Материјализам VS идеализам

• Креатор на темата Креатор на темата Antagonist
  • Време на започнување Време на започнување

Себе си се пронаоѓам како:

• Материјалиста

Гласови: 15 30,0%
  • Идејалиста

Гласови: 14 28,0%
  • Некоја алтернатива помеѓу двете

Гласови: 15 30,0%
  • Ич не се замарам

Гласови: 6 12,0%

• Вкупно гласачи
    50

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
Идеализмот е еден од двата основни правци во филозофијата кој, наспроти материјализмот, смета дека идејата, свеста, духот е првобитното нешто, а природата, постоењето, материјата е нешто второстепено.

- Објективен идеализам или конкретен идеализам е учење кое тврди дека темелот на се што постои е апсолутната идеја, светскиот дух, во крајна линија Бог.

- Субјективен идеализам е учење што го одрекува објективното постоење на материјалниот свет, признавајќи ги како единствена реалност само индивидуалната свест и субјективните чувства.

Материјализам е филозофски правец спротивен на идеализмот. Материјализмот тргнува од тоа дека светот по својата природа е материјален; дека материјата, природата, постои надвор од свеста и независно од свеста, дека материјата е првобитна и претставува извор на чувството, а спознанието е секундарно, произведено нешто. Всушност материјализмот поучува дека светот и сите негови законитости можат апсолутно да се спознаат.

Има една работа што ја согледав на форумов а тоа е дека многу луѓе често даваат контрадикторни изјави кои се основаат баш на оваа тема, и тоа ме натера да го напишам постов
.
Сметам дека доколку некој застане позади некое мислње или идеја дека треба истата да ја издржи до крај и да си ги прифати сите последици што произлегуваат од истата !!!!!!!!

Јас себе си се декларирам како Материјалиста од прости причини дека неможам да ја ставам мојата верба во натприродни сили....

и пред да започне било кој да пише нешто, да укажам на уште една работа ...
дека без разлика што и да прифатиме како реално , тоа го правиме со чиста верба.Затоа што колку и да тврдиме дека нешто е точно неможеме да гарантираме за истото ,бидејќи наредниот ден може да се докаже спротивното...

изгледа дека тешка ви е темава нешто

Temava ti e mnogu dobra i sekojdnevna vo noviov vek....
Znaci se svrstuvam kako subjektiven idealista, zatoa sto pred se me interesira duhovnoto vo mene pred se,preispituvanjeto sto me ispolnuva a sto deluva na moja destrukcija, pricinite za moite potrebi i temelite na moeto pozitivno ili negativno odnesuvanje kon nekoja pojava, predmet i najmnogu odnosot so lugeto.
E koga ke se spravis so ovoj subjektiven idealizam mnogu lesno ke dojdes do materijalnoto...

Znaci se svrstuvam kako subjektiven idealista, zatoa sto pred se me interesira duhovnoto vo mene pred se,preispituvanjeto sto me ispolnuva a sto deluva na moja destrukcija, pricinite za moite potrebi i temelite na moeto pozitivno ili negativno odnesuvanje kon nekoja pojava, predmet i najmnogu odnosot so lugeto.
E koga ke se spravis so ovoj subjektiven idealizam mnogu lesno ke dojdes do materijalnoto...

Ne razbiram!
Daj ni nekoj primer... oti mozebi gresno ke sfatam sto sakas da kazes....

тоа што си заинтересирана да се пронајдеш (проучиш) самата себе си и да се пронајдеш помеѓу луѓето е сосема ок ,само што доколку јас би се ставил на твое место односно би размислувал така субидејалистички би ме натерало да мислам дека целиот овој свет постои само за мене.А сметам дека никој не е доволно посебен

тоа што си заинтересирана да се пронајдеш (проучиш) самата себе си и да се пронајдеш помеѓу луѓето е сосема ок ,само што доколку јас би се ставил на твое место односно би размислувал така субидејалистички би ме натерало да мислам дека целиот овој свет постои само за мене.А сметам дека никој не е доволно посебен

Pa neli sekoj treba prethodno sebesi da se najde pa za da moze da bide apaticen, kolegijalen,human so ostanatiot svet...Mnogu luge lutaat postojano barajki se sebesi, a ovie drugite za koi ne veruvam deka "svetot postoi samo za niv" uzivaat vo blagodetite od zivotot:wink:

Се слагам со горенаведеното (ImperatoR)...
А, воедно би додал дека ми е страв оти темава ќе избега во друг правец и наместо за материјализам и идеализам како филозофски определби, ќе се зборува за материјализам и идеализам во секојдневното (лаичко) поимање

Ne razbiram!
Daj ni nekoj primer... oti mozebi gresno ke sfatam sto sakas da kazes....

Bill Gejts otkril deka negova strast i ispolnuvanje se kompjuterite...Go raboti toa so silen zar, energija, zelba i ambicioznost zatoa sto e genij vo toa, toa go pravi sreken a materijalnoto - negovoto konto se trupa od den na den:wink:

Се слагам со горенаведеното (ImperatoR)...
А, воедно би додал дека ми е страв оти темава ќе избега во друг правец и наместо за материјализам и идеализам како филозофски определби, ќе се зборува за материјализам и идеализам во секојдневното (лаичко) поимање

Poleka pocetnice , ne se plasi od laici, si ima moderatori, a ako ima laicki komentari mozes i replika da dades, ne se vpletkuvaj samo kolku da ja rasipes temata...
Fala:wink:

А Лади , кажи ми ...каде се пронаоѓаш ти себе си. како субјективен идеалиста како го доживуваш ти Материјалниот свет, од кое значење е тој за тебе?

Poleka pocetnice , ne se plasi od laici, si ima moderatori, a ako ima laicki komentari mozes i replika da dades, ne se vpletkuvaj samo kolku da ja rasipes temata...
Fala:wink:

Баш за тоа и зборував....под материјализам Вие Lady, мислите на пари и други добра. Да бидам искрен сеа ме мрзи за долги постови, за да објаснувам филозофија. Впрочем ImperatoR е добро поткован и све ќе Ви објасни натаму... Поздрав!

А Лади , кажи ми ...каде се пронаоѓаш ти себе си. како субјективен идеалиста како го доживуваш ти Материјалниот свет, од кое значење е тој за тебе?

Od golemo znacenje.....Zatoa najprvo rabotev na otskocnata daska da dojdam do nego (subjektivniot idealizam):wink:

да ти кажам право голема почит ќе ти оддадам ако успееш да објсниш како субидеализмот се преточува во Материјализам...

Баш за тоа и зборував....под материјализам Вие Lady, мислите на пари и други добра. Да бидам искрен сеа ме мрзи за долги постови, за да објаснувам филозофија. Впрочем ImperatoR е добро поткован и све ќе Ви објасни натаму... Поздрав!

Ako imas za postiranje ne se prepiraj na moite stavovi bez objasnuvanje, tuku iskazi si go slobodno svoeto znaenje...A jas materijalizmot ne go ni spomenav

Bill Gejts otkril deka negova strast i ispolnuvanje se kompjuterite...Go raboti toa so silen zar, energija, zelba i ambicioznost zatoa sto e genij vo toa, toa go pravi sreken a materijalnoto - negovoto konto se trupa od den na den:wink:

Го спомна...т.е. се виде.
Ај чао сеа и не се замарајте со мене. Воздра!!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom