- Член од
- 6 февруари 2005
- Мислења
- 9.722
- Поени од реакции
- 248
Џабе кога се плаќа виза,итоа доста скапа.![]()
Сега кога цените ти се намалени нема потреба да плаќаш пат + виза + компјутер : ќе си платиш само компјутер :wink:
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Џабе кога се плаќа виза,итоа доста скапа.![]()
Aбе лаик... : )Лаик сум за економска регулатива и логика, а ме интересира: Ако фирмите продавачи ДДВ-то за стоката секако си го наплатуваат од фирмите купувачи (кои подоцна можат да си го повратат) или од физичките лица (кои појма немам дали можат да си го повратат), како една ваква мерка - намалување на данок кој секако кружи на релација буџет-продавач-купувач- ќе резултира со реално намалување на цените на компјутерите?
A kolko ot ovoi proizvod se prodava legalno?Aбе лаик... : )
Нема потреба да си го "повратат" (и за тоа "враќањето" ДДВ многумина имаат сосема погрешна замисла). Со намалена ДДВ ставка, автоматски финалната цена на производот е пониска.
Штом се продава во продавница, се продава легално.A kolko ot ovoi proizvod se prodava legalno?
Prashanjeto e koj profitira ot ova?Firmite?Ne!Graganite?Pak ne!Vseki bara po evtino,a ilegalnoto pak shte e po evtino.Vladata?Dobar PR i nishto poveke.Po dobra odluka bi bila da se namaljavat danocite s % ot sumata na pokupkata.Sega administriraneto na danokt stava po slozno.Moznostite za zloupotrebi se sgolemjavat i krajnia efekt ostava mnogo nejasen.Штом се продава во продавница, се продава легално.
За под рака и со "дилерски" цени е друга приказна.
Очигледно и јас не го сфаќам ова. Ај ако може на поопшширно напишано ко за прво одделенец зошто цел живот со татко ми се расправаме во врска со враќањето данок.Aбе лаик... : )
Нема потреба да си го "повратат" (и за тоа "враќањето" ДДВ многумина имаат сосема погрешна замисла). Со намалена ДДВ ставка, автоматски финалната цена на производот е пониска.
Очигледно и јас не го сфаќам ова. Ај ако може на поопшширно напишано ко за прво одделенец зошто цел живот со татко ми се расправаме во врска со враќањето данок.
Значи ако купам телефон од 100 евра ми доаѓа како 82 евра зошто данокот на некој начин му го враќаат.Јас вака разбирам. Он вика не било така.:nesum:
Нормално.Јас како ептен економски лаик да прашам нешто:
Јас, физичко лице, кое си купува компјутер, како што спомнав погоре, би требало, со исти цени без ДДВ, да го платам компјутерот поефтино? Така?
Нема потреба од цртање. Исто велиш? Епа, дали ќе биде исто наместо да го намалат, да го зголемат ДДВ-то од 18% на 58%?Епа да ми нацрта некој што е финтата? Гледам некои велат дека всушност се останува исто?
Vkupniot DDV e prenesen na krajniot kupuvac