и да ја уништи буржоаската конкуренција) - многу грешиш, извршил еден куп заговори (успешни), масакрирал невини луѓе, им го свртел грбот на пролетерите кои се бореле за него и идеалите кој тој ги поставил, за кои мора да признаам се доста напредни за тоа време, сепак извршил дела кои според мене се големи предавства (спрема неговите соборци и поддржувачи), тоа се одлики кои не им доликуваат на луѓе какви што ги претставуваш ти

доколку мислиш на некој друг робеспјер извини за долгиот текст:smir::vozbud:
 
Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Не, се однесува на истиот. Тој ја има судбината на уште неколку познати масони, кои почнуваат со чисти идеи и срца, за потоа да се замешаат во неадекватна политика и борба за власт...
Во конкретниов случај - можеме на долго и на широко да спориме околу тоа дали тоа што го направил било неопходно (не велам оправдано!) или не. Односно - дали едноставно морал да го изведе тоа на тој начин.
Многу слична ситуација во Франција има по завршувањето на германската окупација во втората светска војна - почнува страшен колеж меѓу различните фракции на движењето на отпорот... секој секого убива - комунисти, буржуи, националисти, социјалисти, анархисти, па дури и обновени ројалисти... се стигнува до вистинска граѓанска војна во продолжение на 3 месеци.
На крај - Де Гол ја праќа армијата, ги растрелува речиси сите кои имаат оружје в рака и воведува ред и поредок во земјата. Страшно многу невини луѓе загинале во тоа "воведување мир" (нешто слично на народните судови во Југославија). Дали постапил правилно и ја спасил земјата од расцепување и од уште една војна (која се случува во Грција на пример) или убил еден куп невини луѓе?
Повторно велам - не го оправдувам Робеспјер, и осудувам секоја таква постапка! Многу масони се откажуваат од него заради тоа уште во негово време. Прашањето е дали може еднострано да се гледа тоа што го направил или треба да се запраша човек - што ќе се случело ако не постапел така?
 

аце_шваба

ГОРД ВУЈКО
Член од
10 септември 2008
Мислења
1.512
Поени од реакции
45
од тоа што го имам читано (главно белетристика) неможам баш со сигурност да кажам
ја поддржувам идејата да се направи мало зло за големо добро, или целта ги оправдува средствата, ама според мене(и она што сум го прочитал) е многу предавнички, ниско, подло, неморално, злобно, итн итн да го убиеш тој што доброволно (своевремено) би загинал за тебе

знам дека поставил многу идеи и идеали без кои денешното модерно општество не би изгледало како што изгледа и според мои заклучоци бил далеку пред своето време

зборот ми беше дека шаренилото од бело со црни точки сепак не е бело
 
Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Видиш - јас не ја оправдувам идејата за мало и големо зло итн... :kesa:
Сметам дека тој направил дела кои се срам за еден извонреден интелектуалец каков што бил... сепак - тоа е една од оние ситуации - каде што како и да се постапело во тоа време немало да има правилно решение. Како впрочем после секоја револуција.
Никогаш не сум тврдел дека се е бело. Напротив - има еден куп масони, кои отстапуваат од масонската идеја. Туку што напишав прилично долг текст за Вајшаупт на пример... има барем десетина многу познати примери на такви "отстапки" од идејата.
(патем - Робеспјер го ставив во групата погоре, од аспект на автор и филозоф, не политичар - превид од моја страна во контекст на останатите спомнати имиња и на фактот што е попознат по негативниот контекст на неговата биографија).
 

аце_шваба

ГОРД ВУЈКО
Член од
10 септември 2008
Мислења
1.512
Поени од реакции
45
човек со тебе можам до утре да разговарам и пак нема да ми иде доста
толку многу работи имам да те прашам
ама здравје во некоја наредна прилика
сега одам да спијам
добра ноќ
 
Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Секогаш расположен за квалитетна дискусија. :salut:
 
Член од
17 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
34
Posle dosta obemnoto izlaganje na Zidarski ne mi ostanuva nisto drugo osven da vi kazam edna vistina koja mnogumina so tek na vremeto ja zapostavuvaat.Znaci vo sekoe zito ima kakol no toa ne ne sprecuva i ponataka da go seeme i odgleduvame zitoto kako kultura.Taka e i so masonite i tuka odvreme na vreme ke se pojavat nekoi koi vleguvaat vo masonerijata so digitron vo dzebot se so cel da profitiraat materijalno od istata.Znaci tvrdam deka ima takvi(gi imam sretnato)no toa ne znaci deka poradi niv treba da frlame i drvja i kamenja po masonite bidejki site sto iskreno vleguvaat vo masonerijata vleguvaat so cisto srce i so cel svojot zivot da go ziveat na toj nacin.Masonerijata ne poznava granici i e otvorena i za siromasnite(mislam na luge so normalni prihodi na koi ne im pretstavuva finansisko optovaruvanje da doniraat sredstva i da si gi podmiruvaat svoite clenarini za smetka na semejniot standard)i na multimilionerite znaci vratata se otvoreni za sekoj dobronameren covek.Ke se zadrzam samo za masonite a za vitezite templari na nekoe drugo mesto za da ne dojde do nekoja zabuna oti tie se nesto najvozviseno vo hristijanskiot svet a hristijanstvoto e samo edno delce od masonerijata ramnopravno kako i site ostanati religii zastapeni vo nea.

Celta na Masonerijata e da od DOBAR coveka go napravi uste PODOBAR
 
Член од
10 јануари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
3
Posle dosta obemnoto izlaganje na Zidarski ne mi ostanuva nisto drugo osven da vi kazam edna vistina koja mnogumina so tek na vremeto ja zapostavuvaat.Znaci vo sekoe zito ima kakol no toa ne ne sprecuva i ponataka da go seeme i odgleduvame zitoto kako kultura.Taka e i so masonite i tuka odvreme na vreme ke se pojavat nekoi koi vleguvaat vo masonerijata so digitron vo dzebot se so cel da profitiraat materijalno od istata.Znaci tvrdam deka ima takvi(gi imam sretnato)no toa ne znaci deka poradi niv treba da frlame i drvja i kamenja po masonite bidejki site sto iskreno vleguvaat vo masonerijata vleguvaat so cisto srce i so cel svojot zivot da go ziveat na toj nacin.Masonerijata ne poznava granici i e otvorena i za siromasnite(mislam na luge so normalni prihodi na koi ne im pretstavuva finansisko optovaruvanje da doniraat sredstva i da si gi podmiruvaat svoite clenarini za smetka na semejniot standard)i na multimilionerite znaci vratata se otvoreni za sekoj dobronameren covek.Ke se zadrzam samo za masonite a za vitezite templari na nekoe drugo mesto za da ne dojde do nekoja zabuna oti tie se nesto najvozviseno vo hristijanskiot svet a hristijanstvoto e samo edno delce od masonerijata ramnopravno kako i site ostanati religii zastapeni vo nea.

Celta na Masonerijata e da od DOBAR coveka go napravi uste PODOBAR
Dobro do celiot ovoj tekst spored mojata inteligencija svakam deka na nekoj nacin ste i vie (somoteitbe) mason.ok milo mi e sto ima na forumov nekoj(2ca) sto moze da me priblizi barem do nekoe poblisko nivo na vistinata za masonite.Ali ova e dolga tema so samo sakam da pravam muabet na masa(vo zivo).

Видиш - јас не ја оправдувам идејата за мало и големо зло итн... :kesa:
Сметам дека тој направил дела кои се срам за еден извонреден интелектуалец каков што бил... сепак - тоа е една од оние ситуации - каде што како и да се постапело во тоа време немало да има правилно решение. Како впрочем после секоја револуција.
Никогаш не сум тврдел дека се е бело. Напротив - има еден куп масони, кои отстапуваат од масонската идеја. Туку што напишав прилично долг текст за Вајшаупт на пример... има барем десетина многу познати примери на такви "отстапки" од идејата.
(патем - Робеспјер го ставив во групата погоре, од аспект на автор и филозоф, не политичар - превид од моја страна во контекст на останатите спомнати имиња и на фактот што е попознат по негативниот контекст на неговата биографија).
:smir::smir::smir::smir:

zidarski- nemoj da me svatis pogresno ja so te imam prasano za zagovori,gluposti ,vladeenje so svetot i takvi raboti ne vikam deka site masoni se necesni i deka site se apasi i deka site ziveat samo za cifrite koi gi imaat vo banka na kartickata.....sakam da te prasam zosto site zagovori,perenje na pari trnsferi na ogromni sumi od banaka na banka i posle krajot da ne im se znae se povrzuvaat so masonite......vo sekoja vera i civilizacija ima otstapki,ne vikam ne,i vo muslimanskata i vo hristijanskata vera ima pacienti koi ne se rpidrzuvaat kon verata...pa i sekja drzava ima dezerteri koi samo za licni interesi(pari)ja prodavaat drzavata.......mnogu me nerviraaat takvi luge ama nazalost gi ima......:salut:
 
Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
CUDO - и јас прашувам исто - зошто сите заговори се поврзуваат со масоните?!?!?!
За ништо од тоа нема докази низ историјата, а и самата суштина на братството не е по никаков начин поврзана ниту со заговори, ниту со светско управување. Масонството има за цел да го јакне индивидуалецот, за да може тој самиот да го јакне општеството. Масонството како група, не учествува ниту во заговори, ниту во револуции, ниту во било какви политички, финансиски, или било какви други заговори или активности! И сепак - секогаш на нас ни се припишуваат сите тие црни сценарија...
Не станува збор дека "не се сите масони нечесни", ами токму обратното - речиси сите масони се чесни и Бого-угодни (како сакате дефинирајте го терминов) луѓе. А оние малкуто кои отстапуваат од тие критериуми биваат исфрлани од братството! Така што не може ни да станува збор за некаква организирана завера или незаконско делување.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom