Ако јас се родев во Саудиска Арабија најверојатно ќе си бев истиот атеист. Ти, од друга страна, ќе си беше исто толку радикален, само што ќе имаше чалма. Ако се родеше во Индија, ќе се боеше плаво за празници, а ако се родеше на Јамајка, сигурно ќе бодеше со игли моја кукла.Што ќе одговориш на тоа да случајно беше роден во Саудиска Арабија, и наместо Дбацк ќе беше ЕлДбацк, дали ќе беше тоа што мислиш дека си?
Пак ќе ти кажам, иако се повторувам, но повторувањето е мајка на знаењето, така ли? Сликичките СЕ ДОКАЗ. Ако продолжиш со ваквите „докази“, ќе ме примораш да го променам стилот и да ти одговорам соодветно, бидејќи тоа е висината на твојата перцепција за осознавање. Ќе си раменуваме сликички, па бидејќи само тој јазик и тоа ниво ти е разбирливо, сметам дека нема да се навредиш. Впрочем ти самиот започна со твоите „докази“, а јас ќе ги продолжам. Но ако на децата им се даде шарена сликичка, ти ги фрлаат останатите и ја земаат оваа шарена. Па ќе ти испратам една, која се надевам дека ќе можеш да ја „сожвакаш“.
Најверојатно ќе беше муслиман во најмала рака. Ако сумнаш или ја издадеш религијата, највероватно ќе висиш на некое дрво како знак што им прават на тие кои се откажуват од Исламот. Тоа ти е највероватната реална ситуација која ќе ја имаше. А за Индија, Јамајка, вероватно ќе се вклопеше во нивната религија.Ако јас се родев во Саудиска Арабија најверојатно ќе си бев истиот атеист. Ти, од друга страна, ќе си беше исто толку радикален, само што ќе имаше чалма. Ако се родеше во Индија, ќе се боеше плаво за празници, а ако се родеше на Јамајка, сигурно ќе бодеше со игли моја кукла.
Јас, овде, на балканов, окружен со религии и верници, сум атеист откога знам за себе. Затоа, верувам дека таков ќе бев и ако се родев на друго место. Ти, од друга страна си фундаментален верник. Сосем е небитно во која религија си, пошто таквите луѓе се фундаментални по природа - не по наследство. Така, ти најверојатно ќе пукаше со калашњиков или ќе го проверуваше тајмерот на појасот. Во Индија ќе се боеше плаво, а на Јамајка ќе ја боцкаше куклата која личи на мене (...а ме боде нешто грбов денес, да ти кажам).А за сликата што ти ја пратив, и за која велиш дека ти се допаѓа, па тука си во право. Навистина убава слика која покажува дел од вселената и каде се наоѓа човекот во таа вселена, а сето тоа е креација на Господ Исус Христос. Она што на човек му е невозможно, за Бог е возможно, а еве сега и ти сам се увери во тоа.
...Мислиш на Јахве...Навистина убава слика која покажува дел од вселената и каде се наоѓа човекот во таа вселена, а сето тоа е креација на Господ Исус Христос.
Началникот на затворот дава извештај до својот претпоставен. Во извештајот тој запишал: ...Царе Агрипа, имам еден прочуен затворен по име Павле. Често разговараме, но скоро ништо не разбрав. Разбрав само дека имало еден човек по име Исус кој умрел на крст, воскреснал и сега е жив...Луѓе од гроб не стануваат, не шетаат низ ерусалим, луѓе не одат по вода, не можат да претворат вода во вино и слични глупости.
--- надополнето ---
...Мислиш на Јахве...
Инаку целата таа убава слика изгледа вака - во контекст на твојтас приказна за Јахве и неговите приоритети, вештини на планирање и ефикасна употреба на ресурси:
Ај ресет, рестарт, пак отпочеток.Началникот на затворот дава извештај до својот претпоставен. Во извештајот тој запишал: ...Царе Агрипа, имам еден прочуен затворен по име Павле. Често разговараме, но скоро ништо не разбрав. Разбрав само дека имало еден човек по име Исус кој умрел на крст, воскреснал и сега е жив...
Каде на најде оваа фотографија од Ерусалим. Ме потсеќа на времето кога бев таму.
Ќе направиме не ресет, туку формат. Ќе започнеме одново. Зошто толку многу се плашите од Бога, што дури не можете да напишет ниту Бог, туку го користете името Креатор?Ај ресет, рестарт, пак отпочеток.
Ќе те прашам едно основно прашање: Ги виде тие сликите на dback, ти имаме праќано милион видеа за големината на универзумот, можеме да заклучиме дека е огромен... И сега, ако постои креатор, стварно мислиш ти дека тој го создал целиов овој универзум само за нас луѓето? Само за нас, толкаво пространство за да јас и ти се расправаме на виртуелен форум? Стварно тоа го мислиш?
Уште еднаш, неможам да се плашам или да се лутам од нешто што не постои. Ти си тој што се плаши, не јас. Знам како е, јас кога верував на сите што неверуваа им викав немојте така господ ќе ве казни, ама тоа беше одамна, срамота е возрасен човек како тебе да верува во бајки. И зошто све му придодаваш на тој твој Господ?Ќе направиме не ресет, туку формат. Ќе започнеме одново. Зошто толку многу се плашите од Бога, што дури не можете да напишет ниту Бог, туку го користете името Креатор?
Од фотографиите се гледа големината на создавањето што го направи Господ. Тоа е фантастично. А уште колку многу работи има таму кои не ни се познати, а се пристуни и прекрасни. Секој ден се открива по нешто ново и зачудувачко. А кој може да го ограничи Бога во своето создавање? и да тврди дека ние сме единствените во целата вселена и во целотот Негово создавање. Не. Не може Бог да се ограничи. Ќе се откријат уште многу најфантастични работи кои Бог ги создал.
Каде е рајот, каде е пеколот? Па велиш дека си бил верник, и тоа ли не го знаеш?Уште еднаш, неможам да се плашам или да се лутам од нешто што не постои. Ти си тој што се плаши, не јас. Знам како е, јас кога верував на сите што неверуваа им викав немојте така господ ќе ве казни, ама тоа беше одамна, срамота е возрасен човек како тебе да верува во бајки. И зошто све му придодаваш на тој твој Господ?
Поентата до која сакав да стигнам а ти не ја сфати, е дека големината на универзумот треба да ти го потенцира очигледното, дека и да постои овој бог кој го создал ова не го создал само за тебе и мене т.е луѓето со што паѓа во вода религијата и нејзините ветувања, зошто по милионити пат: оваа планета орбитира околу сонце, сонцето е една ѕвезда во нашава галаксија која има околи 200 милијарди ѕвезди а има милијарди галаксии. Сега, ти мислиш дека бог го создал ова за луѓето, твое мислење на друга тема вика дека ти мислиш дека бог им се објавил само на луѓето а не на животните по што заклучувам дека ти сметаш дека бог го содзал сево ова само за нас луѓето, значи не за планетава Земја, не и за животниве, само за луѓето и тоа ти е обична вообразеност.
Ако Господ не го создал универзумот само за нас тогаш тој не се грижи за нас, ова може да се заклучи и од големиот број на несреќи и неправди што се случуваат низ светот, лоши работи на добри луѓе и обратно. Кај е тој рај? Горе на небото? Земјата е топка, горе е секој можен правец, ако за тебе е горе дали тоа значи дека е во Америка рајот е доле? И дали тој всушност постои? Никој не го видел, никогаш. И ти веруваш во тоа.
И на крај краева, доаѓаш до заклучок дека Господ не постои и се тоа се само прикаски за лажна утеха.
Ретко кој е одгледан како атеист, ама не знаеш ни ти кај е рајот и кај е пеколот. Единственото нешто што знаеш за рајот и пеколот е тоа што го знаат и сите други, рајот е горе на небото таму идат добрите луѓе а доле е пеколот таму идат лошите.Каде е рајот, каде е пеколот? Па велиш дека си бил верник, и тоа ли не го знаеш?
Жално е оној кој се обидел да ти ја пренесе верата не успеал во тоа, иако можеби со најдобри намери, но не ти ја пренел верата во живиот Бог, туку ти всадил некоја природна религиозност, којашто покасно со созревањето на личноста не дава одговор на суштесвените прашања. И токму од тие причини, многу природно-религиозни лица излегуваат од Црквата.Ретко кој е одгледан како атеист, ама не знаеш ни ти кај е рајот и кај е пеколот. Единственото нешто што знаеш за рајот и пеколот е тоа што го знаат и сите други, рајот е горе на небото таму идат добрите луѓе а доле е пеколот таму идат лошите.
Гледајќи како овие религии се измислени далеку пред да се родат браќата Рајт сфаќам од каде таа помисла дека горе е рајот, ама 21 век сме, отидовме над небото и далеку од него нема ништо, рајот не е горе. Пеколот не е доле, земјата не е рамна, господ не постои.
Епа така кажи!! Дека за тебе стравот е мерило и двигател на твојата вера а не разумот! Ти си заложник и роб на стравот, тебе не ти е битна слободата, вистината, непокорот и гордоста, туку потребата да се спаси гола кожа од некој СТРАШЕН бог, кој можеби и не постои, но ако постои ќе ми нанесе страшни маки! Тешка патетика!!Ќе ја дочекаме смртта и ќе го видеме одговорот на оваа прашање. Ако не постои, никој, ниту ти ниту јас, нешто губиме, но прашањето е АКО ПОСТОИ. И јас се плашам од тој момент, а и секој кој е верник би требало да се плаши, но глупото отфрлање на „можноста“ да постои Бог и се што е објавено во Новиот Завет да е вистина е неразумност. Но секој има право да избере, и како што вели нашиот народ: што ќе посееш, тоа ќе береш.
Знаеш што е најсмешно од сево ова? Јас сум роден во муслиманска фамилија, па ете и да успеале "да ми ја пренесат верата" ќе се расправавме овде чиј бог е подобар. Мило ми е што не успеале да ми ја пренесат, ептен ми е мило. Бог не вродил никаква природна религиозност зошто не постои, ај да не го спомнувам примерот со ескимот, сигурен сум дека сто пати до сега ти го повториле. Единствена причина зошто ти си христијанин е зошто си роден во христијанска фамилија, размисли. Ако се родиш во Индија ќе бидеш хиндуист, во Арабија муслиман, во Италија католик, во Русија православен, нема никаква природна и вродена религиозност. Има само догми создадени од неможноста да се објаснат некои (поголемиот дел) на појави во природата. Сега сфаќам, ти веруваш од страв во Господ, од страв, таа мала шанса (еднаква на таа на постоењето на било кој бог) дека тој можеби постои. Не иде така, тоа се ирационални стравови кои се граничат со параноја.Жално е оној кој се обидел да ти ја пренесе верата не успеал во тоа, иако можеби со најдобри намери, но не ти ја пренел верата во живиот Бог, туку ти всадил некоја природна религиозност, којашто покасно со созревањето на личноста не дава одговор на суштесвените прашања. И токму од тие причини, многу природно-религиозни лица излегуваат од Црквата.
Требало да ти кажат што е Рај и што е Пекол. Рај е Божјата присутност, блискоста до Бога и примањето на Неговите милости и благодати. Пеколот е место каде Бог не е присутен, нема Негови милости и благодати. После овој земен живот, неизбежно доаѓа смртта. Со смртта е и одговорот. Ќе ја дочекаме смртта и ќе го видеме одговорот на оваа прашање. Ако не постои, никој, ниту ти ниту јас, нешто губиме, но прашањето е АКО ПОСТОИ. И јас се плашам од тој момент, а и секој кој е верник би требало да се плаши, но глупото отфрлање на „можноста“ да постои Бог и се што е објавено во Новиот Завет да е вистина е неразумност. Но секој има право да избере, и како што вели нашиот народ: што ќе посееш, тоа ќе береш.
Toа е финтата, нема да го видиш одговорот на прашањето. Ќе бидеш мртов! Има добра страна тоа, нема да можеш да жалиш за тоа што цел живот ти поминал подготвувајќи се за нешто што никогаш нема да дојде и стварно жално е што не си успеал да ја победиш оваа доктрина.Со смртта е и одговорот. Ќе ја дочекаме смртта и ќе го видеме одговорот на оваа прашање.