"Материјал за брак" или само уште една "обична девојка / момче"?

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Стабилна личност која знае што сака од себе си,а потоа и од мене.Верувам дека миговите(месеци,година) поминати со таа личност ми се доволни да знам дека сакам цел живот да се будам крај неа.Не верувам дека има шаблон,дека се потребни години и години да знаеш дека некој е за тебе.Доволно е да го видиш во својата иднина како дел без кој неможеш.Животот е непредвидлив,не се гледа надалеку.Во оној момент кога ќе почуствувам дека е дел од мене ќе клекнам на колена и ќе побарам да биде цел живот со мене.
За минусите пишував и во друга тема,кога премногу сакам можам и да простам,да молам иако не сум виновна.
Мислам дека ова го почуствував,ќе клечам деновиве изгледа:)

„Материјал за брак“ ќе биде еден маж кога со онаа со која што е бајаги време ќе сфатат дека се доволно долго заедно и дека се спремни таа нивна ВРСКА да ја крунисаат и официјализираат пред Бог со брак,кога ќе одлучат дека се спремни и дека сакаат да основаат семејство,да бидат стабилни и одговорни родители,совесни,исполнителни на нивното работно место...кога ќе бидат сигурни дека ќе можат да го издржуваат тоа семејство,во секој поглед.

Е да не заборавам едно 2-3 години да живеам со неа во ист стан. Ако успее да ме издржи толку време ќе може цел живот.

Прва работа:мислам т.е од искуство знам дека фактот дали некој е или не е материјал за брак не се размислува, не се поставуваат стандарди, не се полемизира.Тоа кога навистина е тоа се чувствува.Тоа е моментот кога тој нема да побегне кога тебе ти се плаче од пмс-то, кога нема да вриска од љубомора затоа што си била на кафе со другарки, тогаш кога имаш да направиш муабет со него за тема што не е секс и не е карање,и тогаш кога знаеш дека имаш некого на овој свет кој мисли на тебе и кога не е до тебе, значи нема потреба од болни љубомори и караници без крај.Некој доволно воспитан, зрел и возрасен да можеш да комуницираш на нормален човечки начин.
Втора работа:Основен предуслов во секој случај треба да биде почитувањето на другиот како личност, како човечко суштество со свои маани и доблести, и со свои барања, а не како робот што ке ги исполнува нашите каприци.Љубовта во заедничкото живеење добива друг формат и не е воопшто она што била во периодот на класични дечко и девојка.Е тука доага до израз другите работи (пр.почитувањето и разбирањето) а не љубовта.Љубовта нема да те храни, нема да те издржува секои 24 часа 365 дена во годината и бројни години кои треба да ги поминеш со некого.
Трета работа:Можеби на некого ке му изгледа чудно посебно оние кои се во тин-години или помлади ама верувајте после се ке сфатат и тие како всушност поинаку функционира.И на крајот на краиштата вистинско сакање е ако некој го сакаш знаејки ги сите негови маани.Сакањето на идеалните работи не е вистинска љубов.И саканата личност не треба да се претвора во сопствен робот.

Eve edno viduvanje vo kratki crti.
Koga covek ke pocne da razmisluva za brak, treba da razmisluva na povisoko nivo od onoa nivo koga razmisluva za ljubovta. Vo brakot ljubovta e samo eden segment od zivotot. BRAKOT e kako kolaz. Mora da go sostavis od mnogu delovi, no so pamet, a ne so srce (zvuci malku grubo, no zivotot e grub i surov). Ljubovta veke ne e ista kako porano, ke se podeli na nekolku dela t.e. tuka veke nastapuva i ljubovta kon decata, ostanuva pomalku vreme za iskazuvanje ljubov megju partnerite.
Sakam da kazam, deka tuka veke nastapuva pocituvanjeto, razbiranjeto, zrelosta idr. Pred se, komunikacijata treba da e na najvisoko nivo i treba da e iskrena. Ako dvete licnosti svatat deka takvite delcinja od kolazot mozat zaedno da gi sprovedat vo praksa, togas neka ne se plasat.
No, za sevo ova e potrebno vreme. Nemozam da dadam nekoja definicija kolku vreme e potrebno, no sigurno ne e malku i se razbira - poedinecno e za sekoj par.

Можам, барем за една работа. Еве, базирано на тоа што ти го напиша: се бара стабилна девојка која нема да го менува својот карактер при секој ПМС или после секој муабет со "другар/ка". Се бара девојка која нема лабилна личност која лесно се менува при секое влијание надвор од врската (читај - перење мозок). Таквите девојки се далеку од "материјал за женидба". Тие се коковчиња. : )

Не се жени за жена, којашто не умее да се смее од срце, не прифаќа шеги, не умее да процени еден весел дух, не ги гледа нештата од подобрата страна,ги омаловажува и ги оговара пријателките , веднаш штом се раздели со нив.

Ако ја разбудиш наеднаш и таа стане со насмевка, ожени се за неа, но ако е тмурна со надвиснато чело, бееееегај – таа не е весел човек .
Девојка што е весела само за по надвор -меѓу непознати , а лошо расположена меѓу блиските - не е за сопружнички живот.:wink:

На сред спиење солзавец во соба ако и фрлиш и се разбуди со насмевка е тогаш е материјал за женење :icon_lol:. Станувај мори не е ова кај мајка ти да се излежаваш тревога во три саатот сабајле и ако те дочека се насмевка на лице :icon_lol:.....

Да знае да готви, другите работи се мои лично да ги знам и да не ги пишам на форум :icon_lol:.

На прва некои шо ми доаѓаат се: да ми е привлечна, да има смирен глас. Понатаму: да се држи до ,,ARBEIT MACHT FREI" - правилото, може да е и веган, ама да не ме замислува и мене ко веган, може да верува во Дарт Вејдер, нека не замислува дека ќе менувам религија. Нека мрчи, нека кука, нека се заканува дека ќе иде кај мајка и, нека иде на аеробик, пилатес,јога, 8 курсеви за јазици, ако додека е дома прави ,,магии’’ јас сум уреду.

materijal za brak e decko ili devojka sto e razvien psihicki i fizicki. samo tolku :)

Незнам дали спаѓам во групата на повозрасните но ќе одговорам. Материјал за брак се познава после подолга врска. Од жената барам да е НОРМАЛНО убава и симпатична, психички стабилна, да е образувана и финансиски самостојна. Бракот го сваќам како заедница каде не треба парите да се ставаат на купче, туку секој да си работи за него, заедно да се одвојува за децата, автомобил, куќата... нормално не во смисла на еве од мене 20,000 дај и ти 20,000, да се има разбирање но никако материјално искористување и злоупотребување на партнерот, некој да работи а некој да троши. Фала му на Бога, умреа таквите мажи и жените погледнаа појасно во саатот и видоа колку е. Плус така е и полесно за евентуален развод, секој си е самостоен и не е зависен од никого. Нели тоа го сакаат жените или не ?

Toa sto ke go osetis za taa osoba ,a toa cuvstvo prethodno ne ti se pojavilo za ni edna/o prethodno ke go poznaes i ke svatis dka taa/toj e vistinskiot/ta.:back:

da ne ja tupam, nakuso
treba da bide covek, vo vistinska smisla na zborot
da ima svoj karakter, svoi razmisluvanja i gledista i da gi brani istite, no da znae da napravi kompromis, da bide stabilna, da ne ceka na drug da i gi resi problemite i mnogu bitno da ne se ligavi
minusi i plusevi se relatvina stvar:toe:

Луѓето не се моногамни личности.

Tokmu taka.
Materijal? Question fail!
Nema sigurno, nema sovrseno, se e toa iluzija, ima samo nadez i nadez za postojnost.
Sepak, monogamy fails every time...therefore keep an open mind and do not choose too long...or wait...

Jas ne biram, mene me biraat...taka rekle i prorekle narecnicite na trekjata vecer.

Матерјал за брак? Хм, тешко прашање дефинитивно. Според моите критериуми, емоционално стабилна личност со некаква цел во животот покрај која ќе се разбудувам насмеан...

materijal za brak e decko ili devojka sto e razvien psihicki i fizicki. samo tolku :)
Џиш е 172 цм висок, 70 кг тежок (развиен физички), има завршено факултет (развиен психички)... ќе се мажиш за мене ако те побарам за жена сега одма?

Не се зафркавај, треба многу повеќе од горенаведеното.
Незнам дали спаѓам во групата на повозрасните но ќе одговорам. Материјал за брак се познава после подолга врска. Од жената барам да е НОРМАЛНО убава и симпатична, психички стабилна, да е образувана и финансиски самостојна. Бракот го сваќам како заедница каде не треба парите да се ставаат на купче, туку секој да си работи за него, заедно да се одвојува за децата, автомобил, куќата... нормално не во смисла на еве од мене 20,000 дај и ти 20,000, да се има разбирање но никако материјално искористување и злоупотребување на партнерот, некој да работи а некој да троши. Фала му на Бога, умреа таквите мажи и жените погледнаа појасно во саатот и видоа колку е. Плус така е и полесно за евентуален развод, секој си е самостоен и не е зависен од никого. Нели тоа го сакаат жените или не ?
Машко, никој не знае што сакаат жените. Да прашаш што сакаат мажите, со 2-3 реченици решена ти е дилемата, и сам знаеш.

брако е ептен overrated, барем денешно време, колку само двојки има што живеат заедно имаат деца и пак не се во брак и пак се среќни, додека оние другине се.. ѕирни сам, 50% шансите ти се ионака дека ќе се разведиш.. шо да се замараш одпочеток ионака

ако ти ојт убоо со дечконо/женцкати држ се до пато

Машко, никој не знае што сакаат жените. Да прашаш што сакаат мажите, со 2-3 реченици решена ти е дилемата, и сам знаеш.

машко, и тие не знаат шо сакаат, шо си чукаме ние глата тие шо ги чешка
(се сите бре, тие поглупите :))

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom