Државна матура

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
Елате на овој грчки фашистички овој форум.Тука се пишуваат гнасотии за нас потомците на Александар.Има и домашни предавници.Да удриме браќа!!!!:

http://www.macedoniaontheweb.com/forum/free-speech-macedonia-forum/
Можно е да си ја промашил темата, имаш политика, таму пирпаѓа. Мене ме банираа, ама не одам со друг ник. Веќе не ми е интересно.

Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
Денес во Велес имаше протести од сите средни училишта, утре во 10 часот продолжуваме пак.
Нешто се зборуваше да одиме во Скопје, да се собереме од цела Македонија. Договорете се и вие што се од другите градови и идеме во Скопје на масовен протест пред министерството. Но секако, без јајца и такви срања.
Јас ви предлагам легален пат во секој мој пост ! Но вие игнорирате. Жалам. Протестите се крајноста... но вие си знаете, големи сте :)

Crazy

PaRtY aNiMaL
Член од
16 февруари 2006
Мислења
684
Поени од реакции
4
Ти беше таму присутен кога даваше изјава ученикот или само од рекла-казала зборуваш?
Рече дека ќе продолжиме со штрајк и во текот на наредните денови доколку не ни ги исполнат барањата од Министерство.
Договорено е утре во 8 часот сите да бидат на плоштадот (или на центаро, по Струмички :))
Ученици од гимназијата разговарале со градоначалникот и се согласил да помогне доколку ги напишеме тие барања и контрадикторности што се јавуваат при полагање. Ама им рекол дека додека не го изработиме тоа треба да следиме настава, па тек ако не ни го одобрат имаме право да штрајкуваме, а вака само лутаме по улици без цел. И се согласувам со тоа.
И утре сигурно ќе биде хаос, зашто има поделени мислења и меѓу учениците.
Точно е. И утре ќе биде хаос.

Да се навратам сега зашто ЈАС денеска излегов на штрајк(или како веќе и да го нарекувате). Не беше поради тоа што ќе губам часови или дека не ми се седеше на школо, едноставно излегов против матурата. Поточно брзањето со таа фамозна матура.
1. Никој точно не знае колку предмети ќе се полагаат
2. Никој не ни кажал дали има разлика ако се одбере англиски или математика
3. Никој не ни кажал со колку бодови(проценти) се поминува матурата
4. Во испитот по македонски има да се напише покана и CV(јас барем до сега во моето образование не сум имал никогаш задача да напишам нешто од горенаведеното)
5. Дали ќе има гаранција дека после нема да има приемни испити?

Ако ова не се доволни аргументи за да се одложи матурата, тогаш некој е глуп. Или ние учениците или тие што се власт, трето нема.

R

reactive89

Гостин
Не дечки грешите.... ние сме глупиот народ... ние сме глупите адолесценти... државата си знае што си "прави"... они ја знаат цела програма и ќе средат работа......
Неможеле во тек на 2 години да средат па сега и тоа набрзина ќе ми средат, идете бе стрижете овции.....

Член од
27 март 2007
Мислења
735
Поени од реакции
316
Јас ви предлагам легален пат во секој мој пост ! Но вие игнорирате. Жалам. Протестите се крајноста... но вие си знаете, големи сте :)
Се убаво од твоја страна.
Пишуваш за легален пат. А легално ли е што четирите предмети кои што се во контекст на државната матура ни ги поделија професорите и директорката по нивни избор, не по наш? Затоа што некои од професорите ќе немале доволен фонд на часеви и ќе требало да зимаат помалку плата. Тоа си е нивни проблем. Не е наш.
И сега голем број од учениците учат предмети што ни најмалце не им се на душа и не им се потребни за на факултет.

Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
Изјава на А1 од Министерсвтото, не цитирам :) : Ќе полагате 2 предмета наместо 5 како што велите ! Ќе имате пробна матура во Ноемеври, со што ќе се запознаете како ќе биде кога ќе полагате ! Тестовите ќе ви бидат лесни како што беа на Генерацијата пред Вас ! А до тогаш иматеинтернет и најдете ги тестовите од претходната година !
Материјалот е обемен, ДА, но ќе видите што има на тестовите.

Член од
31 јули 2007
Мислења
1.580
Поени од реакции
39
Абе матуранти СЕ ШТО ЛЕТА НЕ СЕ ЈАДЕ !!!!
Од рекла казала муабети и 10 предмети ќе полагате и како што дадоа заклучок во претходните постови и јас ќе го кажам истото
ВАС НЕ ВИ СЕ ОДЕ НА ШКОЛО па ќе "протестираме" а за што ??? за нешто што во цел свет функционира. Па дајте ве молам 3 години се знае за таа матура и вие сега не сте информирани ??? прикаски за мали деца....

Crazy

PaRtY aNiMaL
Член од
16 февруари 2006
Мислења
684
Поени од реакции
4
Абе матуранти СЕ ШТО ЛЕТА НЕ СЕ ЈАДЕ !!!!
Од рекла казала муабети и 10 предмети ќе полагате и како што дадоа заклучок во претходните постови и јас ќе го кажам истото
ВАС НЕ ВИ СЕ ОДЕ НА ШКОЛО па ќе "протестираме" а за што ??? за нешто што во цел свет функционира. Па дајте ве молам 3 години се знае за таа матура и вие сега не сте информирани ??? прикаски за мали деца....
3 години се знае, викаш? Еднаш откажана, другпат променет принцип, трет пат не знам што. Или само ќе си правиме експерименти. Вака било во Европа, онака било.. Колку време се спремала таа матура таму како концепт, а колку кај нас? Колку тие ја менувале својата програма, колку ние? Те по Фаре било, те по маре било, те реформирано било, те рамковно било... Браво за сите одговорни во образованието. Успеаја да режираат многу добра грчка трагедија. Ние матурантите сме во главната улога, а сите знаеме каков крај имаат грчките трагедии.

Мишелинка

расол
Член од
19 мај 2006
Мислења
3.449
Поени од реакции
385
Преку таквото више!
Не можам да се замарам повеќе. Имаат право неколку од постарите членови овде - целата поента е да се губат часови. Или... Една добра претпоставка која и те како држи вода - дека не користи некој за да праи немири и за политички да постигне некоја „повисока цел“.
Утре во 9 не идам нигде, евентуално да јадам ако сум гладна или да се донаспијам ако ми се спие!
Не мислам да сум дел од срамната лакрдија која ја видов сабајлево и која знам дека пак ќе се деси утре!

Член од
16 февруари 2007
Мислења
1.196
Поени од реакции
10
Се убаво од твоја страна.
Пишуваш за легален пат. А легално ли е што четирите предмети кои што се во контекст на државната матура ни ги поделија професорите и директорката по нивни избор, не по наш? Затоа што некои од професорите ќе немале доволен фонд на часеви и ќе требало да зимаат помалку плата. Тоа си е нивни проблем. Не е наш.
И сега голем број од учениците учат предмети што ни најмалце не им се на душа и не им се потребни за на факултет.

za ova si potpolno vo pravo, ama treba ova da mu se kaze na ministerot. eve kako drzavjanin na mk ministerot ili nekoj odgovoren tamu e dolzen da te primi i soslusa. odi zakazi sostanok i kazi go toa!! togas ke mora naso da prevzemat pa ke vidime so!

p.s. sorry so malce izbegav od temata!!

nazad na temata!
za toa kako da se protestira mislam denes bilo za sramota. abe ko u sreden vek da sme pa udri po vlasta so jajca i patlidzani. mislam stvarno nema smisla. daj utre koa ke se ide (ako uste ide nekoj) malce po civilizirano ponasanje. kolku so znam ova e miren protest a frlanjeto po drzavni institucii so predmeti ne e bas mirno.

i dodatok:
od luge so bile na protestot (za toj vo skopje zboram) doznav deka dvajcata privedeni ne bile privedeni za bilo sto, tuku so pricina. tie dvajca pametnjakovici frlale KAMENJA na policijata. mislam deka zasluzile toa so go dobile (razbrav i deka kotek ladele dodeka gi vleckale nakaj kombeto)

Narkos

...::enter my mind::...
Член од
12 април 2007
Мислења
677
Поени од реакции
5
два предмети? на нас(економски) цело време ни јадат бурек дека ќе полагаме македонски, англиски(изборен) и еден изборен економски предмет, јас избрав економија.
тоа два предмета да не важи за општата или???
walker girl, тоа е инфо. од прва рака :) а тоа шо кажал ти со викаш, може е друг, не интервјуирале еден ученик од сите тие...

glufce

French Toast
Член од
15 јануари 2006
Мислења
827
Поени од реакции
8
Изјава на А1 од Министерсвтото, не цитирам :) : Ќе полагате 2 предмета наместо 5 како што велите ! Ќе имате пробна матура во Ноемеври, со што ќе се запознаете како ќе биде кога ќе полагате ! Тестовите ќе ви бидат лесни како што беа на Генерацијата пред Вас ! А до тогаш иматеинтернет и најдете ги тестовите од претходната година !
На тоа се чекаше. Според мене, тоа е доволно. Македонски секој може да положи, ионака 70% од материјалот е од 4та година. Кој не разбира математика, еве му англиски. А ако незнае ни англиски нека оди да се соблекува пред Министерството. Подобро ова отколку приемни. :wink:

doti4nata

Drama Queen
Член од
25 септември 2005
Мислења
3.390
Поени од реакции
35
Денес му го викаме ова на директорот и тој ни вика дека од министерство збореле само за екстерните, а не ги спомнале двата интерни и матурската тема, што е исто така интерна... Кој знае што ќе испадне више, денес ја си отидов одма, јес да кога им се појавија тие „желките„ со пендреци никој не ни помисли да фрли јајце... Иначе кај нас у Орце имаше иницијатива да не идеме на штрајк туку асално да се договорат претставници од школите кои ни се барањата, али јебига, се е до губење часови:toe:

R

reactive89

Гостин
Луѓе не бива вака, неаме ама баш никакви информации за тоа што ќе полагаме и како ќе биде....
Кај мене(компјутерска техника) викаат дека требало да се полага 4 предмета, и тоа македонски(усмено, писмено), математика или англиски, потоа физика или историја, еден стручен предмет и плус како капаче на се требало да се направи проектна задача што ќе докаже дека се разбираме во тоа и што мора да ја презентираме, исто така се викаше дека ќе се полага само македонски, математика или англиски, стурчен и тоа проектната задача... значи ништо не знаеме ние... се се ова само дезинформации... ништо не ни е сигурно... не третираат ко мали деца од 5 години, па не ни кажуваат што ќе е како ќе е... па преку тасета ми е веќе вака... не бива ама баш ич.... Јес да во европа има такви матурски испити, ама како ги поставиле тоа е знак прашање.... ги поставија на оние што се по новата програма а не тука ние водиме експеримент се водиме по стара програма а ќе полагаме матурски испит со нова програма... тоа е неможно ни под разно!!! само ќе не пропаднат ко генерација, што е најлошо повеќето од нас ќе паднат, а со тоа губиме една година... а за таа година што се може да се деси... мислам ова буквално не е фер....

АПЕЛ: Државо мила моја слатка, не сме мали деца па да не фрлате каде сакате, дајте средете ги работите и кажете ни ЈАВНО што ќе се полага и како и кога!

Дајте имајте барем мала одговорност кон нас... Оти ако немате, вие ќе страдате верувајте.... НИЕ СМЕ ВАШАТА ИНДИНА!!! Ако не вложите во нас и вие пропаѓате со нас.... Вие ќе губите многу повеќе од нас, верувајте.... ОПАМЕТЕТЕ СЕ, И ПРЕЗЕМЕТЕ ИТНА ИНТЕРВЕНЦИЈА ОТИ ОВА НИКАДЕ НЕ ВОДИ!!!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom