Преговори за либерализација на визниот режим кон Македонија - Фратини / Груевски

• Креатор на темата Креатор на темата ABC
  • Време на започнување Време на започнување

Што очекувате од посетата на Фратини?

• Да наздрави со шампањско и да ја пофали владата за постигнатото и да ја охрабри така да продолжи и п

Гласови: 12 41,4%
  • Да соопшти датум за почнување на преговорите за укинување но не и датум безвизен режим

Гласови: 4 13,8%
  • Веднаш да ги почне преговорите ама да не прецизира датум за безвизно патување

Гласови: 2 6,9%
  • Веднаш да ги почне преговорите и да изрази надеж дека Македонците побрзо ќе се ослободат од визите о

Гласови: 11 37,9%

• Вкупно гласачи
    29
p.s. trend vo komunikacija so javnosta????? za toa se zboruva samo vo predizborna kampanja, posle zaboravaat i pocnuvaat da gradat crkvi...za kakvo takvo mienje na grevovite :) !!!
p.s.s. bi bilo interesno :)....se nadevam deka imas nekoja pra pra baba koja dooobro mu se bendisala na Zevs...onoj od Olimp...... pa eventualno bas kaj tebe da prorabotele genite na besmrtnost :)

Почнувам да мислам дека и тие преговори што се водени и што ќе бидат водени се наместени, т.е. се одвивале по однапред утврдено сценарио.
А сигурно и нашите преговарачки позиции ги утврдила европската комисија. Не е можно да се биде толку глуп и да се испреговара „отежнување„. Јас мислам не е до преговарачите, кои биле само марионети во рацете на европјаните. Еден суртук од човек како Ахмети постигнува далеку подобри резултати. И сите земји постигнаа исти резултати во преговорите. Ја имам друга дефиниција за зборот преговори од онаа што ни се сервира дека било преговори.

Ама не ми е јасно чуму целиов театар на Европската унија.Дали да си кренат рејтинг дали да ги смири малце врескањата во балканскиот логор или нешто друго .....

Se e smisleno za da ne snema.

BUBE vo pravo si se sveduva na toa deka vo Eu ke vlezat samo tie od koi EU ima interes

HMMMMMM, TOCNATA dijagnoza i nejzino prifakanje, dava gooolemi sansi da se NAJDE I LEKOT......eee, sega moze raat da otsetam onamu kade me prati Trnot... :)

Ne znam zosto tolku ovie od Eu ne zamaraat so vizite. Pa nie sme narod 2 milioni so se kucinja so veli Toso od K-15, pa i site da se zamineme odtuka tesko deka ke se oseti nesto vo zemjite kade sto ke odime.

Абе АБЦ тоа што си го продал чмарот на татарски стап е една работа , тоа што си п.чка во душа е сосем друга работа па немаш муда да пишеш директно него постираш линк. Дојди клошару да видиш дека може македонец со МАКЕДОНСКИ пасош да успее во странство , ке ти дадам на пп контакт и давам збор дека ке те поканам да дојдеш да видиш дали сум јас нечиј слуга душо бедна , ама после ке ти го заглавам во муцката прљава и ке те лупнам на галерија нека видат сите како изгледа рехабилитација на една душа продадена татарска.

Па можеби ти си успеал во странство откаку му си се поднапрчил на некој "потсечен",штом си успеал така добро "да успееш" со Македонски пасош во странство.Со Македонски пасош во странство успеваат само оние кој побарале азил,оние кој имаат дипломатски Македонски пасош и оние кој добро се "рокнале" со некој педофил од ЕУ.Е сега доколку ти си еден од тие погоре можеш да "свираш" знаеш кому овде по форумиве колку што сакаш и да се браниш со тезата оти "од еднаш педер не се станувало" ама ретко кој би ти поверувал.

Па можеби ти си успеал во странство откаку му си се поднапрчил на некој "потсечен",штом си успеал така добро "да успееш" со Македонски пасош во странство.Со Македонски пасош во странство успеваат само оние кој побарале азил,оние кој имаат дипломатски Македонски пасош и оние кој добро се "рокнале" со некој педофил од ЕУ.Е сега доколку ти си еден од тие погоре можеш да "свираш" знаеш кому овде по форумиве колку што сакаш и да се браниш со тезата оти "од еднаш педер не се станувало" ама ретко кој би ти поверувал.
ајде побугарин , не јади гомна по комшии , да не ти залетне . Пиши на пп да си размениме податоци идам редовно за МК па ке ми објасниш од блиску, серко мариовски .

ABC da drzi tvojata teorija i ima logika, no drzi samo koga Makedonija bi bila izolirana od nadvoresni vlijanija i kako sistem bi bila zatvorena i rabotite bi se slu4uvale samo vnatre vo neja. No da pogledneme malku nadvor, ako nekade imase korupcija i nekade imase oligarsi toa bese Bugarija, ako nekade se slu4uvaa ubistva na politi4ari toa e Srbija no Bugarija pobrzo vleze vo evorpska unija a Srbija veruvaj spored najavite na Oli Ren pobrzo ke dobie pregovori za vlez vo EU. Ne e mozno ednostavno samo Oligarsite koi ajde da re4eme kolku brojka 100-200 da ja zagor4uvaat sudbinatana dva milioni Makedonci ednostavno e nevozmozno.

Па додека Бугарските олигарси се занимаваа со тоа кој ќе спаси жива глава од атентаторите,им се слизна пропуст,можеби малку намерно но сепак класичен пропуст,викан либерализација,кој потоа не можеше да се врати назад.Токму затоа денес имаме 8-9% невработеност во Бугарија наспроти 30-40% во Македонија.Србија има огромна дијаспора и никогаш не била во ГЕТО како Македонија,особено кај Грција со која немаат ни најмалку слични проблеми како ние,практично добиваа виза за минута.
Олигарсите нив 1000 го загорчуваат животот на 2 милиони затоа што покрај нив самите имаат една поголема група дудлачи кој се платени да застанат во нивна одбрана при секаков обид за напад на нивниот интегритет,дури и во ваков случај како што е ова пишување по форуми.

Од ова заклучив само дека мразиш било кој со капитал = комунист. Тоа што го дудлаш цело време за ГЕТОТО е разбирливо оти ти од патриотски прични едвај чекаш да влеземе во шенген зоната и да му ја летниш.. од патриотски причини... год дамн ит...
тоа што му плаќаат толку ниски плати е логично од 33% невработеност, дури има спремни и за помалце од 50 евра да работат.

Не,тоа јас го гледам на глобално ниво и воопшто не потенцирам како и зошто успеале поединци да излезат од ГЕТОТО.Македонија доколку навистина сака да биде слободна и демократска земја мора најпрвин да расчисти со "кочничарите" внатре на своја територија,а толку ниските плати не зависат од мене кој едвај чекал да му ја летне од патриотски причини,туку токму од оние кој им обезбедуваат робови на Македонските олигарси.

Почнувам да мислам дека и тие преговори што се водени и што ќе бидат водени се наместени, т.е. се одвивале по однапред утврдено сценарио.
А сигурно и нашите преговарачки позиции ги утврдила европската комисија. Не е можно да се биде толку глуп и да се испреговара „отежнување„. Јас мислам не е до преговарачите, кои биле само марионети во рацете на европјаните. Еден суртук од човек како Ахмети постигнува далеку подобри резултати. И сите земји постигнаа исти резултати во преговорите. Ја имам друга дефиниција за зборот преговори од онаа што ни се сервира дека било преговори.
Ама не ми е јасно чуму целиов театар на Европската унија.Дали да си кренат рејтинг дали да ги смири малце врескањата во балканскиот логор или нешто друго .....

Па за да биде поинтересен филмот,мора да има и поинтересно сценарио.

Se e smisleno za da ne snema.

Почнувам да го делам твоето мислење.

BUBE vo pravo si se sveduva na toa deka vo Eu ke vlezat samo tie od koi EU ima interes

HMMMMMM, TOCNATA dijagnoza i nejzino prifakanje, dava gooolemi sansi da se NAJDE I LEKOT......eee, sega moze raat da otsetam onamu kade me prati Trnot... :)

Остани на штрек немој многу да шеташ,оти набрзо ни доаѓа Фратини за да ни каже дека либерализацијата на визниот режим најмногу зависела од Македонската влада,како што рече во едно интервју пред неколку дена.

ајде побугарин , не јади гомна по комшии , да не ти залетне . Пиши на пп да си размениме податоци идам редовно за МК па ке ми објасниш од блиску, серко мариовски .

Идам и јас во ЕУ кога сакам па можам да те најдам на било кој мередијан особено кога се сончаш онака маскиран на приватната плажа.Само кажи дестинација на пп,ќе продискутираме со аргументи кој нема никако да ги одбиеш,од разбирливи причини.:)

Зошто сам си ја понижуваш земјата во која живееш, зошто да не може да се спореди со Норвешка. Еве за мене Македонија во исполнување на критериумите за укинувањето на границите со Шенген државите е во чекор со Швајцарија која во текот на 2008 ќе ги усполни условите.

хахахаха....многу слатко ме насмеа ..Норвешка ја споредуваш со Македонија ..хахахаххахахах...ти не си свесен што е Норвешка

еве ти еден клип [media]http://www.youtube.com/watch?v=xJ0B2xDzSgg[/media]

хахахаха....многу слатко ме насмеа ..Норвешка ја споредуваш со Македонија ..хахахаххахахах...ти не си свесен што е Норвешка

еве ти еден клип [media]http://www.youtube.com/watch?v=xJ0B2xDzSgg[/media]

Норвешка е земја полна со луѓе-паразити,пијаници на секој чекор,ти се чини никој не работи ама парите како да им растат по земја.Практично извираат од земја во вид на нафта,ама никогаш нема да може да се израмни со начинот на живот,менталитет и цврст карактер како овде во Македонија.
Убава е за печалба ама никако не за живеење па и умирање,на некој начин.:)

Сите услови кои "треба" да ги исполниме се базирани и реализирани со директни упатства од ЕУ консултанти и поголем дел од ЕУ средства или кредити од ЕУ.

Од една страна имаш домашни влади, финансирани од олигарси, кои заедно ја базираат својата моќ преку ниско платени државни обврзници и релативно високи даноци за малите бизниси, а од друга страна имаш "досие за ЕУ Бугарија" која економски не се разликува многу од нас, но од друга страна има подобра географска положба (излез на море) и е протекторат на бившиот СССР. Едноставно ние немаме што да и понудиме на ЕУ, за разлика од Бугарите.

Како да се оправда ЕУ за своите интереси кон Бугарија и перењето пари во генерално неинтересна МК, и од друга страна, како нашите влади да се оправдаат со гетото на своите директни финансиери? Одговорот се наоѓа во поставените "критериуми"...

еве ти еден клип

Немој многу да бидеш сигурен дека не знам која е Норвешка, земјата со најскапи прехрамбени продукти, која е омилена доселеничка земја на многу незадоволни граѓани од ЕУ.

Бидејќи не ги читаш темите од почеток, еве специјално за тебе ќе повторам:
- Споредбата се однесува само на кретеруимите за влез во Шенген зоната , а не за стандартот на некоја земја.

И уште еднаш, условите за влез во Шенген зоната се технички, а нема ни еден економски, во превод нема врска што Норвежаните имаат 4000 евра просечна плата а Летонците 400.

Или пак јас нешто незнам,дај кажете ми ...........

Немој многу да бидеш сигурен дека не знам која е Норвешка, земјата со најскапи прехрамбени продукти, која е омилена доселеничка земја на многу незадоволни граѓани од ЕУ.

Бидејќи не ги читаш темите од почеток, еве специјално за тебе ќе повторам:
- Споредбата се однесува само на кретеруимите за влез во Шенген зоната , а не за стандартот на некоја земја.

И уште еднаш, условите за влез во Шенген зоната се технички, а нема ни еден економски, во превод нема врска што Норвежаните имаат 4000 евра просечна плата а Летонците 400.

Или пак јас нешто незнам,дај кажете ми ...........

Tвојот заклучок Бубе за инфантилноста на Македонските власти и сервилноста кон олигарсите ја елаборирав пред повеќе од 10 години кога барав причини кој го ставаат Македонецот во едно своевидно ГЕТО.Уште тогаш заклучив дека воените тензии на овие простори се токму иницирани од владите кој поттикнати од сопствените газди не ги исполнуваат намерно условите за либерализација што ЕУ ги наметнува како основа за заеднички граници.Народот пак не навлегувајќи подлабоко во вакви анализи секогаш ја окривува МЗ или ЕУ и како по правило никогаш не ја гледа вината кај сопствената влада која е главниот виновник доколку се согледаат некои вакви работи какви што ти си согледал.Во разговорите пак со еминентни експерти од областа на хуманото право во Германија и Финска каде имав прилика да контактирам за овој наизглед нерешлив проблем,сите тие ја гледаа вината кај Македонските власти кој желни за предизборни пари а секако и гласови практично го држат сопствениот народ во заробеништво.
Тоа пак од своја страна ја повлекува сиромаштијата на средниот најзастапен слој во една држава како магнет не обезбедувајќи им слобода на движење подеднакво на сите граѓани,кој доколку се слободни можат да излезат на пазарот за труд и да го вложат токму онаму каде тоа најмногу би им одговарало.
За да ги замолчам "дудлачите" на актуелнава влада морам да напоменам дека ова е "политика" на сите досегашни власти во Македонија,независно дали биле од редовите на СДСМ или ВМРО,а богами и на властите во некои од државите на поранешна Југославија.Да се надеваме дека ветровите ќе дуваат на подобро со посетата на Еврокомесарот Фратини кој најави дека либерализацијата на визниот режим за Македонија може да се случи наскоро,доколку Македонската влада и навистина тоа го посакува.

Сите услови кои "треба" да ги исполниме се базирани и реализирани со директни упатства од ЕУ консултанти и поголем дел од ЕУ средства или кредити од ЕУ.

Од една страна имаш домашни влади, финансирани од олигарси, кои заедно ја базираат својата моќ преку ниско платени државни обврзници и релативно високи даноци за малите бизниси, а од друга страна имаш "досие за ЕУ Бугарија" која економски не се разликува многу од нас, но од друга страна има подобра географска положба (излез на море) и е протекторат на бившиот СССР. Едноставно ние немаме што да и понудиме на ЕУ, за разлика од Бугарите.

Како да се оправда ЕУ за своите интереси кон Бугарија и перењето пари во генерално неинтересна МК, и од друга страна, како нашите влади да се оправдаат со гетото на своите директни финансиери? Одговорот се наоѓа во поставените "критериуми"...

Не е точно дека ние немаме што да им понудиме на ЕУ како Бугарија или Романија.Македонија ја има најубавата и најскапа понуда моментално која може да му ја понуди на ЕУ доколку има паметна и навистина промакедонска власт.Сувоземниот пат е незаменлив за меѓународната трговска размена.Транзитот преку Романија или Бугарија од било кое Грчко пристаниште го оскапува транспортот за цели 30% што во превод би значело најмалку 10-15 милјарди евра поголем трошок за транзит преку дотичните земји,особено доколку се согледа енормниот скок на нафтата последниве години.Само ретко кој е свесен за ваквата одлична прилика која доколку би ја имал еден Израел на пример,би ја искористил до таа мера што барем би го дуплирал својот годишен буџет.Ние градиме восочни музеи,160 катници,цркви на плоштади ама не можеме да направиме ни едно пристојно WC на автопатот што ни е од бога даден преку Вардарската долина.Се издаваат под концесија сите парцели кој би биле по 100 метри простор од двете страни на автопатот и им се остава на концесионерите сами да отворат што мислат дека треба да им носи профит.Се разбира дека тие уредно ќе и плаќаат на државата данок за својот профит со што многу подобро би заживеала Македонската економија во секој поглед.Само за тоа треба уредно направен автопат а не полигон за воени вежби како што моментално е нашиот кој чекаме некој друг да ни го направи истовремено кога бараме бренд имиња кој ќе инвестираат во една вукојебина каде мора газдите да се пробиваат со Хамери до своите работни места од Солунскиот аеродром на пример.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom