Смиленски-Трпевски, чесен бизнисмен и чесен гувернер

jon

Член од
20 јуни 2007
Мислења
287
Поени од реакции
0
НБРМ нема оштетно побарување од Трпески и Смиленски

17.09.2007 Народна банка на Македонија нема оштетно побарување од поранешниот гувернерот Љубе Трпески и бизнисменот Смиленски.
Претставникот на НБРМ посочи дека 5,5 милиони долари за купување обврзници не биле евидентирани, немало за нив изворни документи и дека не е целосно сметководството за нив, но сепак загуба нема.
Потврдено е дека се уште стојат нивните побарувања од „Експорт импорт“ банката, тешки над 17 милиони долари за невратените кредити на Смиленски.
Во судницата сведочеше и поранешниот вицегувернер Ванчо Каргов. Резервиран во однос на случајот, затоа што не знаел ништо за купувањето на обврзниците, но направил анализа за долговите на „Експорт импорт“ банката.
„Како вицегувернер сум немал никакви сознанија, или активности, или поврзаности, затоа што јас сум вицегувернер од јули 2003 година“, изјави Ванчо Каргов, поранешен вицегувернер.
„Главно што се случи, од денеска е тоа што претставникот од Народна банка кажа дека не утврдиле штета и не предјавува оштетно побарување“, рече Никола Поленак, адвокат.
Во досегашниот тек од судењето Смиленски и Трпески негираа дека како било ја оштетиле НБРМ, напротив тврдеа дека со купувањето на државните обврзници го зголемиле буџетот на државата.
Обвинителството ги товари дека направиле штета на државата од околу 30-тина милиони долари.

Како некој некого да го заебава или?

Поради вакви работи нема да се случат странски инвестиции затоа што никој не сака токму неговите 30 мега да се истопат, а на крај да излезе дека се оплодиле на суд, а не поради погранични села во кои имало криминалци, поради кои неможе да се влезе во истите.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Ќути,кој ќе плаќа сега и милионска оштета за нив,доколку тужат што така ги избламираа пред јавноста овие напатени и наивни луѓе.

jon

Член од
20 јуни 2007
Мислења
287
Поени од реакции
0
Ќути,кој ќе плаќа сега и милионска оштета за нив,доколку тужат што така ги избламираа пред јавноста овие напатени и наивни луѓе.
Не тоа Љубе рекол дајте оставете ме на мира свашта ќе почнам да зборувам поради психичката растроеност, да не вмешам некои други луѓе, па да има наштетам , а тие невини како девици :):):)

Член од
28 јануари 2005
Мислења
2.163
Поени од реакции
18
Koj mu bese sef na kabinet na Trpevski toa vreme, znae nekoj ?

ps. zatoa sega DPMNE kje prevzeme celosna kontrola i nad narodna banka. Jebiga , trezor e trezor. Za ova na posebna tema samo nemam vreme denes.

jon

Член од
20 јуни 2007
Мислења
287
Поени од реакции
0
Има ли уште некој да прокоментира како може да се стави под тепих афера 30,000,000$ или се чека доларот во однос на еврото да отиде како 1993 инфлацијата во СРЈ па да излезе дека всушност се работело за 1ЕУР :):):).

Или пошто се вмешани Шизо и Грујо, темата е за под тепих.
Нели Буле беше недопирлив, ама му заигра мечката.

Едно време беа Бранко и Шизо заштитените животни, сега и Грујо влезе во клубот изгледа и тоа убаво си се вдоми.
Нема што Докиќ и Амди Бајрам се најголемите бараби во Македонија изгледа, а Докиќ сељак ќе измислува вакцини и ќе добива награди и тоа интернационални за тоа. Глуп и прост не успеал да стигне подалеку од најобичен професор по пулмологија. :uvo:

А 100% ќе има чуму, каде што Шизо пак ќе си збори тоа што си одлучил да си го збори, и тоа 2-3 саати, а јас морам да плаќам 100 ЕУРА минута реклама на А1.:toe:

Член од
12 февруари 2007
Мислења
892
Поени од реакции
4
Nema slucaj. Kriv e sovet na NBM,koj nemal madinja da izvrsi zalog.

Kako bilo,si carija poeni i sds i Vmro.

jon

Член од
20 јуни 2007
Мислења
287
Поени од реакции
0
Nema slucaj. Kriv e sovet na NBM,koj nemal madinja da izvrsi zalog.

Kako bilo,si carija poeni i sds i Vmro.
1. За СДС и ВМРО ич кур не ме боли.

Има друго :

Каде се наоѓаат или за што се потрошени 30,000,000$ од НБРМ ,зошто никој не коментира за заташкување на ваква афера, или да пишувам на бугарски можда ќе бидам полесно разбран???

Што е тоа Совет на НБМ - таму има луѓе со имиња и презимиња или црвени кмери?

Или кога темата е срање , патриотски е да се игнорира темата или да проба да се девалвира оној што поста?

Јес да е ова форум ама кога 300 луѓе на форумов може да дадат одговор за Косово и дали ќе било 3/4 протекторат или 7/8 протекторат, не е лошо да се изјаснат кој се ги пљачкал и дали им е убаво на оние од ВМРО кога ги пљачка нивниот лидер и оние од СДСМ кога ги пљачка нивниот лидер. Дали тоа го толкуваат исто како патриотизам?

Текот на парите на Смиленски пред пар години во соработка со меѓународни институции педантно беше фатен некако и врз основа на тоа се изведе по безброј пимплања некакво обвинение. И тоа заврши со нема case. Јебо те држава и некој ќе ми се мава во гради овде и ќе ми црта што било патриотизам. :uvo:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193

Има друго :

Каде се наоѓаат или за што се потрошени 30,000,000$ од НБРМ ,зошто никој не коментира за заташкување на ваква афера, или да пишувам на бугарски можда ќе бидам полесно разбран???

Или кога темата е срање , патриотски е да се игнорира темата или да проба да се девалвира оној што поста?

Јес да е ова форум ама кога 300 луѓе на форумов може да дадат одговор за Косово и дали ќе било 3/4 протекторат или 7/8 протекторат, не е лошо да се изјаснат кој се ги пљачкал и дали им е убаво на оние од ВМРО кога ги пљачка нивниот лидер и оние од СДСМ кога ги пљачка нивниот лидер. Дали тоа го толкуваат исто како патриотизам?

Текот на парите на Смиленски пред пар години во соработка со меѓународни институции педантно беше фатен некако и врз основа на тоа се изведе по безброј пимплања некакво обвинение. И тоа заврши со нема case. Јебо те држава и некој ќе ми се мава во гради овде и ќе ми црта што било патриотизам. :uvo:
Смири се малку,па во оваа држава никому не му е гајле што се излеани 5 милјарди $ oд криминалната приватизација во странски банки на приватни сметки а ти се се фатил за некои "пишливи" 30 милиони $.:)

Член од
12 февруари 2007
Мислења
892
Поени од реакции
4

Има друго :

Nikoj ne izbegava,mislam treba predznaenje i forumdziite si znaat,mada mene decava bas mi se cool.

E sega,MK ima dolg prema kom banki od zapad.Toj dolg se trguva kako stoka.Pravila se da ne mozi drzava sama da si buy out, i togas uletuva third party za formalno da izvrsi.Vo slucajov to e Smilenski.
Znaci NBM dava pari i posle dobiva nova pasiva.Smilenski ne gi vratil parite i se sto trebalo e da se izvrsi naplata.Pa oti ne naprajle?
Edno e teorija drugo praksa.NBM sepak nema kadar za to.Baska treba i brzo sudstvo.
Vo sovet na NBM ima "ugledni"ecc,kako novata na Sec-ot,Kavrakova.Birokrati bez oset za realnosta.

jon

Член од
20 јуни 2007
Мислења
287
Поени од реакции
0
Смири се малку,па во оваа држава никому не му е гајле што се излеани 5 милјарди $ oд криминалната приватизација во странски банки на приватни сметки а ти се се фатил за некои "пишливи" 30 милиони $.:)
Е како никому на антикорупциска и е гајле за Фершпед еве, баш делува убедливо, последниве недели :):):)
Тууу, за 100 евра добиваш банер на Кајгана цели 5 дена : )
Смени медиум и таргет група : )))
Ќе го известам мојот Marketing department за понудата и ќе преговараме :)

Nikoj ne izbegava,mislam treba predznaenje i forumdziite si znaat,mada mene decava bas mi se cool.
Поенатата ми е да се излезе од партиското трло и да се биде што е можно по критичен кон секој лош потег од било кого кој ги има познавањата за случајот. Никакода побегнеме од имиџот на Република Српска која главна стратегија и е не да стане развиена држава него да се залепи кн Србија како знае и умее.
Инаку не те посочив тебе лично, само морав од некаде да почнам :)

Стрелец

El Mariachi
Член од
23 јануари 2005
Мислења
910
Поени од реакции
10
...патриотски е да се игнорира темата или да проба да се девалвира оној што поста?
Абе изгледа дека им здосади и нив, инаку не ти бегаше критика како намерно зборуваш против Грујо за да му ги кочиш реформите... Види ги резултатите од она гласање кај што прашувам дали треба да се испита евентуална одговорност за премиерот и гледај на колкав процент од луѓето на форумов им е гајле дали нивниот Грујо ги краде или не... Истото се случуваше и со Љубчо кога ќе им се спомнеше дека човекот прави штетни договори за државата... Истото се случуваше и со симпатизерите на Бранко... Ќе им спомнеше некој дека човекот дозволува државниот капитал да се пренесува во џебови на луѓе блиски до неговата политичка опција, а оние што го сметаа за светец очи ќе ти извадеа... Не барај разум кај партиски слепци!

jon

Член од
20 јуни 2007
Мислења
287
Поени од реакции
0
Не барај разум кај партиски слепци!
Ама така остануваме Република Србска бе Стрелец, ако ќутам излегува дека се помирувам со тоа.

А има една работа што мислам дека е позитивна за Македонската нација, Македонците не се тврдоглави магариња како Србите или Хрватите и ако имаш добар аргумент може да го прифати и најортодоксниот партиец, т.е не треба многу за да се почне со позитивна работа и клима, ама многу не јебат Грујо и Бранко и тие под нив :(.

По мое потребно беше во изборниот законик, кога веќе морало да се донесе во првата година од мандатот, да се овозможи некаков контролен механизам да секоја нова влада има 6 месеци пилот период, ако не се снајде, да се распише референдум и да не се бара 50% излезност, него просто мнозинство за оставка и се разбира одговорност за неуспеси со пенали.
Тогаш нема секој Митре да се тепа да стане министер или слично.
Утопистичко но е рецепт за напред и за позитивен прстап.

Kajgana Shop

На врв Bottom