Негрижата за малцинствата опасност за Бугарија

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
17.08.2007
Недоволната способност на Бугарија да се грижи за малцинствата, а особено за ромското, ја поставува земјата во групата на држави, во кои постои можност од дестабилизација, објави бугарските медиуми, повикувајќи се на истражување изработено од американскиот Фонд за мир од Вашингтон и американското политичко списание „Карнеги форин полиси“.
Според истражувањето, стабилноста на Бугарија може да биде нарушена и поради намалувањето на населението, постојаниот „одлив на мозоци“, нерамномерниот развој на градските и селските области, отсуството на единство кај политичката власт и корупцијата.
Во истражувањето се нагласува дека судството во Бугарија е најслаба институција во државата.
Бугарија, заедно со Хрватска и Романија, е сместена во најбројната група на држави со умерена нестабилност. Од вкупно 177 држави од оваа група, Бугарија е рангирана на 128-то место, што е подобра позиција во однос на 2006 година кога се наоѓаше на 103-то место.
Според авторите на истражувањето, подобрата позиција на Бугарија се должи на нејзиниот прием во Европската унија.
Во истражувањето се нагласува дека 32 држави во светот се на работ од распад, а најлоша е ситуацијата во Судан, Ирак и Сомалија, додека пак Норвешка, Швајцарија, Канада, Шведска и Јапонија се најстабилни држави.
Целта на истражувањето е да се направи класификација на најслабите држави во светот, чија нестабилност претставува опасност за самите нив, но и за нивните соседи.
За изработка на оваа класификација во истражувањето се користени 12 социјални, економски, политички и воени параметри.

Член од
11 август 2007
Мислења
7
Поени од реакции
0
Aj mrsh

do admini i modelatoli: Otsekogas sakav ova da im go napisam, ne mi zameruvajte aman. :icon_lol:
A sto se tice do temava, mislam deka redno e Bugarija da gi priznae Makedoncite, i mnogu ubo mesto i dodelile :)

Mакедонија е на 30 места след Б'лгарија в тази класација

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Dali ima cenzura, na koe mesto e Makedonija, zoshto postoi glad vo svetot i slichno - ne e tema na diskusja tuka.

Temata e negrizhata (i povrzano so toa nepriznavanjeto) na nacionalnite malcinstva od strana na Bugarija. Imeno, postoi realna opasnost shovinistichkata bugarska politika kon Makedoncite, Turcite, Romite, Vlasite, Evreite i ostanatite narodi vo taa drzhava ja destabiliziraat istata.

Mislam deka izveshtajot greshi bidejkji po avtomatizam ja nakachuva Bugarija zaradi nejziniot priem vo EU, a bugarskata shovinistichka politika ostana ista.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
БУГАРСКИТЕ ВЛАСТИ И НАТАМУ ОДБИВААТ РЕГИСТРАЦИЈА НА ПАРТИЈАТА НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНС

ОМО Илинден Пирин - невладина организација

Бугарија пронајде нов начин да не дозволи регистрација на политичката партија ОМО Илинден Пирин. Наместо партија на Македонците во Бугарија, им нуди регистрација на невладина организација.
Вчера по средбата во софискиот градски суд, бугарското Јавно обвинителство излегло со тврдење дека ОМО Илинден пирин нема партиски цели, туку цели на невладина организација.
Според Стојко Стојков, претседател на ОМО Илинден Пирин, ова тврдење беше прилично чудно. "Обвинителството тврди дека нашите цели што сме ги запишале во статутот, а тоа се истите од претходната година, не биле политички, туку биле цели коишто се карактеристични за невладина организација, што е многу смешно, бидејќи нашите цели скоро сите се политички", вели Стојков.
За членството на ОМО Илинден Пирин, ова е апсурдно, бидејќи е побарано регистрација на партијата со истата програма како и минатата година, кога бугарските власти ја одбија регистрацијата токму поради политичките цели.
Софискиот суд треба да донесе одлука до 4 септември. Ако и овојпат биде одбиена регистрацијата на ОМО Илинден Пирин, партијата на македонското малцинство во Бугарија нема да може да учествува на локалните избори наесен.

Во 1999 година ОМО Илинден Пирин беше регистрирана како политичка партија и во октомври истата година на локалните избори победи во две селски општини во Гоце Делчев. Подоцна, со одлука на Уставниот суд на Бугарија, партијата беше прогласена за противуставна и и беше забрането учество на избори. Во јуни 2006, партијата повторно е обновена, но судот во Софија одбива да ја регистрира, иако од организацијата ги собраа потребните 5.000 потписи. Бугарскиот суд подолго време ги игнорираше препораките на Комитетот на министрите на Советот на Европа за регистрација на партијата.

Член од
1 февруари 2007
Мислења
183
Поени од реакции
0
Temata e negrizhata (i povrzano so toa nepriznavanjeto) na nacionalnite malcinstva od strana na Bugarija. Imeno, postoi realna opasnost shovinistichkata bugarska politika kon Makedoncite, Turcite, Romite, Vlasite, Evreite i ostanatite narodi vo taa drzhava ja destabiliziraat istata.
Mnogu znaes tocno ti kakva e sostojbata na malcinstvata vo Bugarija. Shovinistichkata poltika ... samo tie zborovi znaete a vidi turcite deka od 10 godini se vo site vladi na Bugarija, a evreite, vlasite? Samo za romite e verno deka se diskriminirani, ama romite se poseben slucaj. A za makedoncite nikoj ne go boli kur, mislite tuka nemame drugi problemi. Poveketo obicni luge duri ne se slusali za vakva partija OMO Ilinden. Samo vo vasite mozoci ste centarot na galaktikata. :tapp:

Kajgana Shop

На врв Bottom