Падна ДДВ-то и за компјутерите и сончевите колектори

• Креатор на темата Креатор на темата teneke
  • Време на започнување Време на започнување
Џабе кога се плаќа виза,итоа доста скапа.:(

Сега кога цените ти се намалени нема потреба да плаќаш пат + виза + компјутер : ќе си платиш само компјутер :wink:

Лаик сум за економска регулатива и логика, а ме интересира: Ако фирмите продавачи ДДВ-то за стоката секако си го наплатуваат од фирмите купувачи (кои подоцна можат да си го повратат) или од физичките лица (кои појма немам дали можат да си го повратат), како една ваква мерка - намалување на данок кој секако кружи на релација буџет-продавач-купувач- ќе резултира со реално намалување на цените на компјутерите?

Лани, овие времиња кога си купував компјутер, по фактура, пишува дека со ДДВ го платив 550 евра, каде е пресметан ДДВ од 18% во износ од 99 евра.
Со намалениот ДДВ на 5% истиот би го платил со 22.5 евра ДДВ.
Значи, би заштедил 71,5 евра.

Лаик сум за економска регулатива и логика, а ме интересира: Ако фирмите продавачи ДДВ-то за стоката секако си го наплатуваат од фирмите купувачи (кои подоцна можат да си го повратат) или од физичките лица (кои појма немам дали можат да си го повратат), како една ваква мерка - намалување на данок кој секако кружи на релација буџет-продавач-купувач- ќе резултира со реално намалување на цените на компјутерите?
Aбе лаик... : )

Нема потреба да си го "повратат" (и за тоа "враќањето" ДДВ многумина имаат сосема погрешна замисла). Со намалена ДДВ ставка, автоматски финалната цена на производот е пониска.

Kaква разлика прави тоа ако ДДВ-то си го повратиш подоцна?

Единствено, заштеда на кеш во моментот, не на долг план...на што некој бизнисмен би рекол дека заштедата во моментот ќе ти дозволи парите да ги завртиш и да ги мултиплицираш.... Ок, сватив :)

Едит: Тенк ју. Ми гоуз енд бајз сам Монстер Пи Си фрoм Еј Би Си Стор. :vozbud:

Нема потреба да си го "повратат" (и за тоа "враќањето" ДДВ многумина имаат сосема погрешна замисла). Со намалена ДДВ ставка, автоматски финалната цена на производот е пониска.
A kolko ot ovoi proizvod se prodava legalno?

Штом се продава во продавница, се продава легално.
За под рака и со "дилерски" цени е друга приказна.
Prashanjeto e koj profitira ot ova?Firmite?Ne!Graganite?Pak ne!Vseki bara po evtino,a ilegalnoto pak shte e po evtino.Vladata?Dobar PR i nishto poveke.Po dobra odluka bi bila da se namaljavat danocite s % ot sumata na pokupkata.Sega administriraneto na danokt stava po slozno.Moznostite za zloupotrebi se sgolemjavat i krajnia efekt ostava mnogo nejasen.

Очигледно и јас не го сфаќам ова. Ај ако може на поопшширно напишано ко за прво одделенец зошто цел живот со татко ми се расправаме во врска со враќањето данок.
Значи ако купам телефон од 100 евра ми доаѓа како 82 евра зошто данокот на некој начин му го враќаат.:) Јас вака разбирам. Он вика не било така.:nesum:

Очигледно и јас не го сфаќам ова. Ај ако може на поопшширно напишано ко за прво одделенец зошто цел живот со татко ми се расправаме во врска со враќањето данок.
Значи ако купам телефон од 100 евра ми доаѓа како 82 евра зошто данокот на некој начин му го враќаат.:) Јас вака разбирам. Он вика не било така.:nesum:

Тоа со ДДВ важи само за ситните односно малите корисници кој немаат поврат на ДДВ па сега ќе им олесни малку набавката,за сите други кој се големи потрошувачи односно регистрирани како фирми кој си го враќаат ДДВ тоа е сеедно или барем би требало да биде сеедно зошто дали ќе си вратат 5 или 18 % од парите за данок е работа која се коси со реалноста.
Зошто некој да плаќа данок кога истиот си го враќа,значи времето ќе му поминува во пресметки на принципот "натиго-дајмиго".Во тоа е и штосот кој треба да ве збуни но сепак државата односно гломазниот административен апарат може да се пумпа со несработени средства од обичниот граѓанин кој не е повратник на ДДВ.Турците своевремено земале од рајата 10% данок или познатиот "десеток",властите во Македонија за некој работи земаат 18% данок или треба да се нарече "осумнаесеток" што мора да признаете иако е поголема сума малку е потежок за изговор.:)

Јас како ептен економски лаик да прашам нешто:
Јас, физичко лице, кое си купува компјутер, како што спомнав погоре, би требало, со исти цени без ДДВ, да го платам компјутерот поефтино? Така?
Епа да ми нацрта некој што е финтата? Гледам некои велат дека всушност се останува исто?

Si kupil nesto za 100 Denari...vo nego veke ti fakturirale 18 denari DDV , znaci toa sto realno go kupuvas ima cena od 85 Denari.(onaka grubo)
Dodavas nekoja svoja rabota od 85 denari i sega toa sto go imas vredi 206 denari. Vo taa cena DDV e 36 denari , znaci kupuvacot plaka 206 denari. Koga vo dadeniot period plakas DDV vi UJP ne plakas 36 denari tuku go minusiras prethodno plateniot vo iznos od 18 den. znaci ostanuva za plakane 18 denari. Zatoa se vika DDV=Danok na Dodadena Vrednost , se plaka na toa sto e od tebe dodadena vrednost ..znaci 18 denari na tvojata rabota. Vkupniot DDV e prenesen na krajniot kupuvac .t.e. korisnik i iznesuva 36 denari . Koga si kupil telefon i si go stavil vo dzeb...si go platil i siot DDV vo celiot lanec dodeka telefonot ne stignal do tebe. Ako ja napustas drzavata i si odis t.e. go iznesuvas za da ne go vratis bi trebelo da ti go vratat siot DDV , isto i ako si ja izvezol onaa rabota od pogore za koja se plateni 36 denari DDV...ama kaj nas vo MKD ima edno ama....vo posledniot slucaj........... ova kako za prvoodelenec, inaku e maaaalku poslozeno...
Vo sekoj slucaj kompjuterite so 5% DDV bi tebelo da zabelezlivo poevtinat , no ne veruvam deka ke ima takvo nesto...trgovcite se vidri nevideni...:)

Јас како ептен економски лаик да прашам нешто:
Јас, физичко лице, кое си купува компјутер, како што спомнав погоре, би требало, со исти цени без ДДВ, да го платам компјутерот поефтино? Така?
Нормално.
Епа да ми нацрта некој што е финтата? Гледам некои велат дека всушност се останува исто?
Нема потреба од цртање. Исто велиш? Епа, дали ќе биде исто наместо да го намалат, да го зголемат ДДВ-то од 18% на 58%?

ABC, aко ти е и тебе исто, треба на тоа нет кафето да ти бапнат данок од 120%.

На крајот на краиштата, ДДВ е данок кој на крајот го плаќа конечниот купувач или корисник на услугата.
Значи, тие што тврдат дека се ќе остане исто, алудираат на „нечесноста“ на трговците, т.е. дека ќе го зголемат својот профит на сметка на граѓаните.
Друга логика во таквите тврдења не гледам.
По мое мислење, сепак цените ќе паднат, бидејќи на помали цени ќе има и поголем промет, значи поголема добивка. :)

Vkupniot DDV e prenesen na krajniot kupuvac

За таа цел нема да си го купиш од кванташки или од битпазар туку од овластен дистрибутер чијашто цена е фиксирана од страна на производителот. Нејсе, има начини и да се провери цената : одиш на страната на произведителот, го симнуваш генералниот каталог и му го ставаш пред нос на дистрибутерот. Во краен случај : го носиш на суд или му носиш инспекција бидејќи не го почитува ниту договорот со неговиот партнер, ниту тој со муштеријата.

Како ХИВ-вирус е : ако не знаеш да се заштитиш ќе ги сносиш последиците!

Certified quality yes - but certified price also! :wink:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom