Ако Бог постои, зошто допушта зло и страдање?

Член од
18 јуни 2009
Мислења
5
Поени од реакции
3
okay a mozes ti nakratko da izneses svoe mislenje za....zossto,kako i dali?
Зошто, како, и дали, не може накратко .. за тоа, треба подолг перид од животот ДА ЧИТАШ:smir: .

Da ne nauci lekcii e mozda losh zbor....potocno toj lekciite ni gi napisa vo svetata Kniga i ne predupredi ako ne postapime spored toa sto ke ni se sluci.....toj navistina e milosliv i praveden za vernicite i koi dobi dela rabotat,no e i kaznuvac na loshite.
Тој навистина е милослив и праведен за .. ? ОНИЕ КОИ УГНЕТУВААТ, КОИ УБИВААТ, ОНИЕ .. КОИ ВЛАДЕАТ СО СВЕТОТ И МАНИПУЛИРААТ СО ЧОВЕКОТ?

Каква глупа теорија.

Што згрешило 6 месечно бебе од Африка, кое 2 дена нема храна ставено во уста, плус родено со минимум 3 заразни болести? Пак да прашам, барабан?

Зошто тоа би страдало за да ми биде укажено мене? Господа баш и не е многу фер. :'(
ОВИЕ ВАЉДА ЛОШИТЕ СЕ!?

Ako wot e ateisti uste 700 nema da mu pomognat
Почна да заглавуваш .. во страната не видов еден конкретен одговор на моето прашање?

.. че забегам малку од темава .. Мое мислење е .. дека по потрага на вистината .. по потрага на : ШТО СМЕ НИЕ? КОИ СМЕ? ЗОШТО СМЕ? НИЕ ГО СОЗДАДОВМЕ БОГ.
.. че кажам со попрости зборови .. Ако Бог постои, зошто јасно не се појави во некоја .. форма на БОГ, надреална форма .. за сите да ја знаеме вистината, сите да му се поклонуваме, сите да ги знаеме нековите правила и како да живееме .. Тоа што постојат повеќе вери апсурдот е уште поголем ..

.. и искрено не очекував воолкава поддршка :helou: .. немам многу искуство од форумиве ама очекувам големи дебати . Поздрав:smir:

allahov_rob

لا اله الا الله محمد رسول
Член од
7 мај 2009
Мислења
728
Поени од реакции
12
Зошто, како, и дали, не може накратко .. за тоа, треба подолг перид од животот ДА ЧИТАШ:smir: .

Тој навистина е милослив и праведен за .. ? ОНИЕ КОИ УГНЕТУВААТ, КОИ УБИВААТ, ОНИЕ .. КОИ ВЛАДЕАТ СО СВЕТОТ И МАНИПУЛИРААТ СО ЧОВЕКОТ?

ОВИЕ ВАЉДА ЛОШИТЕ СЕ!?

Почна да заглавуваш .. во страната не видов еден конкретен одговор на моето прашање?

.. че забегам малку од темава .. Мое мислење е .. дека по потрага на вистината .. по потрага на : ШТО СМЕ НИЕ? КОИ СМЕ? ЗОШТО СМЕ? НИЕ ГО СОЗДАДОВМЕ БОГ.
.. че кажам со попрости зборови .. Ако Бог постои, зошто јасно не се појави во некоја .. форма на БОГ, надреална форма .. за сите да ја знаеме вистината, сите да му се поклонуваме, сите да ги знаеме нековите правила и како да живееме .. Тоа што постојат повеќе вери апсурдот е уште поголем ..

.. и искрено не очекував воолкава поддршка :helou: .. немам многу искуство од форумиве ама очекувам големи дебати . Поздрав:smir:

Za tvoja informacija jas odamna resiv so toa kako zosto i dali....
KAKO treba toj ni propisa
ZASTO toj znae najdobro
DALI? da toj postoi definitivno

едит:постот беше едитиран поради недолични зборови..модераторот

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Каква глупа теорија.

Што згрешило 6 месечно бебе од Африка, кое 2 дена нема храна ставено во уста, плус родено со минимум 3 заразни болести? Пак да прашам, барабан?

Зошто тоа би страдало за да ми биде укажено мене? Господа баш и не е многу фер. :'(
Бебето не знае ништо, не чувствува ни страдање ни ништо, а ако правиме муабет за Африка и сите тие гладни луѓе таму, можам да речам дека тие си се научени на таков вид на живот, што мислиш зошто сите се заразени од ХИВ затоа што во секоја грмушка се онадуваат секој со секого немаат никакви манири тие се племе, ете нели работат на случајот многу организации донираат средства за да им помогнат, муабетов ми беше дека сите тие се исти таму и страдаат на поинаков начин од нас тука, ние страдаме од безработица и кај нас има гладни луѓе што не можат сметките да си ги платат ако земам сега сите да ги прашувам што згрешиле сите ќе речат ништо не згрешивме. Но! секој длабоко во срцето си знае кој грев го носи на душата и заради што е казнет.:smir:

allahov_rob

لا اله الا الله محمد رسول
Член од
7 мај 2009
Мислења
728
Поени од реакции
12
Бебето не знае ништо, не чувствува ни страдање ни ништо, а ако правиме муабет за Африка и сите тие гладни луѓе таму, можам да речам дека тие си се научени на таков вид на живот, што мислиш зошто сите се заразени од ХИВ затоа што во секоја грмушка се онадуваат секој со секого немаат никакви манири тие се племе, ете нели работат на случајот многу организации донираат средства за да им помогнат, муабетов ми беше дека сите тие се исти таму и страдаат на поинаков начин од нас тука, ние страдаме од безработица и кај нас има гладни луѓе што не можат сметките да си ги платат ако земам сега сите да ги прашувам што згрешиле сите ќе речат ништо не згрешивме. Но! секој длабоко во срцето си знае кој грев го носи на душата и заради што е казнет.:smir:

Alal da ti e ...jas sakav da kazam deka toa e eden od grevovite mozda zasto patat..
Se onakvat sekoj so sekoj tamu po grmuski....

BAs filozovski i super analiza

Член од
18 јуни 2009
Мислења
5
Поени од реакции
3
ТОА БЕБЕ, што не знае ништо, не чуствува ни страдање ни ништо : ИМА ДУША; ЗНАЕ ШТО Е БОЛКА; КОГА ГО БОЦКААТ, ГО БОЛИ; СЛУША; ГЛЕДА; .. или тоа е само Бебе одбрано од Господ да биде жртва за да ние научиме нешто .. ваљда така е според тебе ... и да, тие таму страдаат на поинаков начин од нас .. верувај СТРАДААТ МНОГУ ..

Alal da ti e ...jas sakav da kazam deka toa e eden od grevovite mozda zasto patat..
Se onakvat sekoj so sekoj tamu po grmuski....

BAs filozovski i super analiza
Браво и од мене, баш филозофски?!:pos2:
Se onakvat sekoj so sekoj tamu po grmuski.... ЗАСРАМЕТЕ СЕ И ДВАЈЦАТА!!!
че му кажиш на чоек, шо е , како е .. убаво че му објасниш .. тој че ти врати со 2 збора .. и толку многу че се изнервираш шо че ти се изгуби желба пак да напишеш нешто ..

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
ТОА БЕБЕ, што не знае ништо, не чуствува ни страдање ни ништо : ИМА ДУША; ЗНАЕ ШТО Е БОЛКА; КОГА ГО БОЦКААТ, ГО БОЛИ; СЛУША; ГЛЕДА; .. или тоа е само Бебе одбрано од Господ да биде жртва за да ние научиме нешто .. ваљда така е според тебе ... и да, тие таму страдаат на поинаков начин од нас .. верувај СТРАДААТ МНОГУ ..

Браво и од мене, баш филозофски?!:pos2:
Se onakvat sekoj so sekoj tamu po grmuski.... ЗАСРАМЕТЕ СЕ И ДВАЈЦАТА!!!
че му кажиш на чоек, шо е , како е .. убаво че му објасниш .. тој че ти врати со 2 збора .. и толку многу че се изнервираш шо че ти се изгуби желба пак да напишеш нешто ..
Сите страдаме на овој страдален свет. Не постои човек што не страда, секој страда на сопствен начин, бебето па бебето, ај сети се ти на некој спомен кога си бил бебе? Не можеш така?
А тоа дека се онакваат секој со секого е чиста вистина:smir:

Член од
17 јануари 2009
Мислења
688
Поени од реакции
668

.. и искрено не очекував воолкава поддршка :helou: .. немам многу искуство од форумиве ама очекувам големи дебати . Поздрав:smir:[/quote]

Да те прашам нешто, зошто сакаш да ти се појави бог во некоја си физичка форма па да веруваш. Дали ти му веруваш само на сетилото за вид, што е тогаш со слепите. Или пак веруваш дека БОЛКАТА постои, сигурен сум дека веруваш, а дали некогаш си видела болка, не, не си ја видела болката туку си ја почуствувала.

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525

Да те прашам нешто, зошто сакаш да ти се појави бог во некоја си физичка форма па да веруваш. Дали ти му веруваш само на сетилото за вид, што е тогаш со слепите. Или пак веруваш дека БОЛКАТА постои, сигурен сум дека веруваш, а дали некогаш си видела болка, не, не си ја видела болката туку си ја почуствувала.[/quote]
Е фала му на Бога. Конечно некој да разбере, секој што се молел почувствувал олеснување, секој што побарал помош од Бога му било помогнато.
Зошто Бог би се појавил во некоја форма? Не е тоа суштината на верата, доколку Бог се појави во било која форма сите ќе поверуваат во него и ќе станат верници но не затоа што ја почитуваат верата и затоа што веруваат во доброто како возвишена форма, туку од свои себични егоистични причини тогаш ќе поверуваат за да бидат спасени и да не горат во пеколот.

B

Blacks

Гостин
Господ не го создаде човекот по својот лик туку човекот го создаде Бог по сопствениот лик.

R

RAYTHEON23

Гостин
Точно...

суштината на верата е да не пржите јајаца...убивате кокошки!!!!:kesa:

С

Сатори

Гостин
Е фала му на Бога. Конечно некој да разбере, секој што се молел почувствувал олеснување, секој што побарал помош од Бога му било помогнато.
Зошто Бог би се појавил во некоја форма? Не е тоа суштината на верата, доколку Бог се појави во било која форма сите ќе поверуваат во него и ќе станат верници но не затоа што ја почитуваат верата и затоа што веруваат во доброто како возвишена форма, туку од свои себични егоистични причини тогаш ќе поверуваат за да бидат спасени и да не горат во пеколот.
Да беше Цики тука ова ќе го кажеше толку повулгарно од мене, но, не посегнуваме по ѕвездите.Ајде да одиме по една аналогија на работите, која што мене искрено секогаш ме интригирала, како тоа божји верници, поклоници на моралот и светите правила се луѓе кои што немаат никакво достоинство да се нарекуваат верници, Медичи па до Борџии.
Како исто така, паганите биле спалувани само затоа што исто како христијаните нели, верувале во нешто, што не го виделе зошто нели, за верба не треба доказ треба само слепо да се моли пред икона и да се чека дека на св.Петка ќе ни падне лото а ливчето ќе го довее ветерот.

Христијани бе, секогаш ми биле смешни. :)

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Да беше Цики тука ова ќе го кажеше толку повулгарно од мене, но, не посегнуваме по ѕвездите.Ајде да одиме по една аналогија на работите, која што мене искрено секогаш ме интригирала, како тоа божји верници, поклоници на моралот и светите правила се луѓе кои што немаат никакво достоинство да се нарекуваат верници, Медичи па до Борџии.
Како исто така, паганите биле спалувани само затоа што исто како христијаните нели, верувале во нешто, што не го виделе зошто нели, за верба не треба доказ треба само слепо да се моли пред икона и да се чека дека на св.Петка ќе ни падне лото а ливчето ќе го довее ветерот.

Тоа што некој евентуално нема да се окарактеризира како христијанин, нема да го направи помалку грешен од Медичи и Борџии. Ни мене никако не ми е јасно, зошто некој кој не се карактеризира како христијанин или пак е припадник на друга религија е ,,помилуван и нему му е дозволено да греши, бидејќи не е верник". Човекот греши независно дали е религиозен или не. И не е важно дали културолошки ти е пренесена христијанската верба, туку дали тоа ќе го почувствуваш духовно. Погоди во која категорија од овие спаѓаат Медичи.

С

Сатори

Гостин
Тоа што некој евентуално нема да се окарактеризира како христијанин, нема да го направи помалку грешен од Медичи и Борџии. Ни мене никако не ми е јасно, зошто некој кој не се карактеризира како христијанин или пак е припадник на друга религија е ,,помилуван и нему му е дозволено да греши, бидејќи не е верник". Човекот греши независно дали е религиозен или не. И не е важно дали културолошки ти е пренесена христијанската верба, туку дали тоа ќе го почувствуваш духовно. Погоди во која категорија од овие спаѓаат Медичи.
Во ниту една од горе наведените.
Јас не дебатирав на тема колку се луѓето грешни, туку колку се христијанските поклоници лицемерни.

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Јас не дебатирав на тема колку се луѓето грешни, туку колку се христијанските поклоници лицемерни.
Исто онолку колку што се неверниците,со тоа што си земаат за право да критикуваат некого во чија клапа немаат храброст да влезат, од страв да не се разочараат себеси и идеалот создаден за себеси. Лесно е да рекламираш, оди направи го да те видам... Чипсич:D.

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525

Не знам кој е тој Цики.Бидејќи ме цитираше мене претпоставувам дека овој циничен пост се однесуваше на нешто што сум го рекла, со кое право се дрзнуваш да речеш дека јас немам никакво достоинство?
Ме познаваш? Не. Си читала мои постови каде што јас сум искажала некој неморал? Не.
Тогаш со кое право се дрзнуваш да зборуваш на тој начин?
Медичи и Борџии гледам си читнала нешто убаво за тебе, но ништо не си разбрала. Не е само да читаш треба и нешто да разбереш.:smir:
ова со лото ливчето ми нема никаква логика, само будала може да се моли да му падне на лото, самата вера не учи на скромност, кога реков тој што се моли ќе биде ислушан, и тој што бара ќе му биде дадено мислев на повредни работи од добивка на лото. Доколку ти додека си била верник си се молела да добиеш на лото и не си добила:pos2: па си се разочарала во верата и тоа бил клучен момент да станеш неверник, покажувам искрено сочуство кон тебе.
И дај сподели ја смешката со сите барем сите да се насмееме, што има толку смешно кај христијанските верници? - каква ароганција и дрскост.

Поголема генерализација од оваа немам прочитано :nesvest:

Kajgana Shop

На врв Bottom