Падна ДДВ-то и за компјутерите и сончевите колектори

• Креатор на темата Креатор на темата teneke
  • Време на започнување Време на започнување
вака точно:
Според (сите 5) компјутерски фирми за хардвер на кои се јавив, законот за намалување на ДДВ-то УШТЕ НЕ Е ИЗГЛАСАН ВО СОБРАНИЕ (барем така беше во петокот, не следам собрание и незнам што точно се случило). Според повеќето ова со ваквите вести било еден вид кревање на прашина.

Поспецифично: се јавив во неколку компјутерски фирми за хардвер (бидејќи планирам во блиско време да земам нов PC и ова дојде како добра прилика).
Во Анхоч, кога ги прашав кога ќе го имплементираат ова, рекоа за 40 дена.
Во СЕТ ми рекоа дека уште не се знае ништо, и дека треба да се јавам во понеделник (утре).
Во Нико беше најсмешно, таа женана ми вика: абре тоа е обично кревање на прашина, дури во ДЕКЕМВРИ (?!?!?!) ќе се гласа законот во Собрание, а во Јануари ќе се имплементира ова кај фирмите.
После се јавувам во АМЦ и овој онака нељубезно ми го кажува истото, само не ми ја кажува специфична дата кога ќе се имплементира сево ова во нивната фирма (изиграва 100% лаик).
И за последен пат се јавив во Логин каде што ми го кажаа истото што и во Сет.

МОЖНО Е, не велам дека е сигурно, некои помали фирми кои не уживаат голема популарност да го експлатираат ова. Затоа ако некој е во план да зема нови компоненти, нов хардвер или whatever, нека провери убаво дали го испочитувале ова...мада верувам дека државата убаво ќе го регулира сево ова...

update:
Законот ќе почне да се спроведува во фирмиве во октомври (веројатно на почетокот).

ZNACI NE PADNAL, a jas budala naracav tri kompleta dual core so site saltanati.......KE PADNE TOGAS KOGA KE PADNE, SE DRUGO E SAMO LAZUCKANJE NA DECA I SITNO KUPUVANJE REJTING....inaku ne treba da bidam golem Prorok za da kazam deka Grujo ke bide na mrtvo mrtov 2121 godina....i deka nikoj togas nema da se sekava na nego....za liceto BC i Mr.Bucko da ne zborime....:)

од вчера стапи на сила законот за намалување на ддв-то
јас планирам деновиве да земам нов компјутер,да видиме најпрвин што понуди ќе дадат компјутерџииве

Нема ништо ново да има... На сметка на ддв-то ке ги покачат “маржите“ и намалувањето ке биде незабележително, исто како да очекувате нов ценовник. И разлика на компонентите од 100 денари.

Samo ke recam: POGOLEMA ZARABOTUVACKA NA KOMPANIITE

Cenite ke ostanet isti samo od 18 ddv na 5 i to e 13 % pogolema zarabotuvacka

еден од овие што продаваат компјутери во охрид ми рече дека ќе има поевтинување ама не од 13 % али сепак ќе има нешто поевтино ќе биде

Хепа народе, доколку можете набавете ги ценовниците од пред воведувањето на повластената даночна стапка, па потоа набавете ги и новите ценовници, и компарирајте. Мрчење на празно не ми е по кејф.

моментално не работат страниве на амц и анхоч незнам шо е работава

Samo ke recam: POGOLEMA ZARABOTUVACKA NA KOMPANIITE

Cenite ke ostanet isti samo od 18 ddv na 5 i to e 13 % pogolema zarabotuvacka

Има логика ако зборуваме за монопол или олигопол, бидејќи има 5 дилери по глава на жител во државата многу е поверојатно сценариото на ценовна војна. Конкретно мислам на Скопје и поголемите градови.

Има логика ако зборуваме за монопол или олигопол, бидејќи има 5 дилери по глава на жител во државата многу е поверојатно сценариото на ценовна војна. Конкретно мислам на Скопје и поголемите градови.
Ако добро те разбрав. На секој жител има по 5 дилери? Или на секои 5 жители по еден дилер? Како и да е. Грешиш.
Јас сум дилер ама јас немам никаква врска со цените. Немам продавница работам дома. И да имам продавница исто ми се фаќа. Јас (и сите останати дилери) ги зимаме деловите од главните дилерски фирми кои се не повеќе од 10 во цела држава. Они ги диктираат цените на нашиот пазар. Они што ќе стават и како ќе пресметаат така ќе биде и за нас. Сите други дилери како мене што работат по дома, сите што имаат помали продавници.... ние си ставаме само плус одреден процент колку да има нешто за нас.

дајте информации за тоа дали има поевтинување низ македонијава на компјутери.
во охрид во една од продавнициве баш прееска ми дадоа 50 евра поевтина понуда од пред 2 недели(тогаш беше 550 сега 500).
како е во другиве градови,дали се чуствува падов на ддв?

Само да ве "известам" дека паднато е ДДВ-то само на конфигурациите (се што има во куќиштето вклучувајќи го и него) а не на надворешните уреди. Како исклучок би ги спомнал само маусот и тастатурата. За се друго уште важи ДДВ-то од 18%.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom