Кој од соседите е најмал непријател на Македонија?

Статус
Затворена за нови мислења.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
A баш, знам дека си пола србче, пола македонче. Нож е велика книга, ама пак не признаш кој е крив за наште неправди. Па загубили сме -тачно, не само добруджа, току читава Егеја до Солун и Тракија до Мидија-Енос. То е било бугарија после пораза на туркија. Ама като как да ги оставиме они бугари кај Вардарот (говорим за 1913г.) - па лугето во војската се бунили, кога срби и грци су тепали наши, а воската сами седи и гледа. Е па што гибелен пораз, ама да не беха румуните дека ни сударили во грб, грци и срби беха во чувал. Ама то е историја, која нема да се врати нивгаж.
А виситната дек ание ништо не сакаме, само од вашата страна се слуша - "окупатор", "терорист", "спојаване". Добре окупатор е била Бугарија на југославија, после она е окупрала Западните покрајнини, ок окупатор е била во Грција. ама като как окупатор на Македонија, па ова држав апосоти од 16 години! Па немојте.
Добруджа (полата) сме вратили 44 г. Е не сме алчни, ние не желим чуждото, само напето си го сакаме!
Kој бе своето,абе вие направивте толку злосторства во Македонија што никогаш нема да се заборават,ние сме мал народ ама многу паметиме и да знаеш дека во првата прилика ќе ви вратиме мило за драго.

Топ успеав негдека да видам дека во Македонија во првиот официјален попис, чинам 1994 годниа беше во националностите под други има регистрирано 1500 етнички бугари.
Имаше и по некој Еским колку што јас се сеќавам.:)

A ve Top4o...dai leko...bez svadi :pos2: !
Grafa bugarin u blankite moze i da nema (ne sum siguren za ova)...ama i da e taka ne e zosto nekoj namerno gi `skoknal` nego zosto kako takvi se izjasnuvale zanemarlivo mala brojka na lugje,barem do posledniot popis i delenjeto na pasoshite od vasha strana...sega neznam kako ke bide...ke vidime.
Kako i da e...pak nikoj nema da gi ometa nitu ke gi brka od rabota,toa da bides siguren.Dali ke gi zaebavaat na ulica?Toa direktno zavisi od odnosite Makedonija-Bugarija na megjudrzavno nivo...ako se prepucuvame za se i seshto i vie otvoreno ne negirate i ne smetate za bugari...sigurno ke gi zaebavaat.
Vuk Drashkovic e kurac na biciklu od politichar,ama zatoa e prekrasen pisatel.Noz...ako aludirash na taa kniga...treba da bide lektira na balkanov vo site zemji...
Konfliktot vo Bosna ne moze da ti go opisham brzo na brzo...toa e bureto barut n1 na balkanot,pa odma posle nego e Makedonija.
Albancite od kosovo nikoj nikogas ne gi teral nakaj Makedonija smisleno...Rankovic vo 60-tite sakal da go postigne istoto...t.e da gi izbrka...ama ne nakaj Makedonija nego nakaj Albanija.Toa...:toe: ne se desi...tuku na smetka na toa uste i TITO im bese kum na sekoe 9-to li ili 11 dete...i toa zaboraviv.
A vie ste loshi prvo za sebe si...zosto stalno se upletkuvate u makedonskiot jazol...posto ne vi stiga pirinskiot kraj koj sto ste go anektirale posle 1913.I na smetka na toa...gubite vojni,gubite zlatno parce vistinski bugarska zemja kako Dobrudza...i uste povekje se lutite na `makedonskite pezevenci` :toe: :pos2:
Samo cekam koj ke vi bide sledniot gaf.
100 pati sum vi rekol...a be ostavete na na raat...ne pa ne.
Epa koga ne....chorba!:vozbud:
Србите заедно со Бугарите направија толку многу злосторства во Македонија што нема со векови да се заборават.Јас мислам дека покрај се Србите благодарение на Тито уживаа и уживаат предност и приоритети во Македонија како никаде во светот,Србите имаат најмалку образ да ги обвинуваат Македонците за некои работи што им се случиле на нивна територија оти тие со Грците отсекогаш сакале да си ја поделат,а со Бугарите дури и потпишале таен договор за таа цел.

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
ABC abe ostaj minatoto za so Srbija i dr. gledaj segasnosta. Daj da ne zboruvame za minatoto zosto togas ni so pridavkava najlosa nema da mozat da se merat =] :icon_lol:

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Топ секоја држава во чии граници некогаш била Македонија зборам за Цела Македонија и кои држави му наметнувале на населението да го учи нивниот јазик или пак да се покорува кон нивните закони со кои самиот народ не есогласен ,се окупатори. Дедо ми учел во бугарско школо, и знаел дека учи во бугарско школо и дека наставниците му предавале набугарски а не на македонски. Дедо ми и останаттие негови сограѓани струшани а останатото население во Македонија ги чувствувале бугарската јурисдикција кој владееласо македонија како окупатор, исто како што ги чувствувале србите по букурешкиот договор како окупатори. Македонија се ослободила по Партизнските борби во втора светска војна, нажалост само во осакатена форма. за да не се случи од таа осакатена форма да премине во право ослободувања на македонија грција во 1948 врши етничко чистење во егејска македонија, додека бугарија во пиринска македонија вржи силна пропаганда и силно го уништува самоосзнавањето на жителите во Пиринска македонија како македонци со тоа што сите деца ги учи дека се бугари и дека македонскиот е само дијалект на бугарскиот.
Ова се се премолчува за време на владеењето на СССР и комунизмот во Бугарија, Грција и ново оформената Југословенска федерација, под наредба на коминтерната.

Член од
20 февруари 2007
Мислења
267
Поени од реакции
0
E dobre de!Grcite vi loshi ma sa edni ot naj golemite investitori v Makedonija nali ili pone edni ot naj golemite?Kak moze vrag da investira kaj vas?Tuj shto vie ot problema za imeto pravite naj golem problem e smeshno.Vse edno ako vi beha priznali pod ustavnoto ime sega sichko shteshe da vi e nared!Maj samo gledate da namerite vinovni nadvor za da ne izlezete vie vinovni za segashnite problemi vo Makedonija!

P.P Tuj shto sasedite ne vi priznavat,ja ime,ja ezik,ja crkva ne znachi shto sa vi vragove.Prosto imat drugo mnenie po nekoi vaprosi.Ako vi bea vragove v istinskija smisal na dumata vrag prosto nemashe da postoite kako drzava.Nemate ni armija ni nishto s koe da gi sprete.

N

n/a

Гостин
Tuj shto sasedite ne vi priznavat,ja ime,ja ezik,ja crkva ne znachi shto sa vi vragove.Prosto imat drugo mnenie po nekoi vaprosi.Ako vi bea vragove v istinskija smisal na dumata vrag prosto nemashe da postoite kako drzava.Nemate ni armija ni nishto s koe da gi sprete.
Hehe :))
Ti ke me porobese a jas ke sedev i ke ti varev mandja...hehehe
Alo be....:pos2: odmori malku.
Imate razlicno mislenje?Po nekoi prasanja?
:pos2: :pos2: :pos2:
Ne be kume...imate razlicno mislenje po klucnite prasanja koi sto ja definiraat makedonskata drzavnost,nacija i nezavisnost!
I zatoa tie shto diskutiraat kako tebe i gi zaveduvaat so gresna doktrina takvite kako brainbug moj ne moze da bidat smetani za realni prijateli i dobri sosedi!:toe:

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
E dobre de!Grcite vi loshi ma sa edni ot naj golemite investitori v Makedonija nali ili pone edni ot naj golemite?Kak moze vrag da investira kaj vas?Tuj shto vie ot problema za imeto pravite naj golem problem e smeshno.Vse edno ako vi beha priznali pod ustavnoto ime sega sichko shteshe da vi e nared!Maj samo gledate da namerite vinovni nadvor za da ne izlezete vie vinovni za segashnite problemi vo Makedonija!

P.P Tuj shto sasedite ne vi priznavat,ja ime,ja ezik,ja crkva ne znachi shto sa vi vragove.Prosto imat drugo mnenie po nekoi vaprosi.Ako vi bea vragove v istinskija smisal na dumata vrag prosto nemashe da postoite kako drzava.Nemate ni armija ni nishto s koe da gi sprete.
Ние нејќеме да ги гледаме како енпријатели ама не и како пријатели, едноставно како конструктивни комшии. Но поради изјавите као што таа болдиранта во твојот пост ни дава индиции дека вие имате непријателски намер спрема нас чим гледате дали ние немаме или имаме армија и колку е таа опремена. Ако сакате да ве гледаме како во најдобар случај конструктивни комшии нема воопшто да ве интересира какво е нашето вооружување.

А за проблемот со грција, на сите други полиња имаме со грција одлична соработка, а проблемот со името го имаат грците а не ние, бидејќи ним им смета што ние се викаме Р. Македонија и тоа што повеќе од 110 земји во светот билатерално не имаат признаено под тоа име. Нам воопшто не ни смета да нивната северна покраина да ја викаат Македонија бидејќи и таа територија е дел од областа Македонија.

Член од
20 февруари 2007
Мислења
267
Поени од реакции
0
Bacillus
Tui shto si go boldnal ne e njakakva tajna.Pishesh vo Google search i vizdash shto imate i shto ne.To i vie zneate shto imame nie,grci,srbi nali?Znaci li tuj shto ste ni vragove.Ziveem vo vremena kade ima mnogo informacija free.Prosto trebvada se potrudish da ja namerish.Razbiram shto vi boli za imeto,ezik,crkva i drugi,no prosto ne trebva problemite da gi vadite na prvo mesto koga postojat mnogo temi po koi ste edinni sos sasedite.Sam znaesh shto ako barash da namerish problem vinagi mozesh da namerish neshto.Mislish shto ako germanci i francuzi rechat nema danamerjat problemi?No te akcentirat na sorabotka i barat tui shto gi obedinjava,a ne shto gi deli.Za tuj sa i vodeshti ikonomiki v Evropa.Nito na De Gol ni na Adenauer im e bilo problem da si namerat temi s koi da drzat odnosite megu dvete drzavi loshi.

Член од
20 февруари 2007
Мислења
267
Поени од реакции
0
Hehe :))
Ti ke me porobese a jas ke sedev i ke ti varev mandja...hehehe
Alo be....:pos2: odmori malku.
Imate razlicno mislenje?Po nekoi prasanja?
:pos2: :pos2: :pos2:
Ne be kume...imate razlicno mislenje po klucnite prasanja koi sto ja definiraat makedonskata drzavnost,nacija i nezavisnost!
I zatoa tie shto diskutiraat kako tebe i gi zaveduvaat so gresna doktrina takvite kako brainbug moj ne moze da bidat smetani za realni prijateli i dobri sosedi!:toe:
Ti shto?Protiv razlichnite mislenija li si?Ne e li tui osnoven del ot demokracijata?Bugarite li beha protiv vashta nezavisnost i drzavnost,grcite li?Ni nie ni te sa protiv ova!

N

n/a

Гостин
A onoj brainbug...nego ne vredi chovek ni da go komentira.
Radi iskustvoto shto go imam...takvi kako nego namirisuvam na kilometar, ne treba ni da se pravda,ni da se objasnuva...ni da probuva da se zadskriva...on e momentalniot Pando Klashev na forumov.
I jas sum svesen deka takvi ima i sekogas ke ima :toe: ali bas zaradi toa nema da mu repliciram i ke go ostavam `slobodno da razmisluva` tuka na forumov.
Da si kaze covekot koj e i sto e,sto go maci :toe: ....i cija napredna i nacitana mladina on pretstavuva (koja za razlika od drugite prosti,nenacitani i neobrazuvani-pazi boga ti...imala dostap do internet,satelitska televizija i se naucila).

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
ABC abe ostaj minatoto za so Srbija i dr. gledaj segasnosta. Daj da ne zboruvame za minatoto zosto togas ni so pridavkava najlosa nema da mozat da se merat =] :icon_lol:
Добро бе,оставам.:)

Како д ане сите знам дека Македонија е била само географски појам. До 1991г, кога во един дел лугето одлучили да се изјаснјат као држава. Ама мегу РМ и Македонското царство на Мегас Александрос нема врзка. Е за тоа грците су збунени. Например аз сега д акажувам - во Пловдив се проглашува државата Спарта. Е как да го приемат ова грците, не е нормално. Тако изгледа за сите по светот вашиот спор со Грците, али ви кажувам, дека грците најзад су победници секогиж. И ке го мениме мај РМ, тако мирише из ЕУ.
Па токму тука лежи зајакот,што и Грците и Бугарите и Србите па и Албанците се губитници од секогаш ама "г`с" даваат на други за да станат победници.Историјата покажала дека тие "победници" никогаш нема да останат вечни,а парчето земја што го делат и народот што го убиваат низ вековите и кој се нарекува Македнски опстанал и ќе опстане зошто така му е пишано,а од пишаното не се бега.

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Добро бе,оставам.:)

Па токму тука лежи зајакот,што и Грците и Бугарите и Србите па и Албанците се губитници од секогаш ама "г`с" даваат на други за да станат победници.Историјата покажала дека тие "победници" никогаш нема да останат вечни,а парчето земја што го делат и народот што го убиваат низ вековите и кој се нарекува Македнски опстанал и ќе опстане зошто така му е пишано,а од пишаното не се бега.
Nije tacno ... navedi koga Srbite bile gubitnici pa davale gz da stanat pobednici ?

U site vojni pobedile ... balkanski , prva , vtora uvek bile na stranata koja pobeduva uste od pocetok !

Si see zbrkal so Bugarite...

Ama te molam sea batali istorija ... prasanjeto moe e koi se momentalno vo ovaa aktuelna politicka situacija za Makedonija najprijateli a koi najneprijateli po Makedonskata kauza i samostojnost :toe:

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Izvini brainbug ne te razbraav sto sakase da kazes... mi se izgubi mislata tamu negde kaj internetot i nemanje struja ... pa ako moze da potenciras konkretno na prasanjeto :

koi se momentalno vo ovaa aktuelna politicka situacija za Makedonija najprijateli a koi najneprijateli po Makedonskata kauza i samostojnost i zasto ? :toe:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Nije tacno ... navedi koga Srbite bile gubitnici pa davale gz da stanat pobednici ?

U site vojni pobedile ... balkanski , prva , vtora uvek bile na stranata koja pobeduva uste od pocetok !

Si see zbrkal so Bugarite...

Ama te molam sea batali istorija ... prasanjeto moe e koi se momentalno vo ovaa aktuelna politicka situacija za Makedonija najprijateli a koi najneprijateli po Makedonskata kauza i samostojnost :toe:
Имаше една кога бегаа низ Македонија и Албанија па кога им дадоа на Французите а Македонците ги наредија да се тепаат брат со брат татко со син по Солунски и Битолски фронтови,или си заборавил на тоа а?:)

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Koi Francuzi , koja e taa vojna ?

Ako mislis koga idea na Solunski front preku Albanija ... na kraj Srbija kako i od pocetok bila na pobednickata strana i nikogas ne menjala strani

ako ne e taka demantiraj so fakti... jas istorijata ja znam moze sum ispustil nesto ama ne veruvam

ON topik muabetot mi bese da se zadrziem na koi se momentalno vo ovaa aktuelna politicka situacija za Makedonija najprijateli a koi najneprijateli po Makedonskata kauza i samostojnost :toe:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Па кога толку ја знаеш историјата потсети се кога загинаа 200 000 Македонски мажи на фронтовите по Кајмакчалан,по Солун за кој Србите ни гробови не им правеа и за чии интереси гинеа тие Македонци.Потсети се за чии ниви гинеа Македонците на Сремски фронт наместо да го вратат Солун.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom