Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045
Член од
28 март 2006
Мислења
17.805
Поени од реакции
12.295
Mozebi sozdavanjeto na ovoj Univerzum e samo nus pojava od sozdavanjeto na nesto pokompleksno?:vozbud:
Интересна работа кога човек ќе почне да прокопува низ овие теми и размислувања, па и ова може да држи како и другите теории.
Сепак, прасоздавањето, Создателот -Проектот и Материјалот се незаменливи :)

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Извини, не ми беше поента да идам у погрешна насока. Сепак суштината е таа...погоре ги набројав дилемите кои нема да ги решат ниту далеку поучените и поголеми умови, сепак е сето тоа теорија која може да ја вртиме во наша или било чија корист. За се постоја контрапрашања кои не водат до она основното -човековата перцепција, ограниченост и границите.

Едно прашање (од претходно).
Доколку (претпоставка) суштество кое живее во дводимензионална средина го внесеме во нашата тродимензионална -како истото ќе се однесува према третата димензија, дали воопшто ќе ја прецепира, дали ќе е свесно за неа?
Истото се случува и со човекот, ние сме свесни, но до кој степен, кои димензии може да ги перцепираме, акои не? Колку димензии постојат, колку нивоа, слоеви, енергии, светови вон овој универзум...за кои не сме свесни дали постојат и дали некогаш ќе ги осознаеме?
Добра поента .
А за тоа кога ке ги осознаеме , имаме цела вечност.
Да не се брзаме да си го живееме животот .

Член од
28 март 2006
Мислења
17.805
Поени од реакции
12.295
Добра поента .
А за тоа кога ке ги осознаеме , имаме цела вечност.
Да не се брзаме да си го живееме животот .
Не знам дали некој некогаш ќе ги осознае, но точно, подобро е да си го живееме животот без оглед кој/што не има створено :)

nikaТa

Mr.Lover Lover
Член од
16 април 2010
Мислења
524
Поени од реакции
60
пиши бе на Македонски .
не сме Блгари па се разбираме .
Ова е Македонски форум .
На шо ти говорам бе знааш ли га ти азбоката пред да га сменат кирил и методи ? иста беше как на русите и бугаарто јас не сум криф оти ти говораш повеке српски или албански и не ми меши тука саа истории мистории од 1 тема на друга скокаш и за тебе специјално ке пишам латиница ако треба или ак сакаш од дизниленд ке донесам долмечер ак не ме разбираш бог да чува и да бране

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Една причина зошто да не го бараме господ .
1. Затоа што никогаш нема да го најдеме надвор од нас , а самото трагање не одалечува од истиот , која иронија .

Член од
22 ноември 2009
Мислења
644
Поени од реакции
156
ако Бог го создал човекот (хомосапиенс), како религијата ги објаснува кромањонците, неандерталците.... ??? Ако создал се што постои на планетава како тоа милиони видови се појавувале и исчезнувале или на Бог кога ќе му здосади некој вид го праќа сургун па си прави нов???

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
ако Бог го создал човекот (хомосапиенс), како религијата ги објаснува кромањонците, неандерталците.... ??? Ако создал се што постои на планетава како тоа милиони видови се појавувале и исчезнувале или на Бог кога ќе му здосади некој вид го праќа сургун па си прави нов???
Не е опасно ако се отиде сургун , дали се нервираш ако у сон ти се деси нешто? не баш .

C

Cool Hand Luke

Гостин
Една причина зошто да не го бараме господ .
1. Затоа што никогаш нема да го најдеме надвор од нас , а самото трагање не одалечува од истиот , која иронија .
А го бараме и кога ни се чини дека не го бараме, кога се губиме во мислите, размислувањата. Треба само да се запре, но како? Т.е. дали сакаме да запреме е вистинското прашање.

Член од
22 ноември 2009
Мислења
644
Поени од реакции
156
Не е опасно ако се отиде сургун , дали се нервираш ако у сон ти се деси нешто? не баш .
Бидејќи човекот не може да се помири дека после смртта нема ништо си измислил постоење на живот и после неговата смрт...

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Бидејќи човекот не може да се помири дека после смртта нема ништо си измислил постоење на живот и после неговата смрт...
Добро ти го опрале мозокот другарче.
Разбуди се , за твое добро .

Член од
28 март 2006
Мислења
17.805
Поени од реакции
12.295
Дали сме сигурни дека светот е само она што го гледаме? Дали не постојат и други димензии?
Спореди суштество од дводимензионален свет кога би го внеле во тродимензионален, дали ќе постои кај него перцепција за третата димензија? Прашањето е што ние можеме да перцепираме, а што оставаме на верувањето и можностите.

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Незнам шо е поголем сон, да веруваш дека после смрта те чека ливада со трпеза со јадење и така ќе си кулираш вечно,
или сон е да си реалист да сфатиш дека тоа е измислено за ти како човек да не крадиш и лажиш и убиваш.

Од една страна добра е религијата и навистина треба да се негува уште 100-200 години додека нивото на свест се дигне кај 90% од популацијата на повисоко ниво, да не убива, лаже, краде без да се плаши дека некој ќе го пече на ражен поради тоа. Значи тие морални вредности ако не ги поседуваш од самиот себе, многу полошо е ако ги спореведуваш само поради религијата, пошо ќе си речеш ај ќе однесам две кила масло в црква и ќе ми простит господ.

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Незнам шо е поголем сон, да веруваш дека после смрта те чека ливада со трпеза со јадење и така ќе си кулираш вечно,
или сон е да си реалист да сфатиш дека тоа е измислено за ти како човек да не крадиш и лажиш и убиваш.

Од една страна добра е религијата и навистина треба да се негува уште 100-200 години додека нивото на свест се дигне кај 90% од популацијата на повисоко ниво, да не убива, лаже, краде без да се плаши дека некој ќе го пече на ражен поради тоа. Значи тие морални вредности ако не ги поседуваш од самиот себе, многу полошо е ако ги спореведуваш само поради религијата, пошо ќе си речеш ај ќе однесам две кила масло в црква и ќе ми простит господ.
Па од кај произлегуваат тие универзални вредности ако сме ние случајно тука и само за 70 просечни години.
Зошто да не лажеш и да крадеш и да не убиваш , ако нема ништо по смртта?
Сигурно ке бидеш побогат ако си лажго и крадец .
Од кај е љубовта у тебе и сочуството за другите ако си само моментално присутен во овој свет?

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Па од кај произлегуваат тие универзални вредности ако сме ние случајно тука и само за 70 просечни години.
Зошто да не лажеш и да крадеш и да не убиваш , ако нема ништо по смртта?
Сигурно ке бидеш побогат ако си лажго и крадец .
Од кај е љубовта у тебе и сочуството за другите ако си само моментално присутен во овој свет?
Тие универзални вредности да не произлегле од религијата случајно:?? Дотогаш не биле познати така?ХАХА молимте, тие се во секоја религија напишани за да ве одржува во некој морал колку толку
Значи ти како единка би крадел и убивал ако не се плашиш од казна после смртта? Браво Браво, ете гледаш кога викам дека не си на тоа интелектуално ниво во мозокот за да си атеист. За такви како тебе е измислена верата, пошто да не беше верата на светов ќе беше башибузук, и добро шо ве плашат со оган и казан чорба, иначе кај ќе ни беше крајот.

Член од
22 ноември 2009
Мислења
644
Поени од реакции
156
разбуден сум јас и тоа моногу повеќе отколку ти што мислиш, имам свест, совест и чувство за социјализираност не ми треба никаква религија да ми кажува и да ме заплашува што треба а што не треба да правам

Дали сме сигурни дека светот е само она што го гледаме? Дали не постојат и други димензии?
Спореди суштество од дводимензионален свет кога би го внеле во тродимензионален, дали ќе постои кај него перцепција за третата димензија? Прашањето е што ние можеме да перцепираме, а што оставаме на верувањето и можностите.
Човекот отсекогаш се стремел кон вечен живот, неможејќи тоа физички да го оствари си измислил духовна вечност, дека свеста после смртта преминува во друга димензија и продолжува да егзистира како енергија... не знам можеби постојан други димензии кои што не можеме да ги перцепираме меѓутоа се додека човекот е неспособен да ги забележи јас си останувам атеист, кога ќе стекнеме таква способност ќе подразмислам во што да верувам...

Kajgana Shop

На врв Bottom