Кој од соседите е најмал непријател на Македонија?

Статус
Затворена за нови мислења.
N

n/a

Гостин
Ама и Грција и Србија уште преди војната потпишуват амандман против Бугарија (за све, нема значај зашто).

Знаем дека Туркија е капитулирала после пада на Одрин (вистина е дека е имали тамо и српска артилерија!), ама целата операција е бугарска творба и изп'лнение.

После знате Лондон и све оно, но србите и грците особено, кажуват дека нема да се чуват договорите, него принципа - "докаде е стигнала сека војска". За бугарите ово е било судар. Војската е била нај-веке во Тракија, и совсем мали дел во - Пиринската дивизија - во Егеја до Солун. Фердинанд е отправил претнја кон србите да чуват договора за зоните (спорна-безспорна), они су отбили и наште јурили. Грците без причина (имали су обаче договор со србите) јурили срешту Бугарија. Боевете су били добри за Бугарска
Ти ги одделив интересните работи во твојот пост на три подточки.
Прво,да те поздравам пошто ова е едно од најкоректните пишувања од бугарин на форумов,кога станува збор за Историја,и тоа поготово за периодот на балканските војни.Милион пцости имаат паднато до сега....
1.Има...и тоа те како има значење зошто!Тоа е круцијалниот доказ за целовитоста на Македонија пред балканските војни,на секое ниво!
Тајниот договор помеѓу србите и грците има за цел да приграбат повеќе територија на рачун на бугарите,спротивно на веќе постигнатиот таков,пред војните дејствија против Турција,според кој што Србија и Бугарија трребало да се разграничуваат на дијагонала Паланка-Струга.
Така да...нема ослободувачи,него три заинтересирани агресори кои што сакаат да прибават поголемо парче територија од Македонија.
2.На Одрин...бугарската пешадија и лесна артилерија под раководство на Ген. Сава Савов безуспешно летала 3 месеци и претрпувала сериозни загуби!И би летала уште толку ако србите не ги донеле нивните тешки топови(само они од сојузниците располагале со такви),и со нив не срушиле 3 од четирите главни утврдувања на Одрин.
3.Причино-последично врзано со првото...т.е со поделбата на интересните зони,или анектирана територија од соседите на Македонија.
Само што...војната и пред Румуните да влезат во конфликтот(за кое што се наградени со Добруџа) не стоела добро за вас.На фактот што румуните влегле може само да сте благодарни,пошто ако не...пак би изгубиле,само би имале мнооогу повеќе жртви во Втората Балканска Војна.
заклучок.
Бугарија не е мотхерланд на македонците...во никој случај!
Она е само еден од трите (јас намерно ги маргинализирам црногорците пошто они не добиваат своја интересна зона) завојувачи,кои што се договориле да ја поделат територијата на македонскиот народ помеѓу себе!
Бугарија,според загубите и нивото на учество на конфликтот,никогаш не останала задоволна со парчето земја што го добила (денес Пиринска Македонија) и во разни периоди од тогаш наваму и користејки најразлични средства се труди да прибави територија плус.
Во последниве години се води специјална војна со која што по пример на пиринските се цели да се претопат и вардарските македонци.
А тоа...е само уште еден гаф на официјалната бугарска политика!

Член од
5 септември 2007
Мислења
9
Поени од реакции
0
Прво,да те поздравам пошто ова е едно од најкоректните пишувања од бугарин на форумов,кога станува збор за Историја,и тоа поготово за периодот на балканските војни.Милион пцости имаат паднато до сега....
1.Има...и тоа те како има значење зошто!Тоа е круцијалниот доказ за целовитоста на Македонија пред балканските војни,на секое ниво!
Тајниот договор помеѓу србите и грците има за цел да приграбат повеќе територија на рачун на бугарите,спротивно на веќе постигнатиот таков,пред војните дејствија против Турција,според кој што Србија и Бугарија трребало да се разграничуваат на дијагонала Паланка-Струга.
Така да...нема ослободувачи,него три заинтересирани агресори кои што сакаат да прибават поголемо парче територија од Македонија.
2.На Одрин...бугарската пешадија и лесна артилерија под раководство на Ген. Сава Савов безуспешно летала 3 месеци и претрпувала сериозни загуби!И би летала уште толку ако србите не ги донеле нивните тешки топови(само они од сојузниците располагале со такви),и со нив не срушиле 3 од четирите главни утврдувања на Одрин.
3.Причино-последично врзано со првото...т.е со поделбата на интересните зони,или анектирана територија од соседите на Македонија.
Само што...војната и пред Румуните да влезат во конфликтот(за кое што се наградени со Добруџа) не стоела добро за вас.На фактот што румуните влегле може само да сте благодарни,пошто ако не...пак би изгубиле,само би имале мнооогу повеќе жртви во Втората Балканска Војна.
заклучок.
Она е само еден од трите (јас намерно ги маргинализирам црногорците пошто они не добиваат своја интересна зона) завојувачи,кои што се договориле да ја поделат територијата на македонскиот народ помеѓу себе!
Бугарија,според загубите и нивото на учество на конфликтот,никогаш не останала задоволна со парчето земја што го добила (денес Пиринска Македонија) и во разни периоди од тогаш наваму и користејки најразлични средства се труди да прибави територија плус.
Во последниве години се води специјална војна со која што по пример на пиринските се цели да се претопат и вардарските македонци.
Абе ти не си с промит а с болен моз'к.Ходи се прегледај нјак'де.:pos2::pos2::tapp:

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Zevsus..jasno e toa na site....bidi siguren, na koi TREBA da im bide jasno......denes i javno da ti kazat DA TAKA E ....sto od toa....??????
Imame kakvo takvo sidro...t.e. KOPCE sto za sega e "priznato" kako FYROM( i toa zosto i kako FYROM e dzabe gubenje vreme na bos muabet..) ,......problemot e KAKO NA TOA KOPCE DA SOSIEME KAPUT.......znaci takov majstor ni treba...koj ke ne nauci toa KAKO ........:):):)

N

n/a

Гостин
Абе ти не си с промит а с болен моз'к.Ходи се прегледај нјак'де.:pos2::pos2::tapp:
А бе јас се чудам дали има логика у тоа да ти одговорам на тебе...
Тип што е персона нон-грата после само 4-ри `мислења`...и што вреѓа цело време....
Да сум пичка од човек па да сум барал бан за тебе одма...ама ниту карактерот ми е таков... а и не си заслужува за такви како тебе.
Јас сум прочитал у слободно време цела бугарска `хистерија` и подобро од тебе знам,па затоа може да парирам.
А ти...чекај ко скитничко куче од страна...јеби га...можда и некоја коска ке има и за тебе!
п.с. Ова не за тебе ајван...ти не можеш да сватиш такви `тешки` мисли: Не сте свесни дека пак ке си ставите трн у нога по прашање на Македонија...ама ако... вие само продолжете....немој да ми верувате.

Член од
5 септември 2007
Мислења
9
Поени од реакции
0
А бе јас се чудам дали има логика у тоа да ти одговорам на тебе...
Тип што е персона нон-грата после само 4-ри `мислења`...и што вреѓа цело време....
Да сум пичка од човек па да сум барал бан за тебе одма...ама ниту карактерот ми е таков... а и не си заслужува за такви како тебе.
Јас сум прочитал у слободно време цела бугарска `хистерија` и подобро од тебе знам,па затоа може да парирам.
А ти...чекај ко скитничко куче од страна...јеби га...можда и некоја коска ке има и за тебе!
п.с. Ова не за тебе ајван...ти не можеш да сватиш такви `тешки` мисли: Не сте свесни дека пак ке си ставите трн у нога по прашање на Македонија...ама ако... вие само продолжете....немој да ми верувате.
Абе лично с тебе не се зајаждам.Аз с'м персона нон-грата не за 4-ри `мислења а за 20 ама са избиршени.Нјамам ништо против вашта нација напротив подкрепјам ви,но с'м против изопачаването на историјата.Мисли малко по логически и ако си толкоз умен и четеш историјата от изворите,давај малко по умни коментари!!!

Член од
15 септември 2007
Мислења
136
Поени од реакции
0
ke go molam gospodinot od bugarija da ojasni sto znaci vi ja priznavame drzavata ama narodot i jazikot ne

Член од
14 септември 2007
Мислења
145
Поени од реакции
0
Зевсе зевсе

Баш круциален не зашто нигде нема споменат ниту една пат во договорите нешто око Македонија, даже и као географски поем. Иначе другото е тачно.

Само не го кажувај, дека ово ви е историјата во учбениците. Нема никакво слетане 3 месеци. Одрин е оставен во тилот, Бугарија е била века на Чаталджа (6 км от Истанбул). Во Енглеска и Вест појнт ова операција и сега се учи, дечко мали! Генералот от почетокот кажува, дека треба 1. Обсада (баш теа три месеци) 2. Фронтална пешадијска атака со дирректна подржка.
Српската аартилерија учествовала, но нивната рола е совсем мала. Око Одрин е имало 12 (од дека ги виде 4) велики редута (мали крепости). Во почетокот тежката артилерија удрја вр'з неколко слаби, а пешадијата и леката артилерија фронтално удрјат на нај-силната позиција. Дали знаш, дека за први пут артилеријата и пешадијата со били на една линија во атаката и на тај начин со взети сите редути (наистина четири, но в дл'бина). То ти е вистината от учбениците на Уест појнт.

П'лен смјах. Румуните влезоха, кога видоха дека грците и србите со во лош положај и е било нужно мало време да ги поебем едни и други. Значи кажуваш, дека румуните напдат Бугарија, за да ја спасат от срби и грци. Хе-хе-хе, ама верно историја и литература кај теб немат разлика.

заклучок.

Ако е била територијата цел број 1 за нас, бихме го прифатили Лондонскоит мир - Бугарија со читава Тракија и површина 172.000 км.
Ама бугарите во Македонија било су несогласни (не кажувам дека сите македонци во Македонија су били бугари). То е била причината. И лагата на Грција и Србија.

Сега веке е друго - во Македонија лугето су македонци, он имат држава и е нормално да се трси национален идентитет, којто нај-лесно се получава на принципа "аз не с'м....".

Бугарската армија НИВГАЖ не е имала и нема да има проблеми со срби и грци. Но због ниховото предавство завинаги на Балканот православците ке бидат поделени=слаби.

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Lele Bugari koa ke Ve podberam sreca Vasha nemam vreme sea ke idam kaj edna Bugarka od magistralata ... mnogu dobra riba uvek mi dava extra vreme ... ja lazam SRBIN sum mnogu me obicha ama za mojot ljuboven zivot podocna... sea da vidam sto se pise drugo pa ke se navratam malce ... zemav i lopata samo da znaete

Член од
14 септември 2007
Мислења
145
Поени од реакции
0
Сега п'к

Lele Bugari koa ke Ve podberam sreca Vasha nemam vreme sea ke idam kaj edna Bugarka od magistralata ... mnogu dobra riba uvek mi dava extra vreme ... ja lazam SRBIN sum mnogu me obicha ama za mojot ljuboven zivot podocna... sea da vidam sto se pise drugo pa ke se navratam malce ... zemav i lopata samo da znaete
Сега п'к уште едан србин ли е ово? Ама немојте бре, дрхтим од страха, леле мале, чета иде. Ама прво прочети постовете да не причамо због ничега господине Србине с лопатом.

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Ma preku kur ste mi sea ke kazam zasto

1. ne zborite makedonski a znaete znaci ne postuete domakinite

2. samo na temite istorija i politika Ve ima 90 posto od Bugarite znaci provokatori ste

3. ne postuete tema ova ne e ISTORIJA ova e POLITIKA jas taka i go postaviv prasanjeto vo aktuelnava politicka situacija koj kur sea Odren kur se trese ?? Me zabole mene za Odrene i deka ste im ljuti na Srbite i Grcite sto ne Vi dale da ja podelat ko sot ste se dogovoriele

4. oti ste picici ja postaviv konkretni prasanja dali e prijatelski od Bugarskata politika da :

a) ne priznava makedoncite kako narod ( oficijalen stav na R. Bugarija )

b) dali e asimilatorska politika delenje nad 200 000 pasosi BUgarski kon Makedoncite ?

Ova vo red li e ili ne e ? Ajde picki odgovorete koj kur mi meshate istorii kurcevi kariki ova e najbitnoto u prijatelstvoto

Od druga strana jas obrazloziv sto ima grev Srbija sega kon Makedonija toa crkvata ama toa pa koa ke vidis ne e grev spored mene, i samata VMRO vlada dozvoli sekakvi crkvi na nejzina teritorija spored napatstvie na EU. E sea sto en ja priznavaat kako aftokefalna e drug muabet i ke kazam toa e poradi parite i imotite , ako priznaat ne ke moze po obligaciono pravo da pobaruvaat IMOTITE na srpskata crkva koi gi steknale pred vtorata svetska vojna i sto kur sea ?

Za laicite od pravo ke pojasnam : ako priznae crkvata ke nema AKTIVNA PROCESNA LEGITIMACIJA za pokrenuvanje parnica za imotot za parite ebem ve nepismene.

Golema para e vo prasanje i koja budala bi te priznala takva crkva a da izgubi pari . Plus oficijalen stav na Srbija politicki e : Nie nemame vrska so crkvata taa e odelna od drzavata i sto kur ne vi e jasno za nepriznavanejto na crkvata. Ne moze drzavata Srbija da nalozi so dekret na Crkvata priznajte gi kako aftokefalni be , nema praven mehanizam i za toa ebave nepismenite, i da saka NE MOZE. Toa e protiv ustavno i drzavata Srbija NE MOZE da nalozi na toa popovite da priznaat crkva ili da ne priznaat . Toa e samo bugarska propaganda za da se frli magla u ochi da ne se gleda realniot problem Golema Albanija i Bugariziranej na Makedonskiot narod preku pasosite.

ete taka sea gospod ne ve otkopue vo ochite na onie koi imaat barem dva grama mozok i logika .

Д

Демијан

Гостин
ma sve okolu nas e neprijatel!!!
1 srbi- ne ni pocituvaat crkva
2grci- nema potreba da se zbori se e kazano
3 bugari-ne go pocituvaat makedonskiot narod
4 albanci sakaat da ni go zemat i poslednoto parce zemja so ni ostana

taka da se okolu nas e neprijatelsko!!!!!!!!!!! UNITID MACEDONIA!!!!!!!!!

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Sto se duzni be Srbi kao politicari be da ti pocituvaat crkva , citas li ti sto objasniv ja gore ...ne se slagas ?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom