Помош, проблеми, прашања, совети...

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491
Ќе се гледа во стабилноста на фремовите, поготово во минималниот број на фремови.

Пример, кога игаш нема да ти се успорува видно играта со клокнат процесор т.е потечен гејмплеј ќе имаш, (ќе лизга) Дека кулерот е солен, нема да се согласам. Чини само 1200 денари што за таков кулер е премалце. Иначе ако веќе земеш кулер гледај да дојдеш до 3.6гхц, тоа ќе биде идеална комбинација.

За крај, тие што ти викаат дека се крати векот со клокање сеуште живеат во 90-те години, те заштитата на денешните процесори и генерално напредокот на технологијата го прави оверклокот лесен и многу безбеден во 99% од случаите. Освем ако не си некој тежок идиот што чисто сумљам. Нема да навлагам во тоа колку ќе му се скрати векот на процесорот, точно но ќе ти кажам едно нешто.
Ако волтажата потребна за оверклок ја држиш на пропишано ниво, и ако температурите ти се добри лично ти гарантирам дека процесорот ќе ти трае најмалце 5/6 години 24/7 оверклокуван дури и на 3.6гхц. Сега ако планираш да го имаш компјутерот над ова време што е малце чудно 90% пак све ќе си работи. Но еве нека ти биде еден пример за можно предвремено "цркнување на процесор" што мислам дека многу малце е веројатно дури и после 5/6 години :wink:

Сега дали ќе работи 7 место 10 години е прашањето? но памти, дека за тоа време имаш 50% побрз процесор (2.4>3.6гхц)е ирелеватно затоа што до тогаш ќе смениш уште два компјутера нели?

Од мое лично искуство, иако во мојот случај се работи за Кросфајр комфигурација, ќе ти кажам дека добив подобрувања во фремови од 35 до неверојатни 75% со процесор од 2.6гхц до 3.8гхц.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
3.745
Поени од реакции
1.848
Ќе се гледа во стабилноста на фремовите, поготово во минималниот број на фремови.

Пример, кога игаш нема да ти се успорува видно играта со клокнат процесор т.е потечен гејмплеј ќе имаш, (ќе лизга) Дека кулерот е солен, нема да се согласам. Чини само 1200 денари што за таков кулер е премалце. Иначе ако веќе земеш кулер гледај да дојдеш до 3.6гхц, тоа ќе биде идеална комбинација.

За крај, тие што ти викаат дека се крати векот со клокање сеуште живеат во 90-те години, те заштитата на денешните процесори и генерално напредокот на технологијата го прави оверклокот лесен и многу безбеден во 99% од случаите. Освем ако не си некој тежок идиот што чисто сумљам. Нема да навлагам во тоа колку ќе му се скрати векот на процесорот, точно но ќе ти кажам едно нешто.
Ако волтажата потребна за оверклок ја држиш на пропишано ниво, и ако температурите ти се добри лично ти гарантирам дека процесорот ќе ти трае најмалце 5/6 години 24/7 оверклокуван дури и на 3.6гхц. Сега ако планираш да го имаш компјутерот над ова време што е малце чудно 90% пак све ќе си работи. Но еве нека ти биде еден пример за можно предвремено "цркнување на процесор" што мислам дека многу малце е веројатно дури и после 5/6 години :wink:

Сега дали ќе работи 7 место 10 години е прашањето? но памти, дека за тоа време имаш 50% побрз процесор (2.4>3.6гхц)е ирелеватно затоа што до тогаш ќе смениш уште два компјутера нели?

Од мое лично искуство, иако во мојот случај се работи за Кросфајр комфигурација, ќе ти кажам дека добив подобрувања во фремови од 35 до неверојатни 75% со процесор од 2.6гхц до 3.8гхц.
Океј, ќе гледам во што поскоро време да го оверклокувам процесорот :) Знам дека имаше една програма за оверклолување, али колку е добра - незнам. Како и за склопувањето на компјутерот, така и за оверклокувањево - нема сам да превземам ништо од пусти страв дека нешто ќе се заебе, бидејќи искуство со склопување на компјутери и оверклокување - немам :)
Ради ова графичката и куќиштето седат дома „нечепнати“. Гледав некои видеа на јутуб за склопување на компјутер, али не е тоа тоа. Ипак се работи за скапи делови, така да нема да се нафаќам за нешто во кое не сум сигурен дека можам да го напраам.

Колку време трае отприлика оверклокувањето? Имаше еден дечко што си го оверклокна процесорот, и мислам дека ми рече дека траело ~12 саата, али не сум сигурен.

И каде во Скопјево можам да го однесам да ми завршат работа, и колку би ме чинело?

NetworX

Кретен
Член од
9 ноември 2009
Мислења
252
Поени од реакции
19
Кај склопувањето нема што да згрешиш, се си е обележано и неможеш да утнеш слот на крај краева има и user manual за матичната и тоа е сосема доволно
Што се однесува до оверклокот се прави за 5мин. максимум и после тоа зависи со што ќе тестираш стабилност - ако тестираш со prime95 да 12h ќе трае а ако тестираш со OCCT 1h би бил доволен.

Што е до мене попрво би се помачил да го склопам сам одколку да го дадам во некој сервис да го склопат

Член од
17 јануари 2009
Мислења
1.346
Поени од реакции
184
Дали имат некоја др програма освен спид фан за да ја контолирам брзината на вртежите од вентилатор.Пред некој ден на молекс поврзав два вентилатори и си работат ок/но глава ме здоболе од бучење.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Дали имат некоја др програма освен спид фан за да ја контолирам брзината на вртежите од вентилатор.Пред некој ден на молекс поврзав два вентилатори и си работат ок/но глава ме здоболе од бучење.
А со спид фан можеш да ги контролираш вртежите? Не? Епа џабе ти се други програми, башка со молекс...

Член од
4 април 2006
Мислења
9.179
Поени од реакции
3.073
E vaka sea ..... imam kamera ama nemam drajveri

kamerata e dlv-b705

Help pls

Член од
11 септември 2009
Мислења
24
Поени од реакции
0
Сакам да купам монитор за канцелариска работа, па совет околу тоа што бренд да земам... Самсунг, АСУС, Бенк...?
Препорачајте ми е кој е најдобар за парите за проста канцелариска работа?
Конкретно го гледав овој монитор http://revolution.com.mk/info.php?productID=2943 па ме интересира дали вреди таа ЛЕД технологија, а згора на тоа има нормална цена.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491
Сакам да купам монитор за канцелариска работа, па совет околу тоа што бренд да земам... Самсунг, АСУС, Бенк...?
Конкретно го гледав овој монитор http://revolution.com.mk/info.php?productID=2943 па ме интересира дали вреди таа ЛЕД технологија, а згора на тоа има нормална цена.
Не вреди :) Иначе ако е со ТН матрица BenQ се најдобри.

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Нели е многу ефтин?Чудно ми е да е 100 евра бидејќи ЛЕД технологијата е сеуште скапа кај нас.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491
Затоа што не е лед, тоа е тешка превара. Ја мешаат Олед технологијата со Лед, за да добијат поише пари продавајќи производи на недоволно упатени луѓе. Лед е само позадинското осветлување, и не допринесува за подобар квалитет на слика у никој случај (не кога се работи за ефтини монитори) Иначе генерално мониторот си е ок али дека тоа Лед значи нешто, не е точно у никој случај! Рачунај дека не си го видел. Класичен маркетиншки трик.

Член од
11 септември 2009
Мислења
24
Поени од реакции
0
@ Psyside... значи со други зборови да барам друг модел на BenQ? Зошто и овој модел е на BenQ и тој има ТН патрица...?

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.374
Поени од реакции
4.918
Ај предложете некој добар IPod?:smir:

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491
@ Psyside... значи со други зборови да барам друг модел на BenQ? Зошто и овој модел е на BenQ и тој има ТН патрица...?
Немора. ок си е мониторот генерално у таа класа на мониторои сите се тука негде,само мене 100 евра за 19 ми е прескапо. Земи си некој друг BenQ али да не биде олед, претпоставувам тоа ја дига цената. Муабетот ми беше дека Лед додавката кај ТН монитори не значи ништо и не треба да се зима у предвид кога ќе се купува некој монитор од овој тип (ефтинии лцд-а) На кратко, како што кажав предходно тоа е само еден маркетиншки трик. Значи земи си го најефтиниот што ти врши работа. Разликата од "добар" тн монитор до лош е мала, (сите се лоши) :wink:

Kajgana Shop

На врв Bottom