Охрид

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.397
Поени од реакции
25.223
Кај е Астра Дизајн?

Павел, не оди во Џордано, пред една недела бев. Сакаше да ми земе 800 денари за мајца шо вредит 400 максимум. Скапи се.

Инаку, во ЗЗ ТОП немаше карти за Били Ајдол. Дан знајт некој кај се продавет карти низ Охридов на друго место?

klime7

vending
Член од
6 ноември 2007
Мислења
1.241
Поени од реакции
52
Астра Дизјан се наоѓат на ул.Будва 36а, (ко ќе ојш по Железничка покрај кафанчено од златно јајце по улицата) Ак сакаш ќе ти дам тел. број од Орце :)

А карти за концертот би требало да имат во Тобаконо :toe:

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
Може некој да ми каже какво е времето Охрид деновиве и дали температурата на езерото(дали е за бањање воа-ноа), или некоја страна кај шо може да следам то.
Фала.

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Може некој да ми каже какво е времето Охрид деновиве и дали температурата на езерото(дали е за бањање воа-ноа), или некоја страна кај шо може да следам то.
Фала.
На yahoo weather види или ohridnews.com

За капење,мислам дек не е уште,ама ако те теши сигурно е потопла од Водици.
Времево средно-жалосно, се менува секој втор ден,така да нишо не е сигурно.

*се надевам дека нема да е ко минатиот Јуни, цел месец дождој -.-

/gone/87

+++FOR CLEAN SKOPJE+++
Член од
30 март 2009
Мислења
1.769
Поени од реакции
119
http://www.vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=36&egId=6&eventId=23234

“Кој сака да има стан, апартман во Монте Карло или не знам каде , посебно си плаќа данок. Јас би поставил и рампи Подмоље, Љубаништа и Косел и секој што влегува во Охрид да има посеба давачка“ изјави Петрески

кај од година во година има се послабо туристи во Охрид,типов уште ќе јакне локал/патриотизам............................

дефинитивно со вакви изјави не се прави туризам

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
кај од година во година има се послабо туристи во Охрид,типов уште ќе јакне локал/патриотизам............................

Да не испадне дека те следам по темиве,само да додадам она што си го испуштил во цитатот:

Охридскиот градоначалник вината ја префрла на Владата и на постојната законска регулатива, која овозможувала изградба на објекти и на близина на крајбрежјето и на зелени површини. За да се дестимулирала градбата на станови и апартмани во Охрид Петрески предлага да се воведел посебен вид на данок за сите кои што имаат станови а не живеат во Охрид.

/gone/87

+++FOR CLEAN SKOPJE+++
Член од
30 март 2009
Мислења
1.769
Поени од реакции
119
Да не испадне дека те следам по темиве,само да додадам она што си го испуштил во цитатот:

Охридскиот градоначалник вината ја префрла на Владата и на постојната законска регулатива, која овозможувала изградба на објекти и на близина на крајбрежјето и на зелени површини. За да се дестимулирала градбата на станови и апартмани во Охрид Петрески предлага да се воведел посебен вид на данок за сите кои што имаат станови а не живеат во Охрид.

хахаха таман работа:)
го постирав само тој дел од цитатот зашто ми беше интересен,(иако според мене многу несоодветен,во време кога бројот на туристи во Охрид се намалува).......но сепак по се изгледа градот Охрид може да изгуби од таквиот данок.........според мене

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
хахаха таман работа:)
го постирав само тој дел од цитатот зашто ми беше интересен,(иако според мене многу несоодветен,во време кога бројот на туристи во Охрид се намалува).......но сепак по се изгледа градот Охрид може да изгуби од таквиот данок.........според мене
Не ти е соодветен бидејќи можеби незнаеш како се делат парите во Охрид.Значи градот како град ако му се дозволи да управува со средствата кој се сливаат од негов терен,десет пати побрзо ќе се развиваше низ годиниве.Трошоците само за чистење и уредување во една туристичка сезона се огромни,од возила до работници во три смени,од грижа за езерото и негово уредување.Пластичен пример:Градот Охрид ги чисти плажите,а плажите под концесија ги дава влада на Р.М. Парите не идат во општинска каса,туку на државна сметка.
Дозвола за градба на такви површини дава Владата,а Охриѓани се гушат во градот.Ми објаснуваа дека со изградбата на згради покрај езерскиот брег,се сопираат ветровите кој ја прават климата во градот,ја нема онаа свежина.
Данокот кој го споменува Петрески е веројатно револтот кој го имаат кон системот.И во право се.
Овој проблем за делење на парите не е од сега,но ниту еден премиер не им го реши проблемот.Што значи по милионити пат доказ дека тапкаме во место.

BOBI_KOSA

Ишишан, Заклан
Член од
16 април 2008
Мислења
359
Поени од реакции
9
Денес е пекол на пример и за цела недела се очекуват исто, а за кпење слободно ич да не му ја мислиш, да не полагав матура и да не учев сега 100% би заминал на плажа.

--- надополнето ---

Фала.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
http://www.vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=36&egId=6&eventId=23234

“Кој сака да има стан, апартман во Монте Карло или не знам каде , посебно си плаќа данок. Јас би поставил и рампи Подмоље, Љубаништа и Косел и секој што влегува во Охрид да има посеба давачка“ изјави Петрески

Петрески пак влегол во форма.:pos:

/gone/87

+++FOR CLEAN SKOPJE+++
Член од
30 март 2009
Мислења
1.769
Поени од реакции
119
Не ти е соодветен бидејќи можеби незнаеш како се делат парите во Охрид.Значи градот како град ако му се дозволи да управува со средствата кој се сливаат од негов терен,десет пати побрзо ќе се развиваше низ годиниве.Трошоците само за чистење и уредување во една туристичка сезона се огромни,од возила до работници во три смени,од грижа за езерото и негово уредување.Пластичен пример:Градот Охрид ги чисти плажите,а плажите под концесија ги дава влада на Р.М. Парите не идат во општинска каса,туку на државна сметка.
Дозвола за градба на такви површини дава Владата,а Охриѓани се гушат во градот.Ми објаснуваа дека со изградбата на згради покрај езерскиот брег,се сопираат ветровите кој ја прават климата во градот,ја нема онаа свежина.
Данокот кој го споменува Петрески е веројатно револтот кој го имаат кон системот.И во право се.
Овој проблем за делење на парите не е од сега,но ниту еден премиер не им го реши проблемот.Што значи по милионити пат доказ дека тапкаме во место.
и од тука произлегува прашањето:КОЈА Е ПОЕНТАТА/работата НА НОВАТА ТЕРИТОРИЈАЛНА ОРГАНИЗАЦИЈА од 2004??????????

п.с.нели не лажеа дека со таа поделба општините ќе имаат поголема контрола врз сопствените ресурси/општински пари/населени места т.е. нема никој да и се "меша" во нејзината локална самоуправа

:toe:

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.827
Поени од реакции
10.192
Го прашав ова во подфорум Туризам ама со денови никој нема постирано таму. Ме интересира колку би чинело такси од Скопје или аеродромот во Скопје до Охрид (такси затоа што време на поаѓање би било после 21 па тогаш нема автобуси до Охрид така?). И исто така од Охрид до Скопје (со некоја охридска такси компанија).

/gone/87

+++FOR CLEAN SKOPJE+++
Член од
30 март 2009
Мислења
1.769
Поени од реакции
119
Го прашав ова во подфорум Туризам ама со денови никој нема постирано таму. Ме интересира колку би чинело такси од Скопје или аеродромот во Скопје до Охрид (такси затоа што време на поаѓање би било после 21 па тогаш нема автобуси до Охрид така?). И исто така од Охрид до Скопје (со некоја охридска такси компанија).
подобро не прашувај:)
со такси од Александар НАШ до Ѓорче е 1200 ден,за до Охрид мислам дека беше околу 5000.......мој совет подобро е следниот ден да тргнеш;)

Член од
19 септември 2008
Мислења
730
Поени од реакции
62

Е ова мора да биде додадено фала богу затоа што не ќе знаеше колку пари за данок ќе даде градоначалникот ни наш насушен, затоа што и тој самиот не може да ги доброе становите што ги има. А сега веќе станови не се во мода, сега по цели згради ќе почне да зема за провизија :)

--- надополнето ---

Дозвола за градба на површините покрај езерото е забрането, освен тие што се кафичи на изнајмените плажи. ама тоа не се згради, тоа се кафичи. А Петрески дава дозвола за уривање на хотел Парк, за после да се продаваат апартмани за по 2000 евра квадрат, 5% провизија, полн џеб, бериќатварсан :)
Сите згради во охрид што се изградени одат преку општинскиот урбанистички план, така да нема тука ингеренции владата. Ако некој го затрупа охрид со згради тоа е градоначалникот наш и советот на општина Охрид. А воздух , ветерче немаше само до езерото имаше, се ширеше преку целиот град. А сега од зградите има само покрај езеро.
Проект на оптштина Охрид.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Е ова мора да биде додадено фала богу затоа што не ќе знаеше колку пари за данок ќе даде градоначалникот ни наш насушен, затоа што и тој самиот не може да ги доброе становите што ги има. А сега веќе станови не се во мода, сега по цели згради ќе почне да зема за провизија :)

--- надополнето ---

Дозвола за градба на површините покрај езерото е забрането, освен тие што се кафичи на изнајмените плажи. ама тоа не се згради, тоа се кафичи. А Петрески дава дозвола за уривање на хотел Парк, за после да се продаваат апартмани за по 2000 евра квадрат, 5% провизија, полн џеб, бериќатварсан :)
Сите згради во охрид што се изградени одат преку општинскиот урбанистички план, така да нема тука ингеренции владата. Ако некој го затрупа охрид со згради тоа е градоначалникот наш и советот на општина Охрид. А воздух , ветерче немаше само до езерото имаше, се ширеше преку целиот град. А сега од зградите има само покрај езеро.
Проект на оптштина Охрид.
Има недоречености во законот за децентразлизација кој го спомена гоне.Плажите и зоните кој се заштитени со закон се под ингиренции на државата.Оние во градот со батко му ремис се на негова душа.
Не го бранам него,ги бранам Охриѓани кој се гушат,а никој не им го решава проблемот,едни на други си ја фрлаат топката за градба,а парите не им ги остваат во каса.
А дека крадел не е тајна,втор мандат зошто му дадовте?Плус и незнае една реченица да сврзе со друга :))
(ми текнува на претходните избори,он беше број 2,а нанче 1.На една локална тв во дебата,вашиов вели за крај:гласајте за број 1)

Kajgana Shop

На врв Bottom