Владата најави зголемување на платите и пензиите

• Креатор на темата Креатор на темата Il Fenomeno
  • Време на започнување Време на започнување
Не - нејзиниот гуру е “Лицемерниот хуманитарец“. Си го гледал? :wink:

@Macedalien

Види, јас се сложувам административците дека ЗАСЛУЖУВААТ поголема плата. На пример докторите, ама дали е тоа во овој момент најдобра одлука? Јас мислам не. Не е се' сјајно во Македонија за да се носат вакви одлуки.

Нормално, не ти забранувам буквално, туку сакам добра дискусија. А не оддалечување од темата и на прашање со контрапрашање!

За криминал, реков, секој нека одговара. Ама СЕКОЈ, не НЕКОЈ или некоИ.

Не можеш да ми кажеш дека оваа влада нема грешки. Ако тоа го тврдиш, мора да си член на партија или слично.

И за ОКТА, ако го прочита текстот од Дневник сигурно се увери дека СДСМ добро направиле што го раскинале договорот.

И за ОКТА, ако го прочита текстот од Дневник сигурно се увери дека СДСМ добро направиле што го раскинале договорот.

Аха, да...на неполна година пред истекот на истиот....Што им се брзало бре толку?!

Samo da se ogradam jas ne sum ni za SDSM ni za VMRO isti kurac se idvete partii...

mene samo me interesira zasto ne se pokacat platite na site togas zas samo na administracijata ?

Ima mehanizam da se pokacat i kaj privatnjacite ako ne ste znaele ama nekoj ne mu odgovara neli ?

I uste nesto danok u site skoro evropski zemji e skalest e sea sto ima kurnazi pa pravat evazija na kajmanski ostrovi druga prica e ama uglavnom e skalest id do 40 posto ako eptem zarabotuvas

nad 100000 i poveke godisno

ako ne znaete kako se perat pari i toa ke vi pojasnam ... intelektualni uslugi so trojka firmi kade non stop se prefrlaat pari , vaka rabotat rusite i ti davaatt 1 posto zatransakcija a se vrtat milijoni ...se zaradi da nema inflacija i da se zajakne rubljata...

E taka ekonomisti moi ...

@Macedalien

Види, јас се сложувам административците дека ЗАСЛУЖУВААТ поголема плата. На пример докторите, ама дали е тоа во овој момент најдобра одлука? Јас мислам не. Не е се' сјајно во Македонија за да се носат вакви одлуки.

Оти секогаш кога нешто ќе тргне на подобро, а на некој не му одговара велите дека има и други работи кои треба да се средат. Точно е тоа дека не е се сјајно и дека треба да почнат да се средуваат, но сепак со нешто треба да се почне, а средувањето на работите не може да се случи преку ден, оти во последните 15-16 години и тоа што одеше нагоре тргна надолу односно нашиот народ тонеше. Он може уште тоне но после 15 години тонење неможе за една год. да тргне надоле. Сепак општо мислам дека работите почнаа да се движат нагоре.

Еј стварно вас од Социјалдемократска Младина на Македонија не ви е лесно.Али јебига тоа ви е партиска директива од Шема да просеравате на секоја владина одлука.Моите дома се административци, со завршен факултет а имаат плата по 180 евра.Со оваква плата добро занете како се живее.Затоа напред за оваа одлука на Владата!

Mногумина незнаат како се живее со таква плата,затоа што не земаат никаква,а случајно токму тие се главни(фала богу)во одлучувањето на избори па затоа Гвујо џабе го намали данокот на компјутери кога овој огромен дел немаше пари и онака да ги купи поефтините а бесплатниот интернет ним им е забранет (само до 26г).Сега можеби ти ќе се радуваш на оние 2000 денари што твоите оваа година ќе ги носат повеќе со платата,ако ги носат,затоа што потрошувачката кошница им е поскапена сигурно за 3000 денари за разлика од лани.Значи како и да свртиш пак ќе бидеш "онаден".

SWEDEN напиша:
Ne e adekvaten primer

toa ne e obvrska slobodna volja e , ako se postavi obvrska po kolekitvnite dogovori za zgolemuvanje na platite vo stopanstvoto toas koj go jebe kurciev mora da pokaci plati po SILA NA ZAKON...ima razlika

BTW doktor sum i po pravni nauki :baeh: Koa nekoj go biva za se go biva jebiga

Ќуркчиев е законодавец т.е. пратеник. Наместо да се занимава со стерилни обвинувања - нека си ја врши работата т.е. нека го предложи тој закон на којшто надрилекарите по правни науки од твојот калибар се повикуваат. Предложија закон за прислушкувања пред неколку години којшто беше изгласан и од опозицијата. Ако е добар - законот за заштите на работните права ќе биде гласан од секого нели. Ама на кој да му текне :wink:

Mногумина незнаат како се живее со таква плата,затоа што не земаат никаква,а случајно токму тие се главни(фала богу)во одлучувањето на избори па затоа Гвујо џабе го намали данокот на компјутери кога овој огромен дел немаше пари и онака да ги купи поефтините а бесплатниот интернет ним им е забранет (само до 26г).Сега можеби ти ќе се радуваш на оние 2000 денари што твоите оваа година ќе ги носат повеќе со платата,ако ги носат,затоа што потрошувачката кошница им е поскапена сигурно за 3000 денари за разлика од лани.Значи како и да свртиш пак ќе бидеш "онаден".

И? Кое е твоето решение? Предложи нешто да видиме како ти би ја замислил македонската економија. :wink:

Типичен пример на млатење празна слама и на егоизам од страна на таканаречени хуманисти. Значи ескивираш... Ако де - и тоа е визија. А од мене не ни барај решение : јас не живеам во Македонија и немам потреба да го донесам истото - ти си тој што се жали на некакво “гето“ и чијашто што стратегија е ептен скапа(на) за да не може да го однесе подалеку од Варош. Значи - на тебе останува работата : јас имам се што ми треба...

Заклучок : ABC е збунет... Не ми се верува!!!! :pos2: :pos2: :pos2: :pos2:

Епа нема да му напраам набори пошо мене лично ми одговара, ама не и на народот. Немаше потреба ни од рамен данок ама ок, премиерот решил да го празни буџетот. :icon_lol:

premierot so toa ne mislese da go prazni budzetot tuku da go polni. so toa ke stimulira poveke da se plaka danokot, zaso ne veruvam deka nekoj za ebani 5% saka da da propadne ili da ne recam da lezi zatvor. ne se sekiraj cim e napraveno toa garant ima nekoja matematika za drzavata!!

[acko]®;813981 напиша:
premierot so toa ne mislese da go prazni budzetot tuku da go polni. so toa ke stimulira poveke da se plaka danokot, zaso ne veruvam deka nekoj za ebani 5% saka da da propadne ili da ne recam da lezi zatvor. ne se sekiraj cim e napraveno toa garant ima nekoja matematika za drzavata!!

Огромни суми престанаа да се влеваат во буџетот, многу поголеми отколку средствата што би се влевале ако некои мали или средни фирми 'решат' да плаќаат данок. Фирмите од кои најмногу се слева во буџетот се сериозни фирми на кои ни на крај памет не им паѓа да затајуваат данок. Имаат стотици милиони евра профит. А сега, со рамниов данок милиони евра престанаа да се слеваат во буџетот. 2-3 фирми го полнат буџетот толку колку што сите заедно да се соберат (мали, средни и големи фирми) не го полнат ни оддалеку. Математиката е проста. Само, Груевски не го даде тоа објаснување. Он смета дека поради зголемените профити газдите ќе ја делат добивката со вработените, што е глупост. Никој тоа нема да го прави. Затоа се зголемува буџетскиот дефицит се повеќе и повеќе.

Огромни суми престанаа да се влеваат во буџетот, многу поголеми отколку средствата што би се влевале ако некои мали или средни фирми 'решат' да плаќаат данок. Фирмите од кои најмногу се слева во буџетот се сериозни фирми на кои ни на крај памет не им паѓа да затајуваат данок. Имаат стотици милиони евра профит.
Токму затоа и затајуваа данок. Поради милионските суми. Се разбира, беа аминувани, а дел од тие пари наместо во државна каса завршуваа знаеме каде.

Ама, за игрите на повластените фирми гиганти и тие кои ги аминуваа, во некоја друга прилика.

Токму затоа и затајуваа данок. Поради милионските суми. Се разбира, беа аминувани, а дел од тие пари наместо во државна каса завршуваа знаеме каде.

Ама, за игрите на повластените фирми гиганти и тие кои ги аминуваа, во некоја друга прилика.

Знаеш кој најмногу придонесува во буџетот? Макстил. Кажаа на вести пред некое време и со точно колкав процент учествува во буџетот. Во такви корпорации, од евазија ни Е не се помислува.

Kул (за таквите).
Ама има и едно купче каде што од едно "е", одма на евазија се помислува.

Знаеш кој најмногу придонесува во буџетот? Макстил. Кажаа на вести пред некое време и со точно колкав процент учествува во буџетот. Во такви корпорации, од евазија ни Е не се помислува.
макстил се на 7мо место, пред нив се макпетрол, телеком, алкалоид и слични гиганти. а верувај дека и тие гиганти имаат механизми како да ја намалат даночната основица кога сакаат, па со намалениот рамен данок и тие имаат инцентива да не прават некои полу легални потези кои би воделе до понизок данок. него темата беше зголемени плати и пензии, отвори си тема за економската политика на владата и изјасни се убаво таму што не ти се допага

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom