Помош, проблеми, прашања, совети...

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
pa najmnogu zavisi sto sistem imas graficka kako graficka trosi ete kako sto pisa korun a sea ti sto si gledal testovi toa neznaci deka nekoj od nas ke ima identicen sistem pa ni kazuvas otprilika kolku trosi.Sekoj del trosi razlicno struja, na pr. ako imas nekoj procesor sto trosi 65W togas se vkupno ne bi trebalo da potrosis poveke od 250 w ama ako imas nekoj procesor sto trosi 95w i poveke togas kako ke izmeris kakvo napojuvanje ti treba , ram, hard disk, kuleri neonk,i dvd romovi se toa trosi razlicno struja a GTS450 e mid-low end graficka mislam taa trsoi najmalku struja taka da ne bi trebalo da se obrnuva vnimanie kakvo napojuvanje ke kupuvas tuku samo da bide nad 450W real power i kvalitetna marka nekoja
Чоек сам се побиваш во реченицава и аман смени на кирилица.BTW има напишано човекот каков систем има и процесорот не му е 95W туку 65W.

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
Чоек сам се побиваш во реченицава и аман смени на кирилица.BTW има напишано човекот каков систем има и процесорот не му е 95W туку 65W.
Znaci druze jas ne vidov sto knfiguracija ima ama sepak sega vidov i na nego mu treba minimum 500W real power 400W ke mu trosi otprilika pod ful load i toa pod uslov da ne mu e overclokuvan procesorot, znaci 500W real power mu treba na nego

Член од
27 март 2010
Мислења
249
Поени од реакции
15
Znaci druze jas ne vidov sto knfiguracija ima ama sepak sega vidov i na nego mu treba minimum 500W real power 400W ke mu trosi otprilika pod ful load i toa pod uslov da ne mu e overclokuvan procesorot, znaci 500W real power mu treba na nego
eh sega amo go napravi ti 500w a sistemot so grafickata komplet ke trosi 220 w max tuku nikoj ne mi odgovori na prasanjeto sto e razlikata vo single i multiple rails 12 V . BTW istoto psu ja terase 8800 gt bez problemi na vremeto(pred godina dena)

--- надополнето ---

ps: kako se meni font (se izvinuvam za off topic)

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
eh sega amo go napravi ti 500w a sistemot so grafickata komplet ke trosi 220 w max tuku nikoj ne mi odgovori na prasanjeto sto e razlikata vo single i multiple rails 12 V . BTW istoto psu ja terase 8800 gt bez problemi na vremeto(pred godina dena)

--- надополнето ---

abe nie ne vikame deka nema da tera da stavis i nekoe delux napojuvanje ke tera bez problem se do momentot koa ke ti izgori.

Член од
27 март 2010
Мислења
249
Поени од реакции
15
vaka sega na guru3d na primer gi testiraat grafickite so i7 ca nekoja si sto trosi 130 w + klokana nekoj si 500 -600 hz i uste sto uste ne i trosi od prilika 250 w a mojot cpu e nekoja si utepana core 2 ka koja trosi 65w znaci odbij od 250w 65 w i kojlku ispaga edvaj 200 w i eve postiram 3ti pat po red isto prasannje a ti go zanemaruvas i raskazuvas za toa sto go "znaes". fala mnogu na site sto se potrudija a ne me spasija od 2 casa guglanje (ucenje) za multiple psu rails .

shifty

En Taro Adun, Executor!
Член од
31 август 2009
Мислења
269
Поени од реакции
25

--- надополнето ---

... во кратки црти single rail за истата собирна ампеража (на неколкуте 12V линии од мулти напојување) има малку поголема ампеража на 12 волтната линија но пак од друга страна напојување со неколку 12v линии кои прават на некој начин "редистрибуција" на амперажата ќе биде на малку пониско ниво од напојување кое ќе прави дистрибуција на одредена ампеража по една 12 волтна линија (во однос на амперажата) но од друга страна ќе биде далеку посигурно т.е. има неколку технологии кои ги имплементираат произведувачите кои додаваат дополнителни слоеви на заштита (зависно од модел до модел). Мое мислење е дека за наши услови напојување со неколку 12v линии е подобар избор.

Како пример моево напојување има 4x12v линии со декларирана ампеража 18А по линија што теоретски е 18x4=72A но технологиите кој прават додатен layer на заштита при самата редистрибуција имаат загуба со тоа што константната ампеража која без проблем може да ја држи напојувањево е ~61А. Како за споредба ќе го наведам Cooler Master Silent pro M 850W којшто има декларирано 66А на единечна 12v линија, а константната ампеража која не би му правела проблем би била ~63А. BTW моето напојување е chieftec CFT-750-14CS 750W. Инаку за напојувања со појака ватажи обавезно да се оди со multi rail напојување!

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.304
Поени од реакции
1.775
вака сега, дома имаме од даскалските лаптопчиња (асус ееепц) дојде со едубунту 7.04, ама кога разбравме дека мојт да се напрајт апгрејт му инсталирав првин 9.10, па после 10.04, и све беше супер се до денес, денес не сакат да се „кренит“ ич. Се сомневам дека е хардверски проблем (едубунтуто е редовно апдејтовано и не напрајло проблем никаков), сопругата кажа дека денес само што сакала да го вклучит и не реагирало на ништо. Пробано е со извадена батерија само на полнач и не реагират, само на батерија без полнач иста приказна. Свети само една лед диода (на сликата таа најлево зелено шо светит, над лед диодата има како сијалица нацртана), и лап топот е ко умрен. Ако знајт неко некакво чаре убо, а ако не кај да се обратам за совет/сервис

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
вака сега, дома имаме од даскалските лаптопчиња (асус ееепц) дојде со едубунту 7.04, ама кога разбравме дека мојт да се напрајт апгрејт му инсталирав првин 9.10, па после 10.04, и све беше супер се до денес, денес не сакат да се „кренит“ ич. Се сомневам дека е хардверски проблем (едубунтуто е редовно апдејтовано и не напрајло проблем никаков), сопругата кажа дека денес само што сакала да го вклучит и не реагирало на ништо. Пробано е со извадена батерија само на полнач и не реагират, само на батерија без полнач иста приказна. Свети само една лед диода (на сликата таа најлево зелено шо светит, над лед диодата има како сијалица нацртана), и лап топот е ко умрен. Ако знајт неко некакво чаре убо, а ако не кај да се обратам за совет/сервис

Како стигнало до ова, подетално? И што точно си правел пред да се случи ова? И каде беше лани на 18 Февруари во 19:23? :)pos:)

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.304
Поени од реакции
1.775
Како стигнало до ова, подетално? И што точно си правел пред да се случи ова? И каде беше лани на 18 Февруари во 19:23? :)pos:)
почна една далечна новогодишна ноќ (за среќна нова 1976 год), кога мајка ми и татко ми.......

сношти госпожата пишеше подготовки за денес за начколија, све најнормално, се исклучи све најнормално и си легнавме (опа цупа една две партии :kesa:) сабајлина станавме, кафе се напивме, децата кинисаја за на школа, госпожата на работа, јас такуѓере на работа. Ми се јави сега пред пол сат госпожата и ми викат дек нејќит да кинисат (галиба требит да се бутнит шо викет скопјанишчава :smir:), и кажвам по телефон да ја извајт батеријата, да стегнит неколку пати на дугмето за вклучвење, демек да испразнет кондензатори и слично, пробала тсук, нејќит пак. Налет то, не ми се пуштат Скопје, кузнајт колку време ќе го чекаме назад (шо убо вака, јас на десктопот, та на лаптопот си прајме муабет дома преку скајп :icon_lol:)

П.С.
лани то време бев на работа, имавме некој блок да го средиме за РЕК Битола :smir:

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
почна една далечна новогодишна ноќ (за среќна нова 1976 год), кога мајка ми и татко ми.......

сношти госпожата пишеше подготовки за денес за начколија, све најнормално, се исклучи све најнормално и си легнавме (опа цупа една две партии :kesa:) сабајлина станавме, кафе се напивме, децата кинисаја за на школа, госпожата на работа, јас такуѓере на работа. Ми се јави сега пред пол сат госпожата и ми викат дек нејќит да кинисат (галиба требит да се бутнит шо викет скопјанишчава :smir:), и кажвам по телефон да ја извајт батеријата, да стегнит неколку пати на дугмето за вклучвење, демек да испразнет кондензатори и слично, пробала тсук, нејќит пак. Налет то, не ми се пуштат Скопје, кузнајт колку време ќе го чекаме назад (шо убо вака, јас на десктопот, та на лаптопот си прајме муабет дома преку скајп :icon_lol:)

П.С.
лани то време бев на работа, имавме некој блок да го средиме за РЕК Битола :smir:
А да го отвориш да го зачистиш, да ги извадиш теписите и џемперите што се внатре кај кулерите па да пробаш?

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.304
Поени од реакции
1.775
А да го отвориш да го зачистиш, да ги извадиш теписите и џемперите што се внатре кај кулерите па да пробаш?
то ко ќе се приберам дома, и ќе кажам дали бидна работата или требит друго чаре да барам

--- надополнето ---

во меѓувреме барајќи чаре по интернетов најдов ова: take the memory out of the bottom panel, use an eraser and clean the contacts on the memory stick, that may work if not under the memory to the right u will see 2 little bity copper arrows like this <> take a paperclip and touch both of those at the same time it will reset your bios, thats the only thing that helped on mine when it did the same thing, make sure the battery and ac plug are both out before u do that, if either of these dosent work it a major problem and good luck

прашањето е шо се добиват со ресетирање на биосот, дали се бришит скроз (немат биос) или останвит биосот, само се „освежвит“?

T

Tetro

Гостин
то ко ќе се приберам дома, и ќе кажам дали бидна работата или требит друго чаре да барам

--- надополнето ---

во меѓувреме барајќи чаре по интернетов најдов ова: take the memory out of the bottom panel, use an eraser and clean the contacts on the memory stick, that may work if not under the memory to the right u will see 2 little bity copper arrows like this <> take a paperclip and touch both of those at the same time it will reset your bios, thats the only thing that helped on mine when it did the same thing, make sure the battery and ac plug are both out before u do that, if either of these dosent work it a major problem and good luck

прашањето е шо се добиват со ресетирање на биосот, дали се бришит скроз (немат биос) или останвит биосот, само се „освежвит“?
Се враштат ко на денот кога е напраен. Се ресетирет.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301

--- надополнето ---

Default сетинзи си се враќаат.

T

Tetro

Гостин

--- надополнето ---

Се враштат ко на денот кога е напраен. Се ресетирет.

Kajgana Shop

На врв Bottom