Ако Бог постои, зошто допушта зло и страдање?

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
А тоа детето нема сила да избега од лешинарот, не пак да верува во моќта на доброто или вишите сили...

Наполеон рекол дека религијата ги држи сиромасите да не ги напаѓаат богатите.

Бог не постои за да им помага на едните или на другите. Бог е потпора, за оние кои се со големи стомаци, да почнат да “слабеат“ на сметка на оние кај лешинарите да почнат да се “дебелеат“.
Дали тоа подразбира на пример користење на средства со вакви цифри - 7,62 / 5,56, 9 / .45 / .357 / .22... (овај последниов тешко го пробива салото на типовите од сликите)

Добро бе која религија го подобрила животот на луѓето. Батали онај свет, на овај свет да видиме?

Ако таа виша сила не им помага, каква е таа потпора? Авто-сугестијата барем помага...

C

Cool Hand Luke

Гостин
Бог дозволува зло и страдање. Ај да кукаме сите на глас, ама само во хор. :coffee:

Neporazen

Time Lord
Член од
25 јануари 2009
Мислења
545
Поени од реакции
22
Abe da zemi da ve zakoli da ve zapali zivi ke recite taka trebalo i nema da mu bidete luti povtorno ke mu se molite. Alal da vi e.

allahov_rob

لا اله الا الله محمد رسول
Член од
7 мај 2009
Мислења
728
Поени од реакции
12
Зошто не може ли и сега да ти биде склон кон добро? Бог ти направил сам да си ја определиш природата на твоето однесување. Зошто бог нас не створил во ваков свет каде царуваат невидливите демонски сили е прашање кое не може никој да ти го оговори освен Бог кога веке не ги прифакаш мислењата за слободната волја. Бог можеше и сеуште може да искреира и состави милион светови различни во сосема поинакви нови непознати димензии тој не созададе од ништо од небитие во битие и со самото тоа тој ја покажа љубовта кон човекот. Додека тој не створил како битија кои свесно ке одлучуваат на која страна ке и припагаат на пример паднатите без никаква можност за покајание и избавување. Во целина ако земите сите работи што бог ги бара се многу природни на човековото битие , на неговата добра страна.
Значи можеме да бидеме Неегоисти нематеријалисти неубијци јас ангели или демони нивната природа е таква и се створени само да шират зло по земјата стварно не знам што му е на некој толку тешко да се потруди и да одржува баланс помегу двете спротиставености бог ја гледа нашата вера и нашата борба и тој знае дека ние не можиме да бидеме совршени . Јас сум уверена дека кога лугето барем малку се обидат да ја внесат таа борба во нивните животи ке нема место застрадање и болка. Но лугето често сакаат да бидат животни водени само од своите нагони и инстинкти и ја сместуваат свесноста во најкрајните келии на нивниот мозок наместо таа да биде главна што ке го формулира нивниот живот и нивните постапки, таа ке ги доведе до вера и вистина а оние кои се свесни за вистината и ја одбиваат тогаш се работи за едно големо лицемерие и лажење на самиот себеси поради своето его , суета и неконтролирано однесување не за џабе Достоевки рекол Горд човеку смири се!
Самата потчинетост кон бог е ослободување од злото зошто нејките ваков вид на слобода?

Postot e za voodushevuvanje...site teolozi bi go ocenile so cista 10-ka,no imam samo edna primedba osven ako ne e dobro objasneto.

VIstina e deka Demonite sirat nered na zemjata sto ne znaci deka oni nema da odgovaraat za svoite dela na sudniot den,no ne e vitina deka i angelite go pravat istoto,tuku naprotiv angelite nemozat da gresat posto se stvoreni kako sovrseni i samo izvrsuvaat bozji naredbi

Мое мислење е дека всушност Бог е измислен од самите луѓе со цел да се среди сиот оној хаос кој преовладувал пред 2000 години...
Она што тогаш се случувало било незамисливо...не се знаело ако излезеш надвор дали жив ке се вратиш, општ хаос во кој немало правила...
Луѓето се обидувале да пронајдат излез од ваквиот начин на живеење.
Зборувам лично за самото христијанство коешто сметам дека претставува правилник за добро однесување ..и доколку секој вистински верник би го почитувал, тогаш не би биле подложни на зло...

Но, денес секој втор човек е атеист, не верува ама баш во ништо, смета дека религијата е глупава работа...и токму поради ова се појавуваат личности коишто немаат грижа на совест, убиваат, крадат и прават секакви зла...

Ti si ateistka ili ne si? Sigurno ne znaes sto si

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
А тоа детето нема сила да избега од лешинарот, не пак да верува во моќта на доброто или вишите сили...

Наполеон рекол дека религијата ги држи сиромасите да не ги напаѓаат богатите.

Дали тоа подразбира на пример користење на средства со вакви цифри - 7,62 / 5,56, 9 / .45 / .357 / .22... (овај последниов тешко го пробива салото на типовите од сликите)

Добро бе која религија го подобрила животот на луѓето. Батали онај свет, на овај свет да видиме?

Ако таа виша сила не им помага, каква е таа потпора? Авто-сугестијата барем помага...
“Религијата“ во еднина, се користи од профитабилни организации во денешно време.
Бог, од друга страна, се користи како што Кока Кола го користи Дедо Мраз од истите организации.

Вистинската намена на овие две во контекст на кое го кажав е дека треба да бидат ментално прибежиште на луѓето кога се чувствуваат лошо. Бог не постои да застане пред пијан возач, тоа на Супермен мислиш. Бог постои во твојот ум, твојата душа и ти помага само ако му дозволиш, то ест ако си дозволиш себе, бидејќи ти го креираш и ти одлучуваш дали да постои. Па нема да го спречи злото, ако ти си сам злото.

Не се труди да разбереш, модерните обожувачи на ликот и делото на Доналд Трамп оперирани се од сугестии бидејќи се сигурни во себе дека секоја вистина која произлегува од нив, е единствената.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Abe da zemi da ve zakoli da ve zapali zivi ke recite taka trebalo i nema da mu bidete luti povtorno ke mu se molite. Alal da vi e.
Точно така, плус религиозните имаат цел арсенал на фрази на пример - така требало да биди, пишано било, така е речено...

Веројатно вишата сила во која веруваат не се сожалила на детето кое умира од глад, но затоа лешинарот е во топ форма. А тоа дете веројатно и не е меѓу живите...
Кому и што му згрешило е прашање за религиозните умови да одговорат, по можност - директно...
Религијата е мизерија на умот - не само што не може да го објасни злото туку не може ни да инспирира било каква позитивна и креативна работа.

Шпанските и португалските мисионери кои ја ширеле верата меѓу индиосите во Ј.Америка имале тактика - подели им предмети заразени од Вариола Вера на индиосите...кој ќе преживее се спасил заради божјата милост...

Најинтересна изјава од верник е оваа - Симон де Монфор, водачот на крстоносната војна (мега-верник) против Катарите во јужна Франција во 1209 година, при опсадата на градот Безие кој бил последен бастион на катарството (богомилство), пробивајќи ја одбраната и завземајќи го градот на своите војници им рекол - "Kill them all - God will know his own" или УБИЈТЕ ги сите, бог ќе ги препознае своите...:vozbud:

И така 28.000 жители - мажи,жени,деца и старци биле измасакрирани во крвавата оргија која траела со денови.
Се за правата вера.

Само, последен пат ко проверив масакрите се сметаа за зло...

Neporazen

Time Lord
Член од
25 јануари 2009
Мислења
545
Поени од реакции
22
Abe seriozno ne mozam da gi svatam pa i ne se obiduvam. Ama toa e tvrdoglavi. Neznam sto korist imaat od toa . Ako im treba nekoj da zboruvaat neka odat na psihijatar,i samite velat deka bog ne ispolnuva zelbi taka da ne gledam nikakva korist tuka. samo zaguba, zaguba ne vreme.Vreme pominato molejhki se vo nekoj sto ne postoi.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
“Религијата“ во еднина, се користи од профитабилни организации во денешно време.
Бог, од друга страна, се користи како што Кока Кола го користи Дедо Мраз од истите организации.

Вистинската намена на овие две во контекст на кое го кажав е дека треба да бидат ментално прибежиште на луѓето кога се чувствуваат лошо. Бог не постои да застане пред пијан возач, тоа на Супермен мислиш. Бог постои во твојот ум, твојата душа и ти помага само ако му дозволиш, то ест ако си дозволиш себе, бидејќи ти го креираш и ти одлучуваш дали да постои. Па нема да го спречи злото, ако ти си сам злото.

Не се труди да разбереш, модерните обожувачи на ликот и делото на Доналд Трамп оперирани се од сугестии бидејќи се сигурни во себе дека секоја вистина која произлегува од нив, е единствената.
За пијаниот возач и некористењето на каиш - тоа е мала свест на поединецот (можеби припадник на некоја од доминантните религии) кој ете вози пијан...

Профитабилни организации, ако мислиш на црквите (кои се ослободени од данок)...така е.

Не сум обожавател на ликот, уште помалку на делото на Доналд Трамп туку такви типови се за пред ѕид...нишани...пукај...
Добро сега таквите типови ќе финансираат некоја катедрала или нешто слично...

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Овоземниот живот е минлива категорија и само период за подготовка за идниот-вечниот живот, во Рајот, во Царството Небесно, со Христова близина. Ете, тоа е целта од богоугодното живеење, во покајание и молитви, а не изразување безумни желби и нивно упатување кон Господа...

Neporazen

Time Lord
Член од
25 јануари 2009
Мислења
545
Поени од реакции
22
MIKI da te prasam. Dali ti imas pojma kolku luge dosega izumrele??? Dali imas pojma deka taa brojka e mnogu pogolema od 7 milijardi?? I kade ke odat dusite na tie luge. Zar rajote e tolku golemo mesto? ILi rajot e edna mala prosotrija kade site ke se "stiskaat" i edvaj ke se dise. Aman be stvarno nesvajkam. Aj kazi mi koga vekesme tuka. Dusata odi vo rajot taka a teloto ostanuva ovdeka. Pa od sto e sostavena dusata?? Nekoj doznal.Nekoj otkril? Za teloto znaeme ama za dusata. I plus dusata ne moze d bide materija bidejki ako bese materija neamse da pomine preku coveckoto telo. Taka da toa seto so rajot nema nikakva logika. AJ objasni mi za da svatam.oti gledam deka "mnogu" se razbiras vo tie raboti.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Еееее, човек, кога (ти) би сфаќал, не би ни поставувал вакви апсурдни прашања, за тоа дали во Рајот има доволно места, кога Сам Христос вели дека ги има, и дека тие „места„ веќе се подготвени од Неговиот Отец Небесен, но не за сите човеци кои досега постоеле на Земјата, туку за малкумина, оти „...многумина се повикани, а малкумина се одбрани...„
Така, не „одат„ сите души во Рајот и не „одат„ сите во пеколот. И во двете „места„ има доволно „простор„ за сите души човекови.
Се додека се обидуваш духовните категории да ги сведеш на ниво од рационално толкување на истите, користејќи ги досега познатите закони на физичкиов свет врз духовните категории, се дотогаш помите „Рај„ и „пекол„ ќе ти бидат несфатливи. Православната литература изобилува со случаи од човекови души кои, по Божјата промисла, „престојувале„ и во Рајот и во пеколот и токму тие души човекови се живи сведоци са постоењето и на Рајот и на пеколот во нивната релана форма а на само „на папир„.
Духовните категории се примаат и разбираат преку верата, како категорија на духот а не преку рациото, како категорија на мозокот. Да се рабираше верата преку рациото, сега сите ќе веруваа, разбираш...

R

RAYTHEON23

Гостин
јас не разбирам како може 1(Отец)+1(Син)+1(Свет Дух)=1(Бог)?????????:vozbud:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
„Верувам„ не е исто што и „знам„.

Neporazen

Time Lord
Член од
25 јануари 2009
Мислења
545
Поени од реакции
22
Еееее, човек, кога (ти) би сфаќал, не би ни поставувал вакви апсурдни прашања, за тоа дали во Рајот има доволно места, кога Сам Христос вели дека ги има, и дека тие „места„ веќе се подготвени од Неговиот Отец Небесен, но не за сите човеци кои досега постоеле на Земјата, туку за малкумина, оти „...многумина се повикани, а малкумина се одбрани...„
Така, не „одат„ сите души во Рајот и не „одат„ сите во пеколот. И во двете „места„ има доволно „простор„ за сите души човекови.
Се додека се обидуваш духовните категории да ги сведеш на ниво од рационално толкување на истите, користејќи ги досега познатите закони на физичкиов свет врз духовните категории, се дотогаш помите „Рај„ и „пекол„ ќе ти бидат несфатливи. Православната литература изобилува со случаи од човекови души кои, по Божјата промисла, „престојувале„ и во Рајот и во пеколот и токму тие души човекови се живи сведоци са постоењето и на Рајот и на пеколот во нивната релана форма а на само „на папир„.
Духовните категории се примаат и разбираат преку верата, како категорија на духот а не преку рациото, како категорија на мозокот. Да се рабираше верата преку рациото, сега сите ќе веруваа, разбираш...

Abe MIKI TE MOLAM edn prasajne odgovori go so logicko razmisluvajne a ne da mi citiras recenici od biblijata. Iskreno priznaj. Mozes nesto da kazes a da ne bide od biblijata i plus da ima logika?

јас не разбирам како може 1(Отец)+1(Син)+1(Свет Дух)=1(Бог)?????????:vozbud:
Pametno prasajne. Site vernici vikaat deka veruvaat vo eden BOG. a koj e togas sinot(sigurno e Isus) a koj e svetiot duh. Znaci tuka ne e eden bog tuka gledam tri bozestva.

Kajgana Shop

На врв Bottom