Ако Бог постои, зошто допушта зло и страдање?

Член од
29 ноември 2007
Мислења
1.149
Поени од реакции
38
Затоа што ние сите сме божји чеда.Ни дава живот кој што ние го живееме.Исто како што нашите родители се би направиле ние да бидеме среќни.Не створиле и одгледале и ни даваат совети за животот понатака,но како ќе го живееме животот тоа е наше.Така и Господ не создал и ни дал 10 божји заповеди а колку ние луѓето ќе ги примениме тоа е наше.

Awake

б.
Член од
30 декември 2007
Мислења
3.198
Поени од реакции
2.628
До Чорбаџија,

Бог ни дал слобода, пред се живот, на кого сите ние треба да му бидеме благодарни. Бог не створил убиства, болести.. тоа е ѓаволот, самите ние, ние сме тие кој треба да клекнеме пред бога и да се покаеме за се`, за сево ова безредие, хаос!

Јас, лично, чуствувам потреба да му се помолам можеби не секој, но секој втор ден на Бог, пред се да ми ги прости сите гревови, а потоа да се помолам за здравјето на моите, брат ми и моето и на сите оние кои ме опкружуваат, сите непријатели и пријатели. Тоа е мојот живот, но се разбира, без никакви предрасуди за "другите". Сите ние живееме во различни услови, семејства.. со различни навики и различен свет. Отидов малку надвор од темата, но сакав воедно да си го искажам моето видување за "мојот" свет.

Мојот заклучок од сето ова е дека, Бог ни го дава потребниот алат, а ние го правиме патот, некој со дупки, а некој толку убав и прав..

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
До Чорбаџија,

Бог ни дал слобода, пред се живот, на кого сите ние треба да му бидеме благодарни. Бог не створил убиства, болести.. тоа е ѓаволот, самите ние, ние сме тие кој треба да клекнеме пред бога и да се покаеме за се`, за сево ова безредие, хаос!
Значи тие "двајца" имаат иста моќ и се заебаваат со нас колку да не им биде досадно
прави што сакаш и кажи извини.....и се ќе биде во ред?????

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Ако реплицирам треба да се сложам дека Бог постои. Ама еве реплицирам и одговорно тврдам, дека Бог во форма која ви ја имате врзано у крпче не постои. Постои еден “голем круг“, кој мора се` во универзумот да постави на едно неутрално рамниште. За да има убави нешта, мора да има и зло и страдање. Затоа. Непотребно го вмешавте Бог, и тоа испровоцирани од личната болка. Ако сте верници и ако верувате во Господ би требало да речете Бог е голем, секое лошо за добро е. И муабетот пак ќе ви се врати на мојата смешна за вас теорија...

C

Cool Hand Luke

Гостин
Добро е ако злото и лошите работи доаѓаат од Бога, тоа значи дека знае што прави. Проблемот е ако доаѓа исклучиво од нас самите, од нашата слободна воља. Единствено сигурно е дека Бог нуди безусловен спас од своја страна, а условите се во нас самите.

K

kat.<3

Гостин
во животот на секој човек има болка, но дури и да го гледа срцето како се распарчува, дури и да паѓа поново и поново, човекот секогаш треба да верува во Бога. Нема поголема сила од верата во Него. И секое искушение, секоја загатка која ја поставува пред нас за да ја решиме е за да ја зајакне верата во нас, само човекот кој поминал низ една тешка патека може да го разбере она што не го знаел пред тоа, да верува во тоа дека еден ден ќе стане личноста што сака да биде. Тој секогаш прави нештата да се случат на вистински начин, и само Неговата волја е Света и праведна, а нејзе не можеме да ја разбереме, ни останува само да ја прифатиме.

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
Ако сте верници и ако верувате во Господ би требало да речете Бог е голем, секое лошо за добро е.
Настојувам така да гледам на сите работи. Пред 3 дена почина 15 годишно момче од Охрид, ангел прав. Зошто го направи тоа Господ, само Тој знае, којзнае во што се’ не ќе западнеше момчето да не се случеше ова...
Се што прави, само тој знае зошто, само што кантарот не му е еднаков за сите, тоа сигурно.

MaRiNa`Oh

стара школа
Член од
26 март 2005
Мислења
3.484
Поени од реакции
28
Настојувам така да гледам на сите работи. Пред 3 дена почина 15 годишно момче од Охрид, ангел прав. Зошто го направи тоа Господ, само Тој знае, којзнае во што се’ не ќе западнеше момчето да не се случеше ова...
Се што прави, само тој знае зошто, само што кантарот не му е еднаков за сите, тоа сигурно.
Малце оф топик.
Само не ми е јасно ти од кај знајш дали беше ангел или не, ко не го ни познаваше. Мене ми беше другар и соученик, беше човек, заедно со своите мани и доблести. Никој не заслужвит смрт на тие години, па добрината на поединец не е мерило за тажењето по истиот кога ќе починит.

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
Малце оф топик.
Само не ми е јасно ти од кај знајш дали беше ангел или не, ко не го ни познаваше. Мене ми беше другар и соученик, беше човек, заедно со своите мани и доблести. Никој не заслужвит смрт на тие години, па добрината на поединец не е мерило за тажењето по истиот кога ќе починит.
Малце оф топик.

Ми текна четвртокот кој е, ми објасна Жанко. Идаше на драмска понекоаш да не глеат, секогаш беше фин и комуникативен. Јас ко таков ќе го памтам.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Fantom ako si ja cital Biblijata ke znaeshe deka Bog ne go predizvikuva zloto samata Biblija kazuva deka cel svet e vo vlasta na Lukaviot.

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
Fantom ako si ja cital Biblijata ke znaeshe deka Bog ne go predizvikuva zloto samata Biblija kazuva deka cel svet e vo vlasta na Lukaviot.
Бог ги прогонал Ева и Адам од рајот, и го осудил човештвото на вечно страдање поради прекршувањето на единственото правило што им било поставено.

Друго нешто?

Fallen`Angel

Im Gotham's Reckoning
Член од
26 мај 2007
Мислења
5.658
Поени од реакции
75
Библијата е булшит .. перење мозок !
Типот што ја пишуел од кај ги знаел тие работи за бог ?

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
Прво и основно, не лупетај. Библијата ти е книга од група автори, прочитај ја под итно.
Второ и секундарно, четирите евангелија се напишани од луѓе кои живееле во време на Исус Христос. Ете ти го одговорот.

Fallen`Angel

Im Gotham's Reckoning
Член од
26 мај 2007
Мислења
5.658
Поени од реакции
75
Ич гајле не ми е од кого е напишана .. а дефинитивно нема да ја прочитам никад! ...Шо не ми дадеш одговор на мојот пост погоре !

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Fallen Angel aj ke ja zememe tvojata teorija deka Biblijata e delo na mudri luge od minatoto ako e taka zosto evreite se najmoken narod na planetava
165 evrei se nobelovci, Rotschild familijata kontrolira 70 posto od svetskiot pazar na sto se dolzi toa?

Kajgana Shop

На врв Bottom