Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045
Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
pa tvoja rabota e sto ne veruvaas sekoj za sebe ne im se mesaj na tie sto veruvaat , nitu pak tiee neka ne ti se mesat vo sto ti ne veruvas .

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
pa tvoja rabota e sto ne veruvaas sekoj za sebe ne im se mesaj na tie sto veruvaat , nitu pak tiee neka ne ti se mesat vo sto ti ne veruvas .
Па, кад ме човек лепо пита, да му лепо и одговорим, не?

Ти што читаш вакви теми, а? ;) ...причини да не бараш :D

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
ehh voopsto ne se zamaraam terajjsiigo zivotot onaka kako sto go zamisluvaas oti ednas ako zapres ne ke mozes da go postignes onaa sto go posakuvas.moj sovet , bes vera nesi nisto , bog postoi , , no toa e tvoe razmisluvaanjee , sekoj po svojot pat , zarem ne.
a zarem ne treba da citam zabranetoo e da citaam vakvi temi , a ti sto citas drugi temi?..)))))

Член од
28 март 2006
Мислења
17.787
Поени од реакции
12.270
Ццц, муслимански и христијански фанатици...испадна дибек атеистички фанатик...секого сака да го преобрати само да е по негово...као малине деца :vozbud:
Стварно Дибек, што толку се секираш на крај кој во што веруе? Миљон пати на сите религиски теми ја кажа поентата...аман

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ццц, муслимански и христијански фанатици...испадна дибек атеистички фанатик...секого сака да го преобрати само да е по негово...као малине деца :vozbud:
Стварно Дибек, што толку се секираш на крај кој во што веруе? Миљон пати на сите религиски теми ја кажа поентата...аман
I'm on a mission from God!

Модерниот термин е „милитантен атеист“. Нема бомби и калашњикови, ама зборовите се, нели, најмоќното оружје!

--- надополнето ---

Бар 5 пути сум ти напишал лично на тебе зошто пишувам тука. Сакаш пак?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.787
Поени од реакции
12.270
I'm on a mission from God!

Модерниот термин е „милитантен атеист“. Нема бомби и калашњикови, ама зборовите се, нели, најмоќното оружје!

--- надополнето ---

Бар 5 пути сум ти напишал лично на тебе зошто пишувам тука. Сакаш пак?
Да, зашто ти се секираш во што верувам јас кога 5 пути си кажал. Некогаш потруди се да ги слушнеш соговорниците, не само ти 5 пути да кажуваш, а да не слушаш.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Да, зашто ти се секираш во што верувам јас кога 5 пути си кажал. Некогаш потруди се да ги слушнеш соговорниците, не само ти 5 пути да кажуваш, а да не слушаш.
Епа очигледно не си ме прочитал, чим се прашуваш вакви работи...

..а бар 5 пути ти пишав.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.787
Поени од реакции
12.270
Епа очигледно не си ме прочитал, чим се прашуваш вакви работи...

..а бар 5 пути ти пишав.
Пиши и шести, не знам што све више си напишал.
Значи
зашто ти се секираш и водиш сметка во што верувам. Ми укажа на неукоста, на грешките, на заблудите...што понатаму

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
ehh voopsto ne se zamaraam terajjsiigo zivotot onaka kako sto go zamisluvaas oti ednas ako zapres ne ke mozes da go postignes onaa sto go posakuvas.moj sovet , bes vera nesi nisto , bog postoi , , no toa e tvoe razmisluvaanjee , sekoj po svojot pat , zarem ne.
a zarem ne treba da citam zabranetoo e da citaam vakvi temi , a ti sto citas drugi temi?..)))))
Види која контрасдикторност. Што се замараш тогаш ти.
Велиш sekoj po svojot pat , zarem ne.
A пред тоа bes vera nesi nisto

Кое лицемерие...
Ти со твоето лицемерие си никој и ништо. Кој тебе ти забрани дали и во што да веруваш??? Дали некој ти рече дека со твоето верување ти си никој и ништо?? Мислиш дека си попаметен од тие што не веруваат? Мислиш дека си повеќе вреден? Дека си поморален? Е па си се зезнал друже. За мене има луѓе и нелуѓе, кој што сака нека си верува. Овде зборуваме за ставови и гледања на работите, ако не ти се допаѓа не читај. Таков верник со такви лични квалификации, само по дома. Вакви нетолерантни ни црквата ни џамијата ги сака.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.787
Поени од реакции
12.270
Види која контрасдикторност. Што се замараш тогаш ти.
Велиш sekoj po svojot pat , zarem ne.
A пред тоа bes vera nesi nisto

Кое лицемерие...
Ти со твоето лицемерие си никој и ништо. Кој тебе ти забрани дали и во што да веруваш??? Дали некој ти рече дека со твоето верување ти си никој и ништо?? Мислиш дека си попаметен од тие што не веруваат? Мислиш дека си повеќе вреден? Дека си поморален? Е па си се зезнал друже. За мене има луѓе и нелуѓе, кој што сака нека си верува. Овде зборуваме за ставови и гледања на работите, ако не ти се допаѓа не читај. Таков верник со такви лични квалификации, само по дома. Вакви нетолерантни ни црквата ни џамијата ги сака.
Кога ги спомена храмовите...зашто се дигна толку "прашина" низ форуми и медиуми кога требаше да се гради црква или џамија кај камен мост, а ниту збор за осуда или несложување на истите кога се градат низ другите општини во Скопје и низ државата. Имаше и овде дискусии па од одредени форумџии беше нагласено дека не се потребни храмови, религијата е отров...претпоставувам дека се атеисти или неприпадници на мнозинските 2-3 религии во Македонија. Дали е тоа влијание на медиумите, дали е тоа мислење на атеистите. Ако е став/мислење на атеистите, зошто истите не делуваат глобално на ниво на град, држава туку селективно само за општина центар.Можи не е ова директно за тебе, ама ми се погоди постот каде спомнуваш религиозни храмови. Нека е прашање општо за сите атеисти во врска со верски храмови.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Кога ги спомена храмовите...зашто се дигна толку "прашина" низ форуми и медиуми кога требаше да се гради црква или џамија кај камен мост, а ниту збор за осуда или несложување на истите кога се градат низ другите општини во Скопје и низ државата. Имаше и овде дискусии па од одредени форумџии беше нагласено дека не се потребни храмови, религијата е отров...претпоставувам дека се атеисти или неприпадници на мнозинските 2-3 религии во Македонија. Дали е тоа влијание на медиумите, дали е тоа мислење на атеистите. Ако е став/мислење на атеистите, зошто истите не делуваат глобално на ниво на град, држава туку селективно само за општина центар.Можи не е ова директно за тебе, ама ми се погоди постот каде спомнуваш религиозни храмови. Нека е прашање општо за сите атеисти во врска со верски храмови.
Храмовите ги споменав во друг контекст. Дека како места кај што се проповеда верата, треба да ги научи дека со омаловажување на другите (без разлика дали е од друга вера или атеист) дека всушност ни својата вера не си ја почитуваат.

Што се однесува до прашањето. Да нагласам прво, Атеистите немаат некоја организација, здружение или слично (барем кај нас, за друго место не знам) и од таа гледна точка ниту имаат некои заеднички ставови околу многу прашања. Единственото што ги поврзува веќе е дискутирано и мислам дека ти е јасно.
Околу верските објекти (дали цркви, џамии, синагоги...) ќе зборувам во мое лично име, согласно горниот пасос. Она што ми смета е воопшто градби во самиот центар поради натрупаност, имаат на друго место нека градат, немам против. И зошто баш таму ете во радиус од 1 км веќе има 3. А во карпош на пример нема. Во К.вода колку знам нема и тн. Друго што ми смета, со државни пари, нема зошто да се гради, та нели сме секуларна, мултиетничка, мулти ова она...... Ако имаат верските заедници пари, нека си градат, не ми смета. Под услов да е по закон, урбанистички план, платено земјиште итн итн.... Това би било. Благодарам
Ако не сте задоволни од одговорот, че ви биде доставен писмено.... :salut:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.787
Поени од реакции
12.270
Ок, фала за одговорот. Мое мислење е слично, сме секуларна држава (што е добро, иако припадник на одредена конфесија, не би сакал да живеам во држава каде царува државна религија), а има и сосем доволен број храмови кои и онака честопати ги затекнувам празни. За жал кај нас честопати не се прави граница меѓу духовното и световното.

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
...има уште некои 4990 причини зошто не верувам...
ДБацк, мислев дека си интелигентен и дека ќе имам размена на искуства и суштиснка дискусија. Но ме разочаруваш. Твоите докази кои ги пласираш, сликички и дела на човечќи раце и ми нудиш уште 4990 такви причини, ме доведуваат во соменж за твоите ставови за смислата на животот, за смислата на смртта. Вероватно како одговор пак ќе добија некоја фотографија од незнам кој, која ќе биде крунската причина. Инаку да ти кажам во поверение, твоите причини кои ги наведуваш за да не веруваш во Бог Исус Христос, се толку невалидни, толку смешни, што ти препорачувам да не ги пласираш повеќе како одговор, за да зачуваш каков таков дигнитет. Инаку, сега по твоја логика, јас треба да ти нацртам слики со религиозни теми и тоа ќе биде доказот дека постои Бог? Ајде, ова не е за озбилни и сериозни луѓе. Но секој прави грешки. Па и јас направив грешка со тебе, рачунајќи дека нависитна имаш причина да бидеш атеист. Но твоите причини биле сликички. Какви ли само причини, навистина непремостливи и убедливи причини. Па како доказ овие сликички не би поминале ниту во Амазон. Но што е, тоа е.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
ДБацк, мислев дека си интелигентен и дека ќе имам размена на искуства и суштиснка дискусија. Но ме разочаруваш. Твоите докази кои ги пласираш, сликички и дела на човечќи раце и ми нудиш уште 4990 такви причини, ме доведуваат во соменж за твоите ставови за смислата на животот, за смислата на смртта. Вероватно како одговор пак ќе добија некоја фотографија од незнам кој, која ќе биде крунската причина. Инаку да ти кажам во поверение, твоите причини кои ги наведуваш за да не веруваш во Бог Исус Христос, се толку невалидни, толку смешни, што ти препорачувам да не ги пласираш повеќе како одговор, за да зачуваш каков таков дигнитет. Инаку, сега по твоја логика, јас треба да ти нацртам слики со религиозни теми и тоа ќе биде доказот дека постои Бог? Ајде, ова не е за озбилни и сериозни луѓе. Но секој прави грешки. Па и јас направив грешка со тебе, рачунајќи дека нависитна имаш причина да бидеш атеист. Но твоите причини биле сликички. Какви ли само причини, навистина непремостливи и убедливи причини. Па како доказ овие сликички не би поминале ниту во Амазон. Но што е, тоа е.
Штета што си убеден дека све почнува и завршува со тебе и твојата религија. Човештвото еволуира, а со него и религиите. Од пагански/анималистички се претвораат во политеистички, од овие во монотеистички. Следниот чекор е атеизам. Не постои поинаква алтернатива.

Ако ги погледнеш нештата во целина, ќе ја добиеш сеопфатната слика. Јахве твој ниту е прв, ниту е единствен Бог измислен од човекот. И самиот тој Јахве во кој ти денес се крстиш, во самата своја религија имал со-богови кои се исфрлени со текот на времето. Ништо не почнало со израелитите за да ти тврдиш ексклузивитет.

Ако си барем малку посветен на тоа што го зборуваш (христијанство) би требало да ги проучиш неговите корени за да знаеш како истото се развивало низ времето.

Така, ќе научиш дека јудаизмот во железното доба било политеистичка религија со 4 главни и многу не-толку-главни Богови. Со тек на време, сите останати (освен Јахве) се отстранети од верувањата, онака како што потребите на Израелитите се менувале. На крајот го оставиле само љутиот Јахве кој „требало“ да ги освети (главниот лајт-мотив на јудаизмот - „око за око).

Како е настанато христијанството, веќе знаеме, како што знаеме и зошто е компајлирано токму такво. Знаеме и зошто е Новиот Завет толку различен од Стариот Завет, иако вие тврдите дека е тоа истиот Бог. А од километар се гледа дека не е.

Сликичките кои ги гледаш се доказ дека Јахве не е ништо посебна измислица. Такви има над 5000 низ историјата и денес. Што ти дава тебе посебно право да тврдиш дека ТОКМУ ТОЈ е вистинскиот Бог?!?

Од каде ти тебе право да го порекнуваш постоењето на СИТЕ ОСТАНАТИ БОГОВИ?!?!

Нели си и ти атеист за сите 4999 богови?

Зошто ти не веруваш во Зевс или во Кришна?!?!

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Како е настанато христијанството, веќе знаеме, како што знаеме и зошто е компајлирано токму такво. Знаеме и зошто е Новиот Завет толку различен од Стариот Завет, иако вие тврдите дека е тоа истиот Бог. А од километар се гледа дека не е.

Сликичките кои ги гледаш се доказ дека Јахве не е ништо посебна измислица. Такви има над 5000 низ историјата и денес. Што ти дава тебе посебно право да тврдиш дека ТОКМУ ТОЈ е вистинскиот Бог?!?

Од каде ти тебе право да го порекнуваш постоењето на СИТЕ ОСТАНАТИ БОГОВИ?!?!

Нели си и ти атеист за сите 4999 богови?

Зошто ти не веруваш во Зевс или во Кришна?!?!
Што ќе одговориш на тоа да случајно беше роден во Саудиска Арабија, и наместо Дбацк ќе беше ЕлДбацк, дали ќе беше тоа што мислиш дека си?

Пак ќе ти кажам, иако се повторувам, но повторувањето е мајка на знаењето, така ли? Сликичките СЕ ДОКАЗ. Ако продолжиш со ваквите „докази“, ќе ме примораш да го променам стилот и да ти одговорам соодветно, бидејќи тоа е висината на твојата перцепција за осознавање. Ќе си раменуваме сликички, па бидејќи само тој јазик и тоа ниво ти е разбирливо, сметам дека нема да се навредиш. Впрочем ти самиот започна со твоите „докази“, а јас ќе ги продолжам. Но ако на децата им се даде шарена сликичка, ти ги фрлаат останатите и ја земаат оваа шарена. Па ќе ти испратам една, која се надевам дека ќе можеш да ја „сожвакаш“.
вселана.jpg

Kajgana Shop

На врв Bottom