Нуклеарна енергија

• Креатор на темата Креатор на темата bube
  • Време на започнување Време на започнување

Gradenje na nuklearna centrala vo Makedonija?

• Podrzuvam

Гласови: 131 60,4%
  • Ne podrzuvam

Гласови: 57 26,3%
  • Vozdrzan sum

Гласови: 29 13,4%

• Вкупно гласачи
    217
Кои се тие твои мислеша по форумите?
Бошески нема поима што е нуклеарна електрана? ај не драпај.

Томе Бошевски можеби е експерт и одличен дешифратор за Каменот од Розета,ама за Македонска нуклеарка..хммм...ај ти не драпај.:toe:

Томе Бошевски можеби е експерт и одличен дешифратор за Каменот од Розета,ама за Македонска нуклеарка..хммм...ај ти не драпај.:toe:
Eпа експерт е ама не за дешифрирање.Професор мислам дека беше на ако не е и уште незнам на електро баш во тоа поле.Ни најмалку не мислев кога го спомнав него за кааменот на розета.

Јас бев поборник за Нуклеарка во Македонија, ама се испишманив последиве две години со оглед како работи РЕК и колку дефекти има таму, ме фаќа страв.

Нуклеарката ќе се наполни со еден куп партиски кадри на кои најголем успех во животот му е членство во партија.

Тоа ќе биде темпирана бомба.
Јас мислам дека ако веќе се дојде до градење на нуклеарна електрана мислам дека партиски кадри би се запослиле ама како чистачи. Кој и да е знае кој е ризикот и што би се случило ако не е добро раководена.
Па пред две години ни на крај памет не беше нуклеарна електрана во Македонија.Идејата за нуклеарна ел. мислам дека е родена во скоро време од како се кажа дека хрватите и албанците, и бугарите ќе прават јас така мислам. А што има проблеми во РЕК? Не сум запознаен.

Фузијата е контраверза од почетокот на нејзиното поставување како теорија,и премногу е корисна за да биде остварлива.Во секој случај доколку некогаш се реализира,нуклеарките ќе бидат големи колку еден струјомер па ќе може секој да ги има дома,без потреба од кабли за пренос на електрична енергија од централата до корисниците.Мислам дека такво нешто ќе се оствари кон крајот на овој век,зошто друго не преостана за измислување во областа на енергетиката.Само што дотогаш ебаго?:toe:
Еј-Би-Си ова ние разговараме за перпетум-мобиле или за нуклеарна централа зошто мислиш дека нуклеарките ќе бидат помали ако се на база на фузија, јас мислам дека ќе бидат идентични дури поголеми за да можат соодветно да се ладат реакторите.
Единствена разлика е во тоа што енергијата што се произведува со фузија е многу поголема за разлика од фисијата тоа во никој случај не значи дека ќе си ја носиме ние како приврзок за клучеви на кола или ќе стои како вазна над телевизор Нишки.

Еве го системот на работа на нуклеарна централа објасни ми што ќе биде револуционерно ако реакторот функционира на база на фузија.
Мој став е ништо нема да се измени посебно само што ќе се зголеми продуктивноста на централата кога некој би успеал да ја скроти фузијата.

Eпа експерт е ама не за дешифрирање.Професор мислам дека беше на ако не е и уште незнам на електро баш во тоа поле.Ни најмалку не мислев кога го спомнав него за кааменот на розета.

Јас мислам дека ако веќе се дојде до градење на нуклеарна електрана мислам дека партиски кадри би се запослиле ама како чистачи. Кој и да е знае кој е ризикот и што би се случило ако не е добро раководена.
Па пред две години ни на крај памет не беше нуклеарна електрана во Македонија.Идејата за нуклеарна ел. мислам дека е родена во скоро време од како се кажа дека хрватите и албанците, и бугарите ќе прават јас така мислам. А што има проблеми во РЕК? Не сум запознаен.

Само на овој форум дебатирам повеќе од три години за изградба на Македонска Нуклеарка,а на случајот работам повеќе од 18 години,дури и имам градежен проект со иновативна и досега никаде во светот не применета идеја за стабилност и сигурност на нуклеарна електрана,неколку пати посигурна и позаштитена од било која во светот.Делови од проектот сум понудил на три светски корпорации кој пројавија интерес,само бараат официјална дозвола од нашата Македонска власт,да извршат преелеминарни испитувања оти тоа не оди туку така на црно,мора да се има официјална дозвола од државата.Проектот не го давам бесплатно,кој ги ебе бе,кога можат да дадат милиони за шмизли и бикови,можеа да дадат барем 100 000 евра за моето биро во кое ќе се вработеа 10 експерти од разни области кој јас веќе ги имав одбрано да работат на проектот.А Томе Бошевски за тоа време немаше ни појма дека нуклеарна електрана во Македонија е воопшто можна работа.

Еј-Би-Си ова ние разговараме за перпетум-мобиле или за нуклеарна централа зошто мислиш дека нуклеарките ќе бидат помали ако се на база на фузија, јас мислам дека ќе бидат идентични дури поголеми за да можат соодветно да се ладат реакторите.
Единствена разлика е во тоа што енергијата што се произведува со фузија е многу поголема за разлика од фисијата тоа во никој случај не значи дека ќе си ја носиме ние како приврзок за клучеви на кола или ќе стои како вазна над телевизор Нишки.

Еве го системот на работа на нуклеарна централа објасни ми што ќе биде револуционерно ако реакторот функционира на база на фузија.
Мој став е ништо нема да се измени посебно само што ќе се зголеми продуктивноста на централата кога некој би успеал да ја скроти фузијата.

Нуклеарната фузија е процес на соединување на атомите при што се произведува големо количество на енергија,која за жал не може да се контролира па единствена примена наоѓа барем засега кај хидрогенската бомба.Контролираниот процес на нуклеарната фузија во досега познатите научни рамки се сведува единствено на елекромагнетниот сместувач на плазма кој го измислил Сахаров пред 60тина години и се нарекува Toka-mak(ова mak ми асоцира на Македонија:smir:) по принципот на Теслините сознанија и патенти за контролирање на плазмата со јаки енергетски електромагнетни полиња.Засега научниците сеуште експериментираат со фузијските реактори кој се прават со релативно мали димензии со големина на јајце,таканаречените топчести генератори,или оние цилиндричните кој се со 30 сантиметри големина и кој индуцираат напон од 1000 волти со загревање на кристално јадро од само 10 целзусови степени(за што не треба ладење),ама проблемот е што создаваат енергија само инцидентно,односно од милион деутеримски јони само еден создава фузија и ослободува енергија со што не се исполнува Lawson-овиот критериум или кога производот од времето на сместување Т и густината на плазмата n е поголема од 1014 . Односот T*n>=1014.
На тој начин не може да се говори за корисност од нуклеарната фузија,односно да се создаде повеќе енергија одколку што се троши за самиот процес.Ни останува да се надеваме дека во блиска иднина од 100тина години овој проблем ќе биде решен,и сигурно нема тоа да се случи од архитекти и градежници како мене кој за потребите на проектот NuCleuS 3x3,мораа да простудираат малку и атомска физика.:smir:

А Томе Бошевски за тоа време немаше ни појма дека нуклеарна електрана во Македонија е воопшто можна работа.

lol

да не го напишеше ова, може и ќе ти поверував дека имаш нешто измислено за атомската енергија :-)))

ама да не знаеш дека томе бошевски е нашиот најстар експерт за атомска енергија ЛОЛ

ти мора или да си многу самобендисан или тотално изолиран од светот.

за да правиш проекти од областа на атомската енергија ти требаат лабаратории и услови кои ги немаш во Скопје, па и поради ова не ти верувам.

Инаку, тотално те поддржувам во потребата од нуклеарна централа и градбата да започне уште УТРЕ!!!

Само не со „комунистички“ финти, јас знам најбоље, туку со ПРОВЕРЕНИ производители кои ги има на пазарот. да си платиме на некој да ни ја изгради и пушти во употреба. пари не се проблем, ќе се најдат. има многу начини за финансирање - буџет на РМ, приватни фирми (Фени, Митал,...), наменска долгорочна обврзница, предпродадена струја во Грција или Албанија, кои исто така имаат недостаток на струја....

Може и заедничко инвестирање со странска голема компанија (пр. ЕВН да поседува акции за 40% од централата), но никако повеќе од 50%. Мора да остане во претежно македонска сопственост.

ЕНЕРГИЈАТА е многу битен ресурс. Исто како златото пред 40тина години.

lol

да не го напишеше ова, може и ќе ти поверував дека имаш нешто измислено за атомската енергија :-)))
ама да не знаеш дека томе бошевски е нашиот најстар експерт за атомска енергија ЛОЛ
ти мора или да си многу самобендисан или тотално изолиран од светот.
за да правиш проекти од областа на атомската енергија ти требаат лабаратории и услови кои ги немаш во Скопје, па и поради ова не ти верувам.
Инаку, тотално те поддржувам во потребата од нуклеарна централа и градбата да започне уште УТРЕ!!!
Само не со „комунистички“ финти, јас знам најбоље, туку со ПРОВЕРЕНИ производители кои ги има на пазарот. да си платиме на некој да ни ја изгради и пушти во употреба. пари не се проблем, ќе се најдат. има многу начини за финансирање - буџет на РМ, приватни фирми (Фени, Митал,...), наменска долгорочна обврзница, предпродадена струја во Грција или Албанија, кои исто така имаат недостаток на струја....
Може и заедничко инвестирање со странска голема компанија (пр. ЕВН да поседува акции за 40% од централата), но никако повеќе од 50%. Мора да остане во претежно македонска сопственост.
ЕНЕРГИЈАТА е многу битен ресурс. Исто како златото пред 40тина години.

Па зарем треба да ви нацртам дека не сум физичар ни хемичар,туку само градител,а секој градител треба да има елементарно познавање од проектот што ќе го проектира и евентуално ќе учествува во неговата изградба.Не можеш бе ти да проектираш “штала“ со цел да изградиш нуклеарка.Томе Бошевски сигурно е “експерт“ од старата комуњарска генерација,која имаше прилика да создаде Нуклеарна Електрана во Македонија,ама во интерес на Словенско-Хрватскиот развој не ја ебеше Македонија ни 2%,за сега од позиција на МАНУ- академик,да ни продава мадиња за бубрези,колку бил загрижен за Македонската енергетска иднина.:toe:

Па зарем треба да ви нацртам дека не сум физичар ни хемичар,туку само градител,а секој градител треба да има елементарно познавање од проектот што ќе го проектира и евентуално ќе учествува во неговата изградба.Не можеш бе ти да проектираш “штала“ со цел да изградиш нуклеарка.Томе Бошевски сигурно е “експерт“ од старата комуњарска генерација,која имаше прилика да создаде Нуклеарна Електрана во Македонија,ама во интерес на Словенско-Хрватскиот развој не ја ебеше Македонија ни 2%,за сега од позиција на МАНУ- академик,да ни продава мадиња за бубрези,колку бил загрижен за Македонската енергетска иднина.:toe:

нешто си фрустриран, не зна од што, па само, плукаш без врска.

томе беше ПРОФЕСОР по атомска енергија, а не Премиер или Министер за економија (тогаш се викаа секретари). Што може да направи еден професор, освен да укажува дека треба да се гради. Тој тоа секогаш го правел, откако го следам.

Второ, ти може си „градител“ ама не верувам дека си изградил нуклеарна централа. ако градиш згради со попуштање на балконите и од тоа си заработил некоја пара (па си мислиш кој знае што можам сега да направам), ама ич не ти дава за право да мислиш дека може да мислиш дека можеш да проектираш нуклерна централа.

тоа сакав да ти кажам, па ти како сакаш свати ме....

нешто си фрустриран, не зна од што, па само, плукаш без врска.
томе беше ПРОФЕСОР по атомска енергија, а не Премиер или Министер за економија (тогаш се викаа секретари). Што може да направи еден професор, освен да укажува дека треба да се гради. Тој тоа секогаш го правел, откако го следам.
Второ, ти може си „градител“ ама не верувам дека си изградил нуклеарна централа. ако градиш згради со попуштање на балконите и од тоа си заработил некоја пара (па си мислиш кој знае што можам сега да направам), ама ич не ти дава за право да мислиш дека може да мислиш дека можеш да проектираш нуклерна централа.
тоа сакав да ти кажам, па ти како сакаш свати ме....

Е па ја имал приликата и како професор по атомска енергија(сигурно 100 пати повеќе одколку мене) да започне еден таков проект пред 20тина години,а не сега пред залезот на неговата кариера.Впрочем да бидеме реални дека обичен човек како мене не ни може сам да изгради Нуклеарна Електрана,па не е “супермен“ ебаго,ама може многу да придонесе во реализација на таков грандиозен проект,посебно доколку е професор по физика.Еве еден мал извадок од негово мислење:

Во 2008 година бруто потрошувачката на енергија ќе изнесува 130.750 тера џули, за 8,33 отсто повеќе од лани - 52 отсто од потребите ќе се задоволат од сопственото производство, а 48 отсто од увоз.
- Таков скок на потрошувачка не е можен ниту во развиените земји. Прашање е дали нашите преносни системи може да го реализираат тоа - вели академик Томе Бошески.

Системите за пренос на електричната енергија сепак издржаа и го реализираа тоа за кое Томе мислеше дека е невозможно,впрочем сега сме 2009та.И на крај би те советувал,онака пријателски,да не им веруваш многу на нашите академици,зошто “експертите“ од поранешна Југославија беа само “експерти“ на книга,по “заслуги“ на нивната приврзаност кон режимот,ама никако не и во практика,која јас на пример сум ја стекнал во 5годишно искуство на градилиште со непосредна работа на 3 Нуклеарни Централи од Франција до Финска како градежник во специјализирана фирма,па верувам дека сум малку покомпетентен од него,кој можеби видел Нуклеарна централа само на слика.:toe:

ABC Извини ама мислам дека претеруваш.
Ај вратете се на темава.

Колко Томе Бошковски е одличен дешифратор толку и ти си нуклеарен експерт:)

Каде бе таму?Па нели се согласивме да ја правиме во Мариово?:smir:

и мариово е ОВДЕ. Мислев во Македонија, не да инвестираме во Белене или нешто друго (може и таму ако имаме пари, ама примарно ОВДЕ, во Македонија)

инаку, според мене најдобро е на вардар после демир капија, со хидроцентрала која ќе гарантира посотјано големо количество вода.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom