На Груевски му расте рејтингот

Член од
20 декември 2005
Мислења
503
Поени од реакции
6


ИНСТИТУТОТ ЗА ДЕМОКРАТИЈА ГО СОНДИРАШЕ МОМЕНТАЛНОТО РАСПОЛОЖЕНИЕ НА ГЛАСАЧИТЕ

На Груевски му порасна рејтингот во септември

Рејтингот на ВМРО-ДПМНЕ и на премиерот Никола Груевски и понатаму расте, а рејтингот на опозиционите СДСМ и ДУИ и на нивнитите лидери Радмила Шекеринска и Али Ахмети и понатаму бележи пад, покажува септемвриската анкета на Институтот за демократија. Владејачката партија сега има рејтинг од 23,5 отсто, што претставува раст од цели два отсто во однос на јуни, а премиерот има рејтинг од 27,7 отсто или еден процент повеќе во однос на претходното истражување.
СДСМ и ДУИ имаат речиси идентичен рејтинг. Македонскиот дел од опозицијата има 7,2 отсто поддршка кај гласачите, а албанскиот 7 отсто. И двете бележат пад во рејтинзите во споредба со јуни. Подраматичен е кај ДУИ, за речиси 2 проценти, а кај СДСМ нешто повеќе од половина процент. Ист процентуален пад како и партиите, имаат и нивните лидери. Сега Шекеринска има рејтинг од само 1,6 отсто, а Ахмети од 7,1 отсто.
Според политикологот Владимир Божиновски, раководител на истражувањето на Институтот за демократија, речиси идентичните рејтинзи и на власта и на опозицијата во споредба со претходните анкети се должат на добрата работа на владата и на лошата работа на опозицијата и нејзината неприемчивост кај населението.
- Ако до наредната пролет, до април-мај, владејачката партија го задржи нивото на рејтингот, што подразбира тој да не падне на помалку од 18 отсто, тогаш ВМРО-ДПМНЕ дефинитивно ќе ги добие и наредните избори. Тоа веќе ќе биде знак дека поддршката на владата не се базира единствено на надежта дека ќе биде подобро, туку и на задоволството од сработеното. Доколку соодносот се задржи, тогаш ВМРО-ДПМНЕ ќе биде во можност самата да формира влада - изјави Божиновски за ВЕЧЕР.
Дали ВМРО-ДПМНЕ и Груевски ќе успеат во тоа, според политикологот, ќе зависи од два фактори. Првиот е Самитот на НАТО во Букурешт во април, од кој очекуваме покана за членство, а вториот е растот на Бруто домашниот производ (БДП).
- Поканата веќе и не зависи од нас. Направено е тоа што се бараше од нас и сега нашата судбина е во рацете на НАТО. Што се однесува до БДП-то, тука владата има многу поголема одговорност, бидејќи објави дека очекува негов раст од 7 отсто. Ако се случи тој раст да се оствари, што во одредена мера и нема да биде изненадување со оглед дека и ММФ ретерираше од своите проекции за 4,5% раст и призна дека можно е тој да биде поголем, тогаш граѓаните веќе ќе имаат јасна слика дека економијата заздравува - вели Божиновски.
Од останатите партии и лидери за одбележување е рејтингот на Мендух Тачи, кој порасна за 3 пати откако го презеде раководството со ДПА. Сега има 2,4%, а во февруари имаше 0,8%. Тоа, според политиколозите, се должи на промената на неговиот имиџ и тоа што тој веќе нема така агресивни настапи во јавноста како порано. Незначително, но со смената на врвот на ДПА и рејтингот на партијата бележи раст. Сега има 5,5 отсто, или само 1,5 отсто помалку од конкурентската ДУИ.
За одбележување се и енормните падови на рејтинзите на поранешните премиери Владо Бучковски и Љупчо Георгиевски. И двајцата сега имаат рејтинг под 1 процент. Кај Бучковски ваквиот рејтинг се објаснува со кривичната пријава за аферата "резервните делови", а кај Георгиевски со актуелизирањето на случајот "Окта" и неговата политичка активност во Бугарија.

Рејтингот на Црвенковски непроменет

Претседателот на државата Бранко Црвенковски, има идентичен рејтинг како и на претходното истражување. Како и во февруари, така и во септември, неговиот рејтинг е 3,9 отсто.
Со ваквата поддршка тој е трет на листата со најголема поддршка кај гласачите, по Груевски и Ахмети. Од Груевски има 7 пати помал рејтинг, а од Ахмети речиси двојно.
Сепак, со 3,9 отсто тој е убедливо попопуларен од лидерката на СДСМ, Шекеринска, која има 3 пати помал рејтинг од него.
 

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Транспарентност Македонија: Груевски троши огромни суми пари за кампањи
Владата на Груевски нетранспарентно троши милиони евра за кампањи со кои промовира борба против корупција, но не кажува колку тие чинат и од каде се парите, констатирале во транспарентност Македонија во месечниот извештај за изминатите два месеци. Трендот на молчење за износот на кампањите продолжил и со најновиот проект „Македонија без корупција“.

Освен не транспарентноста во трошењето на парите, невладината „Транспарентност Македонија“ му забележува на Груевски за одлуката да не дозволи увид во договорот за ОКТА. Само така ќе се расчистела дилемата за инволвираност на Груевски во случајот ОКТА. Орданоски во двомесечниот извештај бара и проширување на истрагата за случајот со набавката на воена опрема.. Неговите сознанија се дека Груевски како министер за финансии во време на конфликтот набавувал воена опрема и потрошил над 300 милиони евра. Орданоски тврди дека документација за тие набавки не постои.

Владиниот портпарол на забелешките на транспарентност за скапите кампањи тврди дека владата не потрошила ниту една стотинка од буџетот. За набавките вредни над 300 милиони евра што Груевски како министер за финансии ги правел за време на конфликтот, Боцевски вели – надлежните органи да спроведат истрага.

Во извештајот за борбата против корупција пишува и за спектакуларноста во соопштувањето на владините одлуки за разрешување на функционери кои воопшто не знаат за одлуката, каков што е случајот со директорите на затворот Идризово и МЕПСО. Укажуваат и на молкот кај надлежните органи за доцнењето во пријавувањето на имотните листови на функционерите како што бил случајот со премиерот.
 
Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
hmm logikata kazuva deka i pokraj izjavite na transparentnost i slicni glasackoto telo istite ne gi smeta za seriozni ili pak ednostavno ne se soglasuva so niv stom rejtingot ne samo sto ne e stagniran duri i raste. Ili pak kampanjite imaat podrska od narodot.

Osobeno e interesen delot kade sto ne postoi nitu dokumentacija nitu pak dokaz ama ete od nim samo opznati pricini bivsiot minister napravil nabavka od 300 milioni evra, tie najverojatno na smetkopotvrda idele :)
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
878
Нетранспарентната „транспарентност“...истата она што кога беа сдсбјрм на власт и вадеа афери само за да не ги „чешла“...О море АБЦ....сам себе го убијал...сам себе го убијал...Бројките сами си кажуваат...
 

JOE

Пелистер Битола
Член од
31 март 2007
Мислења
3.024
Поени од реакции
609
Nишто чудно не ми е.....
Ако продолжат вака еСДееС ке остани само со раководството на партијата :pos:
 

jon

Член од
20 јуни 2007
Мислења
287
Поени од реакции
0
Според Зоран Бојаровски во Глобус, рејтингот на Грујо ќе растел до Ноември па ќе започнел да паѓа, според некакви анализи.

За СДСМ да им паѓа рејтингот и не е чудно, Грујо и како позиција е подобра опозиција од опозицијата СДСМ, кои почнаа да наликуваат на Ѓорѓи Марјановиќ кој е паметен човек, ама менаџирање значи работа, а не само блебетање колку и да држи - во било која дејност па и политиката.
PR-от на Грујо му го води истата Агенција што на Санадер му го води и се работи за многу угледна агенција, Германец шеф - што треба повеќе да се каже.
Но ме чуди друго - јас не познавам ни еден пријател или барем познаник што рекол дека со Грујо му е се подобро и подобро, а уште помалку да бројот на таквите да се зголемува.
Ме интересира , ама поштено има ли на форумов некој што не тој самиот, туку за неговите пријатели или за пријателите на неговите пријатели знае дека станале посреќни, пооптимисти , им се зголемил профитот или платата и сл.

Кој е тој народ што е се позадоволен - кој се влегува во таа категорија - таксисти, пазарџии, секакви ситни препродавачи и остали лузери? Па зар на нив нешто во животот им се подобри?
Или оние циганите што живеат во тревата на плоштад или позади Рамстор? Дајте не заебавајте тие си имаат зацементирана судбина.

Единствено ако среќата и радоста на „народот“ не се состои од апсењата на СДСМ - овци по еден неделно и затворањата на познати кафиќи, ресторани и фирми поради неиздавање на фискални сметки - што не ми се верува дека е доволно.
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
JOE prasa nesto....ima li nekoj da mu odgovori????......rejtingot e na TV, bi sakal i jas da slusnam za eden drug rejting ...onoj sto koj se meri so lazica...i sodrzina na cinijata .....pred nekoj koj nema dostap do kompjuterive i forumive........do sega osven TV sapunski storii , ne slusnav za ni edna USPESNA PRIKAZNA....

Premierot moze da ima i 103% rejting, toj ne e premier zaradi svojot rejting , tuku zaradi REJTINGOT na narodot, a negoviot paga...sega e ...znae li nekoj kade e sega REJTINGOT na nasiot narod ????
 

jon

Член од
20 јуни 2007
Мислења
287
Поени од реакции
0
JOE prasa nesto....ima li nekoj da mu odgovori????......rejtingot e na TV, bi sakal i jas da slusnam za eden drug rejting ...onoj sto koj se meri so lazica...i sodrzina na cinijata .....pred nekoj koj nema dostap do kompjuterive i forumive........do sega osven TV sapunski storii , ne slusnav za ni edna USPESNA PRIKAZNA....

Premierot moze da ima i 103% rejting, toj ne e premier zaradi svojot rejting , tuku zaradi REJTINGOT na narodot, a negoviot paga...sega e ...znae li nekoj kade e sega REJTINGOT na nasiot narod ????
Concrete и ти како мене ги мешаш имињата. Јас сум Јон, а не Јое (со кого сме френдс :helou:).
 
Член од
18 декември 2005
Мислења
1.356
Поени од реакции
165
normalno deka mu raste rejtingot, kako da ne mu raste koga konecno nekoj se osvesti i pocna da pravi korisni raboti za drzavata?!
 

Стрелец

El Mariachi
Член од
23 јануари 2005
Мислења
910
Поени од реакции
10
...znae li nekoj kade e sega REJTINGOT na nasiot narod ????
Абе цигло неизѕидана!:) Што е битен рејтингот на народот? Нека има Грујо висок рејтинг и нека продолжи да апси комуњари, па ако треба и голи и боси ќе шетаме по дупките на асфалтите!
 

jon

Член од
20 јуни 2007
Мислења
287
Поени од реакции
0
Абе цигло неизѕидана!:) Што е битен рејтингот на народот? Нека има Грујо висок рејтинг и нека продолжи да апси комуњари, па ако треба и голи и боси ќе шетаме по дупките на асфалтите!
Па Мичо Манев е единствен натурален комуњар во Македонија , тој бил секретар во Извршниот Совет на СРМ и него ли да го акнат во А.Палас и ти сега претеруваш.:pos2:
 
Член од
28 јануари 2005
Мислења
2.163
Поени од реакции
18
normalno deka mu raste rejtingot, kako da ne mu raste koga konecno nekoj se osvesti i pocna da pravi korisni raboti za drzavata?!
Транспарентност Македонија: Груевски троши огромни суми пари за кампањи
Владата на Груевски нетранспарентно троши милиони евра за кампањи со кои промовира борба против корупција, но не кажува колку тие чинат и од каде се парите, констатирале во транспарентност Македонија во месечниот извештај за изминатите два месеци. Трендот на молчење за износот на кампањите продолжил и со најновиот проект „Македонија без корупција“.
 

Sebastian

Too weird to live, too rare to die
Член од
26 јануари 2007
Мислења
606
Поени од реакции
9
Транспарентност Македонија: Груевски троши огромни суми пари за кампањи
Владата на Груевски нетранспарентно троши милиони евра за кампањи со кои промовира борба против корупција, но не кажува колку тие чинат и од каде се парите, констатирале во транспарентност Македонија во месечниот извештај за изминатите два месеци. Трендот на молчење за износот на кампањите продолжил и со најновиот проект „Македонија без корупција“.
Добро, а ај нека кажат тие што ја цитираат Транспарентност Македонија зашто таа ТМ веќе не е дел од Transparency International???
Они најдоа да зборат :uvo:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom