Дали емоциите стануваат луксуз?

Dark Angel

Unfaithfull to life...
Член од
14 јули 2006
Мислења
1.081
Поени од реакции
6
Ako e luksuz da disime, da se hranime i da spieme, togas i emociite se luksuz. Covecka rabota e da se custvuva, da se oseti, ama za zal opstestvoto veke ne gi gleda rabotite od toj agol. Pa, i protiv svoja volja ke kazam deka sistemot na ziveenje gi definira emociite kako luksuz, iako jas ne se sovpagam vo taa definicija.

Член од
9 март 2007
Мислења
483
Поени од реакции
6
Не,никако...Барем кај мене неможат никогаш да станат луксуз!Во човековата природа е да се има емоции и јас лично сакам такви луѓе...ПОзитивни и полни со емоции...

mirkec

Неостварена желба
Член од
26 јуни 2007
Мислења
502
Поени од реакции
3
Vecerva tolku mi e preku glava od emocii - ke eksplodiram. Sega ke sednam i ke se napijam edna casa crno vino i ke probam da zaboravam na se.
P.S. Ova e moment na slabost.

Clen 7

Од Форумот
Член од
5 јуни 2007
Мислења
2.843
Поени од реакции
360
Od sekogas bile i sekogas ke bidat najgolem luksuz!! Celi kralstva pagjale radi tie cuvstva.Ke se zatreska nekoe kralce u nekoja, ke se posveti na tie cuvstva kompletno i otide jabana.

С

Сатори

Гостин
...

Ziveejki vo svetot na dinamikata i modernizacijata,trkata so vremeto se poveke i poveke im se dava prioritet na nekoi drugi raboti otkolku na emociite. Nekako kako da se staveni vo vtor plan posle rabotata, karierata, materijalnite dobra....I onoj koj e emotiven e "glupak unazaden so vremeto"....
Проста причина, за да можеш добро да ја работиш работата не ти требаат емоции, ти треба свесно, рационално размислување непоматено од субјективниот суд.

Ако работата ти е битна, секако дека ќе ги ставиш емоциите во втор план, евентуално ќе заборавиш и да ги распознаваш.

Neli emotivnata sostojba e osnovniot dvigatel vo zivotot i taa e pojdovna tocka vo natamosno dvizenje i prosperiranje vo zivotot?
Можеби, но не секогаш.
Ако во младиот период од животот емоциите не ни донеле ништо добро, тогаш се обидуваме да ги елиминираме и да ги перцепираме работите на друг начин кој го изоставил пристрасното, како непотребно и штетно.
Бар за мене тоа има голема смисла.

Ili pak edinstvenoto nesto koe ne ispolnuva i dvizi se nashite pari, materijalnata obezbedenost i napredokot vo karierata, pa za emociite nemame vreme i gi potisnuvame?
Не дека немаме време, ги потиснуваме е вистинскиот збор, скоро да се плашиме од нив и контролата која можат да ја воспостават во нашите животи.
Зошто би се замарале со нешто што не се наоѓа во нашата агенда?

Dali spored vas emociite se luksuz koj samo ve blokira i vi sozdava dodatni problemi i obvrski vo zivotot ili se nesto na koe rabotite i bez koe ne mozete da ziveete?
Dali vo ova novo vreme istite stanuvaat luksuz?
Јас сум емоционално-дисфункционална, многу ретко чувствувам уште поретко тоа е силно.
Но кога знае да се случи го користам до максимум затоа што ми треба да знам до каде сум стигнала на тоа поле.

Инаку се трудам објективно да гледам на светот, емоциите ги оставам за дома, ако по некоја случајност се појават.:nesvest:

Член од
13 февруари 2006
Мислења
315
Поени од реакции
4

Настрана од секаква логика и неприродно е човекот да може да опстои без емоции. Чиста и сурова когниција, ослободена од секакви емоции не постои. Се што гледаме, мирисаме, допираме, правиме, си има своја емоционална позадина. Не можеме ние по некое планче да си ги испланираме емоциите-ако денес на улица видам некое детенце или слика што ми го крши срцето ќе продолжам да мислам дали чевличките од излогот ми ги продале. !!?... ...

Знам дека прашањето не е поставено во таа насока и дека има друга суштина, ама тоа што е иритирачко е зборчето ЛУКСУЗ!!? . Потиснувањето и скратувањето да се доживее се она што можело да биде почувствувано и одчувствувано е најголемата неправда што си ја нанел човекот на самиот себе.
Колку побогати би биле кога би се препуштиле на секој нареден момент, тогаш кога искрено би се радувале на пофалбите наместо да се обидуваме да бидеме рамнодушни, или да не се преправаме пред она што не здоболело дека сме ладни и недопрени. . . . . Напротив, луксуз би било кога би можеле да се соочиме со сите неправди и гадости и низ сето тоа да поминеме рамнодушни???
Емоциите се можеби единствената преостаната вредна работа што не разликува од машините...

M

MIL

Гостин
Se izvinuvam cuvstvata LUKSUZ??? Pa znaete deka toa e najubavata i najslatkata rabota sto sekoj ama bas SEKOJ moze da si ja dozvoli,luksuz e nesto ne sekoj bi mozel da go ima cuvstva emocii sekoj moze da poklonuva i bez da stavi kraj !!!

Ајанта

Македонка
Член од
21 декември 2008
Мислења
580
Поени од реакции
37
Емоциите луксуз!, каква небулоза. Па дури и во „Ѕвездени патеки“ авторите се досетиле да го креираат Дета со можност да симулира емоции,иако серијата е закон за научна фантастика:pos2:

Annabel

Неутрална*
Член од
18 декември 2008
Мислења
1.298
Поени од реакции
183
Сите ќе се согласиме дека светот во кој живееме многу пати не е идеален.Како и да е колку и да е тешко да се најде решение за одредени проблеми,исклучувањето на емоциите тешко дека ќе ни помогне да функционираме подобро.
Кога ги отстрануваме емоциите од некоја личност или ситуација ние истовремено ја отстрануваме и желбата за успех и личните мотиви.Емоциите може да одиграат важна улога таму каде што присуството на факти и бројки едноставно неможе.
Иако веќе знаеме да ги контролираме емоциите сепак никогаш до крај нема да можеме да манипулираме со нив.Мора да запомнеме дека емоциите не се единствениот начин преку кои луѓето се способни да донесуваат разумни одлуки,се зависи од индивидуата и од начинот на којшто работи мозокот.Емоциите се поврзани и со говорот на телото и доколку сакаме да ги исклучиме емоциите,говорот на телото ќе биде уште едниот елемент на животот што ќе треба да го исклучиме ако сакаме да живееме без емоции.

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Ziveejki vo svetot na dinamikata i modernizacijata,trkata so vremeto se poveke i poveke im se dava prioritet na nekoi drugi raboti otkolku na emociite. Nekako kako da se staveni vo vtor plan posle rabotata, karierata, materijalnite dobra....I onoj koj e emotiven e "glupak unazaden so vremeto"....
Neli emotivnata sostojba e osnovniot dvigatel vo zivotot i taa e pojdovna tocka vo natamosno dvizenje i prosperiranje vo zivotot? Ili pak edinstvenoto nesto koe ne ispolnuva i dvizi se nashite pari, materijalnata obezbedenost i napredokot vo karierata, pa za emociite nemame vreme i gi potisnuvame?
Dali spored vas emociite se luksuz koj samo ve blokira i vi sozdava dodatni problemi i obvrski vo zivotot ili se nesto na koe rabotite i bez koe ne mozete da ziveete?
Dali vo ova novo vreme istite stanuvaat luksuz?
Патриотизам-Силна Емоција. Бугарско државјанство - Безвизен Режим. Контрадикторност? ДА! Или... Подобро... Ако немате леб, јадете колачи... Од емоција не се живее... Но е прекрасен дел од еден человек. Од битисувањето му, од психичката рамнотежа. Почитувам чувства, им се препуштам и луѓето знаат тоа да го ценат. Засега. Парите и емоциите, од секогаш оделе одделно, си се спротивставувале едни со други, се срцепарале, за на крај мора да ги имаш двете ако сакаш да си среќен... Барем во прост сооднос, но сепак да се присутни... Одлагањето на бракот , заради кариера и материјално создавање, тоа е само една од формите на егоизмот ни`...

Вештица

love&reason
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
856
прв пат ја го слушам ова, и мислам дека е апсурд. Ако емоциите се луксуз, што сме тогаш ние , роботи?

Патриотизам-Силна Емоција. Бугарско државјанство - Безвизен Режим. Контрадикторност? ДА! Или... Подобро... Ако немате леб, јадете колачи... Од емоција не се живее... Но е прекрасен дел од еден человек. Од битисувањето му, од психичката рамнотежа. Почитувам чувства, им се препуштам и луѓето знаат тоа да го ценат. Засега. Парите и емоциите, од секогаш оделе одделно, си се спротивставувале едни со други, се срцепарале, за на крај мора да ги имаш двете ако сакаш да си среќен... Барем во прост сооднос, но сепак да се присутни... Одлагањето на бракот , заради кариера и материјално создавање, тоа е само една од формите на егоизмот ни`...[/quote]
ооо мими какви емоции предизвикуваат парите.. да не пружаа немаше да ,,го вртат светот``
Луѓето ги сакаат парите повеќе од себе си, а за тоа да се случи треба некоја бога ми голема емоција

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Секој човек во секое време има некоја емоција, дури и кога мисли дека ја нема и тоа е емоција.Основните емоции се апатија, тага, страв, лутина, антагонизам, досада, расположеност и ентузијазам.Е сега во секоја пригода си има соодветна емоција, не може човек на погреб да се смее, а на свадба да плачи, уствари можи ама тогаш сериозно нешто не во ред со него.

какви емоции предизвикуваат парите.. да не пружаа немаше да ,,го вртат светот``
Во грешка си голема планетава земја околу нејзината оска се врти благодарение не физички закон, а не на парите.Тоа со парите е само празна фраза.

Вештица

love&reason
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
856
Секој човек во секое време има некоја емоција, дури и кога мисли дека ја нема и тоа е емоција.Основните емоции се апатија, тага, страв, лутина, антагонизам, досада, расположеност и ентузијазам.Е сега во секоја пригода си има соодветна емоција, не може човек на погреб да се смее, а на свадба да плачи, уствари можи ама тогаш сериозно нешто не во ред со него.

Во грешка си голема планетава земја околу нејзината оска се врти благодарение не физички закон, а не на парите.Тоа со парите е само празна фраза.
па наводниците служат за да кажат дека тоа е фраза

Член од
1 септември 2008
Мислења
768
Поени од реакции
18
Posle nekoi slucuvanja vo mojot zivot emociite i toa kako stanaa LUKSUZ vo mojot zivot. Samo da napravam razlika od pred edna godina i sega...se e smeneto za 360i i cuvstvuvam praznina, no od druga strana emociite momentalno mi se skapoceni i na se gledam so rezerva. Barem vo posledno vreme ne se vpustam vo visocini i sirocini:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom