Ако Бог постои, зошто допушта зло и страдање?

allahov_rob

لا اله الا الله محمد رسول
Член од
7 мај 2009
Мислења
728
Поени од реакции
12
nemam navreda. No da te prasam. sto postignuvas so toa sto ke veruvas i ke se molis?

Razikata megu mene i tebe e toa sto ti ne veruvas....mnogu jasno

Jas veruvam deka toj dava zivot i toj zima zivot,veruvam deka toj dava sreka i odzima streka,toj dava opskrba i toj uskratuva opskrba....

I jas so toa molenje ja pokazuvam mojoata poniznost kon nego,blagodarnosta pred se deka me upati i ne me ostavi vo zabluda,da pobaram od nego da bidam od lugeto koi ke vlezat vo dzennet,posto jasno samo toj toa go moze...

ti neveruvas vo ova i se ti e ova kako fata morgana...

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Razikata megu mene i tebe e toa sto ti ne veruvas....mnogu jasno

Jas veruvam deka toj dava zivot i toj zima zivot,veruvam deka toj dava sreka i odzima streka,toj dava opskrba i toj uskratuva opskrba....

I jas so toa molenje ja pokazuvam mojoata poniznost kon nego,blagodarnosta pred se deka me upati i ne me ostavi vo zabluda,da pobaram od nego da bidam od lugeto koi ke vlezat vo dzennet,posto jasno samo toj toa go moze...

ti neveruvas vo ova i se ti e ova kako fata morgana...
a што ке се деси на неерниците?

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Vecno u dzehennem (pekol)....gorzno bilo toa prestojuvaliste.
ахам...вака...а тоа што не верувам во ниту еден бог, и сите си судат свој пекол, што ке биде од мене? 2389572985724985725 пеколи?

allahov_rob

Член од
7 мај 2009
Мислења
728
Поени од реакции
12
ахам...вака...а тоа што не верувам во ниту еден бог, и сите си судат свој пекол, што ке биде од мене? 2389572985724985725 пеколи?

Ne,ne e taka....imam ednas kazano za ova ama aj ne mi e tesko uste ednas.

Sigurno Bog ne si igral so nas eve Biblija i eve Kur'an koj ke ja pogodi vistinskata kniga ke odi vo raj,ili eve i gi knigite za oni sto ke ja pocitvaat ednata kniga ke ima edno sudenje a za drugite drugo....

Eden e Bog,i edna vera ima.....mislis deka moze za sto i da e da ima 2 vistini? Sekogas vistinata e edna vo koja i da bilo situacija.

A za toa koja e vistinskata vera nesomneno e Islamot no nema da pocnam da objasnam zatoa sto drugata strana misli obratno.
Osven deka ima sudenden i togas ke se vidi koja e vistinskata vera i koj bil pravoveren.
INace mozam da dokazam deka mojata vera e vistinska i prava bez niedna greska

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
A za toa koja e vistinskata vera nesomneno e Islamot no nema da pocnam da objasnam zatoa sto drugata strana misli obratno.
Osven deka ima sudenden i togas ke se vidi koja e vistinskata vera i koj bil pravoveren.
Истото го тврдат и другите 5.000 религии и 30.000 секти и култови.
Колку што ти може да докажуваш, исто можат и тие, цитирајќи ги своите свети списи.
Ако вистината била една значи немало да има 35.000 вистини.
Нема шанси да му докажеш нешто на пример на Хинду, Сик или Зороастрист бидејќи и тие ќе ти кажат исто - дека веруваат...

Neporazen

Time Lord
Член од
25 јануари 2009
Мислења
545
Поени од реакции
22
Ne mi dogovori na prasajneto alahov_rob sto postignuvas so toa sto ke s emolis.ne pasav sto pokazuvas so toa.
BTW veruval ili ne jas sekako ke umram.Nema da ostanam ziv zasekogas. Plus nema da odam vo pekolot samo zaradi toa sto ne veruvam. Ako odam ke odam nekade na drugo mesto zatoa sto ne veruvam ni vo pekol ni vo raj. eve da recime deka postojat i jas ke odam vo rajot bezrazlika na toa sto ne veruvam.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238

Sigurno Bog ne si igral so nas eve Biblija i eve Kur'an koj ke ja pogodi vistinskata kniga ke odi vo raj,ili eve i gi knigite za oni sto ke ja pocitvaat ednata kniga ke ima edno sudenje a za drugite drugo....

Eden e Bog,i edna vera ima.....mislis deka moze za sto i da e da ima 2 vistini? Sekogas vistinata e edna vo koja i da bilo situacija.

Ќе горам во пеколот заедно со сите Христијани што јадат свинско коа нетреба!

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ех, да беше само до свинското...

allahov_rob

Член од
7 мај 2009
Мислења
728
Поени од реакции
12
Истото го тврдат и другите 5.000 религии и 30.000 секти и култови.
Колку што ти може да докажуваш, исто можат и тие, цитирајќи ги своите свети списи.
Ако вистината била една значи немало да има 35.000 вистини.
Нема шанси да му докажеш нешто на пример на Хинду, Сик или Зороастрист бидејќи и тие ќе ти кажат исто - дека веруваат...

Eve be drugar....Kur'anot im e na site dostape neka zemat neka go prolistat ako najdat nekoja kontradiktornost,ili nekoja greska ili fleka ne zam sto okay....neka go prilozi tuka jas ostavam odma islam

Makedonskiot Kur'an ima nekolku greski pecatni i pri prevod,inace bosanskiot od bratot Besim Korkutu e perfekten

Ne mi dogovori na prasajneto alahov_rob sto postignuvas so toa sto ke s emolis.ne pasav sto pokazuvas so toa.
BTW veruval ili ne jas sekako ke umram.Nema da ostanam ziv zasekogas. Plus nema da odam vo pekolot samo zaradi toa sto ne veruvam. Ako odam ke odam nekade na drugo mesto zatoa sto ne veruvam ni vo pekol ni vo raj. eve da recime deka postojat i jas ke odam vo rajot bezrazlika na toa sto ne veruvam.
Odlicno ti objasniv ama ne si razbrail izgleda...

Neli toj dava zivot,toj dava opskrba,sreka ova ona...ti teknuva?

Epa ako toj go dava toa togas zasto da go baram od nekoj drug?Isto kako da odam u biblioteka da baram banicka so sirenje...me comprende?

Ќе горам во пеколот заедно со сите Христијани што јадат свинско коа нетреба!

Allah znae sto ke se sluci so tebe....

Lugeto zanokjuvaat kako nevernici sabalje koga ke se razbudat vernici ili obratno....pa daj boze ke bides i ti eden od takvite i ke go zarabotis rajot

Член од
5 декември 2008
Мислења
698
Поени од реакции
211

Како ке докажиш пријателче што те прави толку цврст во верувањето па да си убеден дека исламот е вистинската, која е таа посебност на исламот што го ставаш над православието да ги исклучиме околностите на тоа дека си роден во такво семејство или живееш во таква средина? За мене Воскрсението, светото тројство, безгрешниот живот и накрај страдањето на Исус Христос и целиот негов животен пат кој радикално се разликува од останатите учење, целокупната поврзаност и суштината негова ме прави да верувам дека тоа е е мојата вистинска вера ова можеби се за вас премногу обини набројани факти но јас знам дека ниедна источна религија ниту било која друга не може да ми долови толкава идеа која може да ја смисли само бог и никој друг .

allahov_rob

Член од
7 мај 2009
Мислења
728
Поени од реакции
12
Како ке докажиш пријателче што те прави толку цврст во верувањето па да си убеден дека исламот е вистинската, која е таа посебност на исламот што го ставаш над православието да ги исклучиме околностите на тоа дека си роден во такво семејство или живееш во таква средина? За мене Воскрсението, светото тројство, безгрешниот живот и накрај страдањето на Исус Христос и целиот негов животен пат кој радикално се разликува од останатите учење, целокупната поврзаност и суштината негова ме прави да верувам дека тоа е е мојата вистинска вера ова можеби се за вас премногу обини набројани факти но јас знам дека ниедна источна религија ниту било која друга не може да ми долови толкава идеа која може да ја смисли само бог и никој друг .

Ti ja osekas tvojata ubedenost kon tvojata vera jas ja osekam mojata ubedenost kon mojata vera....

Na mnogumina od forumov im postviv mnogu prasanja od nekoi citati od bilblijata ama na nitu eden od niv odgovorite ne im fakaa mesto,no voopsto ne mi e tesko i so tebe da se obidam.

Sakas da ti postavam jas tebe prasanja od tvojata vera a ti da mi odgovoris,pa ti mene da mi potavis prasanja od mojata vera pa jas da ti odgovoram pa da vidime kaj se kontradiktornostite i greskite...jas sum spremen uste vednas

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Ti ja osekas tvojata ubedenost kon tvojata vera jas ja osekam mojata ubedenost kon mojata vera....
Како што кажав религиите мака мачат да покажат и докажат која е онаа -вистинската- а бидејќи сите имаат ексклузивно право и копирајт на вистината тоа неизбежно води кон судар.

Na mnogumina od forumov im postviv mnogu prasanja od nekoi citati od bilblijata ama na nitu eden od niv odgovorite ne im fakaa mesto,no voopsto ne mi e tesko i so tebe da se obidam.
Како и што твоите одговори не им одговараа на другите. Членот Атеист нешто ти објаснуваше, пошто имал читано куран и пак не се разбравте.

kaj se kontradiktornostite i greskite
Има 1001 контрадикторност и грешка. Само пак на крајот ќе си го толкуваш како што ти одговара а исто и другите верници како што нив им одговара така да таа тема нема крај.

Арогантно и неуко е од религиите да полагаат некакви заштитни права на вистината бидејќи до неа се доаѓа по тешки и макотрпни процеси во кои генерации научници, писатели, истражувачи и многу други луѓе го вложиле својот живот, а не - земи некоја т.н. света книга и толку.
Малку почит кон оние кои ви го направиле животот полесен,поудобен и посодржаен. Вашите прабаби и прадедовци го поминувале цел живот во радиус од 2-3 километри, а сега сите земате здраво за готово што имате секакви можности во најголем дел - остварени од атеисти.

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Гледам во изминативе 50 тина страници има натегања дали постои Бог. За мене постои. Мене доволен доказ за постоењето на Бога ми се моите родители и предци кој верувале во него. Бидејќи сум традиционален тип автоматски го профаќам и тоа. Но мојата верба во Бога не се базира само на традиционални вредности. Фактички ти вистински почнуваш да веруваш во Бога оној момент кога самиот ќе одлучиш. Јас не гледам зашто да не верувам во Бога, мене не ми требаат чуда за да поверувам во Бога, мене ми е доволно учењето на Бога и јас во главном кон Бога гледам како голем учител кој не учи да се сакаме себе си и све околу нас бидејќи Бог е во сите нас и околу нас. Како ќе се однесувам ја према себе си така и Бог ќе се однесува према мене. Како ние ќе се однесуваме спрема било што на светов така Бог ќе ни врати. Познавајќи го учењето на Христијанството и за што тоа се залага замислете само колкаво значење имало тоа пред 2000 години.

Kajgana Shop

На врв Bottom