Можни сценарија во Косово

Член од
14 август 2006
Мислења
45.369
Поени од реакции
84.604
ЕУ обвини десет косовски Албанци за воени злосторства

Мисијата на Европската унија на Косово ЕУЛЕКС потврди дека како резултат на нејзината истрага за воени злосторства се поднесени обвиненија против десет лица, меѓу кои и пратеникот Фатмир Лима.
Осум од осомничените се уапсени во средата на Косово и еден во Швајцарија, додека Фатмир Лима има пратенички имунитет, но неговиот статус се разгледува и е издадена наредба за негов притвор, соопшти доцна синоќа ЕУЛЕКС.
Од уапсените во Косово петмина се ставени во 30-дневен притвор, двајца во домашен притвор, а еден мора да се јавува во полиција трипати во седмицата. Обвиненијата против групата се поврзани со убиства и тортура на косовски Албанци и српски цивили и затвореници за време на војната во Косово во 1999 година.
Лима во моментот е пратеник и заменик претседател на Демократската партија на Косово на премиерот Хашим Тачи. Тој беше министер за транспорт и врски во претходната влада на Хашим Тачи. Лима не влезе во новиот составот на новата влада, која беше составена во февруари по предвремените избори во декември бидејќи во текот на годината беше под истрага за корупција од страна на ЕУЛЕКС.

Член од
16 декември 2009
Мислења
1.324
Поени од реакции
1.167
Многу траорно изгледа сегашното однесување на албанците.Облекле одела врзале вратоврски а ваму убијци и кољачи.
Истите се и овие тука на форумов.Зборуваат за демократија а во нивниот ум им се гади од секоја помисла да бидат човечни и толерантни со некој друг народ,
Само што да се прави,сме истрпиле многу ќе го истрпиме и ова.

Член од
25 септември 2010
Мислења
80
Поени од реакции
8
За "Маврово", секако.
За органите расправајте се со Србите, иако верувам дека сте штрбнале и понекое бубрегче, дробче и од 12-мината киднапирани.
e sea, amnestija nikoj ne pobaral za tie sto go napravile toa, da znaes kaj se sea tie od mavrovo sto go napravile toa ne bi zborel vaka. amnestija se baralo za vojnicite na ona koi vojuvale, a ne zloupotrebile sila ( vo ova ne bi sakal da vleguvam posto go znaes mojot stav, ja tvojot i nikoj nema da go uveri drugiot ). a ako prodolzime taka neli bi trebalo da idat pred sud i tie od gostivar 97 kade se slucija ubistva i masivno tepanje na narod ili tie sto ubijaa tatko i sin pred stadionot? sepak se razlikuvale nestata

Goran Bt

локал патриот
Член од
28 јуни 2009
Мислења
9.429
Поени од реакции
8.555
Aко имало амнестија не значи дека имало амнезија и да се заборават масакрите од 2001 на вејце и крапалак :uvo:

За тоа држи се од темата за косово а не за да се пикаш кај што не те бери оти овде на форумто нема олеснувачи кој со автобуси ќе те вадат од арачиново :salut:

Член од
14 август 2006
Мислења
45.369
Поени од реакции
84.604
e sea, amnestija nikoj ne pobaral za tie sto go napravile toa, da znaes kaj se sea tie od mavrovo sto go napravile toa ne bi zborel vaka. amnestija se baralo za vojnicite na ona koi vojuvale, a ne zloupotrebile sila ( vo ova ne bi sakal da vleguvam posto go znaes mojot stav, ja tvojot i nikoj nema da go uveri drugiot ). a ako prodolzime taka neli bi trebalo da idat pred sud i tie od gostivar 97 kade se slucija ubistva i masivno tepanje na narod ili tie sto ubijaa tatko i sin pred stadionot? sepak se razlikuvale nestata
Прочитај го мојот пост по горе.
Не ја мешам амнестијата за припадниците на ОНА со овие злосторства против човечштвото. Немој ни ти.

Амнестијата за извршителите на хашките случаи побараа сите кои ги подвлеков погоре: Албанците (на улица), албанските интелектуалци, 40 невладини албански организации, албанска опозиција и албанска позиција. Сето ова можам со докази (линкови) да ти го претставам? Сакаш?
Никој од вас, што барате амнестија за овие, воопшто не се згрози над тоа што го направија, туку ги браните само затоа што тоа им го правеле на Каури.

Тоа во Гостивар ако било злосторство врз човештвото, досега верувај, ќе се најдеше во Хаг. Прво и прво, Има милион македонски невладини организации и македобнски политички партии кои едвај чекаат да испушат албански кур, а со исто толкава незаинтересираност се однесуваат врз невољите на сопствениот народ, предизвикани од Албанците . Па после се сите странски и секакви други организации кои миљон посто ќе го испратеа тоа у Хаг, три пати до сега.
Значи, тврдам дека тие што направиле било што лошо тогаш, треба да одговараат. Но воени злосторства се друга категорија за која е надлежен хашкиот суд.

Во врска со Косово. Пак ќе повторам, не сакам да се врати под српска капа. Само сакам да дојде време кога ќе можам за постов на Dardani-a:
Косово и за времето на Југославија беше автономна покраина , се до доаѓањето на власт на Милошевиќ.А тој ги испроба сите можни варианти за да го исчисти Косово , укинување на автономијата , затворање на училиштата , бркање на работниците албанци , плачкање на богатството. Затоа денеска албанците на Косово поинаку пристапија на србите , српскиот јазик е официален на целата територија , и таму каде што нема ниеден србин , србите во Косовскиот парламент се обраќаат на српски , имаат децентализација која им одговара, таму кај што има 3-4 илјади срби , таму им е дадено општина , имаат загарантирани пратенички места , имаат министри , процентуално се застапени во институциите , министрите одат во српските села ги повикуваат да се вклучат во институциите ... има една позитивна дискриминација. Не можат србите да се жалат , волјата кај албанците постои , нема да се пристапи према нив како што пристапуваше Милошевиќ према албанците. Да не заборавиме дека србите на Косово се само 5%.
Македонија треба да земе лекција од случувањата во Балканот , да не се дискриминираат регионите и заедниците , нека им се даде тоа што и следува.
- да кажам дека е валиден аргумент, а не цинично излагање кое како да го спремал да го каже пред некој белгијски бирократ, а не на балкански форум, кај што знаеме многу добро која е вистината.

Член од
25 септември 2010
Мислења
80
Поени од реакции
8
Прочитај го мојот пост по горе.
Не ја мешам амнестијата за припадниците на ОНА со овие злосторства против човечштвото. Немој ни ти.

Амнестијата за извршителите на хашките случаи побараа сите кои ги подвлеков погоре: Албанците (на улица), албанските интелектуалци, 40 невладини албански организации, албанска опозиција и албанска позиција. Сето ова можам со докази (линкови) да ти го претставам? Сакаш?
Никој од вас, што барате амнестија за овие, воопшто не се згрози над тоа што го направија, туку ги браните само затоа што тоа им го правеле на Каури.

Тоа во Гостивар ако било злосторство врз човештвото, досега верувај, ќе се најдеше во Хаг. Прво и прво, Има милион македонски невладини организации и македобнски политички партии кои едвај чекаат да испушат албански кур, а со исто толкава незаинтересираност се однесуваат врз невољите на сопствениот народ, предизвикани од Албанците . Па после се сите странски и секакви други организации кои миљон посто ќе го испратеа тоа у Хаг, три пати до сега.
Значи, тврдам дека тие што направиле било што лошо тогаш, треба да одговараат. Но воени злосторства се друга категорија за која е надлежен хашкиот суд.

Во врска со Косово. Пак ќе повторам, не сакам да се врати под српска капа. Само сакам да дојде време кога ќе можам за постов на Dardani-a:
- да кажам дека е валиден аргумент, а не цинично излагање кое како да го спремал да го каже пред некој белгијски бирократ, а не на балкански форум, кај што знаеме многу добро која е вистината.
nemam info za toa koj ili kolku izlegle da baraat amnestija za tie od mavrovo, i jas kazuvam deka ako go napravile toa treba da bidat kazneti, no kako sto rekov nestata se razlikuvaat, znaci ako se zboruva za vakvo nesto treba da se zboruva i za obratnoto, generalno. na albanskiot narod vo novo formiranata drzava R.Makedonija im se smaci da im se desat (kolku pomalce, kolku poveke) istite zlocina kako vo jugoslavija, i pak nikoj da ne se kazni, za ova ne linkovi, za ova fakti i argumenti i sto sakas ke ti najdam, i osven toa znam i milioni drugi slucai koi sum gi videl i mnogu bliski luge koi sto go jadele samo zatoa sto vikale sakame HUMANSKI PRAVA i zname nase, i koi bea kazneti??? ja ne pamtam da bide kaznet nekoj, e sea koga se sluci ova so rabotnicite site se krenale posto ako na drugiot ne mu se sudi, zosto mene da mi se sudi.
a za toa so johan znam i ja dobro koj go branese i koj go brani, pred nekoj den bese ne znam edna emisija po povod 5 godnisninata na zatvoranjeto na johan, i tamu bese toj od vmro sot ednas bese potparol sea e povisoko, ne znam sto specificno, i go branea, negov stav e stav na partijata, partija sto e na vlast!

M

.:makedonec:.

Гостин
На Косово и Метохија пред етничкото чистење и геноцидот што го извршија албанците живееја нешто околу 400 000 илјади срби и нелабанци.
Да напише човек дека не е така треба да е безобразно расипан и да ужива во геноцидот.
Да напише човек дека биле разурнати 200 000 или 300 000 илјади куќи треба да е тотално неписмен затоа што ако во просек во една куќа живеат на Косово по 6 луѓе тоа би значело дека цело КиМ било до последната албанска куќа разурнато.
Во Приштина пред војната живееја нешто преку 40 000 срби.Сега нема ниеден.
Поголемо етничко чистење од Втората Светска Војна не е направено, и сега таа најгеноцидна творевина пишува за некакви слободи и демократија.
Може ли ние тука во Македонија да ве скратиме на 5 проценти да ве иселиме од Скопје Тетово Куманово да ви ги разурнаеме скоро сите џамии,во кумановските и тетовските села да ви направиме како во централно Косово енклави од кој нема да смеете да изглегувате а да не ви биде загрозен животот и после тоа да ви дадеме одредени права.
Може ли?

Абе ако продужат да јадат гомна така ќе напраиме бе шо... ќе им направиме гета и таму ќе си живеат со бодликави мрежи ќе ги обградиме и нек си ебат мајката...!:toe:
:oeoeoe:

Член од
14 август 2006
Мислења
45.369
Поени од реакции
84.604
Абе ако продужат да јадат гомна така ќе напраиме бе шо... ќе им направиме гета и таму ќе си живеат со бодликави мрежи ќе ги обградиме и нек си ебат мајката...!:toe:
:oeoeoe:
lol
"што је баби мило - то јој се снило"

/gone/87

+++FOR CLEAN SKOPJE+++
Член од
30 март 2009
Мислења
1.769
Поени од реакции
119
најдобро сценарио е Косово да биде ЕЗЕРО........:)

Kajgana Shop

На врв Bottom