Филозофијата на комедијата

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Инспириран од вчерашната емисија на Чомовски каде ги имаше собрано „комичарите„ од земјичкава наша мала решив да ја отворам темава...

Така седнат пред телевизорот додека го гледав чичко Чомовски како ги изговара самогласките ко да му се домашна задача, цело време се мислев дали стварно има некоја тешка филозофија во комедијата....Има, дефинитивно има многу повеќе филозофија одколку комедија. Додуша ако збориме реално комедијата ја снемува, ја нема онаа стара и добро позната комедија на телевизијата на сцената во драмата...се е некако излитено црно, дури и црниот хумор го нема. Еден од „комичарите„ рече „Како може да има комедија кога нашиве граѓани се седнати пред телевизор гледаат репризи од сите вести и се караат со нив:)„ Стварно тоа не ми е ама ИЧ јасно, како може луѓето да бидат до толку зависни од проклетите „трагични„ настани, поскапува лебот, солта мечките ги нападнале кравите, чедоморство во Прилеп и Шутка, Џејми Шеј избега/Џејми Шеј го вратија...Грујо и Бране се договараат но неможат да се договорат. Е ова ли треба сериозно да се сваќа и по цел ден да се гледа истото? Цел ден да се расправаме со црната кутија што ни збори, наместо да идеме во видеотека или низ пазариве и да земеме некој филм од кој саат ипол два ќе се прснеме од смеење и ќе заборавиме на некои проблеми. Исто така интересен е фактот дека комедиите за правење се тешки, мислам хелоу живееме во таков свет каде што се е комично-гледано како оптимисти, но по се изгледа дека живееме во свет исполнет со песимистички скотови кои ја гледаат чашата полу празна наместо полу полна....Пу мамата, имаше и еден психолог кој даде перфектно објаснување „ЗАШТО ЈА НЕМА КОМЕДИЈАТА?„ а тоа иде вака „Во школо кога некое дете ќе каже нешто комично професорот наместо да му рече „Браво навистина е добро ова„ тој му одговара „Ова не е место за шегување„. Пак ќе речам „Мислам хеоу„.....комедијата бара интелегенција, мозок многу повеќе одколку што бара нуклеарната физика, поентата на комедијата не е да навредиш некој т.е. да навредиш ама не директно, би дошло како „читање меѓу редови„ или „читање одпозади„....почнаа рекламите и свртев на скај нет да го видам Јанко што јаде бурек, ОДМА сменив. Дечкото беше толку длабоко повреден од случката во Шутка каде што „премногу интелегентниот„ ром го истепал детето до смрт....почна нешто ФАКИНГ ова ФАКИНГ она, пак негативно да влијае врз народот, а сите го знаеме Јанко како коментаторот од 103ка кој не пресмејуваше додека ги коментираше натпреварите од светските фудбалски првенства.
Враќам на Чомовски, гледам почна со Трендо да прави муабет околу интернет комедија и блогерајство....Чомовски како стар прч зема да збори за некои блогови за некои ствари, а Трендо го слушаше и нешто безвезно коментираше-нормално позитивно настроено со фини линии на комичност....Тука се приклучи и ДарМар кој кажа една премногу паметна работа околу комедијата....„Почнало со драмите и луѓето таму ЗАЕДНО се смееле, па продолжило со киното луѓето пак заедно се смееле но биле ПОДЕЛЕНИ во помали групи. Почнаа со телевизијата и луѓето полека почнаа да се затвараат, почнаа со блогерајството и останаа сами„ искрено браво ДарМар, иако си стар сепак некои работи ги знаеш повеќе од другите....
Ама јас се одалечив од темава, па затоа ќе прекинам да пишувам. Само уште неколку прашања на кои би требало да дискутираме
  • Зошто паѓа нивото на комедијата?
  • Каде се прават грешките?
  • Кој е проблемот што народот гледа песимистички?
  • И како да се врати комедијата?

PSYtisfaction

Царевата ќерка
Член од
30 јуни 2006
Мислења
3.922
Поени од реакции
527
Одлична тема, на која нажалост не можам многу да кажам.

Можам само да го констатирам она веќе добро познатото, дека во вакви тешки времиња на народот му е полесно да слуша и гледа за туѓата несреќа која моментално ќе го утеши и ќе направи да верува дека ете-не бил неговиот живот најтрагичен, имало и помизерни; отколку да одвои саат-два да изгледа добро комично шоу. Веројатно од ова почнува се`.

Понатаму доаѓаме и до тоа дека како одминува времето, хуморот станува се полош и полош. Што се случи со старите добри хумористични серии, добрите хуморстични шоуа, добрите колумнисти што на времето биле поомилени отколку делот со Црна хроника. Дури ни скечовите на К-15, македонските легенди, не се веќе тоа што беа, споредбено со некои нивни касети од 95-6та, па навака. :) И они изгубија креативност изгледа. Сега сме заглавени со шит-амерички тинејџерски петиљадологии што се осмелуваат да се наречат комедии и слични срања.

Не гледа народот песимистички... Само на некој чуден начин ужива да го гледа песимизмот во туѓите животи. :toe: Повеќе отколку шеги за политичарите или нешто слично.

Шо знам, може грешам. А може и тотално ја утнав темата со репликава. :pos: А и демек немав многу да кажам на темава, а сепак испадна реферат. :icon_lol:

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Мх, ако веќе сме констатирале дека комедијата не постои во државата (или луѓето повеќе сакаат парламент од хумористични теми на ТВ) можам да кажам дека парите се криви. :pos: На, ако се смеам, сериозен сум. За многу работи кај нас економијата е главна. На луѓето не им е до смеење, децата немаат леб да јадат, се е пореметено, испревртено, моралните вредности се изместени, не личиме веќе на луѓе.

Од друга страна, мислам дека позитивната енергија сеуште постои. И кај нас, и од наши луѓе. Во недела мислам дека на РТС сеуште оди оној стар и (за мене) кретенски хумор со бивша “лево ќоше“ продукција.
Коа сме кај блогерај, имате колку сакате блогови за смеење. Можеби најдобриот е оној на “луда глава“. (ludaglava.blog.com.mk) Девојката има такво истенчено чуство за хумор, кое нема да те остави рамнодушен.
За ТВ, нормално е да нема македонски хумор, заради причините кои ги спомнав во првиот пасус. Поефтино е да се купи глуп амерички ситком со главна улога Џим Белуши (хеј, прекрасен е, не се мрштете), отколку да уредиш 10 епизоди со македонски скечеви (шо ем ќе биде глупо(скеч бе?) ем поише ќе ти го гледаат Џим).

На крај, комедијата си ја правиме сами. За пример, јас сакам да се смеам меѓу луѓе. Еден виц кој јас ќе го кажам ќе повлече лавина од останатите. Комедијата постои, ако сакаме да ја имаме...

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Коа сме кај блогерај, имате колку сакате блогови за смеење. Можеби најдобриот е оној на “луда глава“. (ludaglava.blog.com.mk) Девојката има такво истенчено чуство за хумор, кое нема да те остави рамнодушен.
А погледни го овој факт за хуморот и смеењето....
Почнало со драмите и луѓето таму ЗАЕДНО се смееле, па продолжило со киното луѓето пак заедно се смееле но биле ПОДЕЛЕНИ во помали групи. Почнаа со телевизијата и луѓето полека почнаа да се затвараат, почнаа со блогерајството и останаа сами
Зарем до толку сме идиоти па што не можеме на друго место да се смееме, туку мораме сами покрај 4 ѕида со светлост само од мониторот и цигарите до нас????

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
А погледни го овој факт за хуморот и смеењето....

Зарем до толку сме идиоти па што не можеме на друго место да се смееме, туку мораме сами покрај 4 ѕида со светлост само од мониторот и цигарите до нас????
Немаме услови ти реков. Знаеш зошто многу луѓе не одат во театар или во кино, или не купуваат стрипови? Бидејќи се Македонци со просечна плата 100 евра.

Речницата на Дар Мар е супер интересна. Можеби и донекаде вистинита. Но не комплетна. Тоа што луѓето само одат на помали групи не значи ништо. Ако се вратиме пред драмите, и преставите, не ни имало хумор. Се еволуира, нормално е.
За да демантирам, во Америка, земјата на слободниот свет, се популарни "Stand up comedians". Кои носат публика поголема од Бродвеј на својот настап. Не се работи за смалување на публиката или нашето бегање од реалноста, туку за личната желба за соочување со светот. Американците кои ги спомнав веќе сите имаат личен психолог. Никој веќе нема пијатели, но таков е светот денес. Јас на пример, ги сакам сите врсти на хумор. Ти на пример, го сакаш театарот како начин на смеа. Псај, го сака блогот. Убавината е што сега имаш избор каков хумор сакаш. Неубавината е што не можеш секој да си го дозволиш (барем кај нас)

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
добро бе , што се жалите толку , како да не сте се смееле никогаш во животот и сега дај да се насмееме , ама нема како .
искочете си со другари , разменете по некој виц со тоа што во главните улоги ќе ставите веќе постоечки ликови од вашата дружина
(па и сите да го знаат вицот пак ќе биде интересно) ...и после дефинитивно целата работа ќе се развие во многу интересен хумористичен правец.
Незнам зошто ама дефинитвно не се смеаам кога гледам филмови чија соджина другите ја нарекуваат хумористична , едноставно не ми е смешно да гледам како некој со сила ми се прави глуп..ебате глупите американски комедии.многу се бедни за гледање...голема реткост е да видиш нешто и да се изнасмееш.
а што се однесува до хуморот во државаа , дефинитивно незнам ја на кој му дошло до смеење...само кисели фаци ,НЕМА ПАРИ и тоа е тоа .
што да кажам ...соберете си ја дружината смејте се , истресете некоја зелена па и вас малку нека ви се насмеаат и немојте да бидете зависни од тоа само другите да ви го прават хуморот биде и вие дел од забавата

MSV

Член од
24 март 2005
Мислења
2.423
Поени од реакции
38
Океј сето тоа со комедијата и хуморот....
Само моментот е што, ти не ја користиш за да избегаш од трагичноста на сопственото секојдневие, туку едноставно таа ти служи да ја разголиш и увидиш неговата апсурдност....Ако земеш да бегаш, нема баш далеку да стигнеш....
Инаку, сите тие фаци кај чомовски се де-факто неинтересни, тетреби, нивниот "хумор" е како застојана пача....
Друга работа, проблемите со сите настани од јавниот живот, дал на телевизија дал во пишани медиуми или било, настануваат кога ќе се земат здраво за готово...
Инаку од едно индиферентно гледиште, тие се премногу смешни, неверојатно смешни....:smir:

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Океј сето тоа со комедијата и хуморот....
Само моментот е што, ти не ја користиш за да избегаш од трагичноста на сопственото секојдневие, туку едноставно таа ти служи да ја разголиш и увидиш неговата апсурдност....Ако земеш да бегаш, нема баш далеку да стигнеш....
Инаку, сите тие фаци кај чомовски се де-факто неинтересни, тетреби, нивниот "хумор" е како застојана пача....
Друга работа, проблемите со сите настани од јавниот живот, дал на телевизија дал во пишани медиуми или било, настануваат кога ќе се земат здраво за готово...
Инаку од едно индиферентно гледиште, тие се премногу смешни, неверојатно смешни....:smir:
Не ми е јасно зошто сме такви па главна финта кај сите класи и профили на луѓе, барем во Скопје(а и пошироко) е да омаловажуваат се што видат и слушнат.
Ти го читав блогот малку. Последните два-три поста, токму со таа тематика ти се занимаваат. И како сега, ти како борец против тоа го напиша претходното?
Ај возрасниве дека не ти се интересни некако да го сфатам, а Трендо исто де-факто не е интересен? :toe: За разлика од мене и тебе кои почитуваме поинаков хумор (каков и да е тој), има и други на планетава и земјава, кои го сакаат хуморот на Дар Мар(верувал или не) и на “Хухурику“ а овој нашиов им е благо кретеноиден.

MSV

Член од
24 март 2005
Мислења
2.423
Поени од реакции
38
Не ми е јасно зошто сме такви па главна финта кај сите класи и профили на луѓе, барем во Скопје(а и пошироко) е да омаловажуваат се што видат и слушнат.
Ти го читав блогот малку. Последните два-три поста, токму со таа тематика ти се занимаваат. И како сега, ти како борец против тоа го напиша претходното?
Ај возрасниве дека не ти се интересни некако да го сфатам, а Трендо исто де-факто не е интересен? :toe: За разлика од мене и тебе кои почитуваме поинаков хумор (каков и да е тој), има и други на планетава и земјава, кои го сакаат хуморот на Дар Мар(верувал или не) и на “Хухурику“ а овој нашиов им е благо кретеноиден.
Хихиихиииии, блогот ми се занимава со други работи, посебно во задњите два поста, и нема врска со тоа што ти најверојатно мислиш... :smir:

Трендо, судејки според неговиот сајт и многуте пати кога го имало на телевизија и блогерајоф негоф, е ништо друго освен неинветивен цензор кој попат ја изгубил смислата за хумор и ја заменил со одвратен сексизам пронижан со дневно политички глупости... :tapp:

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Хихиихиииии, блогот ми се занимава со други работи, посебно во задњите два поста, и нема врска со тоа што ти најверојатно мислиш... :smir:

Трендо, судејки според неговиот сајт и многуте пати кога го имало на телевизија и блогерајоф негоф, е ништо друго освен неинветивен цензор кој попат ја изгубил смислата за хумор и ја заменил со одвратен сексизам пронижан со дневно политички глупости... :tapp:
Еве ова е демократија. Ајде сега изврши мала пропаганда (јас барам, не е иронично кажано) и објасни ми, долови ми убаво, што е според тебе хумор, на што ти се смееш? Па да видиме, може ја сум во заблуда, можеби воопшто и не го знам значењето на оптегнување мускули околу устата. Можеби не сум видел сеуште вистински хумор. Океј да не тупам, кажи ми каков хумор сакаш...

MSV

Член од
24 март 2005
Мислења
2.423
Поени од реакции
38
Нејќам да звучам загадочно, но никако не би можел да ти објаснам какоф хумор сакам и почитувам, можам да ти посочам само што не сакам и не почитувам...А дури и мислам дека имаме и сосема различни сфаќања за тоа што преставува хуморот (судејки според твоите постови за тебе тоа е нешто како вентил, канализација)....
Така да, батали...

И почитувај го Трендо, он навистина има што да ти каже....:pos2:

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Нејќам да звучам загадочно, но никако не би можел да ти објаснам какоф хумор сакам и почитувам, можам да ти посочам само што не сакам и не почитувам...А дури и мислам дека имаме и сосема различни сфаќања за тоа што преставува хуморот (судејки според твоите постови за тебе тоа е нешто како вентил, канализација)....
Така да, батали...

И почитувај го Трендо, он навистина има што да ти каже....:pos2:
:) Океј, да не ја загадуваме темата со приватни муабети, ова ќе ми биде последен пост директно наменет кон тебе.

Примарната функција на хуморот е да го насмее човекот. И тука нема што да се дискутира. :smir:
Ако тебе повеќе те интересира позадината на вицот или уметноста на скечот или умешноста на глумците на комедијата(како театарска претстава) тогаш сине, можам да кажам само дека си намќор.
И сарказмот кој носи порака, исто така ќе те насмее. За тоа служи. Ќе ја искритикува власта (пример), ама ако не се насмееш исто како критиката да си ја упатил директно, што помалку може да биде и вулгарно.
Темата мислам дека беше сосема друга, но не ми се допаѓа ставот “Хуморот е глупав“. Или барем нечиј хумор е глупав. Ако се смееш, добар е. Ако не се смееш до тебе е проблемот.

И да, ќе го почитувам Трендо. Позитивни личности се секогаш подобри од намрштени емовци кои кукаат по интернет...

MSV

Член од
24 март 2005
Мислења
2.423
Поени од реакции
38
Примарната функција на хуморот е да го насмее човекот. И тука нема што да се дискутира. :smir:
Ако тебе повеќе те интересира позадината на вицот или уметноста на скечот или умешноста на глумците на комедијата(како театарска претстава) тогаш сине, можам да кажам само дека си намќор.
И сарказмот кој носи порака, исто така ќе те насмее. За тоа служи. Ќе ја искритикува власта (пример), ама ако не се насмееш исто како критиката да си ја упатил директно, што помалку може да биде и вулгарно.
Темата мислам дека беше сосема друга, но не ми се допаѓа ставот “Хуморот е глупав“. Или барем нечиј хумор е глупав. Ако се смееш, добар е. Ако не се смееш до тебе е проблемот.

И да, ќе го почитувам Трендо. Позитивни личности се секогаш подобри од намрштени емовци кои кукаат по интернет...
Прво и основно, хуморот е тука за да те насмее, но не само тоа....
Исто како што звукот не е тука само да го чуеш, туку и да го вкусиш и да го видиш....

Второ, како може да го наречеш намќор некој што се сомнева во позитивноста на лик како Трендо?!
Мислам, има мал миљион стфари кои што ја поткопуваат неговата позитивност, но ме мрзи сеа да ти ги доловувам, пошо и онака нема да се потрудиш да ги земеш во предвид....

И секако, неможе да наречеш некој лик позитивен само поради фактот дека тој константно е насмеан, или вицкаст... Онака, може таа насмефка да биде лажна, лицемерна, а вицовите што Трендо ги кажува се сексистички вицови за доминантни алфа мажјаци и желни домаќинки....Тоа не е позитивно, како што знам... ;)

После, самото смеење не може да биде мерило за тоа дали хуморот е добар, или воопшто е хумор..... Пошо како што знам, ти би можел да се расплачеш од добар хумор, не онака солзи од премногу смеење, туку да плачеш онака, искрено...
И тоа е хумор....:pipi:

И нема проблем со муабетоф, во рамките на темата е, бидејќи и онака ви се лабави и површни сваќањата за што преставува хуморот....:smir:

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Примарната функција на хуморот е да го насмее човекот.
Да тоа е дефинитивно примарната функција, но фали еден дел...
Примарната функција на хуморот е да го насмее човекот без да го навреди...На крајот од краиштата хуморот почнал да се употребува со САМОисмејување

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
Да тоа е дефинитивно примарната функција, но фали еден дел...
Примарната функција на хуморот е да го насмее човекот без да го навреди...На крајот од краиштата хуморот почнал да се употребува со САМОисмејување
како мислиш САМОисмејување?
да се смееш на самиот себеси или да изиграваш дворски шут.
иначе на мое видување тоа мора да започнало со пукање на сеир.тоа можеби е најпроста форма на хумор.не треба ништо да правиш само треба да видиш нешто што ќе ти изглда глупаво и да се насмееш на истото.

Kajgana Shop

На врв Bottom